Aflat în Varșovia, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, s-a arătat nemulțumit de progresele Poloniei privind statul de drept

La sfârșitul vizitei întreprinse în Polonia, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat că nu a constatat nicio îmbunătățire în ceea ce privește statul de drept în Polonia, notează Agerpres.

Foto: EC Audiovisual Service

Fără a lua întrebări de la jurnalişti, cei doi oficiali au făcut declaraţii foarte scurte, spunând amândoi că vor să continue “dialogul constructiv pentru găsirea unei soluţii”.

Timmermans a spus că a avut cu premierul polonez, Mateusz Morawiecki “o discuţie foarte constructivă privind problemele legate de statul de drept”.

“Mi-a împărtăşit unele informaţii pentru a fi studiate. O voi face şi voi continua dialogul nostru constructiv în vederea rezolvării problemei. Sunt pregătit să lucrez cu dumnealui şi cu guvernul în căutarea unei soluţii satisfăcătoare”, a adăugat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene.

La rândul său, Morawiecki a afirmat că există “diferite forţe” – pe care nu le-a precizat – care spun că nu trebuie făcut “niciun compromis”. El a salutat faptul că Frans Timmermans “nu reprezintă o astfel de poziţie”.

Comisia Europeană a decis la 20 decembrie, anul trecut, să lanseze procedura de activare a articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene, articol ce prevede cazurile în care un stat membru poate fi privat de dreptul de vot în Consiliu, în legătură cu temerile privind statul de drept în Polonia. În decizia sa, executivul european a oferit guvernului polonez un termen de 90 de zile pentru aplicarea recomandărilor, termen care a expirat pe data de 20 martie.

Citiți și Ministrul polonez de externe, Jacek Czaputowicz, afirmă că Varșovia își va duce la capăt reformele din justiție: Nu vedem nicio ameninţare la adresa statului de drept

Conform articolului 7 din tratatul UE activat de Comisia Europeană la 20 decembrie anul trecut, procedura ulterioară necesită o decizie din partea Consiliului UE, cu o majoritate de patru cincimi din membrii săi, privind ”existența unui risc clar de încălcare gravă a valorilor prevăzute la articolul 2”, de către un stat membru. Totodată, înainte de a proceda la această constatare, Consiliul audiază statul membru în cauză şi îi poate adresa recomandări, hotărând după aceeaşi procedură.

Recomandarea privind statul de drept adoptată pe 20 decembrie a venit în completarea a trei recomandări anterioare, adoptate la 27 iulie 2016, 21 decembrie 2016 și 27 iulie 2017, și propune Poloniei următoarele:

1) să amendeze legea Curții Supreme și să elimine procedura extraordinară de apel, care include posibilitatea de a reconsidera hotărâri judecătorești definitive luate cu ani în urmă; legea cu privire la Consiliul Național al Justiției, să nu încheie mandatul judecătorilor membri și să asigure faptul că noul regim de numire continuă să garanteze alegerea membrilor de către colegii lor;

2) să amendeze sau retragă legea privind organizarea instanțelor judecătorești ordinare, în special pentru a elimina noul regim de pensionare pentru judecători, inclusiv competențele discreționare ale ministrului justiției de a prelungi mandatul judecătorilor și de a numi și elibera președinții de instanțe;

3) să restabilească independența și legitimitatea Tribunalului Constituțional, garantând faptul că judecătorii, președintele și vicepreședintele acestuia sunt aleși în mod legal și asigurându-se că toate hotărârile sale sunt publicate și aplicate pe deplin;

4) să se abțină de la acțiuni și declarații publice care ar putea submina în continuare legitimitatea sistemului judiciar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.