Connect with us

G7

”Alianța dintre Statele Unite și Japonia este piatra de temelie a păcii și prosperității regionale”, a evidențiat Joe Biden în întâlnirea cu Fumio Kishida, gazda summitului G7

Published

on

© Prime Minister's Office of Japan

Președintele american, Joe Biden, a avut o întâlnire cu premierul nipon, Fumio Kishida, pentru ”a avansa cooperarea în ceea ce privește o serie de probleme de securitate, economice și regionale”.

Conform unui comunicat al Casei Albe, liderul SUA ”a subliniat faptul că alianța dintre Statele Unite și Japonia este piatra de temelie a păcii și prosperității regionale și a reafirmat angajamentul extins de descurajare al SUA, utilizând întreaga gamă de capacități americane”.

Ambii lideri ”au discutat despre modalitățile de consolidare în continuare a cooperării în domeniul apărării, pe baza documentelor de strategie revizuite ale Japoniei și a creșterii investițiilor în domeniul apărării”.

Războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei, o temă care va domina summitul G7 de la Hiroshima, s-a aflat, de asemenea, pe agenda celor doi lideri, care au reiterat că vor sprijini în continuare țara invadată de Moscova.

În egală măsură, ”provocările de securitate regională, inclusiv programele nucleare și rachete balistice ale Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) și comportamentul coercitiv al Republicii Populare Chineze, care contravine dreptului internațional”, au reprezentat o altă chestiune abordată.

”Cei doi lideri au subliniat opoziția lor față de orice încercare de a schimba status quo-ul prin forță și și-au reiterat hotărârea de a menține pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan. De asemenea, aceștia și-au reafirmat sprijinul pentru caracterul central al ASEAN și au subliniat importanța creșterii cooperării multilaterale în regiunea Indo-Pacific, în special cu Republica Coreea (ROK), națiunile din Quad, inclusiv Australia și India, Asia de Sud-Est și insulele din Pacific”, mai amintește Casa Albă.

Nici aspectele legate de ”consolidarea cooperării economice, inclusiv prin intermediul negocierilor privind Cadrul economic indo-pacific (IPEF), promovarea energiei curate și sigure și stabilirea unor lanțuri de aprovizionare cu minerale critice diverse și rezistente”, nu au fost omise.

”Liderii au evidențiat aprofundarea cooperării lor în domeniul tehnologiilor emergente, inclusiv finalizarea unui memorandum de cooperare privind educația și tehnologia și lansarea unor noi parteneriate între companii și universități americane și japoneze, inclusiv Universitatea din Chicago și Universitatea Purdue, în domenii precum informatica cuantică și semiconductorii”, a anunțat Casa Albă.

Liderii G7 au sosit joi la Hiroshima, în Japonia, pentru a lua în considerare sancțiuni mai dure împotriva Rusiei, pe fondul războiului pe care aceasta îl poartă în Ucraina, informează Deutsche Welle.

Națiunile G7 au implementat deja sancțiuni asupra băncilor și organizațiilor militare rusești, precum și impunerea unor plafoane de preț pentru țițeiul rusesc. Acum, acestea au în vedere o serie de noi măsuri privind comerțul anual de aproximativ 5 miliarde de dolari (aproximativ 4,6 miliarde de euro) al Moscovei cu diamante.

”Coerciția economică” a Chinei va ocupa un loc important pe ordinea de zi a summitului desfășurat în orașul de pe insula japoneză Honshu, eforturile fiind direcționate către protejarea economiilor Canadei, Franței, Germaniei, Italiei, Japoniei, Regatului Unit și Statelor Unite.

Cele șapte economii majore caută modalități de a-și reduce dependența strategică de importurile din China și plănuiesc să diversifice lanțurile de aprovizionare și piețele pentru a se apăra de această posibilitate.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

G7

Miniștrii de externe din G7 și Înaltul Reprezentant al UE sprijină prelungirea pauzelor în conflictul Israel-Hamas pentru a spori sprijinul umanitar destinat civililor din Gaza și pentru a facilita eliberarea tuturor ostaticilor

Published

on

© MOFA of Japan/ Twitter

Miniștrii de externe din G7 și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, au salutat eliberarea de ostatici reținuți de Hamas și recentele pauză care a permis ca ajutorul umanitar să ajungă la civilii palestinieni din Gaza.

Într-un comunicat publicat de Departamentul de Stat al SUA, aceștia solicită eliberarea ”imediată și necondiționată” a tuturor ostaticilor și cer facilitatea ieșirii tuturor cetățenilor străini.

