Connect with us

U.E.

Vrem ca Balcanii de Vest să se apropie mai mult de UE, dar pentru a fi posibil acest lucru este nevoie de reforme, transmit Ursula von der Leyen și Charles Michel din Tirana

Published

on

© European Union, 2023

Cel de-al 10-lea summit al Procesului de la Berlin care are loc pentru prima dată în Balcanii de Vest reprezintă un mesaj puternic al legăturilor profunde dintre regiunile noastre, a transmis președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul declarațiilor susținute la sosirea la această întâlnire găzduită de Tirana, capitala Albaniei.

Aceasta a făcut trimitere la Planul de dezvoltare pentru Balcanii de Vest, care urmărește să aducă mai aproape de cetățenii din țările din regiune beneficiile pe care le au țările membre, și anume integrarea lor în piața unică europeană.

”Dorim să oferim companiilor din țările din regiune acces la piața unică europeană, dar pentru a face acest lucru avem nevoie de reforme. Reprezintă un stimulent pentru cei care doresc cu adevărat să avanseze, doresc să îmbunătățească economia. Ușile noastre sunt deschise”, a precizat Ursula von der Leyen.

”Dorim să ne apropiem mai mult de Balcanii de Vest.  Vrem ca aceștia să se apropie mai mult de UE. Vrem să investim și să stimulăm cooperarea noastră economică.  Mai multă prosperitate și mai mult optimism – asta își dorește tânăra generație”, acesta este mesajul transmis și de președintele Consiliului European, Charles Michel.

Liderii țărilor care fac parte din Procesul de la Berlin însoțiți de liderii instituțiilor UE se află luni și marți la Tirana pentru a discuta despre cooperare economică cu țările din Balcanii de Vest, despre combaterea schimbărilor climatice, precum și despre tranziția digitală sau facilitatea transportului.

De altfel, capitala Albaniei a mai găzduit un eveniment de o asemenea anvergură în luna decembrie a anului trecut, când liderii UE și-a exprimat sprijinul fără echivoc pentru perspectiva UE a Balcanilor de Vest. 

Primele țări din regiune care au lansat negocierile de aderare la UE au fost Serbia și Muntenegru în urmă cu câțiva ani. Acestea două au fost urmate anul trecut de Albania și Macedonia de Nord.

Reuniunea apare în contextul în care tema extinderii UE primește din ce în ce mai mult vânt în vele, cu declarații care oferă optimism precum cea a comisarului european pentru extindere, Oliver Varhelyi, care a spus că anul 2023 ar putea fi unul ”istoric” pentru acest obiectiv al Uniunii Europene, conform Deutsche Welle

Să nu uităm că peste procesul de extindere s-a așezat praful, ultima țară care a aderat la Uniunea Europeană fiind Croația, în 2013.

Doar că războiul ilegal și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei l-a resuscitat, Uniunea Europeană concentrându-și acum eforturile pentru a-și extinde familia. 

 

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

U.E.

Germania a adoptat pentru prima dată o strategie cuprinzătoare în domeniul politicii externe privind schimbările climatice

Published

on

© Ambasada Germaniei București/ Bundesregierung

Guvernul federal german a adoptat miercuri pentru prima dată o strategie cuprinzătoare în domeniul politicii externe privind schimbările climatice, marcând un moment important în combaterea crizei climatice globale, informează un comunicat al Ambasadei Germaniei la București remis CaleaEuropeană.ro.

Documentul a fost adoptat în contextul în care ministrul german al afacerilor externe, Annalena Baerbock, va participa începând de joi la Conferința Mondială a Climei COP28 din Dubai.

