U.E.
Ursula von der Leyen și Josep Borrell condamnă atacul care a transformat un spital din Gaza în ”infern”: Cei responsabili trebuie trași la răspundere
Published
2 months agoon
By
Teodora Ion
Corespondență din Strasbourg
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, au condamnat atacurile din Gaza care au transformat un spital din această zonă într-un ”infern”.
”Teroarea Hamas a aruncat Israelul și Palestina într-o nouă spirală de violență. Noaptea trecută, o nouă tragedie fără sens ne-a șocat pe toți. Un spital din Gaza – care adăpostea sute de răniți – a fost transformat într-un iad de foc. Scenele de la spitalul Al Ahli sunt îngrozitoare și dureroase. Nu există nicio scuză pentru a lovi un spital plin de civili. Trebuie stabilite toate faptele, iar cei responsabili trebuie să fie trași la răspundere”, a subliniat Ursula von der Leyen în debutul intervenției sale susținute în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg pentru a discuta despre atacurile teroriste abominabile ale Hamas împotriva Israelului, dreptul Israelului de a se apăra în conformitate cu dreptul umanitar și internațional și situația umanitară din Gaza.
La rândul său, Înaltul Reprezentant al UE a lansat un apel ”la rațiune pentru a depăși emoțiile provocate de evenimentele tragice la care am asistat” și a spus că ”a condamna o tragedie nu ar trebui să ne împiedice să condamnăm o alta”.
”Trăim momente încărcate de emoții, în care trebuie să facem apel la rațiune pentru a depăși emoțiile provocate de evenimentele tragice la care am asistat. Am condamnat cu toții greșeala de nedescris a atacurilor pe care le-a provocat Israel, atacurile împotriva populației civile care au provocat atâtea decese, care au atacat atâtea persoane într-un moment în care sărbătoreau viața și într-un moment în care s-au izbit de moarte. Israel are dreptul de a se apăra ca orice alt stat care s-ar fi trezit atacat în acest mod atât de brutal, însă dreptul la apărare are limite și, în cazul de față, e vorba de limitele pe care le stabilește dreptul internațional și dreptul internațional umanitar. Sunt lucruri evidente. A condamna o tragedie nu ar trebui să ne împiedice să condamnăm o alta. În aceste momente tragice, cred că UE trebuie să-și păstreze răspunsul pe patru principii: fermitate, omenie, coerență și o atitudine politică pro-activă în fața acestui conflict”, a reliefat Josep Borrell.
Acesta a ținut să sublinieze că ”nu putem echivala Hamas cu poporul palestinian”.
”Hamas a subminat orice încercare de a ajunge la pace. Are drept obiectiv ca Israelul să dispară. Hamas nu vrea pacea, vrea distrugere. Și palestinienii sunt victime ale Hamas. Și războaiele au regulile lor. Sunt atroce. Ce-am văzut și la ce am asistat fără a ști cine e vinovat pentru acest masacru asupra spitalului. Războaiele au regulile lor marcate de dreptul internațional. A întrerupe alimentarea cu apă și electricitate nu e compatibil cu regulile de război”, a continuat Înaltul Reprezentant al UE.
O explozie puternică a zguduit marți spitalul din Gaza unde se aflau răniți și palestinieni care căutau adăpost. În urma acestui atac, sute de oameni și-au pierdut viața, informează AP.
În contextul în care situația se complică în regiune și în contextul președintele Joe Biden este așteptat în Israel, ministrul iordanian de externe a anunțat că țara sa a anulat un summit regional ce urma să aibă loc în Amman, unde Biden ar fi trebuit să se întâlnească cu regele Abdullah al II-lea, cu președintele palestinian Mahmoud Abbas și cu președintele egiptean Abdel Fattah el-Sissi.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

