Clericul musulman Fethullah Gulen susţine că nu va fugi din SUA pentru a evita extrădarea în Turcia

Fethullah Gulen, predicatorul islamist stabilit în SUA, acuzat de Turcia că s-ar fi aflat în spatele loviturii de stat eșuate de anul trecut, susține că nu intenționează să fugă din SUA și că va accepta să fie extrădat dacă Washingtonul va aproba cererea Ankarei pentru predarea lui, informează  Reuters.

FOTO: theatlanticinstitute.org

”Dacă SUA consideră că decizia potrivită este să mă extrădeze, as pleca (spre Turcia)”, a declarat Gulen, negând acuzațiile guvernului turc din februarie, conform cărora el s-ar pregăti să plece în Canada pentru a evita extrădarea spre Turcia.

Casa Albă nu a răspuns deocamdată la solicitările de a comenta aceste declarații și nici oficiali de la Ankara nu au putut fi contactați imediat pentru comentarii, subliniază Reuters. 

Turcia îl acuză pe clericul stabilit din 1999 în statul american Pennsylvania că este conducătorul puciului din iulie 2016. Gulen a negat permanent acuzațiile, iar Departamentul Justiției de la Washington nu a deschis încă nicio procedură de extrădare împotriva sa.

În Turcia, 35.000 de persoane au fost arestate și peste 100.000 concediate în urma tentativei nereușite de lovitură de stat.

Citiți și:

Turcia a transmis SUA documente noi care să susţină cererea de extrădare a lui Fethullah Gulen
.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.