Connect with us

COMISIA EUROPEANA

În fața protecționismului american, Europa își asumă rolul de lider în comerțul internațional. UE și Japonia au semnat un acord istoric de liber-schimb

Published

on

Reprezentanții din partea Uniunii Europeane, președintele Consiliului European, Donald Tusk, și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, dar și reprezentantul Japoniei, premierul Shinzo Abe, au semnat marți la Tokyo un ambițios acord de liber- schimb, Acordul de parteneriat economic UE-Japonia (EPA), o înțelegere istorică care reprezintă un mesaj puternic împotriva politicilor protecționiste americane promovate de președintele Donald Trump, consolidând direcția ”America First”.

Un mesaj clar” împotriva protecționismului

În cadrul declarației comune care a fost dată publicității la finalul celui de-al 25-lea summit UE-Japonia, unele dintre primele 7 economii mondiale au ținut să puncteze că, prin acest acord ” transmitem un mesaj puternic de promovare a comerțului liber, echitabil și bazat pe reguli, dar și un semnal împotriva protecționismului. Acordul de Parteneriat Economic demonstrează lumii dorința politică puternică a UE și Japoniei de a ține steagul comerțului liber sus”.

”Documentul pe care l-am semnat astăzi este mai mult decât un acord de liber-schimb. Acesta reprezintă un istrument care va crea oportunități pentru companiile noastre, pentru muncitorii și cetățenii noștri, și care va stimula economiile europene și japoneze. Dar este și o declarație. Este o declarație a doi parteneri asemănători care reprezintă împreună aproape o treime din PIB-ul mondial și își reiterează angajamentul de a respecta cele mai înalte standarde în domenii precum protecția muncii, siguranța, protecția mediului sau protecția consumatorilor. Ceea ce vrem să spunem este că noi credem în comerțul liber, echitabil și bazat pe reguli. Ceea ce vrem să spunem este că un acord de liber schimb nu este un joc cu sumă zero, ci un câștig pentru cei implicați. Acest acord va aduce beneficii tangibile ambelor părți și, în același timp, va proteja sensibilitățile celuilalt”, a ținut să puncteze președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, făcând aluzie la unilateralismul practicat de liderul de la Casa Albă.

De altfel, în cadrul unui mesaj publicat pe pagina sa de Twitter, șeful Executivului european a ținut să sublinieze că ”odată cu semnarea Acordului de parteneriat economic UE-Japonia, facem o declarație cu privire la viitorul comerțului liber și echitabil. Acordul pune corectitudinea și valorile în centrul său. Nu există protecție în protecționism, și nu există unitate acolo unde există unilateralism”.

În completarea sa, și președintele Consiliului European, Donald Tusk, a ținut să puncteze, la scurt timp după semnarea documentului, că ”riscurile reale pentru economia, locurile de muncă și prosperitatea noastră sunt incertitudinea politică, războiul tarifar, imprevizibilitatea, iresponsabilitatea și retorica agresivă. Nu acordurile de liber-schimb”.

Acordul va elimina marea majoritate a a taxelor anuale plătite de companiile europene care exportă în Japonia, taxe care se ridică la suma de de 1 miliard de euro. Acordul mai presupune și eliminarea unor bariere de reglementare de lungă durată, de exemplu în ceea ce privește autovehiculele, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

De asemenea, acesta va deschide piața japoneză a celor 127 de milioane de consumatori pentru exporturi esențiale de produse agricole provenite din Uniunea Europeană și va sporti oportunitățile de export ale UE într-o serie de alte domenii.

Un alt aspect particular este acela că, pentru prima dată, va fi specificat în acord un angajament specific față de Acordul climatic de la Paris, încheiat în 2015, un efort comun a aproape 200 de state de a menține temperatura globală la sub 2 grade Celsius, din care Statele Unite, sub conducerea președintelui american, Donald Trump, au decis să se retragă.

