Uniunea Europeană continuă să ia măsuri suplimentare pentru a permite concentrarea banilor alocați politicii de coeziune pe combaterea efectelor pandemiei coronavirusului, după ce ambasadorii țărilor membre au decis miercuri să ofere mai multă flexibilitate în utilizarea fondurilor europene. România se află printre statele membre care au cerut Comisiei Europene să permită flexibilitate și transfer între fonduri.
“Ambasadorii UE au convenit astăzi (n.r.- miercuri poziția Consiliului cu privire la un al doilea pachet de măsuri în mai puțin de o lună, menit să elibereze mai mulți bani din fondurile structurale ale UE pentru operațiuni legate de criză. Având în vedere provocările fără precedent cu care se confruntă statele membre, modificările propuse au fost aprobate fără modificări pentru a accelera procesul legislativ”, informează Consiliul într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Principalul nou element al propunerii, care face parte din Inițiativa de investiții (Coronavirus Response Investment Initiative Plus) propusă de Comisia Europeană, este faptul că oferă o flexibilitate suplimentară în utilizarea fondurilor structurale, astfel încât statele membre să poată răspunde rapid și eficient la consecințele economice și sociale ale focarului COVID-19.
Astfel, statele membre vor putea transfera bani între diferite fonduri pentru a îndeplini cerințele lor particulare. De exemplu, banii alocați pentru un proiect de infrastructură ar putea fi folosiți pentru a cumpăra ventilatoare medicale, pentru a sprijini IMM-urile sau pentru a investi în scheme de angajare pe termen scurt.
Noile măsuri vor elimina, de asemenea, temporar condițiile existente în care regiunile au dreptul să primească sprijin. Acest lucru va permite redirecționarea resurselor către acele regiuni cel mai negativ afectate de criză.
Ca o măsură temporară și excepțională, statele membre pot solicita până la 100% finanțare de la bugetul UE între 1 iulie 2020 și 30 iunie 2021 pentru programele care se ocupă de impactul pandemiei.
Parlamentul European va trebui acum să-și convină poziția cu privire la noile măsuri. Odată ce există un acord, Consiliul este de așteptat să adopte măsurile printr-o procedură scrisă.
Într-un interviu acordat săptămâna trecută pentru CaleaEuropeană.ro, ministrul fondurilor europene Marcel Boloș a spus că a cerut Comisiei Europene să faciliteze o flexibilitate între fonduri.
Potrivit acestuia, Guvernul a cerut “să putem transfera între Fondul de Coeziune, Fondul Social European sau invers, am cerut flexibilitate între programe, adică să putem transfera din POIM (Programul Operațional Infrastructura Mare) în POCU (Programul Operațional Capital Uman) și dacă va fi cazul, din POCU în POIM.
“De asemenea, am cerut să putem transfera fonduri între regiunile mai slab dezvoltate la cele mai dezvoltate, deși sună ciudat, dar cele din urmă au foarte puține alocări de fonduri și sunt foarte afectate. (…) Aceste propuneri au fost preluate în modificarea de Regulament și așteptăm să-și urmeze cursul aprobărilor”, a spus Boloș, joia trecută.
Pachetul propus de Comisia Europeană și denumit Inițiativa de investiții (Coronavirus Response Investment Initiative) pune deja la dispoziția statelor membre fonduri de coeziune în valoare de 37 miliarde euro pentru a face față consecințelor crizei.
În cadrul acestei noi inițiative, Comisia propune direcționarea sumei de 37 de miliarde de euro în cadrul Politicii de coeziune pentru a lupta împotriva crizei. În acest scop, Comisia propune să renunțe în acest an la obligația de a le solicita statelor membre rambursarea prefinanțărilor neutilizate din fondurile structurale. Această sumă se ridică la aproximativ 8 miliarde de euro de la bugetul UE, care va fi adăugată la cele 29 de miliarde de euro, fonduri structurale disponibile în întreaga UE. Acest lucru va crește în mod efectiv volumul de investiții din 2020 și va contribui la prioritizarea finanțării, prin folosirea celor 28 de miliarde de euro, fonduri aferente politicii de coeziune (din cadrul programelor disponibile în perioada 2014-2020).