“Prin această strategie amplă în domeniul politicii externe privind schimbările climatice, Germania se poziționează în fruntea eforturilor internaționale și contribuie la protejarea prosperității și dezvoltării durabile. Politica climatică implică și politică de securitate, politică de securitate alimentară, politică energetică, economică și geopolitică. Obiectivul acestei strategii este de a promova aceste domenii într-un mod interconectat. Și sperăm să avem cât mai mulți susținători! Protejarea mediului poate avea succes doar ca un efort comun. Din acest motiv, ministrul german al Afacerilor Externe, Annalena Baerbock, a subliniat, în contextul participării la Conferința Internațională privind Schimbările Climatice COP28, că va fi nevoie de o triplare a energiilor regenerabile și de o dublare a eficienței energetice până în 2030, dacă vrem să menținem ca țintă pragul de 1,5 grade. Încă de la debutul COP28 din Dubai, Germania a făcut posibilă înființarea importantului Fond pentru daune și pierderi climatice, prin promisiunea unei contribuții de 100 de milioane de dolari. Astfel rămânem solidari față de cei afectați cel mai mult de schimbările climatice“, a transmis ambasadorul german Peer Gebauer. 

Guvernul german intenționează să preia un rol de pionierat în șase domenii esențiale ale politicii climatice:

  1. Reducerea drastică a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 și accelerarea tranziției energetice la nivel global.
  2. Construirea unei economii competitive, durabile și prietenoase cu mediul.
  3. Conservarea resurselor vitale și protejarea sănătății, inclusiv sprijinirea celor mai afectați de schimbările climatice.
  4. Protejarea, restaurarea și utilizarea durabilă a ecosistemelor.
  5. Consolidarea rezilienței, păcii și securității.
  6. Aducerea fluxurilor financiare internaționale în acord cu un traseu compatibil cu pragul de 1,5 grade. 

Strategia de politică externă privind schimbările climatice a guvernului federal reprezintă un element central al Strategiei Naționale de Securitate și centralizează eforturile interministeriale pentru combaterea crizei climatice.

Bazată pe fundamente științifice și condiții geopolitice, strategia conturează principii și abordări pentru politica externă privind schimbările climatice.

Ea accentuează și colaborarea cu țări și grupuri sociale importante și este ferm ancorată în cooperarea europeană și multilaterală.

Continue Reading

U.E.

Cu gândul la alegerile europene de anul viitor, UE împărtășește îngrijorarea serioasă a Regatului Unit și ”condamnă cu fermitate activitățile cibernetice malițioase care vizează instituțiile democratice”

Published

on

© European Union, 2020

Uniunea Europeană și țările sale membre ”condamnă cu fermitate activitățile cibernetice malițioase care vizează instituțiile democratice și procesele electorale”, transmite Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, într-o reacție de solidarizare cu Londra, care a acuzat că grupuri de hackeri sprijinite de serviciul de securitate rus FSB s-au aflat în spatele unor ”încercări susținute și nereușite de a interveni în procesele politice din Marea Britanie” motiv pentru care MAE britanic l-a convocat pe ambasadorul rus, potrivit Politico Europe

Avertismentul oficialului european vine în contextul în care Uniunea Europeană va organiza anul viitor alegeri europarlamentare.

”Monitorizăm îndeaproape orice tentative de atacuri cibernetice asupra proceselor noastre democratice, în special în contextul viitoarelor alegeri europene. Pe măsură ce presiunea asupra democrației crește la nivel global, continuăm să acordăm asistență și să colaborăm cu partenerii împotriva acestor amenințări cibernetice în curs de desfășurare. În acest sens, Uniunea Europeană și statele sale membre împărtășesc îngrijorarea serioasă a Regatului Unit și a altor parteneri, așa cum au fost exprimate în declarațiile lor din 7 decembrie, și își exprimă întreaga noastră solidaritate. Activitățile care urmăresc să ne amenințe integritatea și securitatea, valorile și principiile democratice și buna funcționare a democrațiilor sunt inacceptabile”, a fost mesajul ferm transmis de Borrell.

El a evidențiat că aceste ”activități sunt contrare normelor de conduită responsabilă din partea statelor în spațiul cibernetic, așa cum au fost aprobate de toți membrii ONU” și dă asigurări că UE va continua ”să promoveze principiul diligenței și comportamentul responsabil al statelor în spațiul cibernetic”, lansând în egală măsură un apel la adresa tuturor țărilor ”să respecte aceste norme și principii”.

