UPDATE Victor Ponta renunță la titlul de doctor în Drept. Reacția rectorului Universității București

ponta bb

UPDATE:

Rectorul Universității din București, Mircea Dumitru, i-a răspuns, marți, premierului Victor Ponta, care îi transmisese o scrisoare în care anunța că renunță la titlul de doctor în drept.

Rectorul îl asigură pe premier că va întreprinde toate demersurile legale necesare pentru a da curs solicitării.

Pe de altă parte, rectorul Mircea Dumitru spune că apreciază „sinceritatea tonului” folosit de premier în scrisoare, precum și buna-credință cu care ia în considerare, acum, demersul Universității din București și decizia Comisiei de Etică din 2012. Cele două instanțe au ajuns la concluzia că Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat și ceruseră retragerea titlului de doctor.

Premierul Victor Ponta a scris, marţi, pe pagina sa de Facebook, că a transmis o scrisoare către rectoratul Universităţii Bucureşti prin care renunţă la titlul de doctor în drept, notează Mediafax.

Redăm mai jos mesajul integral al premierului:

“Stimate Domnule Rector,

Vă scriu pentru a vă notifica renunţarea la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de către Universitatea Bucureşti.

Este un gest pe care trebuia să îl fac mai demult, încă din momentul apariţiei acuzaţiilor publice cu privire la teza mea de doctorat. Nu am făcut acest lucru pentru că m-am considerat de bună credinţă în argumentele mele la momentul apariţiei contestării şi nu am vrut să amestec planul pur profesional cu cel politic.

După ce voi părăsi viaţa politică îmi doresc să iniţiez un nou demers doctoral, respectând toate standardele şi cerinţele de la acel moment.

Domeniul Educaţiei este unul fundamental şi esenţial nu doar pentru activitatea Guvernului ci şi pentru viitorul nostru ca societate europeană. De astăzi avem un nou Ministru al Educaţiei şi Cercetării şi îmi doresc ca mandatul acestuia să fie plin de succes în atingerea obiectivelor sale, fără a fi perturbat de o temă care în timp a devenit eminamente politică.

Strict personal, perioada petrecută de mine ca student al Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti reprezintă o amintire excepţională şi regret nespus dacă discuţiile apărute după momentul preluării funcţiei de Prim-Ministru au afectat imaginea unei instituţii pe care o iubesc la fel de mult ca toţi ceilalţi absolvenţi ai săi!

Pentru toate aceste argumente, vă rog să luaţi act, domnule Rector, de decizia mea de a renunţa la titlul de doctor în drept.

Cu stimă,
Victor Ponta

Bucureşti, 16 decembrie 2014. În atenţia Rectorului Universităţii Bucureşti, Prof. univ. dr. Mircea Dumitru”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.