Connect with us

G20

”O realizare revoluționară”: La Summitul G20, SUA, Mexic și Canada au semnat noul acord comercial nord-american

Published

on

Liderii Statelor Unite, Mexicului și Canadei au reușit să ofere în debutul summitului G20 de la Buenos Aires o mostră de angajament pentru viitorul comerțului liber în lume, în pofida faptului că președintele american este recunoscut pentru opoziția și adversitatea cu care discută cu partenerii în termeni comerciali. 

Președintele Donald Trump, președintele Enrique Pena Nieto și premierul Justin Trudeau au semnat un nou acord comercial regional, denumit USMCA, și care înlocuiește NAFTA, tratatul comercial ce leagă Washington, Mexico City și Ottawa din 1994.

Sub auspiciile summitului G20, liderii celor trei state nord-americane au semnat un nou acord comercial, o reușită pe care președintele Trump a numit-o drept “o realizare cu adevărat revoluționară”, relatează NBC News.

Semnarea acestui acord a fost posibilă după ce Statele Unite și Canada au ajuns pe 30 septembrie la o înțelegere pentru revizuirea Acordului Nord-American de Comerţ Liber (NAFTA), la o lună distanță după ce SUA și Mexic încheiaseră o înțelegere similară. Negocierile dintre cei trei parteneri comerciali au durat mai mult de un an şi ameninţările repetate ale preşedintelui Trump că ar putea renunţa la acord au perturbat pieţele financiare, punând presiune pe moneda mexicană peso şi pe dolarul canadian.

Un gest similar – semnarea sau agrearea unui astfel de acord în marja unui summit G20 – a fost înfăptuit și anul trecut, când în contextul summit-ului G20 din Germania, președinții Comisiei Europene și Consiliului European și premierul japonez au stabilit un acord de principiu asupra Acordului de Parteneriat Economic și a Acordului de Parteneriat Strategic între Uniunea Europeană și Japonia. La un an distanță, pe 17 iulie 2018, UE și Japonia au semnat un acord istoric de liber-schimb.

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

COMISIA EUROPEANA

Declarația de la Roma: Liderii G20 și ai altor state marchează începutul unui nou capitol în politica globală în domeniul sănătății

Published

on

© European Union, 2021 Source: EC - Audiovisual Service

În urma primului Summit Mondial pentru Sănătate, co-prezidat de președinția italiană a G20 și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost adoptată Declarația de la Roma, care reafirmă angajamentul ferm al liderilor lumii în favoarea multilateralismului și a cooperării globale în domeniul sănătății.

„Noi, liderii G20 și ai altor state, în prezența șefilor de organizații internaționale și regionale reuniți la Summitul mondial al Sănătății de la Roma, 21 mai 2021, după ce am împărtășit experiența noastră cu privire la pandemia globală COVID-19 în curs de desfășurare și am salutat activitatea relevantă în acest sens, inclusiv cea prezentată în timpul pre-summitului, reafirmăm că pandemia continuă să fie o criză globală de sănătate și socio-economică fără precedent, cu efecte directe și indirecte disproporționate asupra celor mai vulnerabili, asupra femeilor, fetelor și copiilor, precum și asupra lucrătorilor din prima linie și a persoanelor în vârstă. Aceasta nu se va încheia până când toate țările nu vor reuși să țină boala sub control și, prin urmare, vaccinarea pe scară largă, globală, sigură, eficientă și echitabilă, în combinație cu alte măsuri adecvate de sănătate publică, rămâne prioritatea noastră principală, alături de revenirea la o creștere puternică, durabilă, echilibrată și favorabilă incluziunii”, au transmis liderii.

În Declarația de la Roma sunt prezentate 16 linii directoare prin care liderii și-au stabilit principiile și angajamentele pentru următoarea perioadă. Acestea servesc drept orientare voluntară pentru acțiunile actuale și viitoare în domeniul sănătății globale, pentru a sprijini finanțarea, crearea și menținerea unor sisteme de sănătate eficiente și a unei acoperiri universale a sănătății, pentru a îmbunătăți pregătirea, avertizarea timpurie, prevenirea, detectarea, răspunsul coordonat, precum și rezistența și recuperarea în fața pandemiei actuale și a viitoarelor potențiale urgențe de sănătate publică.

„Aceste principii, care se consolidează reciproc, reconfirmă angajamentul nostru față de solidaritatea, echitatea și cooperarea multilaterală la nivel mondial; față de o guvernanță eficientă; față de plasarea oamenilor în centrul pregătirii și de echiparea acestora pentru a răspunde eficient; față de construirea pe baza științei și a politicilor bazate pe dovezi; și față de promovarea unei finanțări susținute pentru sănătatea mondială”, au mai transmis aceștia.

