Connect with us

U.E.

Unul dintre cele mai puternice supercalculatoare din Europa, Meluxina, a fost inaugurat la Luxemburg  

Published

on

© Digital EU/ Twitter

Unul dintre cele mai puternice supercalculatoare din Europa, Meluxina, a fost inaugurat luni la Luxemburg, fiind capabil să atingă mai mult de 10 Petaflops, ceea ce îl va plasa printre primele 30 de supercomputere din lume.

 

Datorită supercalculatorului Meluxina, oamenii de știință luxemburghezi și europeni vor putea coopera în cadrul unor proiecte internaționale de anvergură.

Astfel, va fi sprijinită dezvoltarea aplicațiilor în domeniul științei, a sectorului public și a industriei, dar și în domenii precum inteligența artificială, lupta împotriva schimbărilor climatice, bioingineria și previziunile meteorologice.

Reamintim că pe 1 şi 2 iunie, Comisia Europeană și președinția portugheză a Consiliului Uniunii Europene au găzduit Adunarea privind Agenda digitală, care a fost dedicată dedicată deceniului digital al Europei.

Programul Europa digitală  a fost unul dintre subiectele centrale. Cu un buget general de 7,5 miliarde de euro, programul are drept obiectiv consolidarea suveranității digitale a UE, dar și sprijinirea celor două obiective îngemănate ale Uniunii – tranziția verde și transformarea digitală.

Programul va accelera redresarea economică și transformarea digitală a Europei, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor. Acesta va finanța proiecte europene în patru domenii: supercalculatoarele, inteligența artificială, securitatea cibernetică și competențele digitale avansate.

COMISIA EUROPEANA

Echipa Europa: 34 de miliarde de euro plătite până în prezent pentru combaterea COVID-19 în țările partenere UE

Published

on

© Ministerul Fondurilor Europene

De la izbucnirea epidemiei COVID-19 la începutul anului 2020, UE, statele membre ale UE și instituțiile financiare europene, în cadrul Echipei Europa, au plătit 34 de miliarde de euro pentru a sprijini țările partenere în abordarea pandemiei și a consecințelor acesteia, respectându-și promisiunile cu rezultate concrete. Această plată depășește deja cu mult pachetul inițial de sprijin de 20 de miliarde EUR promis de Team Europe în primăvara anului 2020, care a crescut acum la 46 de miliarde EUR, potrivit Comisiei Europene

„În primăvara anului trecut, lumea s-a confruntat cu o criză fără precedent. Comunitatea internațională a trebuit să reacționeze în mod solidar. Echipa Europa a răspuns prin punerea în comun a expertizei și a resurselor noastre, bazându-se pe punctele noastre forte pentru a furniza un sprijin mai bine orientat și cu un impact mai mare. De asemenea, am adaptat programele UE pentru a răspunde mai bine nevoilor țărilor în curs de dezvoltare. Team Europe poate fi mândră că a mobilizat un pachet atât de substanțial în doar un an pentru a sprijini partenerii noștri din întreaga lume”, a declarat comisarul pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen.

Team Europe a mobilizat deja sprijin pentru peste 130 de țări. Din totalul de 46 de miliarde de euro, 34 de miliarde de euro au fost plătite până în aprilie 2021: 1,8 miliarde de euro pentru a răspunde de urgență la nevoile umanitare, 6,3 miliarde de euro pentru consolidarea sistemelor de sănătate, de apă și de salubritate și 25,8 miliarde de euro pentru atenuarea consecințelor sociale și economice ale pandemiei, inclusiv pierderea de locuri de muncă și educația.

Situația actuală a plăților în raport cu angajamentele pe regiuni, în aprilie 2021, este următoarea

  • Vecinătate: 10,3 miliarde EUR din 13,8 miliarde EUR
  • Africa Subsahariană: 6,7 miliarde EUR din 8,1 miliarde EUR
  • Balcanii de Vest și Turcia: 4,9 miliarde EUR din 5,8 miliarde EUR
  • Asia și Pacific: 2,7 miliarde EUR din 3,2 miliarde EUR
  • America Latină și Caraibe: 1,5 miliarde EUR din 3,0 miliarde EUR
  • Africa, Caraibe și Pacific, regional: 445 de milioane de euro din 658 de milioane de euro
  • Teritoriile de peste mări și Groenlanda: 203 milioane EUR din 627 milioane EUR
  • Programe globale: 5,1 miliarde de euro din 7,5 miliarde de euro
  • În plus, contribuția Echipei Europa include garanții (2,1 miliarde de euro din 3,3 miliarde de euro).

