Connect with us

BRAZILIA

Brazilia: Președintele Jair Bolsonaro a fost testat pozitiv cu noul coronavirus

Published

on

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a anunţat marţi că a fost testat pozitiv cu noul coronavirus, a cărui gravitate nu a încetat să o minimalizeze de la începutul pandemiei, dar care s-a soldat deja cu circa 65.000 de morţi în ţara sa, relatează AFP, informează Agerpres.

“Rezultatul pozitiv tocmai a venit”, a declarat şeful statului, în vârstă de 65 de ani, în cadrul unei întâlniri cu mai multe canale de televiziune, după ce a avut febră cu o zi înainte.

“Aveam temperatură 38 de grade, dar plămânii mei erau curaţi. Medicii mi-au dat hidroxiclorochină şi azitromicină (un antibiotic – n.r.) şi după aceea m-am simţit mai bine. Mă simt foarte bine acum”, a adăugat Bolsonaro. El a precizat că va lucra de acum încolo cât mai mult posibil “prin videoconferinţă”.

Luni seară, el a anunţat că a făcut o radiografie pulmonară la spitalul forţelor armate şi rezultatul a fost bun.

La sfârşitul lui martie, Jair Bolsonaro a minimalizat gravitatea virusului într-o alocuţiune televizată.

“Dat fiind trecutul meu sportiv, dacă am fost contaminat cu virusul nu am de ce să mă îngrijorez. Nu voi simţi nimic. În cel mai rău caz, va fi ca o mică gripă, o mică răceală”, a afirmat el luni.

Brazilia este a doua cea mai afectată țară de pe mapamond – numărul infectărilor a depășit 1,5 milioane, iar numărul deceselor a depășit 65.000.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

BRAZILIA

Argentina, Egipt, Iran, Etiopia, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, invitate să se alăture grupului BRICS format din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud

Published

on

© Narendra Modi/ Twitter

Liderii țărilor din grupul de economii emergente BRICS – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – au declarat joi că au invitat șase țări să se alăture grupului, noile țări invitate fiind Argentina, Egipt, Iran, Etiopia, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, relatează Deutsche Welle.

Mișcarea are ca scop creșterea influenței unui bloc care s-a angajat să susțină “Sudul global”.

Președintele sud-african Cyril Ramaphosa, gazda summitului de la Johannesburg, a făcut anunțul pe X, rețeaua de socializare cunoscută anterior sub numele de Twitter.

“BRICS este un grup divers de națiuni. Este un parteneriat egal de țări care au opinii diferite, dar o viziune comună pentru o lume mai bună. În calitate de cei cinci membri BRICS, am ajuns la un acord cu privire la principiile directoare, standardele, criteriile și procedurile procesului de extindere BRICS. Avem un consens cu privire la prima fază a acestui proces de extindere. Am decis să invităm Republica Argentina, Republica Arabă Egipt, Republica Federală Democrată Etiopia, Republica Islamică Iran, Regatul Arabiei Saudite și Emiratele Arabe Unite să devină membri cu drepturi depline ai BRICS începând cu 1 ianuarie 2024”, a spus Ramaphosa.

Reflectând la ordinea mondială actuală, secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a declarat la summitul BRICS că “structurile de guvernare globală de astăzi reflectă lumea de ieri”, adăugând că reforma este necesară pentru ca instituțiile multilaterale să fie universale.

“Au fost create în mare parte după cel de-al Doilea Război Mondial, când multe țări africane erau încă conduse de puteri coloniale și nici măcar nu erau la masă”, a spus Guterres, menționând ca exemple Consiliul de Securitate al ONU, Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional.

Ce au spus liderii BRICS?

Liderii celor cinci membri ai blocului au salutat deciziile în declarații care au urmat anunțului.

Președintele rus Vladimir Putin, care s-a adresat la summit-ul de la Johannesburg prin intermediul unei interven’ii video, a declarat că țara sa intenționează să aprofundeze legăturile cu țările africane. El s-a angajat să rămână un partener de încredere pentru aprovizionarea cu alimente și combustibil.

Putin nu participă la persoana întâlnirii, deoarece țara gazdă Africa de Sud este obligată să-l aresteze în temeiul unui mandat emis de Curtea Penală Internațională pentru războiul din Ucraina, și l-a mandatat pe ministrul de externe Serghei Lavrov să participe.

Președintele chinez Xi Jinping a declarat la Johannesburg că reflectă hotărârea BRICS pentru unitate și cooperare.

Xi a descris extinderea blocului drept “istorică” în remarcile după anunț, în timp ce premierul indian Narendra Modi a spus că ar trebui să fie un exemplu pentru alte instituții globale fondate în secolul al XX-lea, care au devenit depășite.

“Extinderea și modernizarea BRICS este un mesaj că toate instituțiile din lume trebuie să se modeleze în funcție de vremurile în schimbare”, a spus Modi.

Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a lăudat interesul altor țări de a adera la bloc, adăugând că este o dovadă a relevanței urmăririi acesteia pentru o nouă ordine economică mondială. El a spus că BRICS va rămâne “deschis noilor candidați”.

Cum au reacționat țările invitate?

De asemenea, noii membri au salutat invitația.

Un oficial iranian a salutat noul membru drept o „mișcare istorică”. Mohammad Jamshidi, adjunctul șefului de cabinet al președintelui iranian pentru afaceri politice a declarat la X că este “o victorie strategică pentru politica externă a Iranului”.

Președintele Emiratelor Arabe Unite, Mohammed bin Zayed, a spus că apreciază includerea țării sale într-un astfel de “grup important”.

 

“Așteptăm cu nerăbdare un angajament continuu de cooperare pentru prosperitatea, demnitatea și beneficiul tuturor națiunilor și oamenilor din întreaga lume”, a postat el pe X.

 

Premierul Etiopiei Abiy Ahmed a salutat pasul drept un „moment grozav” pentru țara sa. “Etiopia este pregătită să coopereze cu toți pentru o ordine globală incluzivă și prosperă”, a spus Abiy.

 

Președintele Egiptului Abdel Fattah el-Sissi a precizat într-o declarație pe Facebook că țara sa apreciază încrederea țărilor blocului, precum și a membrilor care se alătură.

El a sperat ca BRICS extins să realizeze o cooperare economică „și să lucreze pentru a ridica vocea Sudului asupra diferitelor probleme și provocări de dezvoltare cu care ne confruntăm, într-un mod care să susțină drepturile și interesele țărilor în curs de dezvoltare”.

 

Continue Reading

BRAZILIA

Macron vrea să devină primul lider occidental care să participe la summitul BRICS, la care sunt așteptați și Vladimir Putin și Xi Jinping

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Emmanuel Macron vrea să ducă diplomația sa globală individuală la un alt nivel, președintele francez dorind să devină primul lider occidental care să fie invitat la un summit BRICS, a declarat luni seara ministrul de externe Catherine Colonna.

“A avea un dialog este întotdeauna pozitiv, chiar și atunci când nu suntem 100% de acord cu totul”, a declarat Colonna într-o conferință de presă la Pretoria, unde tocmai se întâlnise cu omologul său sud-african, ministrul de externe Naledi Pandor, potrivit postului public francez RFI, relatează Politico Europe.

“Ne gândim cu voce tare – dar, evident, este o decizie pe care numai țările relevante o pot lua – la posibilitatea de a continua acest dialog, de ce nu la summitul BRICS sau într-un alt format”, a spus ministrul francez.

Africa de Sud va găzdui următorul summit al țărilor BRICS – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, toate rămânând apropiate de Moscova în pofida invaziei în toată regula a Kremlinului în Ucraina – la Johannesburg, în perioada 22-24 august.

Reuniunea de anul acesta a atras atenția opiniei publice din întreaga lume după ce în luna martie Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin. Ca țară membră a Curții, Africa de Sud ar fi obligată să îl aresteze pe președintele rus dacă intră pe teritoriul său, însă liderii politici sud-africani s-au contrazis în declarații cu privire la acest subiect.

Grupul BRICS, format din marile economii emergente, este răspunsul Sudului global la grupul G7 al țărilor industrializate occidentale.

Liderii celor cinci țări participă, de obicei, la aceste summituri. Dacă va primi o invitație, Macron – a cărui implicare personală în politica externă franceză a atins noi culmi de la începutul războiului Rusiei în Ucraina – ar fi primul lider occidental care va participa.

În cadrul aceleiași conferințe de presă de luni, ministrul sud-african a declarat că o invitație nu este exclusă, dar că decizia finală îi aparține președintelui Cyril Ramaphosa, în calitate de președinte al următoarei reuniuni.

“Dacă acest lucru s-ar întâmpla, ar fi o inovație în cadrul actualului model de participare BRICS, dar ar putea amplifica raza de acțiune globală a forumului BRICS”, a declarat Pandor.

Subiectul ar putea fi discutat de Ramaphosa și Macron la sfârșitul acestei săptămâni, întrucât cei doi lideri se vor afla amândoi la Paris pentru Summitul pentru un nou pact financiar global.

Continue Reading

BRAZILIA

Klaus Iohannis, întâlniri cu autoritățile din Rio de Janeiro: A fost semnat un memorandum de cooperare în privința adaptării la schimbările climatice

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a avut miercuri, cu prilejul vizitei oficiale în Brazilia, întâlniri cu reprezentanții autorităților locale din Rio de Janeiro, context în care a fost semnat și un memorandum de înțelegere privind cooperarea în domeniile adaptării la schimbările climatice, conservării biodiversității și ecosistemelor, precum și al gestionării și monitorizării pădurilor, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În cadrul discuțiilor, preşedintele Klaus Iohannis a evidențiat relaţiile speciale ale României cu Brazilia, respectiv cu orașul Rio de Janeiro, punctând faptul că, în urmă cu 95 de ani, odată cu stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări, România a înființat, la Rio de Janeiro, prima sa legație din America Latină.

Șeful statului a subliniat rolul activ al comunității românești din Brazilia în promovarea și dezvoltarea relațiilor dintre cele două popoare, mai ales în domeniul cultural.

În cadrul discuțiilor au fost abordate teme de actualitate, între care dinamizarea relațiilor economice, stimularea schimbărilor comerciale și a investițiilor reciproce, combaterea schimbărilor climatice și protecția mediului, dezvoltarea durabilă, educație şi cultură.

Referindu-se la necesitatea redinamizării şi a amplificării cooperării economice, inclusiv comerciale și investiționale cu Brazilia, și respectiv cu Rio de Janeiro, Iohannis a prezentat oportunitățile economice oferite de România și a invitat investitorii din regiune să vină în țara noastră, evidențiind faptul că pot fi dezvoltate proiecte comune în mai multe domenii. Acesta a precizat că Rio de Janeiro prezintă un interes aparte pentru România, fiind un centru economic, cultural și istoric definitoriu pentru Brazilia.

Apreciind implicarea intensă a autorităților din Rio de Janeiro în aspecte legate de protecția mediului, șeful statului a încurajat intensificarea colaborării în acest domeniu, care poate deveni unul din pilonii cooperării sectoriale dintre cele două țări, la nivel central și local.

Cu ocazia întâlnirii, în prezența președintelui Klaus Iohannis, a fost semnat un Memorandum de Înțelegere între Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor din România și Guvernul Statului Rio de Janeiro. Memorandumul vizează cooperarea în domeniile adaptării la schimbările climatice, conservării biodiversității și ecosistemelor, precum și al gestionării și monitorizării pădurilor.

Din discuțiile cu autoritățile locale a reieșit faptul că atât Rio de Janeiro, cât şi orașele din România se confruntă cu provocări comune, precum efectele schimbărilor climatice, poluarea aerului în mediul urban și gestionarea suboptimală a deșeurilor. În acest sens, președintele Iohannis a evidențiat faptul că tranziția către orașe sustenabile necesită inovare, investiții în cercetare și dezvoltare, dar şi cooperare internațională pentru a învăța din bunele practici dezvoltate în diferite state.

