LIVE VIDEO Grupul PPE din cadrul Comitetului European al Regiunilor organizează dezbaterea ”Politica de Coeziune și Investițiile Strategice ale Europei” în cadrul Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor 2017

Grupul Partidului Popular European din cadrul Comitetului European al Regiunilor organizează miercuri o dezbatere privind ”Politica de Coeziune și Investițiile Strategice ale Europei”, eveniment desfășurat în contextul Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor 2017.

La dezbaterea moderată de Hendrick Kafsack, Corespondent FAZ, participă Michael Schneider, Președintele Grupului PPE din Comitetul European al Regiunilor, raportor pe Viitorul Politicii de Coeziune după 2020, Nicola de Michelis, șeful de cabinet al Comisarului pentru Politică Regională Corina Crețu și Olgierd Geblewicz, Președintele Regiunii Pomerania de Vest, din Polonia.

”Politica de coeziune asigură că toate statele membre, regiunile și orașele – de la cele mai puțin dezvoltate până la cele mai dezvoltate – pot beneficia de avantajele oferite de Uniunea Europeană. Este una dintre cele mai puternice și mai vizibile expresii ale investițiilor și solidarității europene în orașele și regiunile noastre. Prin urmare, o politică solidă de coeziune este o parte integrantă a soluției pentru o Europă mai responsabilă și mai democratică. Acest workshop urmărește să demonstreze necesitatea menținerii politicii de coeziune ca instrument principal al politicii de investiții a UE după 2020, ca parte a Săptămânii europene a regiunilor și orașelor”, transmit organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului.

Nicola de Michelis: Raportul spune că a revenit creștere, dar încă sunt disparități în Europa. Mulți europeni se confruntă cu declin industrial, probleme în a-și găsi un loc d emuncă. Important e că nu vom înțelege diferențele dacă nu luăm în considerer contextul local. Ce e de făcut? Pe buget, vor fi discuții dificile. Nu sunt sigur că rolul Comsiei e să facă treaba statelor. Comisia trebuie să spună ce probleme sunt și cu ce buget se rezolvă. Politica de coeziune este o soluție. Condiționalitățile pot fi discutate după. Disparităile sunt peste tot. Divergențele din eurozonă sunt mai mari. Sunt regiuni cu forță medie blocate. Avem nevoie de buget similar cu cel de azi.

De asemenea, dezbaterea va analiza ce se poate face pentru a reduce decalajul investițional și pentru a explora modul în care potențialul investițiilor strategice pe termen lung în regiunile și orașele europene poate fi exploatat în continuare, în special prin sinergii cu alte instrumente de investiții europene, cum ar fi Fondul European pentru Investiții Strategice.

În perioada 9-12 octombrie Bruxelles-ul găzduiește cea de-a cincisprezecea ediție a Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor (EWRC), timp în care funcționari din cadrul administraţiilor regiunilor şi oraşelor, precum și experți și reprezentanți ai mediului universitar au ocazia de a face schimb de bune practici și cunoștințe în domeniul dezvoltării regionale și urbane.

În contextul acestuia, Comitetul European al Regiunilor și Comisia Europeană au lansat Alianța pentru Coeziune, iar executivul UE a publicat cel de-al şaptelea raport al UE privind coeziunea economică care arată faptul că politica de coeziune a dat rezultate în toate regiunile UE și a creat 1,2 milioane de locuri de muncă în UE în ultimii 10 ani

Citiți mai multe detalii despre evenimentele din cadrul Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor 2017 pe CaleaEuropeana.ro.

 

.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *