Connect with us

U.E.

Angela Merkel reafirmă decizia Germaniei de a finaliza gazoductul Nord Stream 2: Nu considerăm legale sancțiunile extrateritoriale ale SUA

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Cancelarul Angela Merkel a reafirmat determinarea guvernului german de a finaliza construcţia gazoductului Nord Stream 2 din Rusia, în pofida încercărilor SUA de a opri proiectul, relatează dpa.

Merkel, care a vizitat circumscripţia sa din nordul Germaniei, a vorbit despre sancţiunile impuse de Washington entităţilor asociate la construcţia conductei în Marea Baltică şi care, odată finalizată, va livra gaze naturale către Germania şi pe piaţa europeană mai extinsă.

”Nu considerăm legale aceste sancţiuni extrateritoriale, adică cele care trec dincolo de teritoriul Statelor Unite”, a declarat Merkel în Stralsund, informeaă Agerpres.

Nord Stream 2 are un rol important în landul Mecklenburg-Pomerania Inferioară, unde se află circumscripţia cancelarului german.

Poziția lui Merkel, a cărei țară asigură președinția rotativă a Consiliului UE, este secondată puternic și de cea a șefului diplomației germane, Heiko Maas. Într-un interviu pentru presa rusă înaintea unei vizite la Moscova, precum și alături de omologul său Serghei Lavrov, ministrul german de externe afirmând că politica energetică a Europei este decisă în capitalele Europei și la Bruxelles și condamnând sancțiunile extrateritoriale americane.

Germania este însă aspru criticată de SUA pentru faptul că nu își crește contribuțiile financiare la apărarea comună în cadrul NATO, unde Rusia este privită ca o amenințare, iar în același timp Berlinul avansează în colaborarea energetică cu Rusia.

UE, Rusia și Germania au denunţat în mod repetat ingerinţa Statelor Unite în politica energetică europeană și în dezvoltarea economiei altor state. Recent, Germania a condamnat din nou intenția Statelor Unite de a aplica noi sancțiuni privind gazoductul Nord Stream 2 acuzând SUA de „ingerință în securitatea energetică europeană și în suveranitatea Uniunii Europene”.

Amintim că preşedintele american Donald Trump a promulgat pe 21 decembrie 2019 legea care impune sancţiuni companiilor implicate în construirea gazoductului rus Nord Stream 2, proiect aflat în mijlocul unei bătălii economice şi geopolitice între SUA şi Europa.

Pe de altă parte, țări precum Polonia critică virulent acest proiect, declarându-se îngrijorată că acest proiect va crește dependența europeană de gazul rusesc.

Proiectul vine în sprijinul relației sensibile dintre Moscova și Berlin și ar putea aduce Germania în poziţia de punct central al pieţei europene a gazelor.

Sistemul Nord Stream este compus din două conducte care traversează Marea Baltică din Vyborg, Rusia până în Greifswald, respectiv Lubmin, în apropierea Germaniei. Nord Stream traversează Zona Economică Exclusivă (ZEE) a Rusiei, Finlandei, Danemarcei și Germaniei, precum și apele teritoriale ale Rusiei, Danemarcei și Germaniei. 

Nord Stream 2, o conductă proiectată pentru 1200 de km între Rusia și coasta Germaniei (Greifswald), ar urma să păstreze o linie de construcție similară primei conducte, neinterferând cu Zona Economică Exclusivă a țărilor baltice și a Poloniei.

Companiile europene implicate alături de Gazprom în acest proiect sunt: Engie (Franța), N.V. Nederlandse Gasunie (Olanda), Wintershell Dea și E.on (ambele din Germania). 

Proiectul este finanţat în proporție de 51,9% de Gazprom, iar companiile europene au fiecare o participație cuprinsă între 9% și 15,5%.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

REPUBLICA MOLDOVA

Financial Times: R. Moldova sfidează Rusia și va semna un pact de securitate cu UE, care prevede inclusiv exerciții militare și achiziții de arme

Published

on

© Maia Sandu/ Twitter

Republica Moldova este pe cale să semneze săptămâna viitoare un pact de securitate important cu Uniunea Europeană, relatează Financial Times, care precizează că, potrivit propunerii consultate, Chișinăul va îmbunătăți schimbul de informații, va participa la exerciții militare comune și se va alătura eforturilor colective de achiziționare de arme ale UE.

Această mișcare vine în contextul în care Chișinăul sfidează avertismentele Moscovei că o integrare occidentală mai strânsă l-ar putea expune la riscuri asemănătoare cu cele cu care se confruntă Ucraina.

Această evoluție reprezintă o schimbare profundă în strategia de apărare a Republicii Moldova, punând în discuție angajamentul său constituțional de “neutralitate permanentă” și poziția sa de a nu adera la NATO.

Situată între Ucraina și România, membră a NATO și UE, Republica Moldova, o fostă republică sovietică, a pivotat spre vest ca răspuns la invazia Rusiei în țara vecină, avansând în încercarea de a adera la UE și reformându-și rapid cadrele judiciare, economice și de securitate.

