Autorităţile de la Tiraspol afirmă că Transnistria “nu a fost niciodată pământ moldovenesc”

Flag_of_Transnistria_RepublicAutorităţile separatiste de la Tiraspol au declarat miercuri că Transnistria nu a aparţinut niciodată Republicii Moldova şi că, de fapt, “Basarabia a fost anexată” regiunii din stânga Nistrului, relatează agenţia rusă Regnum şi postul Dnestr TV, în pagina electronică, potrivit Mediafax.

“Aşteptăm recunoaşterea Transnistriei de către Rusia, deoarece avem suficiente argumente juridice şi istorice”, a declarat “ministrul de Externe” transnistrean, Nina Ştanski, într-o conferinţă de presă.

Ea a subliniat că recunoaşterea regiunii transnistrene este “singurul scenariu posibil pentru viitorul” regiunii.

Ştanski a comparat relaţiile dintre Trasnistria şi R.Moldova cu o “căsnicie”.

“Republica Sovietică Socialistă Moldovenească a reprezentat o căsătorie care a durat doar aproximativ 50 de ani. «Familia» s-a format după ce Basarabia a fost alipită Transnistriei, ci nu invers. Transnistria nu a fost niciodată pământ moldovenesc. Când Uniunea Sovietică s-a destrămat, «contractul de căsătorie» a fost reziliat“, a declarat şefa diplomaţiei transnistrene.

Ea a adăugat că liderul regimului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, i-a propus anul trecut R.Moldova să semneze un “divorţ civilizat”.

Potrivit lui Ştanski, Chişinăul s-a obligat să-şi menţină statutul de neutralitate, însă “nu respectă acest angajament, în contextul în care a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană fără a ţine cont de părerea Tiraspolului”.

“De asemenea, armata Republcii Moldova este finanţată cu fonduri ale NATO, SUA şi ale României, acest fapt nu este un secret pentru nimeni”, a declarat oficialul transnistrean.

 

 

 

.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.