Elementele-cheie ale Acordului de liber-schimb UE-Japonia

Din partea europeană, sectorul agroalimentar este un mare câștigător al discuțiilor.

În privința exporturilor agricole europene, acordul prevede:

– rebutarea taxelor japoneze asupra multor tipuri de brânzeturi, precum brâza Gouta sau Cheddar ( tarife care în prezent sunt de 29.8%), dar și asupra exporturilor de vinuri ( taxe care în prezent se ridică la 15%),

– permite Uniunii Europene să crească substanțial exporturile de carne de vită în Japonia, în timp ce produsele procesate din carne de porc vor fi scutite de taxele vamale, iar produsele din carne de porc proaspătă vor fi parțial scutite de tarife vamale,

– garantează protejarea a peste 200 de produse agricole europene de înaltă calitate, așa-numitele produse care intră sub incidența sistemului indicațiilor geografice (GI)

Acordul deschide, de asemenea, piețele serviciilor, în special serviciile financiare, comerțul electronic, telecomunicațiile și transporturile.

Acesta garantează companiilor din UE accesul pe piețele mari de achiziții publice din 48 de mari orașe japoneze și elimină obstacolele din calea achizițiilor din sectorul feroviar important din punct de vedere economic la nivel național. În același timp, abordează sensibilități specifice în UE, de exemplu în sectorul automobilelor, cu perioade de tranziție de până la 7 ani înainte de eliminarea taxelor vamale.

Acordul include, de asemenea, un capitol cuprinzător privind comerțul și dezvoltarea durabilă, stabilește standarde foarte înalte privind protecția muncii, siguranța, protecția mediului și a consumatorilor, consolidează angajamentele UE și Japoniei privind dezvoltarea durabilă și schimbările climatice și garantează pe deplin serviciile publice.

În această săptămână, Comisia a publicat ”Comerțul UE-Japonia în orașul tău”, o hartă interactivă care arată orașele din Europa care exportă în Japonia. De exemplu, orașul Cork din Irlanda transportă produse farmaceutice, produse lactate și substanțe chimice, în timp ce orașul Páty din Ungaria exportă carne de porc și produse de manichiură.

Instrumentul include infografice pentru fiecare țară membră UE, care detaliază numărul de companii exportatoare, numărul de locuri de muncă susținute de exporturile către Japonia, o listă a produselor exportate din fiecare stat membru și alte statistici privind importul / exportul.

Rezultatul a patru ani de negocieri, Acordul de liber-schimb UE-Japonia a fost finalizat în 2017 și se așteaptă ca acesta să intre în vigoare până la finalul mandatului actualei Comisii Europene, adică în toamna anului 2019, având nevoie de ratificarea Parlamentului European și de cea a Dietei din Japonia înainte.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană deschide o nouă procedură de infringement împotriva României, pentru a doua zi consecutiv

Published

on

© European Union, 2017/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană  a deschis o procedură de infringement împotriva a 12 state membre care nu au transpus normele UE care interzic practicile comerciale neloiale în sectorul agroalimentar, printre state se numără și România, potrivit comunicatului oficial.

Directiva privind practicile comerciale neloiale în lanțul de aprovizionare cu produse agricole și alimentare, adoptată la 17 aprilie 2019, asigură protecția tuturor fermierilor europeni, precum și a furnizorilor mici și mijlocii, împotriva celor 16 practici comerciale neloiale din partea cumpărătorilor mai mari din lanțul de aprovizionare cu alimente. Directiva se referă la produsele agricole și alimentare comercializate în lanțul de aprovizionare, interzicând pentru prima dată la nivelul UE astfel de practici neloiale impuse unilateral de un partener comercial asupra altuia.

Termenul limită pentru transpunerea directivei în legislația națională a fost 1 mai 2021. Până în prezent, Bulgaria, Croația, Danemarca, Finlanda, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Slovacia și Suedia au notificat Comisiei că au adoptat toate măsurile necesare pentru transpunerea directivei, declarând astfel transpunerea completă. Franța și Estonia au informat că legislația lor transpune doar parțial directiva.

