Connect with us

Alin Mituța

“Ce vrem de la Conferința privind Viitorul Europei?”: Op-ed semnat de Alin Mituța, membru al delegației Parlamentului European la plenara CoFoE

Published

on

© Alin Mituța/ Facebook

Alin Mituța este europarlamentar USR-PLUS & Renew Europe și membru al Delegației Parlamentului European la Conferința privind viitorul Europei. 


De multe ori auzim în România idei preconcepute, precum aceea că am fi cetățeni de mâna a doua în Europa, că nu contăm la masa europeană a negocierilor, că “Bruxelles-ul” ne impune una sau alta, peste capul nostru, că suntem o “colonie” și altele de felul acesta. 

Aceste idei vin pe fondul unor frustrări istorice acumulate, pe care încă nu am reușit să le depășim ca țară. În definitiv, România nu a participat la multe momente definitorii pentru Uniunea Europeană. Am fost mult timp în spatele Cortinei de Fier. Iar mai apoi ne-a luat ceva vreme până când am intrat în Uniune. Nu am participat la momentele fondatoare, nu am dezbătut în cadrul Convenției europene din anii 2000. Nu am avut posibilitatea de a influența cu adevărat modul în care funcționează Uniunea pe termen lung. 

Tocmai de aceea, Conferința privind Viitorul Europei ar trebui să fie marele moment așteptat pentru noi, acela în care, în sfârșit, ajungem să ne spunem părerea și să croim Uniunea și după chipul și asemănarea propriilor noastre așteptări. Pentru prima dată, vocea noastră, nu doar a politicienilor, dar a tuturor cetățenilor, se poate face auzită în acest exercițiu unic în care discutăm direcțiile majore de viitor ale Uniunii Europene. 

Dar pentru asta trebuie să lăsăm la o parte complexele și să ne spunem părerea cu aplomb și încredere. Viitorul Europei este și viitorul României și ar trebui să ne intereseze foarte tare, iar dacă avem idei concrete despre unde vrem să ducem Uniunea, nu ar trebui să ratăm această șansă. 

Nu trebuie să ratăm această șansă, mai ales pentru că putem promova la nivel european multe priorități esențiale pentru România. 

Pandemia de COVID-19 ne-a demonstrat cât de vulnerabile sunt sistemele de sănătate naționale în fața unui astfel de pericol. Cu atât mai mult am simțit și simțim zi de zi pe pielea noastră vulnerabilitatea sistemului de sănătate din România. Și atunci hai să dăm Uniunii Europene competențe în sănătate pentru a face față mai bine crizelor din acest domeniu; hai să dăm Uniunii competențe pentru a crea o rețea europeană de transplant și tratament de boli rare pentru ca românii să aibă acces la servicii care nu se găsesc în România; hai să dăm Uniunii competențe în a stabili standarde minime de calitate a serviciilor medicale, cu finanțare mai mare de la bugetul UE, ca să creștem nivelul serviciilor medicale din România.

De asemenea, dezbatem în România de ani de zile despre cum putem opri tăierile de păduri ilegale sau cum putem opri transporturile ilegale de deșeuri ori poluarea râurilor și a naturii. Acestea nu sunt probleme care afectează o singură țară, ci întreaga Uniune, pentru că aerul pe care îl respirăm sau poluarea nu se opresc la frontiere. Așa că haideți să creăm o instituție a unui Procuror European pentru Mediu care să investigheze aceste infracțiuni transfrontaliere care ne afectează pe toți. Acest Parchet ar putea face parte din Parchetul European deja format sub conducerea Laurei Codruța Kovesi. 

Apoi, trebuie să gândim modalități prin care cetățenii europeni să fie implicați direct în viața politică a Uniunii cât mai des, nu doar la fiecare 5 ani, când se exprimă prin vot. Haideți atunci să creăm un mecanism anual de consultări cu cetățenii care să fie pe bune, nu de formă și care să ducă la rezultate concrete. Acest mecanism de consultări ar putea să înceapă în primele luni ale fiecărui an cu Agore cetățenești în fiecare stat membru și să se continue în fiecare 9 mai cu o Agoră Europeană care să pregătească o serie de propuneri pentru Programul anual de priorități al Comisiei Europene. Mai mult, aceste propuneri pot fi legate și de un mecanism de tip buget participativ, prin care cetățenii și societatea civilă pot propune proiecte ce vor ar putea finanțate din fonduri europene. 

