Comisia Europeană: Planul Juncker își depășește obiectivul inițial de investiții de 315 miliarde de euro

Din iulie 2015 și până acum, Fondul european pentru investiții strategice (FEIS) , cunoscut și sub numele de „Planul Juncker” mobilizat 335 miliarde de euro în investiții suplimentare în întreaga UE, informează Comisia Europeană. În România au fost aprobate finanțări de 430 de milioane euro din Fondul european de investiții strategice, ce urmează să atragă investiții totale de peste 1,8 miliarde de euro. Aceste cifre plasează România pe locul 22 între statele membre UE în termeni de investiții atrase per euro din PIB

FOTO: European Parliament/ Flickr

Au fost aprobate 898 de operațiuni susținute printr-o garanție bugetară din partea Uniunii Europene și din resursele proprii ale Grupului BEI, operațiuni care se preconizează că vor genera investiții în valoare de 335 miliarde EUR în cele 28 de state membre ale UE. Acest cuantum depășește obiectivul inițial de 315 miliarde EUR prevăzut în 2015, când a fost lansat FEIS, ceea ce ajută la compensarea deficitului de investiții rezultat în urma crizei economice și financiare. Se preconizează că un număr de circa 700 000 de întreprinderi mici și mijlocii vor beneficia de ameliorarea accesului la finanțare. Dat fiind succesul FEIS, Consiliul European și Parlamentul Europeaau convenit anul trecut să îi prelungească durata și să îi extindă capacitatea la 500 miliarde EUR până la sfârșitul anului 2020.

 „Planul Juncker s-a dovedit a fi un succes. Am depășit obiectivul inițial de 315 miliarde EUR, iar Fondul european pentru investiții strategice se preconizează că va genera 1,4 milioane de locuri de muncă și că va duce la creșterea PIB-ului UE cu 1,3 % până în 2020. Am finanțat proiecte care nu ar fi fost posibile fără sprijinul FEIS, și toate acestea fără a genera noi datorii: două treimi din investiții provin din sectorul privat. De la finanțarea formării profesionale pentru refugiați în Finlanda, și până la cea a energiei din surse regenerabile în Grecia și a agriculturii în Bulgaria, vom continua să utilizăm fondurile UE acolo unde pot ajuta cel mai mult: la catalizarea creșterii”, a declarat Jean-Claude Juncker. 

Președintele Grupului Băncii Europene de Investiții, Werner Hoyer, a declarat: „Îmi place să spun că BEI este instituția veștilor bune, dar chiar și pentru standardele noastre, realizarea de astăzi este un motiv de deosebită mândrie. Am realizat ceva ce, cu trei ani în urmă, mulți spuneau că este imposibil. Generarea de fonduri în valoare de 315 miliarde EUR în investiții noi, suplimentare – majoritatea provenind din sectorul privat – nu a fost o sarcină ușoară. Dar am demonstrat că a fost o sarcină realizabilă, grație excelentei colaborări dintre BEI și Comisia Europeană, grație ajutorului și susținerii Consiliului și Parlamentului European, precum și mulțumită experienței, versatilității și dăruirii Băncii UE. Ultimii trei ani au transformat modul în care Europa își finanțează prioritățile. Acum deținem cheia unei mai bune valorificări a resurselor publice limitate în favoarea economiei Europei și a cetățenilor săi, prin atragerea de investiții private. Mulți consideră acum că Planul Juncker este un model câștigător și că trebuie să-l folosim în continuare”.

 

Cum au beneficiat cetățenii și întreprinderile de pe urma Planului Juncker?

Pe lângă finanțarea de proiecte inovatoare și de tehnologii noi, Planul Juncker a sprijinit și alte obiective ale UE, cum ar fi politica digitală, politica socială și politica din domeniul transporturilor. Datorită FEIS:

-15 milioane de noi gospodării au acces la bandă largă de mare viteză au fost construite sau renovate peste 500 000 de locuințe sociale abordabile
-30 de milioane de europeni beneficiază de servicii de asistență medicală îmbunătățite
-95 de milioane de pasageri pe an se bucură de o infrastructură feroviară și urbană mai bună au fost alimentate cu energie din surse regenerabile 7,4 milioane de gospodării.

Citiți și: Banca Europeană de Investiții sprijină construirea unei noi fabrici Arctic în România ce va genera 1.400 de noi locuri de muncă

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.