”Uniunea Europeană și statele sale membre au responsabilitatea și sunt hotărâte să protejeze și să apere procesele noastre electorale și politice. Rămânem vigilenți și pregătiți să întreprindem orice acțiune necesară din setul de instrumente de diplomație cibernetică al UE, inclusiv sancțiuni pentru a preveni și a răspunde la atacuri cibernetice inacceptabile”, conchide cu un avertisment Josep Borrell.

Leo Docherty, subsecretar de stat pentru Europa a afirmat joi, în fața Camerei Comunelor, că parlamentari, colegi, funcționari publici, jurnaliști și ONG-uri s-au numărat printre cei vizați de atacuri cibernetice orchestrate de grupuri de hackeri controlate de serviciul de securitate rus FSB, în încercarea de a se ”amesteca în politica britanică”.

Acesta a avertizat că unele conversații private ale unor politicieni și funcționari publici de profil înalt au fost compromise, dar a insistat că această campanie mai amplă ”nu a avut succes”.

Potrivit Ministerului de Externe, parlamentari din tot spectrul politic au fost ținta unor atacuri de spear-phishing, prin care se încearcă să se obțină informații sensibile, adesea prin intermediul unor e-mailuri malițioase. Jurnaliști, organizații ale societății civile și grupuri din sectorul public au fost, de asemenea, vizate de grupul cibernetic, a precizat departamentul.

Întrebat despre aceste afirmații în timpul unei conferințe de presă joi, premierul britanic Rishi Sunak a refuzat să spună dacă a fost vizat.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisarul Adina Vălean face demersuri pe lângă guvernele din România și Bulgaria pentru depunerea proiectului Fast Danube 2 pentru navigabilitate permanentă pe Dunăre: „UE și-l dorește foarte mult”

Published

on

© caleaeuropeana.ro

Comisarul european pentru transport, Adina Vălean, a declarat, joi, în cadrul unui briefing cu jurnaliștii, la București, că face demersuri pe lângă guvernele din România și Bulgaria pentru depunerea proiectului Fast Danube 2 pentru navigabilitate permanentă pe Dunăre.

Răspunzând la o întrebare adresată de caleaeuropeana.ro cu privire la proiectele depuse de România pentru consolidarea infrastructurii de transport de-a lungul coridoarelor de solidaritate UE-Ucraina, în urma apelului pentru propuneri, în valoare de 7 miliarde de euro, lansat la finele lunii septembrie, prin intermediul Mecanismului pentru Interconectarea Europei (MIE), oficialul european a precizat că nu are „o evaluare a proiectelor depuse deja în momentul de față”, termenul limită al apelului fiind la finele lunii ianuarie 2024, însă a subliniat că „România ar trebui, cu siguranță, să depună Fast Danube 2, faza doi a proiectului de navigabilitate permanentă pe Dunăre”. 

„Dunărea rămâne un coridor esențial pentru că este sustenabil pentru portul Constanța, pentru statele care nu au acces la mare din interiorul UE, dar care se confruntă cu această problemă a navigabilității, care nu este asigurată tot timpul anului. Acest proiect, Fast Danube 2, ar fi esențial pentru România și trebuie depus cu Bulgaria. Și fac și eu, la rândul meu, demersuri pe lângă cele două guverne sa-l accelereze”, a explicat comisarul pentru transport. 

Adina Vălean a spus, de asemenea că există un grup de experți care consiliază și România, și Bulgaria pe proiectele de infrastructură, și „care este foarte activ în discuțiile pe acest proiect cu Dunărea, pe care și UE și-l dorește foarte mult”. 