Nu în ultimul rând, cred că Uniunea Europeană trebuie să fie mai prezentă în școlile românești, de fapt în toate școlile europene. Elevii află puțin spre deloc despre istoria UE, modul cum funcționează UE, principalele instituții și așa mai departe. Or acestea sunt elemente esențiale în educația unui cetățean european care își poate apăra drepturile și asuma responsabilitățile acestei calități. Cred că educația despre UE ar trebui să fie prezentă în programele școlilor din România, dar și din Uniunea Europeană. 

În prima sesiune a plenului Conferinței, care a avut loc pe 19 iunie, am observat mult optimism și entuziasm în fața acestui exercițiu. Dar secretul succesului acestei Conferințe nu este la Strasbourg sau la Bruxelles, ci este în fiecare sat și oraș din Uniune unde trăiesc cetățenii europeni care fac UE să existe și acum și pe viitor.

De aceea, pentru ca acest exercițiu să fie un succes, cheia este ca cetățenii să își spună părerea și să fie nu doar auziți, ci și ascultați. Nu e suficient să îi invităm să vorbească, iar mai apoi să trecem mai departe, fără ca nimic semnificativ să se întâmple în urma acestui exercițiu. Este inclusiv de datoria noastră, a reprezentanților politici din plenara Conferinței, să ascultăm propunerile și viziunea cetățenilor și să le transformăm în reforme. 

Și mai avem o datorie partajată cu toții, politicieni, instituții europene și naționale, societate civilă sau media. Aceea de a crea condițiile necesare pentru ca oamenii să afle despre Conferință, să poată participa la evenimente și dezbateri și să poată organiza propriile lor evenimente pentru aceștia să se poată auzi iar la final să ajungem să croim o Europă a viitorului centrată pe nevoile reale ale europenilor.  


Alin Mituța este membru al Parlamentului European, din partea delegației USR PLUS, de la începutul anului 2021. La începutul lunii iunie a fost numit în calitate de membru al delegației Parlamentului European la plenara Conferinței privind viitorul Europei, fiind unul dintre cei români care gestionează această responsabilitate.

În legislativul european, Mituța activează în calitate de membru cu drepturi depline în Comisia pentru control bugetar, în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală și în cadrul Delegației la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova (D-MD). De asemenea, este membru supleant al Comisiei pentru afaceri constituționale (AFCO), al Comisiei pentru dezvoltare regională (REGI), al Comisiei ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL) și al Comisiei speciale combaterea cancerului (BECA).

Opiniile exprimate aparțin autorului și nu reflectă neapărat viziunea editorială CaleaEuropeană.ro.

Alin Mituța

Eurodeputatul Alin Mituța a redactat un „Ghid al drepturilor românilor în UE”: Cetățenii trebuie să își cunoască drepturile pentru a și le putea exercita

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Europarlamentarul Alin Mituța (USR, Renew Europe) a redactat un „Ghid al drepturilor românilor în Uniunea Europeană”, cu scopul de a oferi un tablou al drepturilor pe care românii, în special cei din diaspora, le au ca cetățeni europeni, inclusiv informații clare despre modalitățile și condițiile prin care pot avea acces la ele.

„Aproximativ 5 milioane de români locuiesc sau muncesc în Europa. Mulți dintre ei se întorc acasă de sărbători. Mulți alții călătoresc, studiază, își vizitează familiile sau prietenii în țările Uniunii Europene. În toate aceste ipostaze, românii au drepturi care decurg din cetățenia europeană. Fie că este vorba de călătorii, de stabilire și ședere în alt stat, de alegerile locale sau europene, de accesul la indemnizații familiale, de șomaj, de transferul drepturilor de pensie sau de protecția consulară, pentru toate acestea există reguli și drepturi pe care românii și europeni trebuie să le cunoască pentru a și le putea exercita”, a scris deputatul european, pe Facebook.