UE a jucat, de asemenea, un rol de lider în crearea Facilității COVAX, singura inițiativă globală care sprijină distribuirea echitabilă a vaccinurilor în întreaga lume, cu accent pe țările cu venituri mici și mijlocii. Începând din iunie 2021, contribuția Echipei Europa pentru Facilitatea COVAX este de peste 3 miliarde EUR.

În ceea ce privește plățile, Team Europe a plătit 74% din cele 46 de miliarde de euro angajate până în aprilie 2021. În ianuarie 2021, plățile au atins 26,2 miliarde EUR, în timp ce în aprilie 2021, acestea au ajuns la 34 miliarde EUR (+7,8 miliarde EUR).

Pachetul “Team Europe” a fost lansat la 8 aprilie 2020 de către președinta von der Leyen pentru a sprijini țările partenere ale UE în lupta împotriva pandemiei COVID-19 și a consecințelor acesteia. Sprijinul financiar promis inițial a fost de aproximativ 20 de miliarde EUR și a combinat resurse din partea UE, a statelor sale membre și a instituțiilor financiare, în special a Băncii Europene de Investiții și a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Angajamentele financiare s-au dublat apoi, ajungând la 40,5 miliarde EUR până în ianuarie 2021. În aprilie 2021, acestea au crescut în continuare până la 46 de miliarde EUR.

Acest sprijin colectiv la nivel mondial se concentrează pe 1) răspunsul de urgență și nevoile umanitare imediate; 2) consolidarea sistemelor de sănătate, apă, canalizare și nutriție și 3) atenuarea consecințelor sociale și economice ale pandemiei.

Continue Reading

U.E.

Președinții Germaniei și Italiei consideră că UE se află la răscruce: Trebuie să devină un actor mai puternic într-o lume ”caracterizată tot mai mult de setea de prestigiu a marilor puteri”

Published

on

© Quirinale.it

Uniunea Europeană se află la răscruce, având în vedere situația actuală din lume, a transmis președintele german, Frank-Walter Steinmeier în timpul reuniunii anuale a Grupului Arraiolos, numit după oraşul portughez unde a avut loc prima întâlnire a membrilor acestuia, în anul 2003, şi care a fost înfiinţat iniţial cu scopul de a crea un forum pentru preşedinţii europeni fără putere executivă, informează DPA, citat de Agerpres.

Din punctul său de vedere, Uniunea Europeană trebuie să dea dovadă de unitate ”mai mult ca oricând” în fața numeroaselor crize și amenințări la adresa democrației. ”Trebuie să ne atingem obiectivele ambițioase”, a semnalat Steinmeier, explicând că Uniunea Europeană trebuie să devină un actor mai puternic pe scena internațională și că UE trebuie să facă tot posibilul pentru ca ”lumea să devină un loc mai bun.”

În acest sens, Europa trebuie să fie un exemplu în domeniul strategiilor de vaccinare, eforturilor pentru combaterea schimbărilor climatice și revoluției digitale și luptei pentru drepturile individuale.

Și președintele italian, Sergio Mattarella, a subliniat momentul critic. ” Ne aflăm în faţa unor decizii ce afectează atât politica internă, cât şi cea externă a UE”, a precizat acesta.

Criza din Afganistan a arătat că în viitor Europa va trebui să acţioneze mai ferm ca actor într-o lume ”caracterizată tot mai mult de setea de prestigiu a marilor puteri”, a spus gazda reuniunii.

UE se vede un fel de ”parte complementară a NATO” şi vrea să-şi întărească rolul în asigurarea securităţii, a spus Mattarella.

Situația din Afganistan a fost deplânsă și de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în discursul despre Starea Uniunii susținut în plenul reunit la Strasbourg al Parlamentului European.

”Evenimentele din Afganistan au fost un moment extrem de dureros pentru toate familiile celor și-au pierdut viața acolo. Ne înclinăm în fața sacrificiului acestor soldați, diplomați și lucrători umanitari care au căzut la datorie. Pentru a ne asigura că devotamentul lor nu va fi fost în zadar, trebuie să reflectăm asupra circumstanțelor care au făcut ca această misiune să se încheie atât de brusc. Sunt întrebări profund îngrijorătoare, la care aliații vor trebui să răspundă în cadrul NATO”, a punctat oficialul european.

În acest context, președinta Comisiei Europene a anunțat că va colabăra cu secretarul general la NATO, Jens Stoltenberg, pentru ”elaborarea unei noi declarații comune”, astfel încât ”mixul unic de puncte forte al fiecărei părți” să fie fructificat.

