Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a transmis luni că Uniunea Europeană monitorizează cu mare atenție discuțiile în curs de desfășurare între ruși și ucraineni cu privire la soluționarea conflictului, dar pentru ca acestea să aibă rezultate, „este nevoie de încetarea imediată a activităților militare ale Rusiei în Ucraina”.
Bogdan Aurescu participă luni, 21 martie 2022, la reuniunea miniștrilor de externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe/CAE, care se desfășoară la Bruxelles, iar cu acest prilej a discutat cu omologul său din Macedonia de Nord, subliniind că România încurajează deschiderea, cât mai curând posibil, a negocierilor de aderare, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
„În același timp, pentru noi, astăzi, cele mai importante subiecte de pe agendă sunt, bineînțeles, agresiunea rusă împotriva Ucrainei și discuția cu ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu. Cerem Rusiei să înceteze agresiunea militară și să își evacueze trupele de pe teritoriul Ucrainei. În același timp, condamnăm pierderea de vieți omenești și atacurile Rusiei împotriva civililor și a obiectivelor civile. Astăzi, trebuie să discutăm despre ce alte măsuri putem lua pentru a sprijini Ucraina și, pentru aceasta, cred că trebuie să fim disponibili și foarte deschiși la adoptarea de noi sancțiuni împotriva Rusiei”, a subliniat ministrul într-o declarație la Bruxelles înainte de întâlnirea miniștrilor de externe din UE.
Mai mult, Bogdan Aurescu a abordat și problema propagandei de război și a dezinformării, care este făcută de Rusia în Ucraina și despre conflictul din Ucraina. „Trebuie să vedem ce putem face pentru a izola mai mult Rusia în forurile internaționale și, în acest context, salut adoptarea astăzi, de către miniștri, a principiilor privind Rusia și Belarus în forurile multilaterale. Consider că este important să lucrăm și mai mult, împreună, pentru a izola Rusia pe scena internațională”, a spus el.
În continuare, Bogdan Aurescu a transmis că este important „să facem față situației umanitare și valurilor de refugiați”, spunând că România, în calitate de stat membru al UE cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, încearcă să facă față acestei situații.
„Începând de ieri, am primit peste 526.000 de cetățeni ucraineni care au intrat în România și încercăm să oferim toate facilitățile posibile. Am creat, de asemenea, coridoare verzi pentru a duce refugiații ucraineni de la granița Republicii Moldova cu Ucraina direct pe teritoriul României, pentru a ușura efortul autorităților din Republica Moldova, care sunt foarte mult copleșite de numărul de refugiați”, a adăugat ministrul.
Bogdan Aurescu a amintit că autoritățile române au organizat un centru în partea de nord a României pentru a colecta și transfera asistență umanitară, nu doar în Ucraina, ci și în Republica Moldova.
„După cum am menționat, primim refugiați, dar este important ca UE și statele membre ale UE să depună mai multe eforturi pentru a oferi asistență financiară și pentru a primi un anumit număr de refugiați din Republica Moldova în statele membre ale Uniunii Europene. În același timp, trebuie să discutăm despre perspectiva europeană a Republicii Moldova. România susține aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, nu doar aderarea Ucrainei și Georgiei. Toate cele trei țări merită apartenența la familia europeană și aceasta nu este doar o solicitare circumstanțială din partea, de exemplu, a Republicii Moldova. Conducerea de la Chișinău este foarte angajată față de procesele de reformă democratică și față de parcursul european”, a precizat ministrul de externe.
În finalul declarațiilor sale, Bogdan Aurescu a declarat că așteaptă cu nerăbdare discuția cu ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu.
„Trebuie să îi ajutăm și în ceea ce privește securitatea energetică și lucrăm împreună cu ei pentru a găsi surse alternative de energie. De asemenea, suntem disponibili să găzduim, în capacitățile noastre de stocare, gazele din Republica Moldova și să construim, pe termen mediu, o capacitate de stocare a gazelor din Republica Moldova pe teritoriul României. Nu în ultimul rând, având în vedere nevoia de mai mult ajutor pentru Republica Moldova, sprijinim organizarea pe 5 aprilie la Berlin, împreună cu colegii noștri germani și francezi, a unei conferințe internaționale de sprijin pentru Republica Moldova pentru a crea o “Platformă de susținere a Republicii Moldova” și pentru a stimula mai mult sprijin pentru această țară”, a conchis ministrul Bogdan Aurescu.