Ei subliniază dreptul Israelului de a se apăra, în conformitate cu dreptul internațional, în timp ce încearcă să prevină o repetare a scenariului din 7 octombrie, și apreciază leadership-ul SUA și al țărilor din regiune, cu precădere Qatar și Egipt, în vederea facilitării acestei pauze și a celor viitoare.

”Acest armistițiu reprezintă un pas crucial în vederea aducerii acasă a tuturor ostaticilor rămași și a soluționării în totalitate a crizei umanitare actuale din Gaza. Facem apel la toate părțile să valorifice prevederile acordului și să se asigure că un ajutor umanitar mai mare continuă să ajungă în mod susținut la civilii din Gaza. Trebuie să se depună toate eforturile pentru a asigura sprijin umanitar pentru civili, inclusiv alimente, apă, combustibil și materiale medicale. Susținem prelungirea în continuare a acestei pauze și a pauzelor viitoare, după caz, pentru a permite intensificarea asistenței și pentru a facilita eliberarea tuturor ostaticilor”, este apelul lansat de G7 prin intermediul comunicatului.

Ei subliniază ”importanța protejării civililor și a respectării dreptului internațional, în special a dreptului internațional umanitar”.

”Rămânem fermi în angajamentul nostru de a colabora cu toți partenerii din regiune pentru a împiedica escaladarea conflictului. Subliniind importanța securității maritime, facem apel la toate părțile să nu amenințe sau să interfereze cu exercitarea legală a drepturilor și libertăților de navigație de către toate navele. Facem apel în special la Houthis să înceteze imediat atacurile asupra civililor și amenințările la adresa căilor de navigație internaționale și a navelor comerciale și să elibereze nava M/V Galaxy Leader și echipajul acesteia, capturați ilegal din apele internaționale la 19 noiembrie”, solicită miniștrii de externe din G7.

În încheiere, aceștia reafirmă angajamentul față de ”un stat palestinian ca parte a unei soluții cu două state care să permită atât israelienilor, cât și palestinienilor să trăiască într-o pace dreaptă, durabilă și sigură”.

Continue Reading

G7

Miniștrii de externe din G7 și Înaltul Reprezentant al UE reiterează angajamentul ferm de ”a sprijini Ucraina”, chiar dacă situația internațională devine ”din ce în ce mai complexă”

Published

on

© MOFA of Japan/ Twitter

Miniștrii de externe din G7 și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, reuniți la Tokyo, au evidențiat că nevoia ca grupul celor mai industrializate economii ale lumii să rămână unite în a transmite un mesaj clar comunității internaționale că ”angajamentul nostru ferm de a sprijini Ucraina nu se clătina niciodată” în contextul tensiunilor din Orientul Mijlociu.

Miniștrii au convenit, de asemenea, că vor rămâne uniți în a ”impune sancțiuni severe împotriva Rusiei” și în a sprijini Ucraina, chiar ”și în situația internațională actuală”, conform unui comunicat al Ministerului de Externe japonez, țară care deține președinția. 

De asemenea, ei își asumă să accelereze eforturile de redresare și de reconstrucție pe termen mediu și lung în colaborare cu sectorul public și privat” și au evidențiat că este nevoie de progrese în ceea ce privește formula de pace, în cooperare cu partenerii internaționali.

Referitor la situația internațională, miniștrii de externe din G7 și Înaltul Reprezentant al UE au observat că ”devine din ce în ce mai gravă și mai complexă”, făcând trimitere la tensiunile din Orientul Mijlociu, conform aceleiași instituții. 

În viziunea lor, prioritățile principale sunt eliberarea imediată a ostaticilor și îmbunătățirea situației umanitare din Gaza, alături de furnizarea adecvată și continuă a ajutorului umanitar”.

Aceștia au subliniat că este important ca procesul de pace din regiune să fie revitalizat.

Apelul la continuarea sprijinului pentru Ucraina vine în contextul în care Kievul se teme din ce în ce mai mult de o oboseală a susţinerii de care se bucură, informează Agerpres.

Temerile apar pe fondul faptului că acțiunile de contraofensivă lansate în iunie nu au dat decât rezultate foarte limitate până în prezent şi probabilitatea unui război lung de uzură creşte.

Continue Reading

G7

Japonia și Regatul Unit, prima reuniune “2+2” la nivelul miniștrilor de externe și apărării: Tokyo și Londra își vor întări parteneriatul de securitate în Indo-Pacific ca răspuns la creșterea influenței Chinei

Published

on

© UK in Japan/ Twitter

Japonia şi Marea Britanie s-au angajat marţi să-şi întărească parteneriatul de securitate în regiunea indo-pacifică, exprimându-şi totodată preocuparea faţă de creşterea influenţei militare a Chinei în regiune, relatează Kyodo, potrivit Agerpres.

Miniştrii de externe şi apărării japonezi şi britanici şi-au reafirmat totodată sprijinul faţă de Ucraina în lupta sa împotriva invaziei ruse şi au condamnat “atacurile teroriste” ale grupării palestiniene islamiste Hamas asupra Israelului de luna trecută, într-o declaraţie comună făcută publică după convorbiri în format “doi plus doi”.

Potrivit acesteia, cei patru au discutat despre “alinierea” Japoniei şi Marii Britanii “ca răspuns la China”, exprimându-şi “puternica opoziţie faţă de orice încercări unilaterale de a schimba statu-quo-ul prin forţă sau coerciţie” şi “grava preocupare” faţă de situaţia din mările Chinei de est şi de sud.

A fost prima reuniune doi-plus-doi dintre Japonia şi Marea Britanie de după o reuniune virtuală desfăşurată în februarie 2021 şi a avut loc în marja reuniunii miniştrilor de externe ai G7 de marţi şi miercuri de la Tokyo. Japonia deţine în acest an preşedinţia prin rotaţie a grupului celor mai puternice economii.

Din partea Japoniei, la reuniune au luat parte şefa diplomaţiei Yoko Kamikawa şi ministrul apărării Minoru Kihara, iar din partea Regatului Unit omologii lor britanici James Cleverly şi Grant Shapps.

Japonia şi Marea Britanie şi-au confirmat cu acest prilej angajamentul de a coopera pentru a “maximiza oportunităţile” oferite de viitoarea desfăşurare a unui grup de luptă britanic în regiunea indo-pacific în 2025 şi au convenit să-şi extindă exerciţiile militare comune.

Miniştrii celor două ţări au discutat de asemenea despre un proiect trilateral cu Italia pentru dezvoltarea unui avion de luptă ultramodern până în 2035.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
CONSILIUL UE41 mins ago

Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord privind legislația UE de protecție a jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului

COMISIA EUROPEANA53 mins ago

Guvernul britanic respinge ideea de a readera la UE după ce Ursula von der Leyen a sugerat că generația mai tânără va putea “repara” greșeala Brexit

INTERNAȚIONAL1 hour ago

A murit Henry Kissinger, figură marcantă a diplomației SUA și fost secretar de stat și consilier pentru securitate națională. Veteranul diplomat avea 100 de ani

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Comisia Europeană propune crearea unui spațiu european comun al datelor privind mobilitatea și consolidarea drepturilor călătorilor care achiziționează pachete de servicii

U.E.18 hours ago

UE are un „interes strategic” pentru dezvoltarea unui cadru de dialog actualizat cu Turcia, bazat pe „relații de cooperare mai bune și reciproc avantajoase” (raport)

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Dana Spinanț, purtător de cuvânt adjunct al Comisiei von der Leyen, a fost numită director general al Direcției Generale pentru Comunicare a Comisiei Europene

ROMÂNIA19 hours ago

Ministrul de Interne explică: Aderarea României și Bulgariei la Schengen nu este discutată la Consiliul JAI din 4-5 decembrie pentru că viitorul guvern din Olanda nu și-a exprimat oficial poziția față de Bulgaria

NATO19 hours ago

Generalul Gheorghiță Vlad va fi învestit joi în funcția de șef al Statului Major al Apărării, în prezența președintelui Klaus Iohannis

NATO20 hours ago

Consiliul NATO-Ucraina a discutat despre reformele Kievului în vederea aderării la Alianță: România susține ca summitul de la Washington din 2024 să marcheze un pas înainte

NATO20 hours ago

Trebuie ”să creăm o zonă euro-atlantică a industriilor de apărare” pentru a satisface nevoile Ucrainei în materie de muniție, susține Dmitro Kuleba: Am primit o treime din proiectilele promise de UE

NATO3 days ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA3 days ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA3 days ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA6 days ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA7 days ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN7 days ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

ROMÂNIA1 week ago

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Volodimir Zelenski, Maia Sandu și Charles Michel afirmă “calea europeană” a Ucrainei și Moldovei la zece ani de la EuroMaidan: Aderarea va întări frontiera estică a UE

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu: Prin centrele de zi destinate sprijinirii copiilor expuși riscului de a fi separați de familie ne asigurăm că toți copiii au șanse egale de a-și dezvolta potențialul

ROMÂNIA2 weeks ago

Tanzania poate conta pe România în ceea ce privește promovarea și dezvoltarea relațiilor cu UE, îi transmite Klaus Iohannis președintei țării africane

Trending