Acest document urmează să fie prezentat la finalul anului.

Citiți și:
SOTEU2021. Ursula von der Leyen anunță că UE și NATO vor adopta o nouă declarație comună: Trebuie să ne bazăm pe puterea unică a fiecărei părți

De asemenea, Ursula von der Leyen a prezentat ”trei mari argumente” pentru care ”Europa poate – și ar trebui în mod clar – să fie capabilă să facă mai mult pe cont propriu.”

”În primul rând, trebuie să asigurăm stabilitatea în vecinătatea noastră și în diferitele regiuni. Suntem conectați cu restul lumii prin strâmtori înguste, mări străbătute de furtuni și vaste frontiere terestre. Datorită acestei poziții geografice, Europa știe mai bine decât oricine că o criză externă nerezolvată poate deveni rapid o criză internă”, a explicat președinta Comisiei Europene.

Cel de-al doilea argument la care s-a referit ține de natura amenințărilor, care ”evoluează rapid”: ”de la atacurile hibride sau cibernetice la cursa accelerată a înarmărilor în spațiu.”

”Tehnologia disruptivă a fost un important factor egalizator în ceea ce privește capacitatea pe care o au acum statele-paria sau grupurile nestatale de a se servi de putere. Nu mai este nevoie de armate și rachete pentru a cauza daune de proporții. Poți paraliza instalații industriale, administrații orășenești și spitale – nu ai nevoie decât de un laptop. Poți perturba un întreg proces electoral cu un telefon inteligent și o conexiune la internet”, a semnalat von der Leyen.

Oficialul european consideră că Europa ar trebui să consolideze ”ecosistemul european al apărării”, care a început să prindă contur în ultimii ani. ”Al treilea motiv este acela că Uniunea Europeană este un furnizor unic de securitate. Vor exista misiuni în care NATO sau ONU nu se vor implica, dar în care UE ar trebui să se implice. Pe teren, soldații noștri lucrează umăr la umăr cu ofițeri de poliție, avocați și doctori, cu lucrători umanitari și apărători ai drepturilor omului, cu profesori și ingineri. Putem recurge la o combinație de resurse militare și civile, de diplomație și politică în domeniul dezvoltării, căci avem o experiență îndelungată în materie de consolidare și protejare a păcii”, a mai spus Ursula von der Leyen.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Parlamentul European: Livratorii angajați pe platformele digitale trebuie să aibă aceleași drepturi precum angajații tradiționali

Published

on

Deputații europeni cer ca persoanele care lucrează pentru platformele digitale de muncă, cum ar fi serviciile de livrare de alimente, să aibă aceleași drepturi ca și angajații tradiționali. Deputații susțin că lucrătorii de pe platforme sunt adesea clasificați greșit ca lucrători independenți, privându-i de accesul la protecție socială și la alte drepturi de muncă.

Rezoluția adoptată joi solicită un cadru european care să garanteze că persoanele care lucrează pentru platformele digitale de muncă au același nivel de protecție socială ca și lucrătorii non-platformă din aceeași categorie. Acest lucru include contribuțiile la asigurările sociale, responsabilitatea pentru sănătate și siguranță și dreptul de a se angaja în negocieri colective pentru a negocia termeni și condiții echitabile, se arată în comunicatul oficial. 

Un mediu de lucru sigur și sănătos

Deși recunosc oportunitățile de creare de locuri de muncă și de creștere a posibilităților de alegere pe care le poate aduce munca pe platformă, deputații europeni sunt îngrijorați de condițiile de muncă precare cu care se confruntă adesea acești lucrători. Având în vedere faptul că lucrătorii de pe platformele de lucru la fața locului sunt adesea supuși unor riscuri sporite de sănătate și siguranță, cum ar fi accidentele rutiere sau rănile cauzate de utilaje, aceștia ar trebui să fie dotați cu echipamente de protecție personală adecvate. Cei care activează în serviciile de transport și livrare trebuie să aibă o asigurare garantată împotriva accidentelor, spun deputații europeni.

Algoritmi transparenți

Ei insistă, de asemenea, că lucrătorii de pe platforme ar trebui să aibă dreptul la algoritmi transparenți, nediscriminatori și etici. Funcțiile algoritmice, cum ar fi atribuirea sarcinilor, evaluările, stabilirea prețurilor și procedurile de dezactivare ar trebui să fie întotdeauna explicate într-un mod ușor de înțeles și comunicate în mod clar. Lucrătorii ar trebui să aibă posibilitatea de a contesta deciziile luate de algoritmi și să existe întotdeauna o supraveghere umană a procesului.

Rezoluția a fost adoptată cu 524 de voturi pentru, 39 împotrivă și 124 de abțineri.

„Parlamentul face încă un pas în direcția protejării lucrătorilor platformelor. Un acces mai bun la protecție socială, condiții de muncă îmbunătățite, accesul la reprezentare colectivă pentru lucrătorii independenți, clarificarea statutului lor și utilizarea unui management algoritmic etic sunt toate probleme care trebuie abordate urgent la nivel european. Spunem “da” digitalului, dar nu în detrimentul drepturilor de muncă”, a precizat deputatul eurpean Sylvie Brunet (Renew Europe).

Continue Reading

Facebook

Advertisement
COMISIA EUROPEANA2 mins ago

Echipa Europa: 34 de miliarde de euro plătite până în prezent pentru combaterea COVID-19 în țările partenere UE

U.E.1 hour ago

Președinții Germaniei și Italiei consideră că UE se află la răscruce: Trebuie să devină un actor mai puternic într-o lume ”caracterizată tot mai mult de setea de prestigiu a marilor puteri”

PARLAMENTUL EUROPEAN1 hour ago

Parlamentul European: Livratorii angajați pe platformele digitale trebuie să aibă aceleași drepturi precum angajații tradiționali

CHINA2 hours ago

Parlamentul European își expune viziunea pentru o nouă strategie a UE privind China

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

Grupul PPE, a doua familie politică din Parlamentul European care l-a nominalizat pe Aleksei Navalnîi pentru Premierul Saharov 2021

Alin Mituța2 hours ago

Eurodeputatul Alin Mituța a votat în plenul PE un raport care cere Comisiei Europene să ia măsuri legislative pentru a oferi condiții de muncă mai bune lucrătorilor de pe platformele online

PARLAMENTUL EUROPEAN3 hours ago

Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care solicită ca testarea pe animale să nu mai fie implicată în cercetare

Daniel Buda3 hours ago

Eurodeputatul Daniel Buda, intervenție în Parlamentul European: Crearea unor noi locuri de muncă bine plătite și consolidarea celor existente este cea mai bună formă de protecție socială

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 hours ago

Eurodeputatul PMP Traian Băsescu: Rezultatul dependenței Europei de gazul rusesc este că Rusia face ce vrea la frontiera estică a Uniunii Europene

Alin Mituța3 hours ago

Eurodeputatul Alin Mituța lansează Caravana „Cu Europa ajungem departe”: Voi lua concluziile la care vom ajunge și le voi duce în Conferința privind Viitorul Europei

Dragoș Pîslaru21 hours ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru: Procesul tehnic de aprobare a PNRR-ului României este finalizat. 2 mld. de euro prefinanțare ar putea intra deja în țară în noiembrie

S&D1 day ago

Social-democrații din Parlamentul European se așteaptă ca Ursula von der Leyen să fie „îndrăzneață” pentru înfăptuirea Europei sociale, digitale și ecologice

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen pledează pentru apărarea “minunatelor valori europene” care au făcut Cortina de Fier să cadă: Ele sunt garantate de hotărârile CJUE, care trebuie respectate de fiecare stat membru

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen: Acoperirea deficitului de finanțare de către UE-SUA în domeniul climei va transmite un semnal puternic întregii lumi

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen anunță o nouă inițiativă a UE în domeniul semiconductorilor pentru a reduce dependența de Asia: Este o chestiune de suveranitate tehnologică. Să arătăm că suntem îndrăzneți

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen îndeamnă la accelerarea procesului pentru o abordare comună a UE privind migrația: Subiectul nu ar trebui folosit niciodată pentru a diviza

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen anunță că va organiza împreună cu Emmanuel Macron un summit european al apărării: Avem nevoie de o Uniune Europeană a Apărării

COMISIA EUROPEANA1 day ago

SOTEU 2021. Ursula von der Leyen afirmă că UE este lider mondial în lupta împotriva COVID: O pandemie este un maraton, nu un sprint. Am ales calea europeană. Și a funcționat!

COMISIA EUROPEANA1 day ago

SOTEU2021. Ursula von der Leyen anunță că UE și NATO vor adopta o nouă declarație comună: Trebuie să ne bazăm pe puterea unică a fiecărei părți

Vlad Nistor1 day ago

Eurodeputatul Vlad Nistor: În UE este absolut necesară o politică înțeleaptă față de China, Rusia și Turcia

Team2Share

Trending