Connect with us

ROMÂNIA

EUROSTAT: Aproape 30.000 de români au primit cetățenia altui stat UE în 2016, situându-se pe primul loc în UE

Published

on

Aproximativ 30.000 de români au dobândit cetățenia altui stat din Uniunea Europeană în 2016, în creștere raportat la anul anterior, potrivit Eurostat. În același timp, România a acordat cetățenie unui număr de 4.527 de persoane, majoritatea ucraineni.

Aceleași date arată că numărul britanicilor care au devenit cetăţeni ai unui alt stat membru al UE a fost mai mult decât dublu în 2016, anul referendumului în care Marea Britanie a decis că va ieşi din Uniunea Europeană.

Foto: European Parliament

Potrivit Eurostat, în 2016, aproape un milion de persoane (994.800) au primit cetăţenia unui stat membru al UE, o creştere de 18% faţă de 2015.

Marocanii formau cel mai important grup de noi cetăţeni ai UE: în total 101.300 de persoane, care au devenit cetăţeni spanioli (36,5%), italieni (34,8%) sau francezi (17,5%). Pe locurile următoare s-au aflat albanezii, indienii, pakistanezii, turcii și românii, pe locul al șaselea în topul solicitărilor și pe primul loc dacă luăm în calcul solicitările venite din rândul cetățenilor UE.

Aproximativ 29.700 de români au primit cetățenia altui stat membru al UE, 44% solicitând cetățenie italiană și aproximativ 13% cetățenie germană, arată Eurostat. 

Românii (29 700 de persoane) și polonezii (19 800) au fost cele mai mari două grupuri de cetățeni ai UE care au dobândit cetățenia unui alt stat membru al UE, notează sursa citată.

 

Efectul Brexit: Numărul britanicilor deveniţi cetăţeni ai unei alte ţări din UE, mai mult decât dublu în 2016

În 2016, numărul cetăţenilor britanici deveniţi cetăţenii unui alt stat membru al Uniunii Europene (fără a-şi pierde cetăţenia originală) s-a ridicat la 6.555, faţă de 2.478 în 2015, adică o creştere de 165%, potrivit datelor publicate de oficiul european de statistici Eurostat.

Dintre aceştia, 2.702 au devenit cetăţeni germani, o creştere de 355%. Belgia, unde mii de britanici au locuri de muncă la Bruxelles care depind de calitatea lor de cetăţeni ai UE, a acordat cetăţenia belgiană pentru 506 britanici în 2016, de patru ori mai mult decât în 2015.

 

.

ROMÂNIA

Innotech Student: Guvernul a aprobat un program național din fonduri europene pentru sprijinirea antreprenoriatului în rândul tinerilor

Published

on

© European Union, 2017/Source: EC - Audiovisual Service

Guvernul României a adoptat în ședința de joi, 9 iulie, un nou set de măsuri economice finanțate din fonduri europene. Concret, au fost adoptate actele normative care reglementează implementarea Programului Naţional „Innotech Student” care va sprijini antreprenoriatul în rândul tinerilor, informează un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene, remis caleaeuropeana.ro.

20 milioane de euro pentru finanțarea tinerilor antreprenori

Executivul a adoptat joi și Hotărârea de Guvern privind aprobarea Programului Naţional „Innotech Student”, finanţat în cadrul Programului Operaţional Capital Uman 2014 – 2020. Bugetul total al apelului este de 20 milioane euro, din care 17 milioane euro fonduri europene, iar 3 milioane euro vor fi asigurate de la bugetul de stat.

Proiectul prevede finanțarea schemelor antreprenoriale ale studenților români din numeroase domenii care sunt inovatoare și aduc o valoare adăugată reală. Acesta își propune să încurajeze studenții să își pună în practică viziunea, dar și spiritul lor antreprenorial.

În cadrul proiectelor selectate în urma evaluării va începe perioada de pregătire a studenților, dezvoltarea abilităților lor antreprenoriale, elaborarea planurilor de afaceri și selectarea celor mai bune dintre acestea. Studenții ale căror planuri de afaceri vor fi finanțate vor putea urma programe de internship în companii cu activități cât mai apropiate planurilor de afaceri propuse. În această etapă vor fi acordate subvențiile. După aceasta, timp de un an studenții antreprenori vor beneficia de sprijinul administratorilor de schemă, iar pentru următoarele șase luni ei vor fi monitorizați, iar afacerile înființate de ei trebuie să se autosusțină pe piață.

Valoarea maximă a proiectelor este de 2 milioane euro, urmând ca minim 70% din bugetul proiectului să fie alocat subvențiilor pentru înființarea afacerilor. Valoarea maximă acordată pentru planurile aprobate este de 100.000 euro/ plan de afaceri, reprezentând maximum 100% din totalul cheltuielilor eligibile, și se acordă numai întreprinderilor înființate de persoanele ale căror planuri de afaceri sunt selectate.

