Vicepreședintele american Mike Pence anunță că SUA ”nu vor mai certifica acordul nuclear cu Iranul”

Vicepreședintele american Mike Pence a precizat luni la Tel Aviv, că Washingtonul nu va mai certifica respectarea acodului nuclear cu Iranul, potrivit DPA, citat de Agerpres.

Acordul nuclear privind Iranul este un dezastru, iar Statele Unite ale Americii nu vor mai certifica această înţelegere prost concepută”, a precizat acesta în cadrul unui discurs susținut în Parlamentul din Israel ( Knesset).

Aşa cum preşedintele Trump a spus foarte clar, aceasta este ultima dată. Dacă acordul nuclear cu Iranul nu va fi îmbunătăţit, preşedintele Trump a spus că SUA se vor retrage imediat” din această înţelegere, a adăugat vicepreşedintele american.

Trump trebuie să-şi dea acceptul pentru acord la fiecare 90 de zile şi să aprobe renunţarea la sancţiuni la fiecare 120 şi 180 de zile, conform legislaţiei americane.

Citiți și Donald Trump prelungește acordul nuclear cu Iran, dar le dă europenilor un ultimatum pentru consolidarea sa

Grupul P5+1 din care fac parte marile puteri (China, Franța, Rusia, Marea Britanie, SUA și Germania) au semnat în 2015 un acord cu Iranul prin care Teheranul își ia responsabilitatea să limiteze activitățile atomice în schimbul relaxării sancțiunilor internaționale. Preşedintele SUA, Donald Trump, şi Israelul contestă acordul nuclear semnat cu Iranul.

În cadrul unei vizite la Londra, secretarul de stat american Rex Tillerson a precizat luni că SUA lucrează cu trei parteneri europeni pentru a ”repara” acordul nuclear și a răspunde îngrijorărilor privind programele de rachele ale Iranului și alte chestiuni.

“Cred că există o opinie comună, cu siguranţă printre cele trei ţări europene, că sunt unele zone (din acordul nuclear – n.r.) sau unele zone din comportamentul Iranului care ar trebui abordate, şi în special programele lor de rachete balistice”, a declarat Tillerson presei după ce s-a întâlnit cu ministrul britanic de externe Boris Johnson.

Tillerson a făcut trimitere la cele trei state din UE – Marea Britanie, Franța și Germania – semnatare ale acordului, alături de Rusia, China și SUA.

Acordul nu acoperă şi programul de rachete balistice al Iranului.

“Iniţiem un grup de lucru pentru a discuta care sunt principiile privind modul în care ar trebui să abordăm Iranul pentru a răspunde îngrijorărilor noastre cu privire la (acordul nuclear) şi cum să le rezolvăm”, a spus Tillerson.

El a precizat că ia în considerare “un fel de alt acord anexă, poate, sau un mecanism ce ar răspunde îngrijorărilor pe care le avem”, adăugând că grupul de lucru s-ar putea întâlni săptămâna viitoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.