Ghidul acoperă șapte secțiuni, începând de la călătorii, unde, Alin Mituța informează cu privire la drepturile pasagerilor, condiții pentru a face un voiaj cu mașina sau avantajele tarifelor unitare de roaming, printre altele.

Următoarele secțiuni se referă la ședere și care sunt drepturile pe care cetățenii români le au atunci când vor să devină rezidenți într-un alt stat membru, fie că merg la studii, la muncă sau vor să se pensioneze. Aici ghidul vine cu informații despre condițiile de rezidență permanentă, despre indemnizațiile familiale și cum pot fi accesate, despre drepturile muncitorilor, echivalarea competențelor profesionale sau a studiilor.

„Apoi, am creat o secțiune separată pentru drepturile cetățenilor europeni atunci când se afla în afara teritoriului UE, și încheiem cu una în care oferim informații despre noile reguli de călătorie și de stabilire a reședinței în Regatul Unit, post Brexit. Sperăm ca acest ghid să fie util atât românilor de acasă cât și celor din diaspora, pentru a putea cunoaște mai bine drepturile de care se pot bucura în calitate de cetățeni europeni”, se arată în documentul citat.

Continue Reading

Alin Mituța

Eurodeputatul Alin Mituța: Planul European de Combatere a Cancerului a fost aprobat. România are oportunitatea finanțării pentru infrastructura oncologică

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Europarlamentarul Alin Mituța (USR, Renew Europe) a anunțat că joi, 9 decembrie 2021, a fost votat în Comisia specială pentru cancer a Parlamentului European raportul privind Planul European de Combatere a Cancerului, raport la care a lucrat și el încă de la începutul mandatului.

„Printre măsurile pe care le-am propus se numără achizițiile comune de vaccinuri anti-HPV şi hepatita B, introducerea în programa școlară a educației pentru sănătate, dar și dezvoltarea unor planuri similare pentru alte patologii cu mortalitate mare”, a scris deputatul european, pe Facebook.

Potrivit acestuia, planul prevede o finanțare de 4 miliarde de euro din diverse programe europene și ia în considerare toate aspectele bolii, de la prevenire, la acces la medicamente și tratamente, cercetare sau sprijin pentru supraviețuitori.

„Pentru România acest plan reprezintă oportunitatea de a avea finanțare pentru infrastructura oncologică și măsuri concrete de combatere a cancerului”, a adăugat el.

În mesajul său, Alin Mituța a enumerat câteva dintre elementele principale ale Planului, precum:

Prevenirea cancerului prin toate politicile europene:

 •  achiziții comune de vaccinuri anti HPV și Hepatita B, precum și implementarea unui sistem de monitorizare a vaccinării similar celui folosit pentru COVID-19;
 • campanii de vaccinare mai bine coordonate, finanțate și implementate cu un obiectiv de vaccinare anti-HPV a 90% dintre fetele eligibile și creșterea semnificativă a numărului de băieți vaccinați până în 2030;
 • măsuri clare de prevenție care încep de la educație, inclusiv în școli, despre importanța unui stil de viață sănătos, cu mai multă mișcare, hrană sănătoasă, dar și prin măsuri de descurajare a fumatului și consumului de alcool.

Mai mult, Planul prevede screening și detectare precoce, precum dezvoltarea noii Scheme de Screening pentru Cancer, care ajută statele să asigure campanii de screening pentru depistarea cancerelor de sân, cervical și colorectal pentru 90% din populația eligibilă.

Acces egal la îngrijiri medicale oncologice:

 • minimalizarea situațiilor de penurie de medicamente, prin înființarea de stocuri strategice de medicamente, dar și încurajarea statelor membre să negocieze colectiv prețurile atunci când fac achiziții de aparatură și medicamente oncologice;
 • raportul stabilește că prețul medicamentelor a căror dezvoltare s-a făcut inclusiv cu sprijin financiar național sau european să fie unul accesibil.

Europarlamentarul a explicat că Planul European de Combatere a Cancerului prevede, de asemenea, și un management mai bun al impactului pe care crizele sanitare îl au asupra pacienților oncologici și anume: crearea unui strategii pentru situații de urgență care să permită statelor membre să acționeze coordonat împotriva eventualelor crize sanitare viitoare pentru a proteja mai bine grupurile vulnerabile, inclusiv pacienții de cancer.

Partajarea de cunoștințe: 
 • crearea registrelor naționale de cancer;
 • alocarea constantă de fonduri pentru buna funcționare a Rețelelor Europene de Referință, precum și pentru integrarea acestora în sistemele de sănătate naționale;
 • alocarea de fonduri care să acopere compensarea costurilor pentru consultațiile virtuale, cu medici din alte state UE și compensarea costurilor de călătorie pentru persoanele care accesează tratament transfrontalier;
 • crearea unei strategii europene pentru datele medicale.
Cancerul pediatric:
 • îmbunătățirea accesului la îngrijiri oncologice transfrontaliere pentru copii bolnavi de cancer atunci când tratamentele cele mai eficiente sau inovatoare nu sunt accesibile în țara de origine, mai ales prin intermediul Rețelelor Europene de Referință;
 •  lansarea unui Pașaport al Supraviețuitorilor de cancer pediatric ce va facilita urmărirea evoluției pacientului pe termen lung.
 Viața după cancer:
 •  sprijin atât pentru supraviețuitorii bolii, cât și pentru îngrijitorii sau familia acestora;
 •  reintegrarea persoanelor care au trecut prin boală în activitățile sociale și piața muncii, asigurarea asistenței post recuperare și a controalelor regulate pentru a preveni reapariția cancerului;
 • adoptarea legislației la nivel național pentru “dreptul de a fi uitat” ce nu va permite discriminarea supraviețuitorilor atunci când accesează servicii financiare.

„4 miliarde de euro vor fi alocate acestui plan din diverse programe europene. Votul în plenul Parlamentului European este estimat să aibă loc în februarie 2022”, a conchis Alin Mituța. 

Continue Reading

Alin Mituța

Eurodeputatul Alin Mituța cere Comisiei Europene să ia măsuri pentru a opri criza de îngrășăminte în agricultură

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Europarlamentarul Alin Mituța (USR, Renew Europe) a trimis miercuri o scrisoare Comisiei Europene, prin care îi cere să ia măsuri în ceea ce privește criza în sectorul de îngrășăminte pentru agricultură.

„Apelul pe care îl fac are loc inclusiv în contextul anunțului opririi producției de către Azomureș, din cauza creșterii prețului gazelor naturale și energiei electrice”, a scirs deputatul european, pe Facebook.

 

Potrivit lui Alin Mituța închiderea producției de îngrășăminte de către Azomureș este „o veste îngrijorătoare”, pentru că acesta asigură aproximativ 50% din consumul intern din agricultura românească.

„O astfel de închidere temporară va duce la continuarea creșterii prețurilor pentru fermieri, ceea ce ar putea crea inclusiv o potențială problemă de securitate alimentară în cursul anului următor”, a subliniat eurodeputatul.

Mai mult, Alin Mituța a explicat că, în lipsa unui plan concret la nivel național, fermierii români ar putea fi grav afectați din această cauză.

„Am cerut sprijin de la nivel european, inclusiv prin posibila activare a rezervei de criză din cadrul Fondului European de Garantare Agricolă, prezentarea unui pachet dedicat pentru agricultură, pe baza ”Energy Toolbox” adoptat deja de Comisie în luna octombrie, dar și prezentarea de măsuri pe termen lung pentru a contracara dependența de îngrășămintele importate sau a investi mai mult în îngrășămintele de noua generație, mai prietenoase din punct de vedere al mediului”, a conchis europarlamentarul.

Continue Reading

Facebook

NATO7 hours ago

Securitatea europeană: Joe Biden îi reunește într-o “videoconferință securizată” pe liderii UE, NATO, Franței, Germaniei, Italiei, Marii Britanii și Poloniei

CONSILIUL UE7 hours ago

Ministrul de externe al Ucrainei salută propunerea lui Bogdan Aurescu: Suntem pregătiți să primim o reuniune a miniștrilor de externe ai UE la Kiev

Dragoș Pîslaru10 hours ago

Dragoș Pîslaru, ales președinte al Comisiei pentru Ocuparea forței de muncă și Afaceri Sociale din PE: Un semnal că România câștigă o reputație tot mai bună în UE!

SUA11 hours ago

Un fost ambasador al SUA în România a devenit ambasadorul Statelor Unite la UE: Mark Gitenstein, primit la Bruxelles de Ursula von der Leyen

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Comisia Europeană dă startul consultărilor privind ecologizarea și digitalizarea ecosistemului de mobilitate, transport și automobile

CONSILIUL UE11 hours ago

Statele membre UE resping conceptul ”sferelor de influență” și reafirmă că securitate europeană este indivizibilă: Rusia va suferi ”costuri majore” în caz de nouă agresiune militară împotriva Ucrainei

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Comisia Europeană emite obligațiuni verzi NextGenerationEU în valoare de 2,5 miliarde de euro prin intermediul primei sale licitații de acest fel

CONSILIUL UE11 hours ago

Securitatea europeană: România propune organizarea unei reuniuni a miniștrilor de externe din UE la Kiev, în semn de solidaritate cu Ucraina

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

UE anunță un nou pachet de sprijin financiar de 1,2 mld. euro pentru Ucraina în contextul conflictului cu Rusia

NATO13 hours ago

NATO trimite avioane și nave, inclusiv la Marea Neagră, pentru a apăra Europa de Est: Înainte de anexarea Crimeei de către Rusia, nu existau forțe NATO în partea estică a Alianței

INTERVIURI4 days ago

INTERVIU Patriciu Achimaș-Cadariu: Noul Plan Național de Combatere a Cancerului este echivalentul unui ”PNRR al cancerului”. Există proiecte destinate finanțărilor europene

Daniel Buda4 days ago

Parlamentul European a adoptat cu largă majoritate rapoartele lui Daniel Buda prin care este asigurată bunăstarea animalelor în timpul transportului, protejând în același timp interesele fermierilor

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Ursula von der Leyen, la Forumul Economic Mondial: Vom propune o Lege Europeană privind Cipurile în februarie

PARLAMENTUL EUROPEAN5 days ago

Liderul Renew Europe îndeamnă președinția franceză la Consiliul UE să fie foarte „îndrăzneață” în ceea ce privește sprijinirea tinerilor și egalitatea de gen

CONSILIUL UE5 days ago

De la pupitrul democrației europene, Emmanuel Macron pledează pentru o perspectivă clară de aderare la UE pentru țările din Balcanii de Vest, regiune ”aflată în inima continentului european”

CONSILIUL EUROPEAN6 days ago

Emmanuel Macron promite că Parlamentul European va dobândi drept de inițiativă legislativă și cere apărarea statului de drept, al cărui sfârșit ar însemna o întoarcere la regimuri autoritare și la bâlbâiala istoriei

U.E.6 days ago

Emmanuel Macron subliniază urgența abordării schimbărilor climatice pentru ca UE să poată asigura progresul economic promis

CONSILIUL EUROPEAN6 days ago

Emmanuel Macron cere o propunere comună europeană împreună cu NATO pentru “o nouă ordine de securitate” care “să fie negociată cu Rusia”

CONSILIUL UE6 days ago

Emmanuel Macron face apel la fermitate din partea UE în relația cu Regatul Unit: Pentru a rămâne prieteni, acordurile încheiate trebuie respectate

U.E.6 days ago

Emmanuel Macron: Provocarea UE este de a construi o piață unică digitală care să genereze inițiative emblematice și campioni europeni

Advertisement

Team2Share

Trending