Connect with us

IRAN

Vicepreședintele american Mike Pence anunță că SUA ”nu vor mai certifica acordul nuclear cu Iranul”

Published

on

Vicepreședintele american Mike Pence a precizat luni la Tel Aviv, că Washingtonul nu va mai certifica respectarea acodului nuclear cu Iranul, potrivit DPA, citat de Agerpres.

Acordul nuclear privind Iranul este un dezastru, iar Statele Unite ale Americii nu vor mai certifica această înţelegere prost concepută”, a precizat acesta în cadrul unui discurs susținut în Parlamentul din Israel ( Knesset).

Aşa cum preşedintele Trump a spus foarte clar, aceasta este ultima dată. Dacă acordul nuclear cu Iranul nu va fi îmbunătăţit, preşedintele Trump a spus că SUA se vor retrage imediat” din această înţelegere, a adăugat vicepreşedintele american.

Trump trebuie să-şi dea acceptul pentru acord la fiecare 90 de zile şi să aprobe renunţarea la sancţiuni la fiecare 120 şi 180 de zile, conform legislaţiei americane.

Citiți și Donald Trump prelungește acordul nuclear cu Iran, dar le dă europenilor un ultimatum pentru consolidarea sa

Grupul P5+1 din care fac parte marile puteri (China, Franța, Rusia, Marea Britanie, SUA și Germania) au semnat în 2015 un acord cu Iranul prin care Teheranul își ia responsabilitatea să limiteze activitățile atomice în schimbul relaxării sancțiunilor internaționale. Preşedintele SUA, Donald Trump, şi Israelul contestă acordul nuclear semnat cu Iranul.

În cadrul unei vizite la Londra, secretarul de stat american Rex Tillerson a precizat luni că SUA lucrează cu trei parteneri europeni pentru a ”repara” acordul nuclear și a răspunde îngrijorărilor privind programele de rachele ale Iranului și alte chestiuni.

“Cred că există o opinie comună, cu siguranţă printre cele trei ţări europene, că sunt unele zone (din acordul nuclear – n.r.) sau unele zone din comportamentul Iranului care ar trebui abordate, şi în special programele lor de rachete balistice”, a declarat Tillerson presei după ce s-a întâlnit cu ministrul britanic de externe Boris Johnson.

Tillerson a făcut trimitere la cele trei state din UE – Marea Britanie, Franța și Germania – semnatare ale acordului, alături de Rusia, China și SUA.

Acordul nu acoperă şi programul de rachete balistice al Iranului.

“Iniţiem un grup de lucru pentru a discuta care sunt principiile privind modul în care ar trebui să abordăm Iranul pentru a răspunde îngrijorărilor noastre cu privire la (acordul nuclear) şi cum să le rezolvăm”, a spus Tillerson.

El a precizat că ia în considerare “un fel de alt acord anexă, poate, sau un mecanism ce ar răspunde îngrijorărilor pe care le avem”, adăugând că grupul de lucru s-ar putea întâlni săptămâna viitoare.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialist în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INTERNAȚIONAL

Vicepreședintele SUA cere aliaților europeni să iasă din acordul nuclear cu Iran și avertizează: ”Regimul iranian promovează în mod deschis un nou Holocaust”

Published

on

© Munich Security Conference

Corespondență de la München

Aflat la Conferința de Securitate de la München pentru a reafirma mesajul administrației Trump față de Europa și întreaga lume, vicepreședintele Mike Pence a cerut liderilor lumii să fie alături de SUA și să se retragă din acordul nuclear cu Iran pentru a pune presiune asupra regimului de la Teheran pe care l-a acuzat că ”promovează un nou Holocaust”.

Regimul iranian promovează în mod deschis un nou Holocaust”, a spus Pence.

”O lecție a acestui capitol întunecat al istoriei umanității este că atunci când regimurile autoritare promovează ură antisemită și amenință cu violența, trebuie să le credem pe cuvânt”, a mai adăugat el, solicitând liderilor europeni să fie alături de SUA și să se retragă din acordul nuclear cu Iran.

Recent, o nouă retorică a escaladat tensiunile dintre Israel și Iran după ce un comandant al Gardienilor Revoluţiei a avertizat în contextul aniversării a 40 de ani de la Revoluția din 1979 că Iranul va distruge oraşe din Israel dacă va fi atacat de Statele Unite, dar premierul israelian Benjamin Netanyahu a replicat ameninţând cu distrugerea naţiunii iraniene.

A venit momentul ca partenerii noștri europeni să se oprească din subminarea sancțiunilor americane față de acest regim criminal”, a completat vicepreședintele SUA, referindu-se la decizia Franței, Germaniei și Marii Britanii de a crea un nou sistem de plăți pentru a permite companiilor europene să facă schimburi comerciale cu Iran fără a intra sub incidența sancțiunilor americane, mecanism denumit INSTEX și anunțat aceste țări în cadrul unei ministeriale UE la București.

El a spus că retragerea țărilor europene din acord va contribui la asigurarea securității și libertății poporului iranian.

Reamintim că vicepreședintele SUA a participat joi la Varșovia la o conferință ministerială la nivel înalt dedicată problematicii păcii și securității în Orientul Mijlociu, co-organizată de SUA și Polonia, care a fost privită cu scepticism și cu critici virulente din partea Iranului, care a acuzat că este o reuniune îndreptată împotriva regimului de la Teheran. În acel context, Mike Pence a solicitat retragerea țărilor europene din acordul cu Iran.

De altfel, între marii absenți ai conferinței s-a numărat și ministrul de Externe al Germaniei, Heiko Maas, cel care a susținut în discursul de la Conferința de Securitate de la München că Berlinul nu va abandona înțelegerea cu Teheranul.