Citiți și: Ursula von der Leyen anunță înființarea unui nou Forum privind politica globală în domeniul sănătății

Întregul Summit a fost transmis live pe pagina de Facebook Calea Europeana și pe site-ul web www.caleaeuropeana.ro.

Continue Reading

G20

Ursula von der Leyen și președinția italiană a G20 co-prezidează Summitul Mondial pentru Sănătate de la Roma

Published

on

© Photo Collage (Image source: European Parliament)

Astăzi, 21 mai, Comisia Europeană și Italia, în calitate de președinție a G20, găzduiesc împreună, la Roma, Summitul Mondial pentru Sănătate.

Ursula von der Leyen și premierul italian, Mario Draghi, vor co-prezida astăzi marele eveniment în format videconferință. La finalul Summitului, președinta Executivului European și prim-ministrul Italiei vor susține o conferință de presă. 

Potrivit agendei, printre participanți se numără co-fondatorul Microsoft, Bill Gates, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin și ceilalți lideri G20.

Întregul Summit va fi transmis live, începând cu ora 13:00, pe pagina de Facebook Calea Europeana și pe site-ul web www.caleaeuropeana.ro.

Summitul reprezintă o ocazie pentru liderii G20 și liderii invitați, șefii organizațiilor internaționale și regionale și reprezentanții organismelor de sănătate la nivel mondial de a împărtăși lecțiile învățate în urma pandemiei COVID-19 și de a elabora și aproba o declarație bazată pe noi principii,  „Declarația de la Roma”.

Principiile pot fi un ghid puternic pentru o cooperare multilaterală și o acțiune comună viitoare în vederea prevenirii viitoarelor crize mondiale în domeniul sănătății, precum și pentru un angajament comun de a construi o lume mai sănătoasă, mai sigură, mai echitabilă și mai durabilă.

Summitul se va concentra pe răspunsul global la coronavirus, un maraton de promisiuni de donații care anul trecut a strâns aproape 16 miliarde de euro de la donatori din întreaga lume pentru accesul universal la tratamente, teste și vaccinuri împotriva coronavirusului. De asemenea, se va pune accentul pe activitatea existentă a instituțiilor și cadrelor multilaterale, în special a Organizației Mondiale a Sănătății și a Regulamentului sanitar internațional, dar se vor mai dezbate și alte inițiative și procese în domeniul sănătății, inclusiv cele care au loc în cadrul G7 și G20.


Membrii G20 sunt: Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Franța, Germania, Japonia, India, Indonezia, Italia, Mexic, Rusia, Africa de Sud, Arabia Saudită, Coreea de Sud, Turcia, Regatul Unit, Statele Unite și Uniunea Europeană. Spania este, de asemenea, invitată în calitate de oaspete permanent.

În fiecare an, Președinția invită țări invitate, care participă pe deplin la exercițiul G20. De asemenea, mai multe organizații internaționale și regionale participă, ceea ce conferă forumului o reprezentare și mai largă.

Citiți și: Italia a preluat președinția G20 în 2021 având ca pilon o nouă eră a legăturilor transatlantice: Roma își asumă rolul de lider în refacerea relației istorice Europa – SUA

Continue Reading

G20

La propunerea SUA, miniștrii de finanțe din G20 analizează posibilitatea unui impozit minim global asupra profiturilor companiilor. Franța și Germania susțin inițiativa

Published

on

© European Union, 2017/ Source: EC - Audiovisual Service

Miniștrii de finanțe din grupul G20 al celor mai mari economii din lume analizează un impozit minim global asupra profiturilor întreprinderilor, pe fondul consensului internațional tot mai mare privind combaterea evaziunii fiscale după pandemie, relatează The Guardian. 

Propunerea fiscală a fost discutată miercuri, în cadrul unei conferințe online de către grupul celor 20 națiuni industriale majore. Măsura vine după ce în această săptămână, SUA au susținut o rată de bază internațională, fiind o măsură a administrației Biden de a pune capăt rezistenței Statelor Unite la reformele fiscale internaționale. 

Franța și Germania sprijină abordarea SUA, care ar putea deschide calea pentru un acord important privind modificările fiscale globale, în această vară, acesta urmând să aibă loc după ani de lupte politice pentru reformele sistemului fiscal global.

„Sunt convins că prin această inițiativă de impozitare a întreprinderilor, vom reuși să punem capăt cursei globale în domeniul impozitării”, a declarat ministrul german al finanțelor, Olaf Scholz.

Țările din întreaga lume lucrează acum pentru a ajunge la un acord privind reforma impozitului pe profit prin intermediul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) în timp util, în vederea unui summit în luna iulie al miniștrilor de finanțe G20.

