Moldova, blocată între Est şi Vest

Cu câteva zile înainte de summitul de la Vilnius, Ucraina pune sub semnul întrebării apropierea sa de Uniunea European, iar acest fapt ar putea avea repercusiuni şi asupra parcursului european al Republicii Moldova.

Russia-European-UnionLeonid Litra, cercetător superior la Institutul de Politică Mondială din Kiev, este de părere că decizia privind semnarea acordurilor dintre Ucraina şi UE la Vilnius, ce ar urma să fie luată de către miniştrii de externe ai ţărilor UE pe 18 noiembrie, va schimba şi situaţia Republicii Moldova.

„Aşteptările noastre erau că Ucraina semnează Acordul de Asociere, Moldova îl parafează şi în 2014 îl semnează, iar regiunea transnistreană va fi obligată să se conformeze cu regulile de liber schimb adoptate de Moldova. Dacă Ucraina nu va semna Acordul de Asociere, aceste lucruri nu vor mai avea loc, iar pentru Moldova va fi mult mai greu de implementat Acordul de Asociere şi inclusiv de liber schimb fără Ucraina. Aici, vom avea nevoie de susţinerea Bruxelles-ului, a României şi sper că relaţiile dintre Moldova şi Ucraina nu vor suferi prea mult din cauza orientării geopolitice a Ucrainei“, susţine Leonid Litra, citat de Adevarul.ro.

„Până acum marea atenţie şi eforturile Rusiei erau direcţionate spre Ucraina pentru că era clar că ea era miza. Dacă se pierde Ucraina, se va pierde şi Moldova. După Vilnius, Rusia îşi va găsi timp şi pentru Moldova“, mai spune Leonid Litra.

Cititi mai multe AICI.

Sursa: Adevarul.ro
Foto: crossedflapins.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.