VIDEO Comisarul Corina Crețu și ministrul fondurilor europene, Rovana Plumb, în dialog cu cetățenii privind viitorul Europei la Zalău

Comisarul european pentru politică regională Corina Crețu și ministrul delegat pentru fonduri europene, Rovana Plumb, vor participa luni, 18 septembrie, la Zalău la un dialog cu cetățenii pe tema viitorului Europei.

Evenimentul va avea loc la sala ”Teatru” din clădirea Transilvania, Zalău, începând cu ora 14:45 și va fi transmis LIVE pe CaleaEuropeana.ro și pe pagina de Facebook – CaleaEuropeana.ro.

LIVE VIDEO

LIVE TEXT. 

Comisarul european, Corina Crețu. Pentru mine, a fi la Zalău, este o chestiune sentimentală. Imi face mare plăcere.

-Am trăit și eu pe propria-mi piele furtuna de ieri. Urmează ca autoritățile naționale să evaluze pagublee evenimentului nefericit de ieri de la Timișoara. UE ajută statele membre prin fondul de solidaritate. Sunt lucruri care s-au făcut. Regiunea de nord-veast sunt campioni în atragerea fondurilor europene. 

Ministrul delegat, Rovana Plumb. Mă bucur să fiu împreună cu dumneavoastră. Vreau să îi mulțulesc doameni comisar pentru sprijinul pe care îl acordă Românilor și României. 

-Sigură că în fața noastră se află foarte multe provocări.Făcând referire la întrebarea moderatorului, dacă vocea dumneavăastră se face auzită, eu cred că prezența doameni comisar dovedește faptul că aceasta este auzită la Bruxelles. Desigur că acest lucru nu înseamnă că nu trebuei ăs depunem eforturi spulimentare, având în vedere că România are nevoei în continuare de parteenriate. 

-În ceea ce privește actuala perioadă de programare, politica de coeziune are o cifră importantă, de 23 de miliarde de euro care trebuei să ducă la dezvoltarea fiecărie localități, la dezvoltarea fiecărei familii. Acest lucru se va întâmpla. Noi am reușit ca guvern să recuperăm întârzieri de ani de zile. 

VIDEO II

 

Ministrul delegat pentru fonduri europene, Rovana Plumb, despre perioada deținerii președinției rotative de către România. Temele pe care le vom aborda în cadrul trilogului cu celelalte state sunt discutate acum în cadrul unui dialog interministerial, temele care vor fi abordate. Una dintre ele este Strategia Dunării. Am obținut sprijinul financiar tocmai pentru a putea dezvolta comunități de-a lungul Dunării. 

Comisarul european Corina Crețu, despre perioada deținerii președinției rotative de către România. Cred că România are această șansă unică de a fi parte a deciziilor importante la nivel european. Domnul președinte Juncker a anunțat că intenționează ca pe timpul președinție române a Consiliului UE, primul summit să aibă loc la Sibiu care să analizeze cum va merge Europa în format 27. Cred că această decizie a Marii Britanii i-a făcut pe mulți să nu ia de la sine toate drepturile europene. Este o schimbare importată pentru România și pentru UE. Este important să folosim acest statut și această oportunitate.

Despre autostrada Transilvania. -Vreau să vă spun că mai mult decât să asigurăm finanțările nu putem face. Cred că nu putem să punem viteza în fața calității. Aceasta este foarte importantă pentru UE. Când vine vorba de implementare, este vorba de responsabilitatea exclusiv a autorităților naționale.

VIDEO III 

Ministrul delegat, Rovana Plumb, despre oportunitățile pentru studenții care studiază în străinătate de a se întoarce în țară. Avem o serie întreagă de linii de finanțare. Să nu uităm de programul Start up nation, care permite tinerilor de a crea o linie de afacere, de a crea un loc de muncă. Mai sunt și alte linii de finanțare care dau posibilitatea dezvoltării antreprenoriatului. 