Banii vor fi acordați în două tranșe – 75% la înființarea companiei, iar cea de-a doua, de 25%, în momentul în care antreprenorii vor face dovada că pot realiza profituri de 30% din grantul inițial de 75%. În primul an de activitate vor fi finanțate și salariile angajaților firmelor înființate.

Continue Reading

ROMÂNIA

Măsuri sociale din fonduri europene: Mese calde pentru 290.000 de bătrâni în baza unui tichet electronic

Published

on

© European Communities, 1997/Source: EC - Audiovisual Service

Guvernul României a adoptat în ședința de joi, 9 iulie, un nou set de măsuri sociale finanțate din fonduri europene care prevăd acordarea de mese calde pe bază de tichete electronice persoanelor defavorizate, informează un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene, remis caleaeuropeana.ro.

Prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) va fi finanțată acordarea de mese calde pensionarilor cu vârste de cel puțin 75 ani și cu venituri la nivelul indemnizației sociale, precum și persoanelor/familiilor fără adăpost, celor evacuate, care nu au domiciliu stabil și în mod special familiilor monoparentale. Lista persoanelor fără adăpost este separată și va fi actualizată lunar de către autoritățile administrației publice locale.

Valoarea lunară a unui tichet este de 180 lei/persoană, iar de acest ajutor vor beneficia aproximativ 290.000 de bătrâni, alături de celelalte categorii vulnerabile.

Mesele calde vor fi acordate prin intermediul unor tichete electronice prin Schema Națională de Sprijin pentru Persoanele Vârstnice și pentru Persoanele fără adăpost (S.N.S.P.V.P.A). Bugetul alocat va fi de 640 milioane lei, finanțat prin POAD.

Măsura, reglementată de Ordonanță de urgență privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de persoane cele mai defavorizate care beneficiază de mese calde pe bază de tichete electronice din fonduri externe nerambursabile, precum și unele măsuri de distribuire a acestora, va sprijini persoanele aflate în risc de sărăcie extremă și care reprezintă o categorie socială vulnerabilă în contextul creșterii numărului de persoane infectate cu COVID-19.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul finanțelor Florin Cîțu: Guvernarea liberală a dus la reducerea semnificativă a inflației, iar rata inflației în scădere înseamnă automat dobânzi mai mici în economie

Published

on

© Ministerul Finanțelor Publice/ Facebook

Guvernarea liberală a dus la reducerea semnificativă a inflației, iar rata inflației în scădere înseamnă automat dobânzi mai mici în economie, care se traduc mai departe în acces la credit mai ieftin pentru toți românii, a declarat ministrul finanțelor publice, Florin Cîțu, într-o postare pe Facebook.

Potrivit datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică, în luna iunie 2020 prețurile bunurilor de consum au crescut cu doar 0,08% față de luna mai. Față de aceeași luna a anului trecut, prețurile bunurilor de consum au crescut cu 2.6%.

În acest context, ministrul finanțelor punctează că anul trecut, în timpul guvernării socialiste, „prețurile bunurilor de consum creșteau cu 3.8%, iar acum doi ani, în iunie, tot guvenare socialistă, prețurile bunurilor de consum creșteau cu 5.4%!”. Aceste creșteri au dus la o explozie a prețurilor și „cei mai afectați erau tocmai românii cu venituri mici”, adaugă Cîțu.

De asemenea, șeful de la Finanțe Publice mai spune că „este o informație importantă pe care trebuie să o știe toți românii” și anume, că, în iunie, prețurile bunurilor alimentare au scăzut față de luna mai. Astfel, punctează ministrul, „datele oficiale demontează propaganda găștii socialiste”.

Florin Cîțu a mai subliniat că „guvernarea liberală a dus la reducerea semnificativă a inflaţiei” prin mixul de politici, fiscală și monetară, aplicat.

„Rata inflației în scădere înseamnă automat dobânzi mai mici în economie. Costuri cu dobânzile mai mici înseamnă acces la credit mai ieftin pentru toți românii. Dobânzile mai mici sunt esențiale în acest moment pentru că susțin efortul pe care îl facem prin creșterea investițiilor în economie. Mix-ul de politici, fiscală și monetară, funcționează pentru prima oară în istoria noastră. Politica fiscală nu mai este prociclică. Este neinflaționistă. Acest lucru atrage după sine o politică monetară care poate să relaxeze fară riscuri condițiile monetare (dobânzi mai mici, rezerve minime obligatorii mai mici). Investiții record, rata inflației în scădere și condiții monetare mai relaxate (dobânzi mai mici și RMO scăzut – rata rezervelor minime obligatorii) garantează o revenire rapidă a economiei”, explică demnitarul.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending