Ajutoare de stat: Comisia aprobă schema de reducere a certificatelor verzi pentru marii consumatori de energie din România

comisia europeana

Comisia Europeană a constatat, miercuri, că schema României de reducere a certificatelor verzi, constând în diminuarea contribuțiilor anumitor consumatori energointensivi la finanțarea energiei din surse regenerabile, respectă normele UE privind ajutoarele de stat, potrivit unui comunicat al CE, remis presei.

În iulie 2011, Comisia a aprobat schema României de reducere a certificatelor verzi, constând în diminuarea contribuțiilor anumitor mari consumatori energetici la finanțarea energiei din surse regenerabile (a se vedea IP /11/867). Producătorii de energie electrică din surse regenerabile primesc un anumit număr de certificate verzi, în funcție de tehnologia utilizată, pentru fiecare MWh produs și livrat în rețea.

Comisia Europeană a constatat că sistemul de reducere a certificatelor verzi românesc – reducând contribuțiile unor utilizatori mari consumatori de energie la finanțarea energiei regenerabile, este în conformitate cu normele privind ajutoarele de stat UE, în special cu noul ghid de orientare al Comisiei pe energie și mediu (a se vedea IP /14/400 și MEMO /14/276). Comisia a ajuns la concluzia că această compensare parțială a costurilor de finanțare a energiei regenerabile este necesară pentru a asigura competitivitatea industriilor mari consumatoare de energie, fără a denatura în mod nejustificat concurența pe piața unică.

Vicepreședintele Comisiei responsabil de politica în domeniul concurenței, Joaquín Almunia, a declarat: “Schema României permite companiilor mari consumatoare de energie electrică și sunt expuse, în același timp, comerțului internațional să rămână competitive fără a distorsiona în mod nejustificat concurența pe piața unică. Acesta va ajuta România în atingerea țintelor din programul Europe 2020.”

În luna iulie 2014, România a notificat planurile sale de a reduce contribuția la finanțarea energiei din surse regenerabile, astfel contribuția beneficiarilor la sprijinul pentru energia din surse regenerabile va fi redusă cu 85%, 60% sau 40% în cazul în care aceștia demonstrează o electro-intensitate de peste 20%, între 10% și 20%, respectiv între 5% și 10%. Beneficiarii ar trebui, de asemenea, să demonstreze că: nu înregistrează datorii la bugetul general consolidat al statului;  să efectueze audituri energetice și să pună în aplicare măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice; să nu concedieze mai mult de 25% dintre angajați și să-și mențină activitățile în Spațiul Economic European; să încheie parteneriate cu instituții de învățământ, în scopul de a reduce decalajul teorie-practică, de a crește nivelul profesional și de a atrage personal calificat.

Comisia a evaluat compatibilitatea acestei măsuri cu dispozițiile prevăzute în noul ghid de orientare privind ajutoarele destinate protecției mediului și energiei, adoptat în aprilie 2014, și a constatat că deducerile sunt limitate la companii care activează în sectoarele recunoscute de liniile directoare ca fiind în același timp electro-intensive și expuse la comerțul internațional. Condițiile suplimentare pentru a selecta beneficiarii eligibili sunt obiective, transparente și nu fac discriminări între companiile, care sunt într-o situație de fapt similară. Schema de reducere a certificatelor verzi va intra în vigoare la 1 decembrie 2014 și va expira la 31 decembrie 2024. Bugetul anual consacrat schemei este estimat la aproximativ 75 de milioane euro pentru aproximativ 300 de beneficiari.

Pentru aceasta schema de ajutor de stat nu vor fi alocate fonduri de la bugetul de stat, iar procedura de compensare a certificatelor verzi ce vor fi exceptate de la plata prin aplicarea acestei scheme pe o perioada de 10 ani este stabilita de ANRE, precizeaza Ministerul Economiei.

Marii beneficiari sunt companii precum Alro si ArcelorMittal care au facut presiuni constante asupra Guvernului pentru a primi o serie de facilitati la plata energiei electrice. Contactat in luna iunie de HotNews.ro Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), a afirmat ca “se discuta sa fie trecute (n.red. certificatele verzi pe care ar fi trebuit sa le plateasca marii consumatori) la ceilalti consumatori”. “Asa cum a fost facut actul normativ, se va rasfrange asupra tuturor celorlati consumatori”, a precizat atunci Havrilet.

 

Andrei LUPU

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.