Această schimbare este complicată de prezența Transnistriei, controlată de Rusia, unde trupele rusești sunt staționate din anii 1990, și a Găgăuziei, o regiune cu sentimente pro-ruse.

Potrivit FT, noul parteneriat de securitate cu Bruxelles-ul are ca scop creșterea implicării Republicii Moldova în misiunile de apărare ale UE, inclusiv în exercițiile militare reale, și integrarea acesteia în inițiativele industriei de apărare, cum ar fi achizițiile comune.

Potrivit propunerii, Moldova și UE vor extinde și ridica nivelul de clasificare a informațiilor partajate.

În plus, parteneriatul urmărește să consolideze cooperarea dintre agențiile moldovenești și europene pentru a se apăra împotriva manipulării străine, a amenințărilor cibernetice și teroriste.

În octombrie anul trecut, Republica Moldova a declarat pentru prima dată în mod oficial Rusia drept “amenințare la adresa securității”, iar luna martie acestui an a semnat un acord bilateral de securitate cu Franța.

În plus, Chișinăul primește unele finanțări din partea UE pentru a-și consolida capacitățile de apărare prin intermediul Instrumentului European pentru pace, găzduind în același timp și o misiune civilă a Uniunii Europene sub egida politicii de securitate și apărare comună pentru a spori capacitate de combatere a amenințărilor hibride.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Statele UE iau în calcul un “cod etic” pentru influenceri pe rețele sociale pentru a sprijini impactul pozitiv al acestora și a combate potențialul dăunător

Published

on

© European Union 2017 - Source: EP

Consiliul Uniunii Europene, instituția care reprezintă interesele statelor membre, a aprobat marți concluziile privind modalitățile de sprijinire a influencerilor în calitate de creatori de conținut online în UE.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Consiliul UE, “influencerii” – creatorii online care publică conținut pe platformele de socializare și de partajare video – au un impact din ce în ce mai mare asupra conținutului și informațiilor online pe care oamenii le consumă zilnic în UE.

Deși acest impact este adesea pozitiv, datorită diversității comunităților online și a sentimentului de apartenență pe care îl generează, el poate fi potențial dăunător, atât pentru sănătatea mintală a indivizilor, cât și la nivel societal, în domenii precum democrația, subliniază țările membre.

“Europenii petrec mai mult timp online, ceea ce înseamnă că persoanele cu influență care creează conținut pentru rețelele sociale au un impact mai mare ca niciodată asupra modului în care percepem și înțelegem lumea. Pentru a se asigura că acest impact este pozitiv, UE trebuie să ofere sprijin persoanelor cu influență, permițându-le să își dezvolte competențele mediatice și să le sporească gradul de conștientizare și de apreciere a normelor care le guvernează acțiunile online”, a declarat, în context, reprezentantul președinției belgiene a Consiliului UE, Benjamin Dalle, ministrul flamand pentru Bruxelles, tineret, mass-media și reducerea sărăciei

Impactul potențial

În concluziile Consiliului se menționează că, deși influencerii își folosesc deja competențele tehnice și creative pentru a produce și edita conținut, aceștia au nevoie, de asemenea, de competențe în domeniul mediatic pentru a înțelege potențialul impact negativ al împărtășirii de informații false și dezinformări, discursuri de ură online, hărțuire cibernetică și alte conținuturi ilegale sau dăunătoare.

În special, Consiliul atrage atenția asupra creșterii numărului de „kidfluencers” – influenceri cu vârsta sub 18 ani – și asupra necesității ca părinții, tutorii și îngrijitorii să îi protejeze pe aceștia și să se asigure că aceștia sunt conștienți de obligațiile legale relevante care le revin.

Care sunt recomandările-cheie

În concluziile sale, Consiliul:

– încurajează statele membre să se implice în dialog cu influencerii și cu organizațiile reprezentative emergente ale acestora pentru a se asigura că aceștia sunt conștienți de rolul lor în ecosistemul media și de legislația care li se aplică.

– invită Comisia să exploreze modalități de sprijinire a influencerilor la nivelul UE, inclusiv printr-o abordare politică coerentă care să se axeze pe educația mediatică și pe un comportament online responsabil, precum și prin utilizarea fondurilor și programelor UE existente privind educația mediatică.

– invită atât Comisia, cât și statele membre să elaboreze politici și instrumente pentru a încuraja un comportament responsabil din partea influencerilor și să sprijine dezvoltarea unor organisme sau mecanisme de autoreglementare, inclusiv un eventual cod etic sau inițiative similare pentru influenceri;

– invită statele membre și Comisia să se asigure că influencerii sunt implicați în dezvoltarea acelor aspecte ale politicii mediatice care le pot avea un impact, inclusiv în ceea ce privește utilizarea sporită a inteligenței artificiale;

Continue Reading

U.E.