Comisarul Corina Crețu, despre procedura accesării fondurilor europene. Simplificarea accesării fondurilor este o prioritate, depunând în PE cereri de simplificare a fondurilor europene încă din cadrul acestui exercițiu financiar. Nu cred că putem merge mai departe cu această atitudine de suspiciune. Pentru mine, crearea unui climat mai prietenos pentru mediul de afaceri este o prioritate. Regiunile de succes sunt cele care simplifică. Vreau să vă asigur că lucrăm cu autoritățile naționale pentru a simplifica procedurile. Suntem conștienți că trebuie să existe echilibru între modul de a controla procedurile și simplificarea acestora. Acest sistem foarte complicat împiedică dezvoltarea regiunii, dar reprezintă și o pată pentru UE pentru că lumea nu știe că acestea sunt cerințe adăugate în plus de autoritățile naționale și nu de Bruxelles. 

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb. Am început deja procesul de simplificare și suntem în proporție de 80% finalizat. Am dat drumul la ceea ce înseamnă prefinanțare în proporție de 10%, și mă refer aici la toate tipurile de finanțări. Totul se depune prin interfața electornică, în ceea ce privește propunerile de proiecte pentru accesarea fondurilor europene, cu semnătură electronică. Orice propunere care vine din partea dumneavoastră rog să se trimită la noi pentru informare pentru a continua să reparăm acolo unde există eventuale îngreunări privind accesarea acestor fonduri, în special la partea birocratică. Am deplasat toată partea de avizare administrativă în partea precontractuală astfel încât să poate fi mai ușor procesul de absorbție a fondurilor europene. 

Comisarul european Corina Crețu. Această politică este o șansă unică pentru o țară ca România. Am plătit în august 395 de milioane de euro. Este important să dăm drumul la bani, dar pentru a avea facturi, trebuei efectuate lucrări pe teren. Regiune nprd-vest este una specială, carep oate if un exemplu pentru celelate regiuni. Pe zona IMM s-au depus aplicații de 7 ori mai mult decât alocare pentru această perioadă, până în 2020.

Despre aderarea României la Spațiul Schengen. Juncker a spus foarte clar că România și Bulgaria trebuie să intre în Spațiul Schengen. Acesta trebuie să își deschidă ușile către România și Bulgaria. România îndeplinește de foarte mulți ani toate criteriile tehnice. Din păcate, bătăliile politice interne din statele membre careu au devenit mai egoiste – după cum știți, este vorba despre acest val al partidelor politice antieruopene – au făcut ca multe forțe politice să nu-și asume reposnabilitatea de a vota în Consiliul UE intrarea României în Schengen. Speranța mea este ca, după acest semnal foarte puternic dat de prșeedintele Comisie Europene, Consiliul UE să pună pe agendă și să se ajungă la un acord politic pentru ca și cetățenii români și cei bulgari să poată călători liber fără pașaport pe teritoriul UE. Cred că este un lucru pe care românii îl merită cu prisosință pentru tot ceea ce au făcut în ultimii 10 ani de la aderare la blocul comunitar, acela de a călători liber.

Ministrul delegat, Rovana Plumb despre aderarea României la Schengen. S-a tratat cu multă responsabilitate pentru a îndpelini criteriile tehnice. Așa cum  a spus doamna comisar, așteptăm o decizie politică și salutăm mesajele pe care le-a dat președintele Comisei Europene. Aș dori să subliniez că mesajele președintelui CE sunt cele mai puternice de când România a devenit membru UE, în sensul pozitiv, de susținere al unui stat atât de puternic cum este România . Cred că acest lucru se datorează și modului în care noi, românii, acționăm, că am înteles de ce am făcut acest pas, de a intra într-o familie europeană. Să nu uităm că atunci când trebuie, ne impunem punctul de vedere pentru a ne face vocea auzită, chiar dacă există reguli pe care trebuie să le respectăm. 

Despre relocarea în țară. Face parte din pachetul de sprijin din domeniul muncii. Există o primă de relocare de 3000 lei cu suplimentare din fonduri europene, dar pe altă linie de finanșare, nu pe programul de Strat up Diaspora. 

Comisarul european, Corina Crețu, despre cum orașe de tip Zalău pot accesa expertiză europeană. Municipiul Zalău poate accesa asistență tehnică europeană. Rugăm autoritățile naționale să ajute municipiile să desemneze proiecte care să vină cu adevărat în sprijinul cetățenilor țării. Cei mai mulți bani s-au dat pe asistență tehnică. 

Ministul delegat al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, despre alocarea bugetară. Avem o alocare de 500 de milioane de lei pentru fiecare proiecte de 2 miliarde, fără zona București-Ilfov. Pentru a da drumul la bani în piață, e nevoie de un cadru instituțional care funcționează pe baza unor regulamente europene. Funcționăm ca o bancă care are linii de finanțare pentru diverse produse, care sunt programe de finanțare. 

Comisarul european Corina Crețu. Această hartă a instrumenteleor și instituțiilor pe care le-a prezentat doamna ministru este o reflectare a felului în care se pun în practică fondurile europene, cele 5 mari fonduri europene. Fiecare țară își organizează instituțiile astfel încât să fie atrași cât mai rapid aceste fonduri. 

Despre cuvintele care definesc Uniunea Europa. Solidaritate și dezvoltare. Avem atâtea beneficii despre umra apartanenței la UE încât nu zic decât că este nevoie de solidaritate între statele membre. Pe de altă parte, Eu răspund de partea de dezvoltare, deci pentru mine cea mai importantă este dezvoltarea. 

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, despre cuvintele care definesc Europa. Drepturile fiecăruia dintre noi, respectarea lor, solidaritate și oportunități de investiții. Tratăm că multă responsabilittea drepturile fiecăruia de a beneficia de dezvoltare. 

Comisarul european Corina Crețu. Vreau să mulțumesc pentru faptul că sunteți prezenți. Pentru mine, acesta este al șaselea dialog de la preluarea mandatului meu. A fost o oportunitate de a afla probleme cu care vă confrunțati pentru a ști în ce măsură să vă ajutăm. Este o modalitate foarte bună de a afla nevoile și speranțele dumneavoastră. Dacă nu vom putea demostra pe hârtie că România folosește la maximum aceste fonduri, ne va fi foarte greu să atragem astfel de finanțări la fel de mari ca cele din perioada de finanțare existentă. 

 


Temele de discuție se vor concentra pe viitorul Uniunii Europene și politica de dezvoltare regională, iar dialogul cu cetățenii al comisarului Corina Crețu și al ministrului delegat pentru fonduri europene va fi moderat de directorul CaleaEuropeană.ro, Dan Cărbunaru.

Citiți și Comisarul european Corina Crețu și ministrul delegat pentru Fonduri Europene Rovana Plumb, prezente luni și marți la Zalău și Cluj-Napoca

A doua zi, 19 septembrie, la Cluj-Napoca, comisarul pentru politică regională va discuta tematica simplificării, absorbției și specializării inteligente în domeniul fondurilor UE cu autoritățile locale, regionale și naționale, precum și cu beneficiarii de finanțare europeană, în cadrul reuniunii organizate de Comisia de dezvoltare regională (REGI) din Parlamentul European, moment la care se vor alătura și Sevil Shhaideh, viceprim-ministru și ministrul dezvoltării regionale, administrației publice și fondurilor europene, dar și Victor Negrescu, ministru delegat pentru Afaceri Europene.

Dialogul cu cetățenii este, astfel, cel de-al șaselea eveniment de acest tip organizat în România în acest an după dialogurile la care au participat, la București, președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, prim-vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans și comisarul pentru politică regională, Corina Crețu, și la Cluj-Napoca, unde a luat parte comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics.  

Urmăriți și VIDEO&TEXT. Comisarul Corina Crețu și președintele Comitetului European al Regiunilor, în dialog cu cetățenii la București privind viitorul UE

Citiți și Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în dialog cu cetățenii: Faptul că mulți tineri români pleacă din țară este regretabil. România are nevoie de acești tineri pentru a prospera

Urmăriți și Comisarul european pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, în dialog cu cetățenii la Cluj-Napoca

Urmăriți și VIDEO&TEXT Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, în dialog cu cetățenii la București: ”Vă îndemn să fiți optimiști și să nu renunțați niciodată la Europa”

Urmăriți și VIDEO. Comisarul european Corina Creţu, în dialog cu studenţii Facultăţii de Ştiinţe Politice, SNSPA, pe tema celor cinci scenarii privind viitorul Uniunii Europene

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.