România depune astăzi candidatura pentru găzduirea Agenției Europene a Medicamentului. Cum arată sediul pregătit la București

România depune luni, oficial, dosarul de candidatură pentru relocarea de la Londra la București a Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), au declarat surse guvernamentale pentru Calea Europeană.

Potrivit documentelor pregătite de către Guvernul României, proiectul pentru campusul medical integrat va îmbina ”un nou concept între spațiile de birouri, zone verzi, spații comerciale și locuințe rezidențiale” și ar urma să fie construit în zona stației de metrou Pipera, conform surselor citate.

Campusul ar urma să aibă o suprafață de aproximativ 88.000 de metri pătrați, 320 de angajați la fiecare etaj al clădirii, un centru de conferințe ce poate găzdui 720 de participanți și o excelentă infrastructură IT&C.

Acesta va corespunde standardelor pentru a obține certificarea BREEAM Excellent, precizează sursa citată. Sistemul BREEAM analizează eficiența energetică și managementul proiectului, materialele folosite, tratarea deșeurilor, transportul, ecologia zonei, eficiența utilizării apei și poluarea și reprezintă standardul internațional pentru certificarea clădirilor sustenabile. 

Guvernul a anunțat pe 21 iulie că a fost finalizat dosarul de candidatură pentru relocarea de la Londra la București a Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), în contextul retragerii Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord din Uniunea Europeană.

„Relocarea la București a Agenției Europene pentru Medicamente reprezintă o oportunitate importantă pe care România ar putea să o valorifice. Atragerea unui sediu de agenție a Uniunii Europene ar contribui la creșterea rolului și vizibilității României ca stat membru. Avem o propunere viabilă, iar România deține o expertiză substanțială în sectorul medical. Vreau să evidențiez efortul susținut depus de către toţi colegii care au lucrat pe acest dosar“, a declarat premierul Mihai Tudose.

Pregătirea candidaturii a fost realizată de un grup de lucru interinstituțional, din care fac parte Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Afacerilor Externe.

În acest context, ministrul Sănătății, Florian Bodog, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, și președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Nicolae Fotin, au efectuat pe 24 iulie, o vizită la sediul Agenției Europene pentru Medicamente de la Londra.

Despre Agenția Europeană pentru Medicamente

Agenția Europeană pentru Medicamente, cu sediul la Londra în acest moment, este un organism descentralizat al Uniunii Europene, care are ca principală responsabilitate protecția și promovarea sănătății publice, prin intermediul evaluării și supravegherii medicamentelor destinate uzului uman.

Comisia Europeană va examina proiectele și va trimite propria evaluare Secretariatului General al Consiliului până la 15 septembrie 2017, urmând ca hotărârea finală să fie luată în marja Consiliului Afaceri Generale din noiembrie 2017.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.