UPDATE ora 22:56 – Prezență finală la referendum
Prezența finală la urne pe teritoriul României la referendumul convocat de președintele Klaus Iohannis a fost de 41,28%. În total, 7.541.311 de cetățeni au votat la întrebările formulate de șeful statului.
În străinătate, au votat până la ora menționată aproximativ 366.000 de români, iar numărul este în creștere.
UPDATE ora 20:17
Cu o oră înainte de închiderea urnelor, prezența la vot pentru referendum este de 39,8%. În total, până la ora precizată, au votat 7.270.722 de cetățeni.
Datele sunt prezentate în timp real pe site-ul BEC.
UPDATE ora 17:15
A fost atins pragul de 30% prezență la vot pentru referendumul pe teme de justiție convocat de președintele Klaus Iohannis. Rezultatul referendumului va fi validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.
Potrivit datelor Biroului Electoral Central, la ora 17:15 au votat peste 5,4 milioane de oameni la referendum.
Datele sunt prezentate în timp real pe site-ul BEC.

UPDATE 16.00
La ora 16.00, prezența la vot la referendumul convocat de șeful statului Klaus Iohannis este de 26.69%. La referendum au votat 4.875.940.
Datele sunt prezentate în timp real pe site-ul BEC.
UPDATE 15.00
La ora 15.00, prezența la vot la referendumul convocat de șeful statului Klaus Iohannis este de 23.50%. La referendum au votat 4.293.424.
Datele sunt prezentate în timp real pe site-ul BEC.
UPDATE – ora 13:00
Duminică, la ora 13:00, prezența la vot la referendumul convocat de președintele Klaus Iohannis este 16,08%. La referendum au votat 2.937.794.
Datele sunt prezentate în timp real pe site-ul BEC.
Prezenţa la urne pe ţară la referendumul convocat de președintele Klaus Iohannis a fost, duminică, până la ora 12:00, de 12,16%, potrivit datelor înregistrate pe site-ul Biroului Electoral Central.
În total, până la ora menționată, au votat 2.222.365. de români pentru referendum.
Datele sunt prezentate în timp real pe site-ul BEC.
Județele cu cea mai mare prezență: Ilfov -15,67 %, Sibiu – 15,31%, Constanța – 15,03%, Cluj- 14,70%, Brașov- 14,26%
Județele cu cea mai mică prezență: Vaslui – 9,15%, Botoșani – 9,77%, Caraș-Severin – 9,85%, Suceava- 9,34%, Mehedinți -9,96%.
Urmăriți și LIVE UPDATE Referendum național: Cetățenii români sunt chemați la urne să se pronunțe asupra viitorului luptei anticorupție în România
Concomitent cu alegerile pentru Parlamentul European, care se desfășoară duminică în 21 de state membre ale UE, inclusiv în România, țara noastră organizează și un referendum național consultativ pe tema justiției convocat de președintele Klaus Iohannis. Astfel, peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi, duminică, la urne atât pentru a-i desemna pe cei 32 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European, cât și pentru a vota la referendum.
Pe 25 aprilie, președintele Klaus Iohannis a luat ”act de preocuparea intensă și constantă a societății românești față de necesitatea combaterii fenomenului corupției” și a semnat decretul prin care a decis organizarea referendumului național pentru justiție la data de 26 mai, în aceeași zi cu alegerile europarlamentare.
Referendumul este primul convocat de un președinte după cel din 2009 privind reducerea numărului de parlamentari la 300 de membri și optarea pentru un Parlament unicameral.
”Luând act de preocuparea intensă și constantă a societății românești față de necesitatea combaterii fenomenului corupției şi a consecințelor acestuia, a asigurării integrității în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, precum și de nevoia unui cadru legislativ coerent și stabil”, este prima motivație care reiese din decretul semnat de Klaus Iohannis.
Decretul are trei articole, precizându-se că ”poporul român este chemat să își exprime voința cu privire la următoarele probleme de interes național: 1. interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție; 2. interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe”.
Referendumul din 26 mai presupune chemarea cetățenilor români la vot pentru a opta cu ”Da” sau ”Nu” la cele două întrebări care se vor regăsi pe buletinul de vot:
1. „Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?”
2. „Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”