Comisia a trimis scrisori de punere în întârziere Austriei, Belgiei, Ciprului, Cehiei, Estoniei, Franței, Italiei, Poloniei, Portugaliei, României, Sloveniei și Spaniei, solicitându-le să adopte și să notifice măsurile relevante. Statele membre au la dispoziție două luni pentru a răspunde.

Ieri, 26 iulie, Comisia Europeană deschis împotriva Românie o procedură de infringement pe tema drepturilor de autor pe piața unică digitală.


Această directivă privind practicile comerciale neloiale în lanțul de aprovizionare cu produse agricole și alimentare contribuie la consolidarea poziției agricultorilor în lanțul de aprovizionare cu alimente. Cele 16 practici comerciale neloiale care urmează să fie interzise includ, printre altele: (i) plățile întârziate și anularea comenzilor de ultim moment pentru produsele alimentare perisabile; (ii) modificările unilaterale sau retroactive ale contractelor; (iii) obligarea furnizorului să plătească pentru produsele irosite; și (iv) refuzul contractelor scrise.

În conformitate cu directiva, fermierii și furnizorii mici și mijlocii, precum și organizațiile care îi reprezintă, vor avea posibilitatea de a depune plângeri împotriva acestor practici din partea cumpărătorilor lor. Statele membre ar trebui să instituie autorități naționale desemnate care să se ocupe de aceste plângeri. Confidențialitatea este protejată în cadrul acestor norme pentru a evita orice posibile represalii din partea cumpărătorilor.

Comisia a luat, de asemenea, măsuri pentru a spori transparența pieței și pentru a promova cooperarea între producători. Împreună, aceste măsuri vor asigura un lanț de aprovizionare mai echilibrat, mai echitabil și mai eficient în sectorul agroalimentar.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Uniunea Europeană investește 122 de milioane de euro în proiecte inovatoare pentru decarbonizarea economiei

Published

on

© European Commission/ Facebook

Pentru prima dată de la crearea Fondului pentru inovare, Uniunea Europeană investește 118 milioane de euro în 32 de mici proiecte inovatoare situate în 14 state membre ale UE, precum și în Islanda și Norvegia, informează comunicatul oficial. 

Granturile vor sprijini proiectele care vizează introducerea pe piață a tehnologiilor cu emisii scăzute de dioxid de carbon în industriile energointensive, a hidrogenului, a stocării energiei și a energiei din surse regenerabile. Pe lângă aceste granturi, 15 proiecte situate în 10 state membre ale UE și în Norvegia vor beneficia de asistență pentru dezvoltarea de proiecte în valoare de până la 4,4 milioane euro vizându-se promovarea maturității acestora.

„Prin investițiile de astăzi, UE oferă un sprijin concret proiectelor în domeniul tehnologiilor curate din întreaga Europă pentru a aplica la scară largă soluții tehnologice care pot contribui la atingerea neutralității climatice până în 2050. Majorarea Fondului pentru inovare propusă în pachetul „Fit for 55” va permite UE să sprijine și mai multe proiecte în viitor, să le accelereze și să le aducă pe piață cât mai curând posibil”, a transmis vicepreședintele executiv Timmermans.

Cele 32 de proiecte selectate pentru finanțare au fost evaluate de experți independenți în ceea ce privește capacitatea lor de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră în raport cu tehnologiile convenționale și de a inova dincolo de stadiul actual al tehnologiei, fiind, în același timp, suficient de mature pentru a permite implementarea lor rapidă. Printre celelalte criterii se număra potențialul de scalabilitate și de rentabilitate al proiectelor. Proiectele selectate acoperă o gamă largă de sectoare relevante pentru decarbonizarea diferitelor părți ale industriei și ale sectoarelor energetice din Europa. Rata de succes a propunerilor eligibile pentru prezenta cerere de propuneri este de 18 %.

