Connect with us

ROMÂNIA

Bogdan Aurescu, înaintea Consiliului Afaceri Externe: Trebuie să izolăm și mai mult Rusia în forurile internaționale și să combatem dezinformarea

Published

on

© Bogdan Aurescu/ Twitter

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a transmis luni că Uniunea Europeană monitorizează cu mare atenție discuțiile în curs de desfășurare între ruși și ucraineni cu privire la soluționarea conflictului, dar pentru ca acestea să aibă rezultate, „este nevoie de încetarea imediată a activităților militare ale Rusiei în Ucraina”.

Bogdan Aurescu participă luni, 21 martie 2022, la reuniunea miniștrilor de externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe/CAE, care se desfășoară la Bruxelles, iar cu acest prilej a discutat cu omologul său din Macedonia de Nord, subliniind că România încurajează deschiderea, cât mai curând posibil, a negocierilor de aderare, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

„În același timp, pentru noi, astăzi, cele mai importante subiecte de pe agendă sunt, bineînțeles, agresiunea rusă împotriva Ucrainei și discuția cu ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu. Cerem Rusiei să înceteze agresiunea militară și să își evacueze trupele de pe teritoriul Ucrainei. În același timp, condamnăm pierderea de vieți omenești și atacurile Rusiei împotriva civililor și a obiectivelor civile. Astăzi, trebuie să discutăm despre ce alte măsuri putem lua pentru a sprijini Ucraina și, pentru aceasta, cred că trebuie să fim disponibili și foarte deschiși la adoptarea de noi sancțiuni împotriva Rusiei”, a subliniat ministrul într-o declarație la Bruxelles înainte de întâlnirea miniștrilor de externe din UE.

Mai mult, Bogdan Aurescu a abordat și problema propagandei de război și a dezinformării, care este făcută de Rusia în Ucraina și despre conflictul din Ucraina. „Trebuie să vedem ce putem face pentru a izola mai mult Rusia în forurile internaționale și, în acest context, salut adoptarea astăzi, de către miniștri, a principiilor privind Rusia și Belarus în forurile multilaterale. Consider că este important să lucrăm și mai mult, împreună, pentru a izola Rusia pe scena internațională”, a spus el. 

În continuare, Bogdan Aurescu a transmis că este important „să facem față situației umanitare și valurilor de refugiați”, spunând că România, în calitate de stat membru al UE cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, încearcă să facă față acestei situații.

„Începând de ieri, am primit peste 526.000 de cetățeni ucraineni care au intrat în România și încercăm să oferim toate facilitățile posibile. Am creat, de asemenea, coridoare verzi pentru a duce refugiații ucraineni de la granița Republicii Moldova cu Ucraina direct pe teritoriul României, pentru a ușura efortul autorităților din Republica Moldova, care sunt foarte mult copleșite de numărul de refugiați”, a adăugat ministrul. 

Bogdan Aurescu a amintit că autoritățile române au organizat un centru în partea de nord a României pentru a colecta și transfera asistență umanitară, nu doar în Ucraina, ci și în Republica Moldova.

„După cum am menționat, primim refugiați, dar este important ca UE și statele membre ale UE să depună mai multe eforturi pentru a oferi asistență financiară și pentru a primi un anumit număr de refugiați din Republica Moldova în statele membre ale Uniunii Europene. În același timp, trebuie să discutăm despre perspectiva europeană a Republicii Moldova. România susține aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, nu doar aderarea Ucrainei și Georgiei. Toate cele trei țări merită apartenența la familia europeană și aceasta nu este doar o solicitare circumstanțială din partea, de exemplu, a Republicii Moldova. Conducerea de la Chișinău este foarte angajată față de procesele de reformă democratică și față de parcursul european”, a precizat ministrul de externe. 

În finalul declarațiilor sale, Bogdan Aurescu a declarat că așteaptă cu nerăbdare discuția cu ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu.

„Trebuie să îi ajutăm și în ceea ce privește securitatea energetică și lucrăm împreună cu ei pentru a găsi surse alternative de energie. De asemenea, suntem disponibili să găzduim, în capacitățile noastre de stocare, gazele din Republica Moldova și să construim, pe termen mediu, o capacitate de stocare a gazelor din Republica Moldova pe teritoriul României.  Nu în ultimul rând, având în vedere nevoia de mai mult ajutor pentru Republica Moldova, sprijinim organizarea pe 5 aprilie la Berlin, împreună cu colegii noștri germani și francezi, a unei conferințe internaționale de sprijin pentru Republica Moldova pentru a crea o “Platformă de susținere a Republicii Moldova” și pentru a stimula mai mult sprijin pentru această țară”, a conchis ministrul Bogdan Aurescu. 

ROMÂNIA

Israelul are un nou ambasador în România. Reuven Azar a transmis un mesaj în limba română: Sunt foarte fericit să fiu aici în București

Published

on

© Print screen video from Facebook page „Ambasada Israelului în România”

Noul ambasador desemnat al Statului Israel în România, Reuven Azar, a sosit la Bucureşti, informează, joi, Ambasada Israelului la București într-o postare pe pagina de Facebook.

Diplomat de carieră, Reuven Azar a deţinut până de curând funcţia de director al grupului de lucru Israel-SUA-China din cadrul Ministerului israelian de Externe, potrivit Agerpres

Noul ambasador Reuven Azar l-a înlocuit pe cunoscutul David Saranga, care a fost primit pentru ultima dată la Palatul Victoria în urmă cu două sătptămâni. 

„Bună ziua! Bine v-am găsit! Mă numesc Reuven Azar. Sunt noul ambasador al Israelului în România. Sunt foarte fericit să fiu aici în București. Aștept cu nerăbdare să lucrez pentru promovarea relațiilor strategice dintre țările noastre. Îi mulțumesc fostului ambasador David Saranga pentru că a făcut o treabă excelentă. Am început să învăț limba română acum câteva luni. Sunt sigur că voi învăța mult mai multe cu ajutorul vostru”, a transmis într-un mesaj în limba română noul ambasador. 

Continue Reading

ROMÂNIA

Incendii de vegetație în Thassos. MAE recomandă românilor să evite deplasările în zonele afectate 

Published

on

© MAE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că, în contextul temperaturilor ridicate înregistrate în Republica Elenă, în insula Thassos, zona Limenaria, s-a produs un incendiu de vegetaţie, care afectează în prezent estul insulei. Autoritățile elene au dispus evacuarea persoanelor din zonă, în timp ce pompierii luptă pentru stingerea incendiului, potrivit comunicatului oficial. 

MAE informează că, până la acest moment, la nivelul misiunii diplomatice și al oficiului consular nu au fost recepționate solicitări de asistență. În context, MAE recomandă cetățenilor români care se află pe Insula Thassos să evite deplasările în zona afectată de incendiu și să informeze de îndată Consulatul General al României la Salonic dacă sunt afectați de efectele acestui incendiu.

Ambasada României la Atena și Consulatul General al României la Salonic continuă monitorizarea cu atenție a situației și menţin permanent contactul cu autoritățile locale, fiind pregătite să acorde asistență consulară, conform competențelor legale, în funcție de solicitări.

MAE reamintește că cetățenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Atena :+30 210 6728879, +30 210 6744544, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de urgenţă al misiunii diplomatice: +30 697 8996222.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Contractul care face posibile schimburile comerciale de energie electrică între România și R. Moldova a fost semnat. Primele tranzacții sunt estimate pentru luna octombrie

Published

on

© Transelectrica/ Facebook

Contractul care va permite alocarea de capacitate pentru schimburile comerciale de energie electrică pe linia de interconexiune între România și Republica Moldova a fost semnat joi de Transelectrica și Moldelectrica (Operatorul de Transport și de Sistem din Republica Moldova).

”Prin colaborarea susţinută a celor doi Operatori de Transport şi de Sistem în vederea unui acord comun care se va concretiza prin alocarea de capacitate de interconexiune, va exista un flux dinamic al tranzacţiilor de energie electrică între participanţii la piaţa de energie din România şi cei din Republica Moldova”, este precizat într-un comunicat al Transelectrica.

Potrivit sursei mai sus amintite, schimburile comerciale de energie electrică cu Republica Moldova vor începe imediat după finalizarea întregului proces care implică armonizarea detaliilor tehnice și aspectelor comerciale. Astfel, primele tranzacții de energie electrică între România și Republica Moldova sunt estimate pentru luna octombrie a acestui an.

”Realizarea cu succes a procesului de comercializare a energiei electrice pe interconexiunea între România și Republica Moldova reprezintă un angajament de susținere între cei doi Operatori de Transport și de Sistem și, de asemenea, contribuie la dezvoltarea și buna funcționare a pieței de energie la nivel european”, mai este precizat în comunicat.

În 16 martie 2022 s-a realizat sincronizarea cu succes a sistemelor electroenergetice din Ucraina și Republica Moldova cu sistemul electroenergetic european.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA1 day ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL1 week ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA1 week ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA1 week ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.1 week ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă, la Săptămâna Haferland: Transilvania reprezintă la nivel european un model de toleranță și de bună conviețuire interetnică

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Republica Moldova dorește ”să cumpere gaze din România”. Președinta Maia Sandu: Acest lucru este critic pentru a ne asigura că oamenii noștri nu vor îngheța la iarnă

Team2Share

Trending