Parlamentul Georgiei a adoptat legea “agenților străini” inspirată din Rusia, sfidând avertismentele UE. Protestele din Tbilisi iau amploare

Published

on

© Shame Movement/ X

Deputații georgieni au aprobat marți planurile controversate de a cataloga sute de ONG-uri și instituții media drept agenți străini, deschizând calea pentru ca proiectul de lege să devină lege, una de inspirație rusească în pofida disensiunilor interne tot mai mari și a condamnării acestei decizii din partea SUA și a Uniunii Europene, relatează Politico Europe.

În cadrul unui vot, parlamentarii au susținut propunerile înaintate de partidul de guvernământ Visul Georgian cu 84 de voturi pentru și 30 împotrivă, după săptămâni de dezbateri controversate în care au izbucnit mai multe încăierări în sala de ședințe și un deputat de rang înalt a fost agresat.

Mulțimile s-au adunat în fața clădirii parlamentului, acoperită de graffiti, cu fluiere, vuvuzele și chiar lovind oale și tigăi, în încercarea de a se face auzite de legislatorii din interior.

Conform noilor norme, grupurile societății civile care primesc mai mult de 20 % din venituri din străinătate vor trebui să se înregistreze ca “organizații care servesc interesele unei puteri străine”, o etichetă de care criticii se tem că va fi folosită pentru a reduce la tăcere militanții anti-corupție și alte persoane care critică guvernul.

Președinta georgiană Salome Zourabichvili a promis că nu va semna proiectul de lege, în cadrul unei disensiuni tot mai mari cu partidul de guvernământ, dar veto-ul său poate fi anulat de o majoritate simplă în parlament, deschizând calea pentru ca acesta să intre în vigoare în următoarele săptămâni.

Un mesaj de susținere către societatea georgiană a fost transmis de președinta Parlamentului European, Roberta Metsola: “Tbilisi, vă auzim! Vă vedem!”

“Georgienii de pe străzi visează la Europa, fluturând cu mândrie steagul european. Ei își doresc un viitor european. Ei așteaptă valori și standarde europene. Parlamentul European este alături de poporul georgian”, a scris Metsola, pe X.

În decembrie anul trecut, Consiliul European a acordat Georgiei statutul de țară candidată la UE, în ciuda avertismentelor conform cărora Georgia a dat înapoi în ceea ce privește aspecte cheie legate de drepturile omului și nu a reușit să implementeze pe deplin reformele cerute de Comisia Europeană, printre care se numără și combaterea polarizării politice. UE a declarat că proiectul de lege este “incompatibil cu valorile europene” și ar putea bloca încercarea țării din Caucazul de Sud de a deveni membră a blocului european.

Potrivit unei scrisori consultate de Politico Europe, mai mulți miniștri de externe din UE l-au îndemnat vineri pe șeful diplomației europene, Josep Borrell, să “trimită un mesaj fără echivoc către Tbilisi că această legislație este incompatibilă cu progresul Georgiei pe calea sa către UE”.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
REPUBLICA MOLDOVA1 hour ago

Financial Times: R. Moldova sfidează Rusia și va semna un pact de securitate cu UE, care prevede inclusiv exerciții militare și achiziții de arme

CONSILIUL UE1 hour ago

Statele UE iau în calcul un “cod etic” pentru influenceri pe rețele sociale pentru a sprijini impactul pozitiv al acestora și a combate potențialul dăunător

U.E.2 hours ago

Parlamentul Georgiei a adoptat legea “agenților străini” inspirată din Rusia, sfidând avertismentele UE. Protestele din Tbilisi iau amploare

CONSILIUL UE4 hours ago

Este important ca mobilitatea sa devină parte integrantă a oricărei rute de educație și formare, a subliniat ministra Ligia Deca în cadrul reuniunii Consiliului Educație

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Netanyahu evidențiază strânsa relație de prietenie dintre România și Israel într-o intervenție online în Parlament

CHINA5 hours ago

SUA combat practicile neloiale ale Chinei cu o majorare a tarifelor vamale pentru mai multe bunuri importate din această țară. Washington impune taxe de 100% pentru vehiculele electrice din China

ENGLISH5 hours ago

The Dean of the Harvard School of Dental Medicine is attending the 21st International Congress of Dental Esthetic in Bucharest

COMUNICATE DE PRESĂ5 hours ago

Decanul Facultății de Stomatologie a Universității Harvard participă, la București, la cea de-a 21-a ediție a Congresului Internațional de Estetică Dentară

ROMÂNIA6 hours ago

Vila Minovici și Turnul Chindiei din București, incluse în colecția paneuropeană de bunuri culturale 3D lansată de CE

CONSILIUL UE6 hours ago

Consiliul UE adoptă Pactul privind migrația și azilul, un set de norme care asigură o repartizare echitabilă a sarcinilor între statele membre și proceduri eficiente și uniforme în domeniu

ROMÂNIA1 day ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL6 days ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO7 days ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO2 weeks ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20242 weeks ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL3 weeks ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA3 weeks ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA3 weeks ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

Trending