Acord pentru Brexit: UE și Marea Britanie s-au înțeles asupra perioadei de tranziție înaintea reuniunii Consiliului European

Negociatorii privind Brexit, Michel Barnier din partea UE și David Davis din partea Marii Britanii, au ajuns la o înțelegere politică privind termenii unei perioade de tranziție după ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Secretarul britanic pentru Brexit, David Davis, și negociatorul UE, Michel Barnier, au anunțat acordul într-o conferință de presă, luni, la sediul Comisiei Europene.

Pentru a ajunge la un acord, Marea Britanie a trebuit să facă compromisuri cu privire la prelungirea termenului de încetare efectivă a liberei circulații, pe durata preferată a tranziției și pe accesul la pescuit, potrivit Politico Europe.

De asemenea, UE și-a revizuit poziția, permițând mai multă consultare cu guvernul Regatului Unit în perioada de tranziție.

Barnier a declarat că va prezenta ceea ce a fost aprobat liderilor UE la un summit de la sfârșitul acestei săptămâni.

Citiți și Donald Tusk: UE nu poate fi de acord să asigure Marii Britanii drepturile Norvegiei și obligațiile Canadei

Acordul privind perioada de tranziție intervine cu câteva zile distanță înainte ca membrii Consiliului European să decidă vineri asupra unui text de principii pe care negociatorii UE să le urmească în tratativele privind viitoarea relație cu Marea Britanie, un text care se referă la echilibrul între drepturi și obligații și la integritatea pieței unice.

”Având în vedere liniile roşii ale Regatului Unit, doar un acord de liber schimb este posibil şi va fi primul acord de liber schimb din istorie care va slăbi și nu întări legăturile economice. (…) De exemplu, UE nu poate fi de acord să asigure Marii Britanii drepturile Norvegiei și obligațiile Canadei”, a afirmat recent preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Pe de altă parte, Parlamentul European a propus deja ca un acord de asociere între Uniunea Europeană și Regatul Unit ar putea oferi un cadru adecvat pentru relațiile viitoare.

Negocierile privind viitoarele relaţii comerciale dintre UE şi Regatul Unit nu au început încă, discuţiile concentrându-se până acum asupra pregătirii tratatului de separare, cu dosare grele precum angajamentul financiar al Marii Britanii, drepturile cetățenilor și granița dintre Irlanda și Irlanda de Nord.

De cealaltă parte, Marea Britanie a anunțat în repetate rânduri că își dorește și un tratat de securitate și apărare cu UE.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.