„Împreună cu britanicii, francezii şi întreaga UE, am găsit un mijloc pentru ca Iranul să rămână în acordul asupra programului său nuclear. Iar obiectivul nostru este fără arme nucleare, tocmai pentru că Iranul destabilizează regiunea”, a subliniat şeful diplomaţiei germane.

Administraţia Trump a reinstituit în noiembrie 2018 toate sancţiunile eliminate prin acordul nuclear din 2015, care vizau atât Iranul cât şi ţările care aveau relaţii comerciale cu această ţară. Sancţiunile vizează exporturile de petrol, transportul şi băncile, sectoare esenţiale ale economiei iraniene.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Noi tensiuni cu amenințări nucleare între Iran și Israel: ”Vom șterge de pe fața pământului orașele Tel Aviv și Haifa”/ ”Va fi ultima aniversare a Revoluţiei islamice pe care o celebrați”

Published

on

O nouă retorică escaladează tensiunile dintre Israel și Iran după ce un comandant al Gardienilor Revoluţiei a avertizat că Iranul va distruge oraşe din Israel dacă va fi atacat de Statele Unite, dar premierul israelian Benjamin Netanyahu a replicat ameninţând cu distrugerea naţiunii iraniene.

Statele Unite nu au curajul de a trage un singur glonţ spre noi în pofida tuturor capabilităţilor militare pe care le deţin. Dar, dacă ne atacă, vom şterge de pe faţa pământului oraşele Tel Aviv şi Haifa“, a declarat generalul iranian Yadollah Javani, citat de Reuters, potrivit Hotnews.ro.

Yadollah Javani, membru al Biroului politic al Gardienilor Revoluţiei din Iran, a făcut aceste declaraţii cu ocazia unei ceremonii pentru marcarea a 40 de ani de la Revoluţia islamică de la Teheran.

În replică la declaraţiile oficialului militar iranian, premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat Iranul că, dacă va ataca Israelul, “va fi ultima aniversare a Revoluţiei islamice pe care o celebrează”.

Eu nu ignor ameninţările regimului iranian, dar nici nu sunt intimidat de ele. Dacă acest regim face eroarea teribilă şi încearcă să distrugă oraşele Tel Aviv sau Haifa, nu va reuşi, dar va fi ultima aniversare a Revoluţiei islamice pe care o celebrează. Ar trebui să ţină cont de acest lucru“, a afirmat Benjamin Netanyahu, citat de cotidianul Times of Israel.

Israel și Iran își dispută un conflict regional prin interpuși (proxy war) de peste un deceniu, un conflict legat de lupta politică între liderii Iranului și Israel în care guvernul israelian și-a propus să prevină dotarea Teheranului cu arme nucleare și înfrângerea aliaților Iranului și organizații apropiate precum Hezbollah în Liban. Totodată, Israelul se opune unei prezențe militare iraniene în Siria pentru a-l sprijini pe președintele Bashar al-Assad.

Mai mult, guvernul lui Benjamin Netanyahu a respins întotdeauna ideea unui acord nuclear cu Iranul, transmițând Occidentului că se lasă păcălit de regimul de la Teheran. În același timp, Israelul a salutat retragerea administrației Trump din această înțelegere și reimpunerea de sancțiuni economice Iranului.

O altă dovadă a retoricii agresive dintre cele două state datează încă de anul trecut, când premierul Benjamin Netanyahu s-a prezentat la Conferința de Securitate de la München cu o bucată dintr-o dronă iraniană doborâtă de forțele militare israeliene, adresându-i-se retoric ministrului de Externe iranian, Mohammad Javad Zarif.

Amenințările dintre Iran și Israel apar cu câteva zile înainte de o conferință dedicată păcii și securității în Orientul Mijlociu pe care SUA și Polonia o co-organizează la Varșovia, la nivel de miniștrii de Externe.

 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Iranul este pregătit să răspundă acțiunilor ostile din partea SUA

Published

on

Iranul a anunţat luni că este pregătit să răspundă oricărei acţiuni ostile din partea SUA, dar a precizat că nu consideră o ameninţare semnificativă sosirea unui portavion american, săptămâna trecută, în zona Golfului, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Foto: U.S. Navy photo by Photographer’s Mate Airman Doug Pearlman

Portavionul USS John C. Stennis a intrat vineri în Golful Persic, punând capăt astfel unei absenţe îndelungate a portavioanelor americane în regiune pe fondul creşterii tensiunilor diplomatice dintre Washington şi Teheran.

”Prezenţa acestei nave militare este nesemnificativă pentru noi”, a declarat comandantul Forţelor navale iraniene, Habibollah Sayyari, citat de agenţia de presă ISNA, potrivit Agerpres.

”Nu îi vom permite acestei nave să se apropie de apele noastre teritoriale din Golful Persic”, a adăugat el.

Sayyari a menţionat, totuşi, că ţara sa este în stare de vigilenţă sporită pentru a contracara orice eventuale ameninţări. ”Ei (americanii) nu au curajul sau capacitatea de a lua vreo măsură contra noastră. Avem suficiente capacităţi de a ne opune acţiunilor lor şi noi am reiterat ferm acest lucru”, a spus oficialul militar iranian.

Relaţiile dintre SUA şi Iran s-au tensionat începând din luna mai, când preşedintele american Donald Traump a anunţat că îşi retrage ţara din acordul internaţional privind programul nuclear iranian şi a reintrodus sancţiuni asupra băncilor şi sectorului energetic din Iran.

Citiți și: Administraţia Trump reinstituie toate sancţiunile împotriva Iranului începând din 5 noiembrie

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending