Connect with us

CONSILIUL UE

Ambasadorul Luminița Odobescu: ”Unitatea este cuvântul cheie care a definit anul 1918 și rămâne obiectivul nostru în calitate de viitoare președinție a Consiliului UE”

Published

on

,,Unitatea este cuvântul cheie care a definit anul 1918, actul marii uniri si unitatea rămâne obiectivul nostru în calitate de viitoare președinție  a Consiliului UE, iar coeziunea o valoare europeană comună va fi mottoul președinției rotative”, a declarat Luminița Odobescu, reprezentantul permanent al României pe lângă Uniunea Europeană, într-un interviu acordat CaleaEuropeană.ro la finalul unei recepții organizate la Bruxelles cu ocazia Zilei Naționale și a Centenarului Marii Uniri.

În interviul acordat, ambasadorul a explicat pe larg beneficiile aduse românilor de la începerea președinției rotative a României în Cosiliul UE, dar și confruntările și noile provocări la care vom fi supuși. 

Foto: Calea Europeană

,,Dorim să prezentăm o Românie modernă care stie să facă față provocărilor si care este gata să răspundă prezent tuturor obiectivelor pe care le are in  prioritățile sale. Românii sunt apreciați peste tot unde se duc in UE. Sunt apreciați pentru căldura lor, pentru ospitalitate dar și pentru ceea ce fac. Suntem prezenți în multe sectoare inovatoare, precum IT, medicină sau inteigență artificială. Este foarte important să prezentăm acest lucru și de aceea anul viitor vrem să punem accent pe aceste domenii, alături de politicile tradiționale, dar in egală măsură suntem pregătiți să facem fată oricărei provocări, nu va fi o perioadă simplă, avem Brexit pe agendă, ne pregătim pentru alegerile europene, dar cum am spus la început,unitatea trebuie să ne definească si unitatea va fi si cuvantul cheie in pregatirea Summitului de la Sibiu, moment important al presedintiei noastre.

La finalul transmisiei live, ambasadorul Reprezentaței Permanente a urat la mulți ani tuturor românilor, invitandu-i în acelasi timp să urmărească activitatea campaniei pe care Reprezentața Permanentă o desfășoară pe Twitter și Facebook, prezentând România și oamenii săi.

Diana Zaim este foto jurnalist, premiată în cadrul #România@10EU, concurs de fotografie organizat cu ocazia a 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Studentă la secția germano-portugheză în cadrul Universității din București și pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

#RO2019EU

Premieră după 10 ani în UE: Sub președinție română, Consiliul UE a încheiat procedura deficitului excesiv pentru Spania, ultimul stat european care mai făcea obiectul acestei proceduri

Published

on

Consiliul Uniunii Europene, prezidat de România, a încheiat procedura aplicabilă deficitelor excesive pentru Spania, confirmând astfel faptul că această țară și-a redus deficitul sub valoarea de referință a UE de 3% din PIB, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Astfel, Consiliul a abrogat decizia sa din aprilie 2009 privind existența unui deficit excesiv în Spania. În consecință, niciun stat membru nu mai face obiectul unei proceduri de deficit excesiv. În perioada 2010-11, în momentul culminant al crizei monedei euro, au fost deschise proceduri pentru 24 de state membre.

În conformitate cu articolul 126 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), statele membre trebuie să evite deficitele publice excesive. Procedura se utilizează pentru a sprijini revenirea la poziții bugetare solide.

După încheierea procedurii aplicabile deficitelor excesive, statele membre vizate fac obiectul componentei preventive a cadrului de reglementare fiscală al UE, Pactul de stabilitate și de creștere.

Nivelul deficitului public al Spaniei a atins 2,5% din PIB în 2018, scăzând de la 3,1% din PIB în 2017. Previziunile economice ale Comisiei din primăvara anului 2018 preconizează un deficit de 2,3% din PIB în 2019 și de 2,0% din PIB în 2020, acesta rămânând astfel, pe perioada analizată în previziuni, sub valoarea de referință a UE de 3% din PIB.

Soldul structural, care reprezintă soldul public ajustat în funcție de ciclul economic și fără măsurile cu caracter excepțional și alte măsuri temporare, s-a îmbunătățit cu 0,4% din PIB în ultimii trei ani.

Ponderea datoriei publice brute în PIB a scăzut la 97,1% în 2018 față de 98,1% în 2017, în principal datorită efectelor de reducere a datoriei ale creșterii reale și ale inflației, în timp ce soldul primar este aproape de zero. Conform previziunilor Comisiei din primăvara anului 2019, ponderea datoriei va scădea la 96,3% din PIB în 2019 și respectiv la 95,7% în 2020.

Spania a făcut obiectul unei proceduri aplicabile deficitelor excesive începând din februarie 2009, când Consiliul a solicitat corectarea deficitului acesteia până în 2012.

Acest termen a fost prelungit de patru ori. Primele trei termene din decembrie 2009, iulie 2012 și iunie 2013 au fost amânate până în 2013, 2014 și, respectiv, 2016, având în vedere consecințele nefavorabile majore pentru finanțele publice ale unor evenimente economice negative neprevăzute. În iulie 2016, Consiliul a remarcat lipsa unor măsuri eficace întreprinse pentru a remedia situația unui deficit excesiv și a stabilit un nou termen pentru corectare până în 2018.