Lucrarea se bazează pe doi piloni, primul fiind menit să abordeze provocările reprezentate de digitalizare și de marile întreprinderi de tehnologie care operează transfrontalier, fiind utilizat pentru a stabili unde sunt plătite impozitele. Cel de-al doilea pilon se axează pe crearea unei cote minime de impozitare la nivel mondial, domeniu în care progresele au stagnat în mod tipic deoarece multe țări – inclusiv Irlanda și Olanda – utilizează rate scăzute de impozitare pentru a atrage investiții internaționale.

„Accentul pus pe o rată minimă de impozitare globală este o perspectivă despre care am îndoieli, cu privire la impactul pe care l-ar avea acest lucru asupra competitivității pentru economiile mai mici și mijlocii, care au rate mai mici de impozitare a întreprinderilor și îl utilizează ca parte a modelului lor concurențial global”, a declarat marți ministrul irlandez de finanțe, Paschal Donohoe, în cadrul unei conferințe de presă.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
INTERNAȚIONAL11 hours ago

Summitul SUA-Rusia: Joe Biden și Vladimir Putin au convenit să înceapă consultări privind securitatea cibernetică și ca ambasadorii celor două țări să revină la post

ROMÂNIA12 hours ago

Klaus Iohannis, vizită de stat la Tallinn: Am invitat Estonia să participe la Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență de la București

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR13 hours ago

Delegația Comitetului European al Regiunilor, pregătită să reprezinte 1 milion de aleși locali și regionali în plenul Conferinței privind viitorul Europei

Daniel Buda14 hours ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, cere Comisiei Europene să pună capăt diferențelor ”impardonabile” de plăți directe între fermierii din Estul Europei și cei din Vest

Dacian Cioloș14 hours ago

Summitul SUA-Rusia. Dacian Cioloș afirmă că “Vladimir Putin nu ar trebui să aibă nicio îndoială cu privire la forța alianței dintre UE și Statele Unite”

COMISIA EUROPEANA14 hours ago

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a discutat cu comisarul european de resort despre reforma asistenței sociale, creșterea gradului de ocupare și formarea forței de muncă calificate

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Comisia Europeană a dat undă verde PNRR-ului Portugaliei de 16,6 miliarde de euro. Începând de luna viitoare, Lisabona ar putea demara investițiile și reformele cu prefinanțarea de 2,2 miliarde de euro

SĂNĂTATE15 hours ago

ARPIM: Industria farmaceutică, un domeniu cheie pentru progresul medical și economia europeană

POLITICĂ15 hours ago

Liderul PMP Cristian Diaconescu salută decizia NATO de a cere Rusiei să-și retragă trupele din Transnistria, susținând integritatea teritorială a Republicii Moldova

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

În timpul summitului SUA-Rusia, Comisia Europeană propune o nouă cale în relațiile UE-Rusia pentru a face față “provocării strategice” reprezentate de Moscova

INTERNAȚIONAL11 hours ago

Summitul SUA-Rusia: Joe Biden și Vladimir Putin au convenit să înceapă consultări privind securitatea cibernetică și ca ambasadorii celor două țări să revină la post

Daniel Buda14 hours ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, cere Comisiei Europene să pună capăt diferențelor ”impardonabile” de plăți directe între fermierii din Estul Europei și cei din Vest

S&D2 days ago

With Courage. For Europe: Partidul Socialiștilor Europeni organizează pe 26 iunie o nouă conferință la nivel înalt dedicată viitorului Europei

NATO3 days ago

Klaus Iohannis anunță că România și-a îndeplinit obiectivele la Summitul NATO: Prin deciziile luate, securitatea României și a cetățenilor săi este mai bine asigurată

NATO3 days ago

Începe summitul NATO: Ce decizii majore vor lua astăzi Joe Biden, Klaus Iohannis și ceilalți 28 de lideri aliați la un summit crucial pentru viitorul Alianței și securitatea celor 30 de națiuni aliate

Marian-Jean Marinescu6 days ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Certificatul UE COVID-19, un prim pas către o înțelegere în comun a politicii de sănătate

MAREA BRITANIE7 days ago

Pacta sunt servanda. Ursula von der Leyen și Charles Michel îi cer lui Boris Johnson să respecte protocolul privind Irlanda de Nord: Vom folosi toate instrumentele pentru a proteja integritatea pieței unice

MAREA BRITANIE2 weeks ago

Ambasadorul României la Londra le amintește cetățenilor români din Regatul Unit că se apropie termenul limită de 30 iunie până la care pot solicita statut de rezident

ROMÂNIA2 weeks ago

Președintele Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Mondială a Bicicletei: Trebuie să dăm oraşele înapoi oamenilor

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Strategia noastră fiscal-bugetară, cu revenirea deficitului bugetar sub 3% în 2024, a fost acceptată ca strategie principală de Comisia Europeană

Team2Share

Trending