Vladimir Putin la Teheran: Liderul de la Kremlin a semnat un decret privind exporturile nucleare rusești în Iran

putin kremlin.ruPreședintele Vladimir Putin a înlesnit interdicțiile cu privire la exportul de echipamente nucleare și tehnologie către Iran, printr-un decret publicat luni, după ce Teheran a încheiat un acord cu puterile mondiale cu privire la programul său nuclear în luna iulie a acestui an, informează Reuters, citat de Yahoo News.

Decretul, emis în aceeași zi în care Putin a sosit în Iran într-o vizită oficială, prevede că firmele din Rusia au fost autorizate să exporte în Iran și să ofere consultanță financiară și tehnică pentru a ajuta Iranul cu trei sarcini specifice precum să modifice două cascade la uzina Fordow de îmbogățire a uraniului, sprijinirea eforturilor iraniene de a exporta uraniu îmbogățit în schimbul livrărilor de uraniu prim și să ajute la modernizarea reactorului de apă grea de la Arak.

Citiți și Vladimir Putin, în prima vizită în Iran după opt ani

Decizia a fost luată prin încheierea unui acord între 6 mari puteri mondiale și Teheran în luna iulie a acestui an. Înțelegerea ridică sancțiuni internaționale asupra Iranului pentru cel puțin un deceniu privind activitatea nucleară a țării, inclusiv reducerea numărului de centrifuge folosite pentru îmbogățirea uraniului, și stocurilor de uraniu îmbogățit.

Putin va participa la un summit al țărilor exportatoare de gaze, luni, la Teheran, unde urmează să se întâlnească cu președintele iranian Hassan Rohani pentru a discuta despre conflictul cu Siria.

Andreea Dobrița

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.