CORESPONDENTA SPECIALA STRASBOURG: Viviane Reding si Oana Antonescu impreuna pentru directiva in vederea garantarii drepturilor celor implicati in cauze penale pe teritoriul UE

oana
Cu cateva ore inaintea adoptarii directivei Parlamentului European si a Consiliului, privind dreptul de a fi asistat pe teritoriul Uniunii Europene de un avocat in cadrul procedurii lor penale si de a comunica dupa retinere, Viviane Reding si Oana Antonescu au oferit un interviu comun. Elementele de baza subliniate de comisarul european pentru justitie si drepturile fundamentale au fost cele legate de garantarea dreptului de a fi aparat de un avocat nu doar in istanta, dar si in perioada retinerii in cazul unei suspiciuni de savarsire a unei fapte penale. Reding a continuat spunand ca este extrem de importanta introducerea unor norme minime comune la nivelul statelor membre. Mai in detaliu, dreptul de a beneficia de un avocat, trebuie sa fie garantat in cel mai scurt timp posibil tuturor celor implicati in proceduri de tip penal, cum ar fi suspecti, persoane acuzate sau persoane vizate de un mandat de arestare european. Comisarul a mai precizat si aspectul principal pe care vor sa-l promoveze prin aceasta propunere de directiva, el fiind reprezentat de confidentialitatea intre suspect si avocatul acestuia. Reding s-a aratat extrem de multumita de colaborarea cu europarlamentarul roman, care, de asemenea, este si membru al comisiei pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara si membru supleant al comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne a Parlamentului European. Viviane Reding a tinut sa-i multumeasca Oanei Antonescu in numele celor cinci sute de milioane de cetateni ai Uniunii Europene pentru efortul depus in aceasta cauza.

Antonescu: „O masura utila si pentru Romania”

Europarlamentarul PDL Oana Antonescu a continuat prezentarea propunerii, aprecind ca este o masura foarte importanta si pentru Romania, tara cu cateva milioane de cetateni stabiliti pe teritoriul altor state membre. Antonescu a amintit faptul ca anual in Uniunea Europeana se comit circa opt milioane de fapte penale si este evidenta necesitatea introducerii a unor directive care sa stabileasca noi garantii si pentru cei implicati in aceste proceduri pe teritoriul UE. Europarlamentarul roman a vorbit si despre dreptul acuzatului de a avea un translator sau interpret si de a primi o foaie cu informatiile si drepturile pe care acuzatul le poate solicita imediat la momentul arestarii, printre cele amintite, au fost si dreptul de a comunica cu o persoana terta in timpul arestarii sau cu autoritatiile consulare, in cazul in care acuzatul se afla pe teritoriul altui stat membru.
In cursul zilei, Parlamentul European a adoptat directiva propusa. Oana Antonescu si-a manifestat entuziasmul fata de decizia luata astazi si a declarat ca acum cetatenii Uniunii vor avea garantia ca au dreptul efectiv de a fi asistati pe parcusul proceduriilor penale in oricare stat membru si ca votul de astazi va schimba viata milioanelor de cetateni europeni.

 

Alexandru Padure – Strasbourg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.