Având în vedere cele mai recente date, Consiliul a ajuns la concluzia că deficitul Spaniei a fost acum corectat.

Continue Reading

#RO2019EU

Noi măsuri europene adoptate sub președinția României la Consiliul UE: Țările membre au decis crearea unui produs paneuropean de pensii personale

Published

on

Consiliul Uniunii Europene, prezidat de România, a adoptat vineri două reforme-cheie în cadrul uniunii piețelor de capital, vizând accesul la produsele de pensii și la fondurile de investiții la nivel european, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Primul regulament oferă mai multe opțiuni persoanelor care doresc să economisească pentru pensie și care extinde piața pensiilor personale prin crearea unui „produs paneuropean de pensii personale” (PEPP). Cel de-al doilea este un pachet de măsuri menite să elimine barierele actuale din calea distribuției transfrontaliere a fondurilor de investiții.

Regulamentul privind PEPP creează un nou tip de produs de pensii personale pe bază voluntară. Caracteristicile acestuia vor fi aceleași în întreaga UE, iar produsul poate fi oferit de o gamă largă de furnizori, cum ar fi societăți de asigurări, bănci, fonduri de pensii ocupaționale, firme de investiții și administratori de active. Furnizorii vor beneficia de un pașaport UE care le va permite să vândă PEPP-urile în diferite state membre.

PEPP-urile vor oferi populației o nouă posibilitate de economisire, aplicabilă la nivelul întregii UE, care va veni în completarea planurilor de pensii publice și ocupaționale, precum și a planurilor de pensii personale de la nivel național. Acestea vor permite consumatorilor să își completeze în mod voluntar economiile pentru pensie, beneficiind în același timp de o protecție solidă a consumatorilor. PEPP-urile vor putea fi trecute dintr-un stat membru în altul: deponenții vor putea continua să contribuie la PEPP-ul lor atunci când se mută într-un alt stat membru.

În ce privește distribuția transfrontalieră a fondurilor de investiții, acordul consolidează actualul cadru de reglementare aplicabil fondurilor de investiții.

Acesta va facilita distribuția transfrontalieră a fondurilor de investiții prin eliminarea barierelor existente în materie de reglementare și prin reducerea costurilor de distribuție.

În special, măsurile:

  • vor facilita testarea de către administratorii fondurilor de investiții alternative din UE a apetitului potențialilor investitori profesionali pentru noi piețe
  • vor clarifica obligațiile administratorilor de active în statul lor membru gazdă în ceea ce privește serviciul de relații cu clienții
  • vor alinia procedurile și condițiile pentru ieșirea de pe piețele naționale a administratorilor fondurilor de plasament colectiv atunci când aceștia decid să pună capăt oferirii sau plasării fondurilor lor
  • vor introduce o mai mare transparență și vor crea un punct unic de acces online la informații privind normele naționale referitoare la cerințele de comercializare și la taxele aplicabile.

La scurt timp după semnarea la 20 iunie a legislației adoptate, noile măsuri pentru PEPP și pentru distribuția transfrontalieră a fondurilor vor fi publicate în Jurnalul Oficial și vor intra în vigoare 20 de zile mai târziu.

Continue Reading

#RO2019EU

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba: Nu ești ”membru complet” al Uniunii Europene dacă nu ai prezidat Consiliul UE

Published

on

©️Aspen Institute Romania/ Facebook

O țară nu se poate considera ”membru complet” al Uniunii Europene dacă nu a prezidat Consiliul Uniunii Europene, România îndeplinindu-și acest rol ”cu brio”, a declarat, marți, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, la conferința ”The Europe NEXT Project. A New Political Ambition for Europe”, informează Agerpres

”Capacitatea pe care o ai ca preşedinţie este o dovadă clară a ceea ce numim sfârşitul tranziţiei în România. Nu eşti membru complet dacă nu ai stat în capul mesei, dacă nu ai prezidat Consiliul, nu ai fost membru deplin. Acesta a fost un prim test pe care l-am trecut cu brio şi este bun şi pentru egoul şi starea de spirit a României. Am fost la înălţime şi acest lucru nu ar trebui să fie uitat curând”, a afirmat Ciamba.

Acesta a vorbit și despre politica de extindere a Uniunii Europene și perspectiva europeană a țărilor din regiunea Balcanilor de Vest.

”Dacă nu facem asta, vom plăti şi nu vom plăti doar noi, stabilitatea regiunii va avea de suferit. Am văzut cât de importantă strategic este această parte a lumii în timpul crizei migraţiei”, a afirmat ministrul delegat.

Acesta s-a referit și la modul în care a fost abordat Brexit-ul în cadrul președinției române a Consiliului Uniunii Europene, spunând că aceasta a fost ”bântuită de fantoma Brexit”.

”Într-un fel, Europa este, sperăm, mai bine protejată de un Brexit <<hard>> datorită legislaţiei adoptate în preşedinţia română a Consiliului UE”, a punctat Ciamba.

Evenimentul ”The Europe NEXT Project. A New Political Ambition for Europe” a fost organizat la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) în cooperare cu Institutul Aspen România şi cu German Marshall Fund Bucureşti, sub egida Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending