Connect with us

EDITORIALE

Bătălia pentru reprezentarea externă a UE. Cine i-ar putea lua locul lui Catherine Ashton

Published

on

Alexandra Loy

alexandra loyDiscuțiile de la cea mai recentă întâlnire a Consiliului European, din 16 iulie, au fost neconcludente în ceea ce privește nominalizarea candidaților pentru pozițiile de frunte din cadrul instituțiilor Uniunii Europene, respectiv cea de Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate și cea de Președinte al Consiliului European. Cu toate acestea, șoaptele și speculațiile de pe scena politică europeană pe marginea acestui subiect s-au intensificat odată cu apropierea termenului la care nominalizările trebuie să devină oficiale. Dintre numele care au fost pe buzele oficialilor europeni de luni de zile, trei sunt în acest moment foarte proeminente  în raport cu ocuparea funcției de șef al Serviciului de Acțiune Externă al UE. Miniștrii de externe polonez și italian Radoslaw Sikorski, respectiv Federica Mogherini și  actualul comisar bulgar pentru Cooperare Internațională și  Ajutor Umanitar, Kristalina Georgieva au fost desemnați de guvernele țărilor lor drept candidați pentru portofoliul de externe al UE.

Întrebarea este, însă, care dintre cei trei este cel mai potrivit pentru a o înlocui pe Catherine Ashton ?

 Răspunsul ar trebui să fie simplu: poziția de Înalt Reprezentant va fi merge la acel candidat care dispune de cele  mai înalte calificări profesionale pe scena politică internațională. Din păcate, lucrurile nu stau chiar așa. Înainte de a ne gândi care CV este mai potrivit, ar trebui în primul rând să ne întrebăm care este rolul Înaltului Reprezenant al UE și cum ar trebui să se comporte acesta pentru a reprezenta cât mai bine Uniunea pe plan extern. Ei bine, rolul acestuia este de a face politica externă a UE mai consistentă și  coerentă și de a vorbi pe plan internațional, în numele Uniunii, pe o singură voce, pentru a-i asigura acesteia un rol cât mai important și mai stabil la nivel global. Pentru a-și îndeplini acest rol, ocupantul poziției trebuie să fie o persoană capabilă de a coordona reacțiile și răspunsurile cancelariilor europene cu privire la diverse subiecte și de a le canaliza spre o poziție comună. În plus, Înaltul Reprezentant trebuie să aibă grijă să consolideze această poziție  și să o prezinte cu fermitate partenerilor internaționali. Cathy Ashton nu a reușit să obțină acest lucru, din nefericire, iar  criza din Ucraina și maniera de a trata cu Federația Rusă  nu au lăsat în urmă decât o imagine a inconsecvenței care macină politica externă a UE, dar și a neputinței, a slăbiciunii oficialului european de a ralia statele membre la o viziune coerentă, bazată pe consens.

În al doilea rând, cred că succesul activității  depuse de Înaltul Reprezentant nu ține doar de capacitatea sa profesională, ci și de sprijinul de care are parte, de vizibilitatea de care se bucură la nivel înalt. Așa cum am putut observa în cazul misiunilor de mediere a conflictelor, de exemplu, situația Kosovo-Serbia, experiența și contactele șefului misiunii au fost cruciale pentru a aduce problema în atenția statelor membre și a cancelariilor lor care au fost dispuse să coopereze pentru rezolvarea stării conflictuale dintre cele două state balcanice. De aceea, Catherine Ashton a fost o surpriză neașteptată în 2009, când a ajuns să fie șeful diplomației europene, deși experiența și vizibilitatea sa nu o recomandau  ca atare. Câțiva ani mai târziu, aceste neajunsuri s-au văzut din plin. În prezent, este dezirabil să nu se comită aceeași greșeală și să sperăm că nu va fi comisă; pentru că Europa învață greu, dar învață până la urmă și există nenumărate voci la nivel european care au spus răspicat că nu doresc o nouă Ashton la șefia Serviciului de Acțiune Externă. 

 În al treilea rând, pe lângă cele spuse mai sus ar fi de menționat și faptul că statele, cu ai lor reprezentați și-au dorit dintotdeauna poziții cât mai prestigioase pe scena politică europeană, în cadrul instituțiilor Uniunii și au acționat în consecință: au format alianțe politice în Parlamentul European,  prin membrii acestuia, au format grupuri de state care să susțină o anumită cauză comună, iar de data aceasta va fi la fel. Parteneriatele, înclinațiile politice sau experiențele istorice ale unor state le vor face să accepte, să susțină sau să respingă un candidat pentru o funcție cheie. 

 De exemplu, candidatura Federicăi Mogherini este foarte disputată la ora actuală din cauza lipsei de experiență a acesteia, dar cel mai important din cauza atitudinii față de Federația Rusă, care este foarte moderată, lucru care deranjează statele estice, în special statele baltice, care s-au confruntat cu decenii de animozități cât mai marele vecin estic  s-a dedicat oprimării acestora. Si, aparent, Rusia nu a încheiat acest ciclu în ceea ce privește fostele state sovietice. Este normal, prin urmare, ca statele estice să-și dorească un estic ca Înalt Reprezentant, în cazul de față, pe ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski. Sikorski poate fi alegerea potrivită pentru întreaga Uniune, nu doar pentru simpatizanții din est, datorită vastei experiențe politice, ca ministru al apărării, ministru de externe din 2007, dar și a viziunii sale pro-atlantice, ca urmare a anilor de studiu și activitate în diverse societăți și cluburi tematice prestigioase în Marea Britanie și a celor din Statele Unite, în cadrul American Enterprise Institute. Însă ceea ce-l evidențiază pe polonez este atitudinea foarte critică la adresa Rusiei și aura sa de reformator, de profesionist care spune lucrurilor pe nume fără să se teamă de reacția omologilor săi sau a unor state membre. Cred că atitudinea fermă cu care ne-a obișnuit Sikorski este ceea ce i-a lipsit lui Cathy Ashton, care nu ar fi îndrăznit să vorbească peste vocea Germaniei, Franței sau a Marii Britanii. Totuși, chiar dacă polonezul pare să fie omul potrivit pentru rolul de Înalt Reprezenant al UE, este întâmpinat cu reticență de anumite state membre cărora nu li se pare potrivit tonul acestuia față de Rusia, considerându-l excesiv.  Pe lângă asta, apare și inconvenientul unor aspirații ideologice din partea unor cârmaci ai Uniunii Europene și mă refer aici la declarațiile președintelui francez François Hollande și ale cancelarului german Angela Merkel. Potrivit acestora, funcția de Înalt Reprezentant ar trebui să meargă la un candidat din gruparea socialistă din Parlamentul European, având în vedere că șefia Comisiei Europene aparține unui politician de centru-dreapta. În orice caz, indiferent de aspirațiile unora sau altora, Sikorski rămâne o variantă atrăgătoare pentru ocuparea acestei poziții și sunt destul de sigură că lupta pentru susținerea sa în cadrul Consiliului European va fi una echilibrată. 

 Să nu uităm, însă, de actualul Comisar Kristalina Georgieva. Dintre candidați, îmi aduce cel mai bine aminte de Jean-Claude Juncker. Este deținătoarea unui CV impresionant, lucrând în poziții prestigioase pentru Banca Mondială, până la cea de vice-președinte al acesteia; cunoaște din interior  sistemul financiar rus, datorită funcției de director al Băncii Mondiale pentru Federația Rusă pe care a ocupat-o vreme de câțiva ani. De asemenea,  este unul dintre cei mai apreciați comisari europeni pentru munca sa legată de cooperare internațională, ajutor umanitar și reacție la situațiile de criză și, cel mai important, pare să nu aibă dușmani politici. Eficacitatea cu care a reușit să mânuiască principalele instrumente ale UE pentru situațiile de criză, care sunt și instrumente ale politicii externe, respectiv ajutorul umanitar,  acordat prin intermediul partenerilor internaționali și mobilizarea statelor membre pentru acordarea de asistență specifică pentru protecția civililor în cazul unor dezastre, au demonstrat că Georgieva are capacitatea de a consolida rolul UE de cel mai mare donator de ajutor umanitar la nivel global. În plus,  s-a ocupat constant cu îmbunătățirea eficienței și calității modului în care Uniunea răspunde la situațiile de criză și este de apreciat felul în care și-a coordonat echipa în cadrul misiunilor umanitare din Siria, regiunea Sahel, Republica Centrafricană, Filipine, etc. Astfel, se poate afirma cu certitudine că bulgăroaica și-a urmat portofoliul îndeaproape și cu succes și, așa cum a  precizat vice-președintele Verzilor, Ulrike Lunacek, Georgieva a demonstrat de-a lungul mandatului de comisar că se simte în pielea ei în rolul asumat, spre diferență de Cathy Ashton. Nu este de mirare, deci, că proaspătul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker face tot posibilul să o păstreze pentru portofoliul actual. Acest lucru rămâne, însă, de văzut considerând faptul că stilul curat, tehnocratic al Kristalinei Georgieva o recomandă pentru rolul de Înalt Reprezentant al UE, iar intențiile sale referitoare la alte poziții importante speculate pentru aceasta după terminarea mandatului de comisar rămân învăluite în mister, potrivit unui interviu acordat în iunie unei publicații din Bulgaria. 