You may like
Liderii instituțiilor UE fac un apel la “pornirea” apărării europene pentru a reflecta nivelul de ambiție al “Uniunii geopolitice”
Guvernul britanic respinge ideea de a readera la UE după ce Ursula von der Leyen a sugerat că generația mai tânără va putea “repara” greșeala Brexit
Miniștrii de externe din G7 și Înaltul Reprezentant al UE sprijină prelungirea pauzelor în conflictul Israel-Hamas pentru a spori sprijinul umanitar destinat civililor din Gaza și pentru a facilita eliberarea tuturor ostaticilor
Ursula von der Leyen, “profund impresionată” că Ucraina îndeplinește “aproape” toate cerințele pentru a începe negocierile de aderare la UE în ciuda războiului
După reuniunea miniștrilor de externe din NATO, Antony Blinken merge în Israel și Cisiordania pentru a discuta despre dreptul Israelului de a se apăra, despre protejarea civililor din Gaza și despre soluția celor două state
Josep Borrell evidențiază care este cea mai bună garanție de securitatea pentru Israel: Crearea unui stat palestinian care să cuprindă Gaza, Cisiordania ocupată, inclusiv Ierusalimul de Est
CONSILIUL UE
România sprijină extinderea competențelor Parchetului European, instituție cu rol important în combaterea criminalității organizate, a punctat Alina Gorghiu în cadrul reuniunii cu omologii din UE
Published
9 hours agoon
December 5, 2023By
Teodora Ion
Experiența României cu Parchetul European este una pozitivă, țara noastră având ocupată întreaga schemă de 20 de posturi de procurori europeni delegați, a subliniat ministrul Justiției, Alina Gorghiu, în cadrul reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne, la care au participat comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, și procurorul-șef al Parchetului European, Laurei Codruța Kövesi.
Potrivit unui comunicat al ministerului, cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu miniștrii de Justiție din țările membre pe tema relației EPPO cu autoritățile naționale.
”Extinderea competențelor Parchetului European a fost un numitor comun al luărilor de poziție din partea miniștrilor de Justiție participanți. România este deschisă acestei extinderi, precum și demersurilor de consolidare a cadrului normativ şi instituțional necesar combaterii infracționalității la nivel european”, precizează ministerul în comunicatul mai sus amintit.
În viziunea Alinei Gorghiu, ”în perioada următoare trebuie stabilite clar prioritățile și ajustările necesare pentru a consolida activitatea EPPO, având în vedere rolul important pe care această instituție îl joacă în combaterea criminalității organizate”.
Astfel, ”obiectivul trebuie să fie subminarea capacităților financiare ale grupurilor de criminalitate organizată”, consideră aceasta.
Au fost prezentate, de asemenea, cele mai recente demersuri din aria răspunsului sistemului judiciar și luptei împotriva impunității în ceea ce privește crimele comise în legătură cu agresiunea Rusiei în Ucraina. Unul dintre demersurile relevante este cel al consolidării regimului de sancțiuni UE.
În contextul reuniunii, Alina Gorghiu a avut o întrevedere cu ministrul Justiției din Franța, Eric Dupond-Moretti. Principala temă de discuție a fost cooperarea judiciară bilaterală.
Ministrul Justiției a avut un dialog și cu omologul belgian, Paul Van Tigchelt. Discuțiile s-au concentrat pe prioritățile din aria justiției ale viitoarei Președinții belgiene a Consiliului UE, pe combaterea criminalității organizate și a traficului de droguri.
Un alt subiect s-a referit la condițiile de detenție din penitenciarele românești, care se ridică la standardele CEDO. Ministrul belgian al Justiției a afirmat că „există mereu deschidere pentru dezvoltarea cooperării bilaterale între Regatul Belgiei și România pentru combaterea traficului de droguri”.
Pe lângă relația Parchetului European cu autoritățile naționale, pe agenda reuniunii Consiliului JAI s-a aflat și actualizarea Directivei europene privind protecția și drepturile victimelor, moment în care Alina Gorghiu a prezentat viziunea României și a detaliat măsurile pe care țara noastră le-a implementat deja.
CHINA
Înaintea summitului UE-China, ministrul de externe Wang Yi pledează în fața ambasadorilor țărilor UE pentru ”dialog și cooperare reciproc avantajoasă” pentru a evita ”o confruntare a blocurilor”
Published
10 hours agoon
December 5, 2023By
Teodora Ion
Ministrul chinez de externe Wang Yi a lansat luni un apel la adresa ambasadorilor țărilor membre UE, cerându-le să acorde prioritate dialogului în detrimentul confruntării, într-o întâlnire care a avut loc la Beijing înaintea unui summit UE-China, ce va începe joi în capitala țării asiatice, conform EFE, citat de Agerpres.
Într-un discurs susținut în fața reprezentanților diplomatici ai țărilor membre, Yi a evidențiat importanța cooperării dintre China și UE și a solicitat celor două părți ”să aleagă dialogul şi cooperarea pentru a evita o confruntare a blocurilor, un nou Război Rece şi probleme în calea dezvoltării şi prosperităţii globale”.
”Dacă China şi Europa aleg dialogul şi cooperarea, nu se va produce o confruntare a părţilor; dacă aleg pacea şi stabilitatea, un nou Război Rece nu va începe; dacă aleg deschiderea şi cooperarea reciproc avantajoasă, va exista speranţă pentru dezvoltare şi prosperitate la nivel global”, a menționat Wang, conform Global Times.
