Alegeri prezidențiale în Muntenegru: Milo Djukanovic revine la putere și promite „viitorul european” al țării

Liderul istoric al Muntenegrului, Milo Djukanovic, a revenit duminică la puterea abandonată în urmă cu aproape doi ani, după victoria sa din primul tur al prezidenţialelor din această mică ţară din Balcani candidată la aderarea la Uniunea Europeană, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Este “victoria viitorului european la Muntenegrului”, a reacţionat Milo Djukanovic care s-a angajat să acţioneze de-a lungul mandatului său de cinci pentru a apropia de UE această ţară cu 620.000 de locuitori.

Aliat al Occidentului, el a renunţat la postul de premier în octombrie 2016, după ce a condus Muntenegrul fără întrerupere timp de un sfert de secol, obţinând independenţa de Serbia în 2006 şi aderarea la NATO, efectivă de un an.

Serbia şi Muntenegru sunt considerate cele mai avansate țări din Balcanii de Vest pe calea aderării la UE, subiect din ce în ce mai important și pe agenda Bruxelles-ului după ce președintele Comisiei Europene a anunțat că termenul 2025 poate fi anul în care mai multe țări din Balcanii Occidentali vor intra în Uniune. Aceste două ţări negociază deja mai multe capitole din cele obligatorii pentru intrarea în Uniune şi au încheiat deja câteva.

Muntenegru a devenit pe 5 iunie în mod oficial cel de-al 29-lea stat membru al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), după o ceremonie care a avut loc în Sala Tratatelor de la Departamentul de Stat al SUA, depozitarul acordului nord-atlantic semnat la 4 aprilie 1949.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.