Referitor la apelul pentru propuneri de proiecte de transport, lansat în septembrie, oficialul european a precizat că „este pentru prima dată când este un apel de proiecte la care participă ca membri cu drepturi depline ai Mecanismului Ucraina și Republica Moldova, iar Comisia încearcă, pentru că și pentru ea este un instrument nou, să sfătuiască cât mai bine cele două țări pentru a putea participa singure”.

Aceasta a explicat că, până acum au fost, într-adevăr, proiecte pe care Ucraina și Republica Moldova le-au depus împreună cu statele de frontieră, România inclusiv, în alte tipuri de finanțări. „Am avut pentru trecerile de frontieră de pe culoarele solidarității proiecte de până la 300 milioane de euro numai contribuție din fonduri europene, pentru această conectivitate cu Ucraina și Republica Moldova. România are trei astfel de proiecte”, a adăugat Adina Vălean.

Comisarul european a precizat, totodată, că „așteptăm cât mai multe proiecte” în cadrul apelului finanțat de MIE.

„Majoritatea statelor membre face o pregătire minuțioasă pentru a le depune, pentru că este o competiție foarte mare la nivel european pe aceste fonduri și atunci, calitatea proiectului și utilitatea lui pentru piața de transport europeană sunt două criterii foarte importante și toată lumea încearcă să îmbunătățească cât mai mult. Dar așteptăm cât mai multe proiecte”, a încheiat Adina Vălean.

 

 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
POLITICĂ2 hours ago

PNL a aderat, la Washington, la Uniunea Democrată Internațională, fondată de Margaret Thatcher, George Bush sr., Jacques Chirac și Helmut Kohl

U.E.2 hours ago

Germania a adoptat pentru prima dată o strategie cuprinzătoare în domeniul politicii externe privind schimbările climatice

COMUNICATE DE PRESĂ2 hours ago

Clusterul de Industrii Creative Transilvania, Institutul Francez și Mushuroi Creative Hub organizează o nouă ediție “EuroFabrique Cluj”, laboratorul de proiecte educaționale și artistice

U.E.3 hours ago

Cu gândul la alegerile europene de anul viitor, UE împărtășește îngrijorarea serioasă a Regatului Unit și ”condamnă cu fermitate activitățile cibernetice malițioase care vizează instituțiile democratice”

GENERAL4 hours ago

Investițiile în contextul procedurii de deficit excesiv, motivul pentru care Franța și Germania întârzie reforma fiscală a UE

INTERNAȚIONAL4 hours ago

De la Atena, Recep Tayyip Erdogan își exprimă speranța deschiderii unei ”noi ere” în relațiile cu Grecia. Kyriakos Mitsotakis evidențiază importanța ca legăturile dintre cele două țări să ”evolueze pe o cale pașnică”

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Comisarul Adina Vălean face demersuri pe lângă guvernele din România și Bulgaria pentru depunerea proiectului Fast Danube 2 pentru navigabilitate permanentă pe Dunăre: „UE și-l dorește foarte mult”

ROMÂNIA5 hours ago

Ministerul Dezvoltării susține și finanțează investițiile în mobilitatea urbană durabilă, subliniază ministrul Adrian Veștea: Contribuim la creșterea calității vieții cetățenilor și a atractivității comunităților

ROMÂNIA6 hours ago

Cooperarea în domeniul cultural între România și Franța reprezintă una dintre temele de referință ale Parteneriatului Strategic, o dovadă în plus a unei relații privilegiate, subliniază ministrul Raluca Turcan la Paris

G77 hours ago

Liderii G7 au convenit să interzică importurile de diamante rusești începând cu anul viitor. Ei vor pune la punct un sistem de trasabilitate pentru a fi siguri că măsurile punitive nu sunt eludate

ROMÂNIA2 days ago

Cătălin Predoiu, la reuniunea JAI: Astăzi nu se votează procesul de extindere a spațiului Schengen. Discutăm aspectele de progres sau de vulnerabilități în toate statele membre

ROMÂNIA3 days ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

ROMÂNIA6 days ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA6 days ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO1 week ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA2 weeks ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN2 weeks ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

Trending