Connect with us

INTERNAȚIONAL

543 de cazuri mortale de gripă porcină în zona europeană

Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC) a înregistrat 28 de noi cazuri mortale de gripă A H1N1 în ultimele 24 de ore în UE şi ţările membre EFTA, bilanţul total al deceselor provocate de această boală ajungând miercuri la 543, potrivit site-ului instituţiei.

Published

on

Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC) a înregistrat 28 de noi cazuri mortale de gripă A H1N1 în ultimele 24 de ore în UE şi ţările membre EFTA, bilanţul total al deceselor provocate de această boală ajungând miercuri la 543, potrivit site-ului instituţiei.

Read more:
543 de cazuri mortale de gripă porcină în zona europeană

NATO

Președintele Poloniei anunță că discută cu SUA posibilitatea de a găzdui arme nucleare americane pentru a garanta securitatea întregii Europe

Published

on

© Kancelaria Prezydenta

Polonia a discutat cu SUA despre schimbul de arme atomice pentru a contracara amenințarea tot mai mare din partea Rusiei, a declarat președintele polonez Andrzej Duda, după ce Rusia și-a intensificat retorica nucleară în legătură cu războiul pe care îl poartă în Ucraina.

“Problema, în primul rând, este că noi nu avem arme nucleare. Există întotdeauna o potențială oportunitate de a participa la partajarea de arme nucleare”, a declarat Duda într-un interviu acordat ziarului Gazeta Polska publicat miercuri și citat de Bloomberg.

Cel mai mare membru NATO din Europa de Est și-a sporit cheltuielile militare după invazia Rusiei în Ucraina vecină, dar până acum oficialii nu au spus că au discutat cu aliații care doresc să obțină arme nucleare ca mijloc de descurajare.

Bloomberg amintește că găzduirea de capacități nucleare poate însemna avioane de escortă sau de recunoaștere pentru o misiune nucleară sau oferirea de aeronave cu dublă capacitate disponibile pentru roluri nucleare până la găzduirea efectivă a armelor nucleare ale unui aliat.

Aliați precum Germania, Belgia, Țările de Jos, Italia și Turcia găzduiesc arme nucleare americane pe teritoriul lor, potrivit Centrului pentru controlul armelor și neproliferare.

Un diplomat de rang înalt din Varșovia a declarat că comentariile lui Duda ar putea include oricare dintre aceste activități. Diplomatul, care a refuzat să fie numit pentru că nu era autorizat să vorbească public pe această temă, a declarat că găzduirea armelor ar fi în interesul de securitate al Poloniei, al regiunii și al întregii Europe.

“Am vorbit cu liderii americani despre faptul că SUA iau în considerare o astfel de posibilitate” ca Polonia să împartă armele, a declarat Duda pentru ziar. “Subiectul este deschis”, a insistat el.

Poziția lui Duda ridică întrebări cu privire la posibilitatea ca armele nucleare americane să fie găzduite pentru prima dată de un membru NATO care a fost odată în spatele Cortinei de Fier. Acest lucru ar sfida avertismentele președintelui Vladimir Putin că Rusia va reacționa la orice extindere a capacităților militare ale alianței în fosta sa zonă de influență.

Putin a lăsat să se înțeleagă în ultimele zile că o nouă escaladare în Ucraina ar putea implica arme care nu au mai fost folosite în război din 1945. Înainte de a invada Ucraina, el a cerut NATO să revină la pozițiile pe care le avea în 1997, înainte ca țările din Europa Centrală și de Est să se alăture umbrelei protectoare Alianței.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Klaus Iohannis participă, la Praga, la prima reuniune a Comunității Politice Europene, summit la care vor lua parte și liderii R. Moldova, Marii Britanii și Turciei

Published

on

© European Union, 2022

Președintele Klaus Iohannis participă în perioada 6-7 octombrie 2022 la prima reuniune a Comunității Politice Europene şi la reuniunea informală a Consiliului European, care se desfășoară la Praga, Republica Cehă. Marți, șeful statului a avut consultări în acest sens cu trei lideri europeni – președintele Consiliului European și prim-miniștrii Finlandei și Luxemburgului.

Prima reuniune a Comunității Politice Europene, care va avea loc joi, 6 octombrie 2022, va constitui o platformă de dialog politic, care va reuni cele 27 de state membre ale Uniunii Europene și 17 parteneri europeni, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Potrivit Palatului Cotroceni este vorba despre partenerii din Balcanii de Vest, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Turcia, Islanda, Regatul Norvegiei, Confederația Elvețiană și Principatul Liechtenstein.

Reuniunea va reprezenta un prilej de promovare a cooperării cu privire la teme de interes comun, în vederea consolidării securității, stabilității și prosperității pe întreg continentul european, fără ca acest cadru să constituie o alternativă la procesul de extindere a Uniunii Europene.

Acest proiect al unei platforme de dialog politic şi de cooperare a fost lansat de preşedintele francez Emmanuel Macron la 9 mai, de Ziua Europei şi a primit sprijinul Consiliului European la summitul din luna iunie, când liderii europeni au asigurat că această comunitate “nu va înlocui politica de extindere a Uniunii”. Președintele Klaus Iohannis s-a declarat de acord cu inițiativa comunității politice europene propuse de președintele francez Emmanuel Macron, însă a atenționat că aceasta nu trebuie să creeze “paralelisme și așteptări false” în ceea ce privește procesul de integrare europeană al statelor care doresc să adere la UE sau să fie un substitut în acest sens.

Mai mult, Marea Britanie și Republica Moldova s-au oferit să găzduiască viitorul summit al Comunității, după cel de la Praga.

