Andrea Schaechter, şefa misiunii FMI: Guvernul a îndeplinit patru din cele cinci criterii de performanţă. Arieratele companiilor de stat sunt punctul sensibil

Andrea SchaechterExecutivul a îndeplinit patru din cele cinci criterii de performanţă, ratând “cu mult” ţinta privind arieratele companiilor de stat, a declarat, într-o conferinţă de presă, Andrea Schaechter, şefa misiunii FMI în România, potrivit Adevarul.ro.

Ea a menţionat că ţară noastră a redus până acum arieratele de la un nivel iniţial de 4% din Produsul Intern Brut (PIB) până la 1%, însă ţinta pentru acest moment a fost ratată. Mai exact, marile companii de stat nu îşi plătesc datoriile la timp. 

“Ţinta a fost îndeplinită în luna septembrie, dar cea din decembrie, nu. De asemenea, datele oficiale vin cu o întârziere de câteva săptămâni. Nu creşterea arieratelor este cea mai importantă, ci întârzierile în reducerea arieratelor. Aveţi 240 de companii de stat şi nu puteţi aştepta prea mult pentru a le restructura”, a afirmat şefa misiunii FMI.

Ea a dat ca exemplu sectorul transporturilor, care adună peste 50% din stocul arieratelor şi a explicat că CFR Marfă trebuie privatizată cu un investitor strategic, iar CFR Infrastructură şi CFR Călători trebuie restructurate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.