CE – noi norme pentru extinderea protecției lucrătorilor detașați din UE

Comisia Europeană a constatat că adesea nu se respectă condiţii minime de angajare şi de muncă pentru cei peste un milion de lucrători detaşaţi din UE şi a propus noi norme pentru extinderea protecţiei acestora, se arată într-un comunicat remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

“Protecţia lucrătorilor şi concurenţa loială reprezintă cele două feţe ale monedei pieţei unice a UE şi, cu toate acestea, se constată că adesea nu se respectă condiţii minime de angajare şi de muncă pentru cei un milion şi ceva de lucrători detaşaţi din UE. Pentru abordarea aspectelor abuzive specifice, în care lucrătorii nu se bucură de deplinătatea drepturilor lor în ceea ce priveşte, de exemplu, salariul sau concediile, mai ales în sectorul construcţiilor, Comisia a prezentat, în cadrul unei directive privind respectarea drepturilor, propuneri concrete şi practice de intensificare a monitorizării şi de consolidare a respectării normelor existente, precum şi de îmbunătăţire a modului în care acestea se aplică în practică”, informează Comisia Europeană.

Potrivit sursei citate, noua directivă va asigura condiţii de egalitate între întreprinderile implicate, excluzându-le pe cele care nu respectă regulile.

Pentru a emite un semnal puternic că drepturile lucrătorilor şi libertatea lor de a face grevă se află pe picior de egalitate cu libertatea de a presta servicii, Comisia a prezentat şi un nou regulament care ţine cont de jurisprudenţa existentă, acesta având relevanţă în mod special în contextul prestării transfrontaliere de servicii, precum detaşarea lucrătorilor.

“Obiectivul general al ambelor propuneri este de a stimula locurile de muncă de calitate şi de a spori competitivitatea în UE prin actualizarea şi îmbunătăţirea funcţionării pieţei unice, garantând, totodată, drepturile lucrătorilor”, se mai arată în comunicat.

Sursa articol: MEDIAFAX.RO
Sursa foto:  demmelhuber.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.