În cadrul discuției cu autoritățile locale din Rio de Janeiro, președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța parcurilor pentru calitatea vieții în mediul urban, dar și nevoia de a proteja pădurile urbane, inclusiv de incendiile de vegetație, exprimând totodată deschiderea pentru cooperarea mai strânsă dintre cele două țări în aceste domenii.

Totodată, șeful statului a remarcat că o tranziție verde de succes presupune și investiții în educație, accentuând faptul că educația privind schimbările climatice și mediul, mai ales pentru tineri, constituie un alt domeniu în care România și Brazilia pot coopera, la nivel central, dar și la nivel local.

De asemenea, președintele Iohannis a depus o coroană de flori la Monumentul Național al Eroilor căzuți în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Citiți și 

Klaus Iohannis și Lula da Silva au semnat o declarație comună privind dezvoltarea relațiilor bilaterale România – Brazilia

Klaus Iohannis, către președintele Braziliei: Oricât ar încerca Moscova să-și justifice acțiunile, Rusia e stat agresor, iar Ucraina este victima agresiunii ruse

Klaus Iohannis, turneu prezidențial sud-american: Șeful statului merge în Brazilia, Chile și Argentina pentru relansarea dialogului la nivel înalt cu America Latină

Preşedintele Klaus Iohannis efectuează până pe 26 aprilie un turneu prezidențial în America de Sud. După Brazilia, următoarele etape ale turneului latino-american efectuat de şeful statului sunt vizitele oficiale în Chile şi în Argentina, primele de acest nivel în ultimii zece ani, respectiv în ultimii 30 de ani.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
INTERNAȚIONAL1 hour ago

Președinta Georgiei se opune printr-un veto mai mult simbolic legii “agenților străini” și îi cere lui Macron să vină la Tbilisi pentru a scoate Caucazul de sub influența rusă

REPUBLICA MOLDOVA1 hour ago

Maia Sandu a primit, la Leipzig, premiul inaugural Robert Blum pentru democrație pentru “angajamentul său de neclintit față de democrație și cooperarea europeană”

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Comisia Europeană salută decizia țărilor membre de a interzice activitățile de difuzare în UE a patru noi canale mass-media asociate Rusiei: Măsurile ar trebui menținute până când vor înceta să mai dezinformeze

U.E.18 hours ago

”Scutul estic”. Polonia anunță o investiție de peste 2 miliarde de euro pentru întărirea frontierei sale estice: ”Va fi un element de descurajare”

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

Cel de-al optulea Consiliu de asociere UE-R. Moldova ce va avea loc în 21 mai se va axa pe procesul de aderare a acestei țări la Uniunea Europeană și pe reformele pe care trebuie să le implementeze Chișinăul

U.E.21 hours ago

Cel puțin opt țări din UE susțin o repatriere a refugiaților sirieni, anunță Ciprul: Stabilitatea în această ţară nu a fost restabilită integral, dar trebuie să creăm condițiile care permit revenirea tuturor persoanelor în Siria

ROMÂNIA23 hours ago

Într-o eră marcată de o transformare digitală rapidă, misiunea ICI București este să dezvolte soluții inteligente care să răspundă nevoilor societății moderne, subliniază directorul general al institutului

ROMÂNIA1 day ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

NATO1 day ago

România și Olanda au organizat, la Haga, Conferința “NATO Cyber Defence Pledge”, Odobescu subliniind creșterea rolului securității cibernetice în apărarea NATO

INTERNAȚIONAL1 day ago

Franța își irită aliații invitând Rusia la marcarea a 80 de ani de la Debarcarea din Normandia. Parisul se apără afirmând: “Contrar Kremlinului, Franța nu face revizionism politic al istoriei”

ROMÂNIA1 day ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA2 days ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL4 days ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

ROMÂNIA4 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Transformarea Portului Constanța în principalul hub logistic la Marea Neagră are relevanță sporită în contextul lansării procesului de reconstrucție a Ucrainei

ROMÂNIA6 days ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL1 week ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO2 weeks ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

COMISIA EUROPEANA3 weeks ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO3 weeks ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

Trending