În cadrul reuniunii informale a Consiliului European, care va avea loc la vineri, 7 octombrie 2022, liderii UE vor aborda situația din Ucraina, din perspectiva răspunsului european la demersurile Federației Ruse de escaladare a conflictului şi a continuării acordării de sprijin Ucrainei pe plan financiar, politic, militar şi umanitar.

De asemenea, va fi abordată situația pe piața de energie, din punctul de vedere al impactului prețurilor ridicate la energie asupra costului vieții şi al eforturilor de asigurare a securității aprovizionării cu energie.

Liderii UE vor avea discuții şi cu privire la situația economică la nivel european, cu accent pe abordarea nivelului ridicat al inflației și al riscului de recesiune.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Zelenski invită Franța să participe activ la negocierile privind înființarea Tribunalului Special pentru crimele de agresiune ale Rusiei împotriva Ucrainei

Published

on

© Administrația prezindențială ucraineană

Președintele Volodimir Zelenski reiterează importanța înființării unui tribunal special pentru crimele de agresiune ale Rusiei împotriva Ucrainei, pentru a fi pedepsiți cei care nu pot fi atinși de Curtea Penală Internațională și de toate celelalte instituții judiciare disponibile din lume.

„Proiectul de acord internațional corespunzător pentru înființarea Tribunalului Special a fost prezentat recent la Kiev diplomaților din țările noastre partenere. Cu toate acestea, oferim acest acord nu numai partenerilor noștri, ci și tuturor celor din lume care prețuiesc dreptul și ordinea internațională”, a transmis președintele ucrainean. 

Potrivit șefului statului, atunci când se va încheia un acord și se va înființa un tribunal special pentru agresiunea rusă, „simplul fapt de a pregăti acuzații și de a emite mandate de arestare pentru cei care au planificat și au ordonat începutul acestei agresiuni va fi cel mai puternic semnal pentru toți ceilalți potențiali agresori din lume că războiul este pedepsit în mod inevitabil, iar cei vinovați sunt trași la răspundere”.

„De aceea spunem că legea poate garanta pacea și dreptatea. Poate! Pentru toți. Dar numai dacă creăm instituția necesară. Și invit Franța, în special Consiliul dumneavoastră constituțional, să participe activ la negocierile privind înființarea Tribunalului Special”, a conchis acesta.

Continue Reading

Facebook

PARLAMENTUL EUROPEAN18 mins ago

Parlamentul European propune un impozit pe profiturile excepționale și un plafon corespunzător al prețurilor la importurile de gaze prin conducte

NATO30 mins ago

Președintele Poloniei anunță că discută cu SUA posibilitatea de a găzdui arme nucleare americane pentru a garanta securitatea întregii Europe

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

Parlamentul European a adoptat o serie de recomandări menite să îmbunătățească situația precară a așezărilor romilor din UE

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Charles Michel propune liderilor UE crearea unei “veritabile Uniuni a energiei ca pilon esențial al suveranității UE”

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Incendii de pădure: Comisia Europeană propune 170 de milioane de euro pentru consolidarea flotei rescEU

CONSILIUL UE3 hours ago

Țările UE au ajuns la un acord cu privire la noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru anexarea ilegală de teritorii ucrainene

U.E.4 hours ago

Șeful diplomației UE: Războiul din Ucraina nu se poate încheia din cauza ”oboselii” lumii occidentale

Eugen Tomac4 hours ago

Din Parlamentul European, Eugen Tomac cere instituirea unei ”pensii minime europene”: Pensionarii merită respect și o viață demnă

Cristian Bușoi4 hours ago

Cristian Bușoi: UE trebuie să ofere în continuare o finanțare adecvată pentru prevenirea cancerelor. Să facem tot posibilul pentru a salva cât mai multe vieți

CONSILIUL EUROPEAN4 hours ago

Klaus Iohannis participă, la Praga, la prima reuniune a Comunității Politice Europene, summit la care vor lua parte și liderii R. Moldova, Marii Britanii și Turciei

Eugen Tomac4 hours ago

Din Parlamentul European, Eugen Tomac cere instituirea unei ”pensii minime europene”: Pensionarii merită respect și o viață demnă

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Comisia Europeană este pregătită să discute despre ”o plafonare a prețului gazului utilizat pentru a genera electricitate”: Trebuie să limităm impactul inflaționist al gazului asupra energiei electrice

INTERVIURI2 days ago

VIDEO INTERVIU Ambasadorul Germaniei: România se află la “linia de sosire” privind aderarea la Schengen; Lecția care trebuie învățată pe calea cea grea este că nu putem avea încredere în Rusia

NATO5 days ago

Mircea Geoană: Nu avem informaţii care să indice o schimbare a posturii nucleare a Rusiei, dar NATO este angajată deplin în apărarea aliaților, inclusiv a României

INTERNAȚIONAL5 days ago

Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la NATO după ce Putin a proclamat anexarea ilegală de către Rusia a patru regiuni ucrainene

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

R. Moldova contează pe sprijinul UE pentru a accelera ”modernizarea sectorului de securitate și apărare”. Maia Sandu: O urgență, având în vedere creșterea riscurilor în regiune

JUSTIȚIE1 week ago

Klaus Iohannis: DNA, un model la nivel european, a contribuit decisiv ca România să fie un pol de stabilitate și un partener strategic pentru partenerii din NATO și UE

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, din Japonia: Componenta de securitate și apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți

NATO2 weeks ago

Klaus Iohannis, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu. Românii nu trebuie să intre în panică

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, către antreprenorii români din Silicon Valley: Poate aveți unele lecții care ne-ar folosi în România

Team2Share

Trending