Cele 15 proiecte care pot beneficia de asistență pentru dezvoltarea proiectelor au fost evaluate ca fiind suficient de inovatoare și promițătoare în ceea ce privește capacitatea lor de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, dar nu încă suficient de mature pentru a fi avute în vedere pentru acordarea unui grant. Sprijinul, care urmează să fie furnizat sub formă de asistență tehnică personalizată de către Banca Europeană de Investiții, vizează promovarea maturității lor financiare sau tehnice, în vederea unei eventuale redepuneri în cadrul viitoarelor cereri de propuneri aferente Fondului pentru inovare.

Etapele următoare:

Pentru proiectele câștigătoare din cadrul cererii de propuneri pentru proiecte la scară mică, încep să fie elaborate acorduri individuale de grant. Acestea ar trebui să fie finalizate în al patrulea trimestru al anului 2021, permițând astfel Comisiei să adopte decizia corespunzătoare de acordare a grantului și să demareze procedura de plată a granturilor. Proiectele au la dispoziție până la patru ani pentru a se încheia din punct de vedere financiar.

Proiectele care au beneficiat de asistență pentru dezvoltare în cadrul cererii de propuneri pentru proiecte de mare anvergură vor fi contactate de Banca Europeană de Investiții pentru a încheia acorduri individuale și pentru a permite demararea serviciului în al patrulea trimestru al anului 2021.

 

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană solicită companiei Google să fie mai transparentă: Consumatorii UE nu trebuie induși în eroare

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia și autoritățile responsabile de cooperarea în materie de protecție a consumatorilor, sub conducerea Autorității pentru Consumatori și Piețe din Țările de Jos și a Direcției Generale pentru Inspecție Economică din Belgia, au trimis o scrisoare companiei Google în care i se solicită să fie mai transparentă și să respecte legislația UE, se arată într-un comunicat al Reprezentanței Comsiei Europene în România.

Consumatorii trebuie să știe cum stabilește motorul de căutare online al Google ordinea în care se afișează rezultatele căutării lor și dacă plățile pot influența această ordine. Prețurile zborurilor și ale hotelurilor prezentate pe Google ar trebui să fie prețurile finale și să includă comisioane sau taxe care să poată fi calculate în mod rezonabil în avans.

În plus, Google ar trebui să revizuiască condițiile standard ale Google Store, deoarece Rețeaua de cooperare pentru protecția consumatorilor a constatat că, în unele cazuri, există un dezechilibru semnificativ între drepturile comerciantului și cele ale consumatorului, în detrimentul acestuia din urmă. În plus, atunci când autoritățile pentru protecția consumatorilor raportează conținuturi care încalcă normele de protecție a consumatorilor, Google ar trebui să elimine sau să blocheze mai rapid accesul la astfel de conținuturi.

Comisarul pentru justiție, Didier Reynders, a declarat la rândul său: „Consumatorii din UE nu pot fi induși în eroare atunci când utilizează motoare de căutare pentru a-și planifica vacanțele. Trebuie să le oferim consumatorilor posibilitatea de a alege pe baza unor informații transparente și imparțiale.”

Se așteaptă ca Google să ia măsurile necesare și să comunice Comisiei și autorităților pentru protecția consumatorilor modificările practicilor sale în următoarele două luni. Comisia va sprijini autoritățile naționale pentru protecția consumatorilor în ceea ce privește evaluarea răspunsului din partea companiei Google, ținând seama de angajamentele de a-și modifica site-urile web și serviciile asumate de Google. În cazul în care angajamentele asumate de Google nu vor fi considerate suficiente, va avea loc un dialog ulterior.