Oficialul chinez a reconfirmat poziția Chinei conform căreia Europa este un jucător-cheie într-o lume multipolară și că sprijină autonomia strategică a Europei, fapt punctat și în cadrul întâlnirii recente pe care acesta a avut-o cu ministrul francez de Externe Catherine Colonna.
”Poziția Chinei este clară. Vom menține sprijinul nostru pentru autonomia strategică a Europei. Bineînțeles că va exista concurență în cooperare, dar nu ar trebui să ne fie teamă de cooperare din cauza concurenței. Cel mai mare risc de care trebuie să scăpăm este incertitudinea adusă de o politizare amplă”, a declarat la acel moment Wang atunci când a fost întrebat despre viziunea Chinei asupra relației sale cu Europa.
Summitul UE-China care începe joi îi va aduce împreună pe președinții Comisiei Europene și Consiliului European, Ursula von der Leyen și Charles Michel, și pe președintele Xi Jinping.
Înainte de această întâlnire, prima din ultimii patru ani de acest calibru, Ursula von der Leyen a trasat liniile de acțiune pentru reducerea riscurilor în relația cu China, pe care a calificat-o drept ”partener comercial”, ”o putere militară” și ”un actor global cu idee divergentă despre ordinea mondială”.
Aceasta va fi prima întrevedere dintre liderii celor două părți după ce Comisia Europeană a decis să demareze o anchetă cu privire la subvențiile pe care Beijingul le acordă producătorilor de mașini electrice.
U.E.
Actul privind infrastructura Gigabit: Statele membre adoptă o poziție pentru implementarea mai rapidă a rețelelor de mare viteză în UE
Published
11 hours agoon
December 5, 2023
Pentru a accelera desfășurarea infrastructurii rețelelor gigabit în întreaga Europă, statele membre din Consiliul UE și-au adoptat poziția comună referitoare la propunerea Comisiei de înlocuire a directivei din 2014 privind reducerea costurilor în domeniul conexiunilor în bandă largă (BCRD) cu Actul privind infrastructura gigabit (GIA).
GIA este un act legislativ esențial pentru atingerea obiectivelor și țintelor Europei în materie de conectivitate, astfel cum au fost stabilite în busola digitală a UE pentru acest deceniu, așa-numitul “Program de politică pentru deceniul digital”, adoptat de colegiuitori anul trecut, și pentru a desfășura rețelele de comunicații electronice de generație următoare în UE.
„Prin această decizie, am făcut un pas important în accelerarea implementării infrastructurii de bandă largă de mare viteză în întreaga UE. Odată ce noile norme vor fi adoptate și puse în vigoare, vom putea răspunde în mod eficient nevoii tot mai mari a cetățenilor și a întreprinderilor noastre de a avea acces la rețele cu o capacitate mult mai mare decât în prezent”, a declarat María González Veracruz, secretar de stat spaniol pentru telecomunicații și infrastructuri digitale.
Principalele obiective ale propunerii
Propunerea Comisiei are ca obiectiv reducerea costurilor inutil de ridicate ale implementării infrastructurii de comunicații electronice, cauzate parțial de procedurile de acordare a autorizațiilor înainte de implementarea sau modernizarea rețelelor. Aceste proceduri sunt încă complexe, uneori de lungă durată și diferite de la un stat membru la altul.
Propunerea urmărește, de asemenea, să accelereze instalarea rețelelor, să ofere securitate juridică și transparență pentru toți actorii economici implicați și să asigure o mai mare eficiență a proceselor de planificare și instalare pentru operatorii de rețele publice de comunicații electronice.
Această propunere cu caracter de armonizare minimă abordează, de asemenea, implementarea și accesul la infrastructura fizică din interiorul clădirilor. Se preconizează că aceasta va facilita aplicațiile transfrontaliere și va permite părților interesate, operatori de comunicații electronice, producători de echipamente sau întreprinderi de construcții civile, să realizeze economii de scară mai bune.
Amendamentele Consiliului
Pozițiile comune ale Consiliului mențin orientarea generală a propunerii Comisiei. Cu toate acestea, pe baza numeroaselor solicitări din partea statelor membre, Consiliul a modificat unele aspecte ale propunerii, după cum urmează:
- noțiunea de “aprobare tacită” a fost eliminată
- a fost inclusă o excepție pentru o perioadă de tranziție pentru municipalitățile mai mici
- au fost clarificați factorii pentru calcularea condițiilor echitabile de acces
- s-a clarificat, de asemenea, faptul că nu numai fibra optică poate fi utilizată pentru a atinge o capacitate foarte mare
- au fost incluse în text o serie de derogări pentru infrastructura națională critică.
Textul poziției Consiliului asigură, în general, că statele membre dispun de o largă autonomie în ceea ce privește emiterea unor norme mai detaliate și că pot merge mai departe în ceea ce privește mai multe elemente importante ale acestui nou regulament care stabilește o armonizare minimă privind măsurile de reducere a costurilor rețelelor de comunicații electronice gigabit.
În urma adoptării de astăzi a mandatului de negociere al Consiliului (abordare generală), Președinția spaniolă va putea începe discuțiile cu Parlamentul European (“triloguri”) și intenționează să înregistreze cât mai multe progrese în aceste negocieri până la sfârșitul anului.
Concrete & Design Solutions