 În orice caz, indiferent de numele celui care o va urma pe Catherine Ashton în funcția de Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, este important să fie o persoană capabilă de a reface chipul Uniunii Europene pe plan internațional, de a face din aceasta un lider cu o voce fermă și unitară și, nu în ultimul rând, care să se facă ascultată de statele membre. Desigur, deznodământul nu-l vom afla cu siguranță decât pe 30 august, odată cu întrunirea Consiliului European pentru discutarea viitorului ciclu instituțional al UE. 

 

 

 

.

EDITORIALE

Dezinteresul național pro-european

Published

on

Editorial semnat de Dan Cărbunaru

Dacă au de ales între a respecta regulile UE și ieșitul din UE, doi din trei români ar prefera să iasă, dacă socoteala de acasă nu se potrivește cu cea de la Bruxelles. Așa arată rezultatele celui mai recent sondaj realizat în România, țara care e în UE de 14 ani. Țara în care după aderare venitul a crescut de la 43 la sută din media pe cap de locuitor la 72 la sută.

La doi ani după ce au avut președinția Consiliului UE, după ce a primit 66 de miliarde de euro – bani europeni, de trei ori mai mult decât a cotizat, la care se adaugă alte zeci de miliarde –  investiții europene private, cu cinci milioane de oameni muncind în alte state UE, beneficiind de libertatea de circulație, de munca și de studiu, azi, doi din trei români consideră că România trebuie să își apere interesele naționale când sunt în dezacord cu regulile UE, chiar cu riscul pierderii poziției de stat membru.

Aruncarea în neant, plonjonul încurajat pe față ne-ar lăsa cu mult în urma unei Ungarii sau Polonii care și-au rezolvat, deja, multe probleme de dezvoltare în interiorul UE.

Cei care ajung să creadă, nu pe baza vreunui raport de cercetare, ci pe baza consumului de mesaje suveraniste, suprapuse peste frustrări și suferințe reale prin care trec, că ne-ar fi mai bine să facem ce credem că e bine doar pentru noi, dacă regulile Uniunii din care facem parte ne-ar afecta interesele naționale merită întreaga atenție.

Nu doar a celor care se pregătesc să culeagă dividende politice tot mai grase din această stare de spirit întreținută abil, eficient și organizat.

Dar și a celor care își clamează, politic sau instituțional, roluri principale în serialul pro-european în care joacă în numele României. 

Între timp, tinerii europeni dezbat la Strasbourg viitorul unei Europe federale.

Continue Reading

EDITORIALE

Greutatea medaliei europene Carol cel Mare de la pieptul unui român pentru o Românie europeană și transatlantică

Published

on

© European Union 2021

Corespondență din Aachen

Rândurile ce urmează transcend dimensiunea personalizată a momentului în care președintele Klaus Iohannis a devenit primul lider român și abia al șaselea din Europa Centrală și de Est care este laureat al Premiului Carol cel Mare, o distincție care îl plasează pe orice posesor în galeria celor care au modelat, într-un fel sau altul, cu o intensitate și impact diferite, Europa unită.

Momentul a intrat în coliziune emoțională cu tragedia de la spitalul din Constanța. A treia din ultimele luni pentru un sistem sanitar îmbolnăvit și adesea în moarte în clinică încă din perioada pre-pandemie. Într-un stat incapabil, eșuat după cum însuși președintele și-a asumat să cuvânteze, să își protejeze cetățenii, premiul Carol cel Mare decernat indirect României prin intermediul șefului statului a făcut obiectul unor răsturnări contextuale, ironii și critici nefondate.

Decernarea Premiului Carol cel Mare 2020 a fost programată pentru data de 21 mai 2020 în urma unui anunț făcut în decembrie 2019, însă amânată succesiv din cauza pandemiei până la 2 octombrie 2021. Momentul a fost îndelung pregătit, iar situația nefericită a unei tragedii pentru care trebuie să blamăm 32 de ani de guvernări a fost, din nou, exploatată negativ. 

În schimb, dacă mulți din România nu au putut să înțeleagă importanța decernării acestui premiu unui român, Europa a înțeles prin ce trece România. Forumul European Carol cel Mare, la solicitarea președintelui Iohannis, a găzduit un moment de reculegere în memoria victimelor, iar președintele Consiliului European, care a susținut tradiționalul discurs de laudatio pentru acordarea premiului, și-a început această alocuțiune cu un mesaj de condoleanțe. Așa arată, într-o primă înfățisare, compasiunea și omagiul într-o Europă a solidarității și a valorilor democratice. Într-o a doua înfățișare revine în sarcina Guvernului să activeze, la necesitate, Mecanismul European de Protecție Civilă pentru a primi sprijin în cazul unor astfel de tragedii, dacă autoritățile naționale se dovedesc depășite.

Umbrită de evenimentul funest din România, ceremonia acordării Premiului Carol cel Mare surprinde imagologia unui popor pro-european, dar mai mereu în opoziție cu cei care dețin puterea, fie efectivă, fie de reprezentare. Un aspect de mentalitate, probabil provincială, pe care cu toții îl putem îmbunătăți atunci când deplângem potențiala influență redusă a României în cercurile decizionale europene și euro-atlantice.

Deși întreaga suită de discursuri a evocat personalitatea lui Klaus Iohannis – de la apărător al statului de drept la un creator de punți între Europa veche occidentală și Europa nouă răsăriteană -, în fapt ea a omagiat un popor care i-a incredințat actualului președinte, în două rânduri, misiunea de a conduce România.

Numai aruncând o privire succintă peste cuprinzătoarea listă de laureați regăsești personalități istorice – de la părinții fondatori ai UE la mari politicieni americani definitorii pentru relația transatlantică și la liderii europeni ai ultimelor trei decenii care au avut curajul unor decizii ce au adus și România în Uniunea Europeană – avem o primă mostră a importanței acestei distincții.

În auspiciile unor monumente sacre și politice ale Europei, cu peste 1200 de ani, respectiv peste 600 de ani de tradiție – Domul și Primăria din Aachen – Premiul Carol cel Mare este decernat anual pentru contribuția pe care un cetățean, adesea lideri politici, o aduce unității europene. Este acel tip de eveniment cu o istorie aparte din care decurge respectul și unitatea între țările membre ale Uniunii prin intermediul reprezentanților aleși sau numiți.

Argumentația care a stat la baza acestui premiu și-a produs sâmbătă efectele și este o recunoaștere a rolului pe care România l-a avut în Europa acelui moment, anul 2019, când Klaus Iohannis a fost declarat viitor laureat. 

Era capătul de linie al unui an ce: 1) debuta cu o președinție a Consiliului UE condusă de un guvern a cărui garanție parlamentară plasa România mai aproape de articolul 7 din Tratatul UE privind încălcarea valorilor europene; 2) continua cu un mandat de succes în negocieri diplomatice pe dosare cheie pentru viitorul Europei (vezi directiva gazului); 3) oferea o oază de prospețime viitorului Uniunii Europene prin summitul de la Sibiu; 4) repurta victorii electorale pentru platforma pro-europeană și pro-stat de drept a președintelui Iohannis (referendum și realegere la Cotroceni).

Cele patru rațiuni oferite mai sus erau îmbrăcate de contextul regional în care România pendula între insula de stabilitate europeană într-o mare iliberală eurosceptică și deriva spre naționalism. Iar insula de stabilitate își câștiga dreptul pentru care sute de mii de români manifestaseră în stradă, începând din 2017.

Aceste evoluții au făcut posibil momentul din 2 octombrie 2021, când Klaus Iohannis a devenit primul român laureat al Premiului Carol cel Mare. Nu putem prezuma dacă România ar fi primit acest premiu dacă nu Klaus Iohannis ar fi fost destinatarul, dar Klaus Iohannis a arătat în discursurile sale de la Aachen că nu ar fi putut purta cu mândria unui patriot român și european medalia Carol cel Mare dacă nu îi avea alături pe românii pro-europeni.

Semnificația acestei medalii nu este deci una exclusiv personală – un jalon într-o eventuală carieră europeană post-Cotroceni -, ci oferă un nou prilej de reafirmare românească în Europa și de a conta în circuitul deciziilor de la Bruxelles. De aceea, nu au fost întâmplătoare nici pledoariile lui Klaus Iohannis pentru aderarea României la Schengen, respingerea unei Europe cu mai multe viteze sau mustrarea atitudinii revizioniste a Ungariei privind Trianonul.

Deloc coincidente au fost și inserțiile lui Charles Michel, autor al discursului de laudatio, privind “2022 – anul apărării europene” sau înscrierea autonomiei strategice a UE în “spiritul de la Sibiu” al Declarației Summitului din 9 mai. Bruxelles-ul cunoaște afinitatea transatlantică a României, iar “rolul de constructor de punți” între Europa de Vest și de Est pentru care a fost celebrat Iohannis este la fel de potrivit pentru puntea dintre țărmurile americane și europene ale Atlanticului de Nord.

În fond, semnificația Premiului Carol cel Mare nu este îndreptată spre prețuirea și omagierea rolurilor trecute, ci un îndemn pentru acești “arhitecți politici” să continue modelarea Europei viitorului. Când cancelarul federal Konrad Adeunauer (1954) era distins cu această medalie încă nu pusese bazele Tratatului de reconciliere franco-germană de la Elysee (1963). Când cancelarul federal Helmut Kohl și președintele francez Francois Mitterand primeau în comun premiul (1988), Germania încă nu fusese reunificată și Europa extinsă. Iar când lideri precum Angela Merkel (2008), Donald Tusk (2010) sau Emmanuel Macron (2018) intrau în galeria marilor oameni de stat ai Europei, erau la începutul unei promițătoare/ prodigioase cariere în slujba cauzei Europei unite.

Fie și numai din această ultimă incursiune cu istoria premiului care poartă numele celui supranumit “Pater Europae” este necesar să înțelegem că rolul României europene și transatlantice este într-atât de mare pe cât îl dorim noi să fie.

Continue Reading

EDITORIALE

Starea Uniunii Europene: Cinci lucruri de reținut în România după discursul Ursulei von der Leyen

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Discursul președintelui Comisiei Europene privind Starea Uniunii Europene, susținut anual în Parlamentul European, are toate șansele să treacă neobservat la București. Acest lucru este probabil nu pentru că spre deosebire de anii anteriori cel sau cea care ocupă fotoliul de lider al executivului european nu a menționat România, ci pentru că agenda națională este puternic cuplată la tranșarea disputelor politice care afectează bunul mers al agorei.

În fapt, am fost martorii unui discurs pregătit și livrat într-un mod remarcabil din punct de vedere politic, pe alocuri strategic, cu doze ideologice și cu mult fond emoțional.

Toate aceste aspecte nu trebuie trecute cu vederea în România, căci ele fac parte din marea dezbatere europeană și din schema procesului decizional la care și Bucureștiul este parte prin reprezentarea ministerială în Consiliu și prezidențială în Consiliul European, iar cetățenii prin intermediul europarlamentarilor români.

Parcurgând etapizat un discurs dens și cu un puternic sens metaforic, câteva idei-fulger se desprind și au sens politic și strategic pentru România:

Uniunea Europeană, lider mondial al procesului de vaccinare – este un fapt concret alimentat de cifre și aspecte factuale. În același timp, reprezintă o dovadă că modelul european și occidental de dezvoltare încă deține ingredientele pentru a depăși cu succes suita de crize cu care ne confruntăm, cel mai adesea în parteneriat cu aliații strategici cu care împărțim cele două maluri ale Atlanticului de Nord. Însă, acest statut al Europei face notă discordantă cu situația României, statul membru cu al doilea cel mai scăzut număr al persoanelor imunizate anti-COVID-19. O frază cheie rostită de Ursula von der Leyen – “Am ținut seama de știință” – nu se aplică României. O altă frază însă – “O pandemie este un maraton, nu un sprint” – ar mai putea să ne acorde o a doua șansă în a revitaliza campania de vaccinare.

Redresarea prin PNRR înseamnă reforme, nu bani – Aprobarea planului de redresare trimis de România la Bruxelles urmează să aibă loc curând. Timpul pierdut până la închiderea acestui circuit de avizare este inutil a mai fi calculat, însă ce urmează este crucial: obținerea pre-finanțării și implementarea proiectelor. Ursula von der Leyen a rostit clar, în discursul său, că reformele trebuie bazate pe recomandările din Semestru European și că adițional va fi relansată o dezbatere privind revizuirea guvernanței europene.  În egală măsură, dimensiunea luptei împotriva schimbărilor climatice a depășit stadiul conceptual, mai ales că aceasta prevede dezvoltarea surselor alternative și nepoluante de energie în contextul pachetului “Pregătiți pentru 55%”. Este un semnal că tema trebuie să devină dominantă și în România, fie că vorbim de energii de tranziție sau reconversie industrială.

Un summit european privind apărarea – Ursula von der Leyen a anunțat în discursul său platforma cu care președinția lui Emmanuel Macron peste Europa, prin prisma deținerii președinției Consiliului UE, va străluci în prima jumătate a anului viitor. Va fi, probabil, un cadru politic de aprobare a Busolei Strategice a Uniunii Europene care va rivaliza cu summitul NATO de la Madrid din vara lui 2022 privind adoptarea următorului Concept Strategic. Faptul că acest summit va fi precedat de adoptarea unei noi Declarații Comune UE-NATO este de bun augur pentru interesele strategice și de securitate ale României. Crearea unei Uniuni Europene a Apărării oferă deopotrivă oportunități și provocări, iar miza principală a României este să nu fie intensificat ecartul politic dintre promotorii-lideri ai apărării europene și partenerul strategic american.

Politica europeană de securitate cibernetică – o șansă pentru România – Dimensiunea apărării a depășit de ceva timp spațiul clasic și convențional, iar tendințele continuă a fi dominate în lumea transatlantică de modul în care NATO se raportează la noile amenințări precum cyber sau spațiu. Legătura operată de Ursula von der Leyen în discursul său între apărare și securitate cibernetică a oferit prilejul anunțării intențiilor de a edifica o politică europeană de apărare cibernetică, inclusiv de o legislație privind standardele comune, în cadrul unui nou Act european privind reziliența cibernetică. În acest sens, demersurile României – care a înființat un Centru euro-atlantic pentru reziliență și care va găzdui Centrul UE de securitate cibernetică – au un culoar potrivit de a se materializa mai departe.

Valori, stat de drept și disputa ideologică care împarte Europa – Nu mai este un secret pentru nimeni că antiteza dintre progresismul liberalilor occidentali și naționalismul tradiționalist al conservatorilor răsăriteni a devenit teatrul ciocnirilor ideologice în UE. În România, această dispută ideologică nu este la fel de bine conturată la nivel politic. În schimb, o rezoluție precum cea adoptată de Parlamentul European în ajunul discursului SOTEU privind comunitatea LGBTIQ și caracterul obligatoriu al hotărârilor CJUE merită măcar un spațiu articulat de dezbatere în România. Memoria recentă a asaltului asupra justiției și riscul activării articolului 7 din Tratatul UE, menținerea MCV și apariția unui instrument anual privind monitorizarea statului de drept și condiționarea fondurilor de eventuale derapaje sunt elemente suficiente care denotă că subiectul nu poate și nu trebuie să fie ocolit în România.

Un element aparte ține de fondul emoțional.

Cred că este pentru prima dată când, după modelul discursului SOTU susținut de președintele SUA, un președinte al Comisiei Europene are un oaspete de onoare la discursul său anual din plenul Parlamentului European. Această practică este utilizată în SUA pentru a arăta atenția pe care un lider de la Casa Albă o acordă diferitelor probleme de natură internă sau internațională.

În cazul UE, Ursula von der Leyen a invitat-o pe Beatrice Vio, o sportivă din Italia care a câștigat medalia de aur la Jocurile Paralimpice de la Tokyo la numai 119 zile după ce a trecut printr-o invervenție chirurgicală, pentru a oferi un chip “unei Uniuni Europene care are suflet și viitor”.

Un gest remarcabil pentru un discurs politic concentrat pe realizări, dar și pe ocolirea unor carențe precum apărarea valorilor comune.

Însă, același fond emoțional l-am întâlnit și în România în timpul protestelor din 2017 pentru apărarea valorilor europene sau la baia de mulțime a liderilor europeni de la Summitul de la Sibiu din 9 mai 2019.

Este, deci, vital ca România să nu își altereze acest suflet european. Dincolo de metafore, acest lucru înseamnă implementarea reformelor asumate, investiții strategice prin PNRR și celelalte programe prin fonduri europene și atingerea bornelor precum aderarea la Schengen, ridicarea MCV și pregătirea terenului pentru aderarea la zona euro.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Marian-Jean Marinescu6 hours ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu apreciază că programul Orizont Europa ”devine extrem de important” în contextul ”transformărilor economice necesare pentru a atinge țintele de mediu”

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Comisarul european pentru energie: UE evaluează posibilitatea achiziției comune de gaze între statele membre

Cristian Bușoi7 hours ago

Cristian Bușoi, raportorul PE pentru EU4Health, a semnat Carta Albă pentru lupta împotriva cancerului de ficat: Niciun pacient nu trebuie lăsat în urmă

ROMÂNIA7 hours ago

Infografic Monitorul Social: Românii cu cele mai mici venituri câștigă sub 1600 de euro pe an, adică sub 5 euro pe zi

ROMÂNIA7 hours ago

Comandamentul SUA pentru Europa a donat României 18.000 de teste COVID-19: “Vom fi în continuare alături de prietenul și aliatul nostru, România”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 hours ago

Eurodeputatul Mircea Hava: Grupul PPE dorește ca UE să fie cu adevărat o uniune, în care tarifele de roaming și internet mobil să fie la același preț ca ”acasă” pentru încă 10 ani

U.E.8 hours ago

Reprezentantul UE în Turcia salută evitarea unei crize după ce Recep Tayyip Erdogan a revenit asupra deciziei de a expulza 10 ambasadori

REPUBLICA MOLDOVA8 hours ago

Ursula von der Leyen a avut o convorbire telefonică cu Maia Sandu: UE va ajuta Republica Moldova să facă față problemei aprovizionării cu gaze

GENERAL9 hours ago

Institutul European de Inovare & Tehnologie impulsionează redresarea și creșterea sustenabilă a sectoarelor culturale și creative din Europa

Daniel Buda9 hours ago

Eurodeputatul Daniel Buda: Comisia Europeană trebuie să susțină investițiile în tehnologii pentru îmbunătățirea condițiilor de transport al animalelor

GENERAL11 hours ago

Dragoș Pîslaru, despre digitalizarea pieței muncii: PNRR poate așeza România în avangarda Europei prin reformele sistemice pe care le propune

ROMÂNIA1 day ago

Serbia donează României medicamente și concentratoare de oxigen pentru bolnavii de COVID-19: Suntem alături de voi în cele mai grele momente

ROMÂNIA1 day ago

Oleg Roibu, director juridic eMAG: Am bugetat peste 250 milioane de lei în următorii trei ani pentru dezvoltarea antreprenoriatului digital

NATO4 days ago

NATO: România, între cele 17 aliate fondatoare ale primului fond de inovare din istoria Alianței Nord-Atlantice

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Klaus Iohannis, poziție tranșantă la Bruxelles: România va dezvolta centralele pe energie nucleară și rețeaua de gaze naturale. Am insistat ca acestea să fie finanțabile prin bani europeni

POLITICĂ5 days ago

Klaus Iohannis îl desemnează pe ministrul apărării Nicolae Ciucă drept candidat la funcția de prim-ministru

Marian-Jean Marinescu5 days ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu speră ca ”viitorul apropiat să ne arate că Dunărea va contribui la Green Deal și la dezvoltarea economică a tuturor” statelor străbătute de acest fluviu

Cristian Bușoi6 days ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie și energie din PE, atrage atenția Comisiei Europene: Companiile din România și din întrega UE au nevoie de sprijin pentru captarea metanului

Cristian Bușoi6 days ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi, intervenție în Parlamentul European: COP26, un moment în care să arătăm că ”Green Deal nu este doar o strategie de mediu, ci și o strategie trigger pentru o UE modernă”

Cristian Bușoi6 days ago

Criza energetică: Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru energie, cere din Parlamentul European adoptarea, cât mai repede, a ”taxonomiei pentru gazele naturale și energia nucleară”

Team2Share

Trending