Autoritățile naționale pot decide, în ultimă instanță, să impună sancțiuni. Mai multe informații sunt disponibile aiciCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedent

Continue Reading

Facebook

Advertisement
FONDURI EUROPENE12 mins ago

Ministrul Cristian Ghinea anunță lansarea unui proiect în valoare de 11 milioane de euro, care va permite numărarea populației de urs brun din România

Corina Crețu17 mins ago

Eurodeputatul Corina Crețu atenționează din nou Guvernul: România începe cu cel puțin 6 luni mai târziu folosirea banilor prin PNRR

PARLAMENTUL EUROPEAN42 mins ago

Mai mulți eurodeputați condamnă Acordul SUA-Germania privind Nord Stream 2: Nu este un acord european

INTERNAȚIONAL1 hour ago

FMI speră că inflația este temporară, dar avertizează în legătură cu o serie de riscuri ce ar putea transforma creșterea prețurilor într-o problemă persistentă

ROMÂNIA2 hours ago

Premierul Florin Cîțu: Ținta mea este să avem PNRR-ul aprobat în jur de 15 septembrie

U.E.3 hours ago

Josep Borrell: UE continuă să tragă la răspundere Turcia pentru situația din Varosha

CHINA3 hours ago

Joe Biden descrie Rusia și China drept “posibili concurenți mortali în viitor”: Dacă ne vom afla într-un război, acesta va fi din cauza unui atac cibernetic

POLITICĂ3 hours ago

PMP solicită Ministerului Mediului decontaminarea și ecologizarea siturilor poluate: Există infringement declanșat de Comisia Europeană

ROMÂNIA3 hours ago

Mesajul MAE la 65 de ani de la aderarea României la UNESCO: Un rol strategic în îndeplinirea obiectivelor majore în domeniile educației și culturii 

RUSIA3 hours ago

Joe Biden acuză Rusia că încearcă să perturbe alegerile americane din 2022: Vladimir Putin conduce o economie cu arme nucleare, puțuri de petrol și nimic altceva. Asta îl face și mai periculos

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Comisarul european Janez Lenarcic îi răspunde premierului sloven, care l-a acuzat că acționează împotriva intereselor țării sale: Prejudiciile sunt provocate de cei care subminează statul de drept

INTERNAȚIONAL4 days ago

Emmanuel Macron, aflat la Tokyo pentru Jocurile Olimpice, a discutat cu premierul japonez despre lupta împotriva schimbărilor climatice și despre o regiune ”indo-pacifică liberă”

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

Republica Moldova: Bogdan Aurescu a anunțat un nou sprijin de 300.000 euro pentru societatea civilă și presa independentă

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

Vizita lui Bogdan Aurescu la Chișinău: România va fi mereu alături de Maia Sandu. R. Moldova poate deveni un model de orientare pro-europeană în vecinătatea estică a UE

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Florin Cîțu apreciază că viteza cu care România va face tranziția la o economie verde va fi diferită de cea a altor țări UE: Partenerii europeni trebuie să ne sprijine mai mult

IMAGINEA ZILEI6 days ago

IMAGINEA ZILEI Militari ai Forțelor Aeriene SUA ajută localnicii afectați de inundațiile devastatoare din Germania

ROMÂNIA7 days ago

Premierul Florin Cîțu: Se vor construi trei centre de mari arși la București, Timișoara și Târgu Mureș. Finanțarea se va face printr-un program cu Banca Mondială

ROMÂNIA7 days ago

Premierul Florin Cîțu: Recunoștință și respect față de militarii români care au participat la acțiunile din Afganistan. Sunt eroi ai României

ROMÂNIA1 week ago

România: CE constată o îmbunătățire a cadrului general privind situația statului de drept în 2021, dar subliniază necesitatea desființării SIIJ și modificarea codurilor penale

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Comisia Europeană publică al doilea raport privind situația statului de drept în toate țările membre UE: Progresele au fost neuniforme și există motive serioase de îngrijorare determintate de mai multe țări

Team2Share

Trending