România ”este pregătită să joace un rol de lider în efortul global” de triplare a capacității de producție a energiei regenerabile până în 2030, anunță Sebastian Burduja

Raport testare PISA: Elevii din România, cu mult sub nivelul european la cunoștințele de matematică, citit și științe

România sprijină extinderea competențelor Parchetului European, instituție cu rol important în combaterea criminalității organizate, a punctat Alina Gorghiu în cadrul reuniunii cu omologii din UE

Înaintea summitului UE-China, ministrul de externe Wang Yi pledează în fața ambasadorilor țărilor UE pentru ”dialog și cooperare reciproc avantajoasă” pentru a evita ”o confruntare a blocurilor”

Lansarea Institutului de Studii Populare. Dan Motreanu: Istoria PNL a fost marcată de modernizarea României, alianța țării cu statele democratice, apartenența la Europa. Avem misiunea să apărăm aceste valori

Marcel Ciolacu: Cooperarea cu SUA a transformat securitatea energetică într-unul din principalii piloni ai Parteneriatului nostru Strategic

Actul privind infrastructura Gigabit: Statele membre adoptă o poziție pentru implementarea mai rapidă a rețelelor de mare viteză în UE

George Agafiței, director pentru afaceri instituționale și sustenabilitate al PPC, a fost ales președinte al Asociației Române pentru Energie Eoliană

Reprezentanții ICI București au susținut un curs de Cyber Diplomacy în cadrul Interregional CyberDrill pentru Europa și Asia-Pacific, eveniment dedicat îmbunătății capacităților de răspuns la incidente de securitate informatică

eMAG aniversează 22 de ani. Oricine intră pe site sau în aplicație în perioada 5-7 decembrie și ”învârte” roata aniversară poate câștiga garantat, în fiecare zi, timp de trei zile

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Cătălin Predoiu, la reuniunea JAI: Astăzi nu se votează procesul de extindere a spațiului Schengen. Discutăm aspectele de progres sau de vulnerabilități în toate statele membre

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri
Trending
- COMISIA EUROPEANA6 days ago
Dana Spinanț, purtător de cuvânt adjunct al Comisiei von der Leyen, a fost numită director general al Direcției Generale pentru Comunicare a Comisiei Europene
- ROMÂNIA1 week ago
Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”
- POLITICĂ1 week ago
Ciolacu afirmă că lipsa digitalizării afectează eficiența Guvernului: Ca prim-ministru n-am informațiile atât de repede ca să fiu eficient și să iau decizii care se impun în timp real
- U.E.1 week ago
European Tech Alliance prezintă manifestul privind viitorul politicii digitale a Europei: Avem nevoie de o strategie tehnologică ambițioasă a UE pentru a stimula competitivitatea, bazată pe reguli inteligente și pe o concurență mai echitabilă
- CONSILIUL UE1 week ago
Țările UE își asumă stimularea rolului economiei sociale în incluziunea socială, în integrarea pe piața forței de muncă și în tranzițiile digitale și ecologice