Connect with us

INTERNAȚIONAL

Compromis versus progres: drumul Serbiei către Uniunea Europeană

Published

on

Flag_of_Kosovo.svg

Negocierile din ultimele zile dintre Serbia și Kosovo au pus sub semnul întrebării intențiile de aderare ale sârbilor la Uniunea Europeană. Cum discuțiile nu s-au finalizat  și nici nu au condus la vreun rezultat concret, tensiunile dintre cele două entități se perpetuează și afectează și echilibrul în Balcani. De altfel, această regiune a constituit de-a lungul timpului o reală provocare pentru securitatea euro-atlantică. Aderarea Serbiei la Uniunea Europeană trebuie analizată sub toate aspectele și rămâne de văzut în ce măsură va putea acest stat să renunțe la ambițiile trecutului pentru a putea evolua și a-și atinge obiectivele. Sârbii trebuie să se ralieze la valorile și principiile europene, în același timp cu respectarea condițiilor impuse de către UE în ceea ce privește conflictul cu Kosovo. Nici cu ajutor din partea Uniunii, cei doi actori internaționali nu au reușit să își rezolve diferendele, cu toate că discuțiile au durat mult timp și au fost consistente.

 

UE a făcut paşi importanţi în direcţia dezvoltării PESA şi a devenit un actor internaţional indispensabil pentru stabilitatea mondială prin concentrarea, în special, asupra desfăşurării misiunilor civile considerate a fi un „teren fertil” pentru consolidarea securității, întrucât erau mai uşoare, nu implicau prezenţa NATO, ci solicitau doar resurse materiale şi umane.  Intervenția UE în Balcani a fost necesară și a avut rezultate favorabile deoarece statele membre au reușit împreună să mențină echilibrul în regiune. Fără aceasta, conflictele s-ar fi putut extinde, ameninţând securitatea europeană, dar şi pe cea mondială în sensul în care pot reprezenta precedente pentru alte zone problematice ale lumii. Mai mult decât atât, se poate afirma că operaţiunea Kosovo a fost imboldul necesar pentru ca UE să îşi creeze propria strategie de securitate în care se înscriau măsurile necesar a fi luate pentru remedierea deficienţelor cu care se confrunta. Având în vedere aceste aspecte, este natural ca UE să se implice în discuțiile dintre cele două, mai ales că o eventuală extindere trebuie realizată în condiții de maximă siguranță pentru a proteja pe toți ceilalți 27 de membri. Perspectivele nu sunt deloc favorabile din acest punct de vedere pentru că ambele tabere își susțin cu tărie punctele de vedere și scopurile. Privind spre trecut, independența Kosovo este un subiect delicat și imposibil de agreat pentru Serbia. În aceste condiții, aderarea Serbiei la Uniune va rămâne mult timp la stadiul de simplu deziderat. Reconcilierea dintre Serbia și Kosovo ridică, deci, probleme sârbilor care trebuie să își soluționeze mai presus de toate situația internă și să privească atent la problemele de politică externă care le determină și rolul pe scena euro-atlantică. Uniunea Europeană nu va permite niciodată slăbirea coeziunii membrilor, mai ales că din cauza crizei economice europene, relațiile dintre statele europene au devenit mai fragile.

Negocierile au fost purtate de către prim ministrul sârb, Ivica Dacic și Hashim Thaci, reprezentant al Kosovo, UE implicându-se ca mediator. Consensul dintre cele două tabere întârzie să apară deoarece sârbii speră să obțină pe cale diplomatică și să mențină controlul în nordul Kosovo, ceea ce contravine regulilor europene și este de neacceptat pentru kosovari. Situația este cu atât mai dificilă cu cât Serbia nu va recunoaște independența Kosovo, iar dialogul este mult alterat mai ales din cauza acestui fapt. Pentru că discuțiile nu au avut niciun rezultat, UE solicitase sârbilor să decidă dacă vor renunța la ideea de a controla partea de nord a Kosovo, ceea ce ar fi însemnat încălcarea integrității acestuia din urmă. După opt runde de negocieri, UE a avertizat cei doi actori internaționali că nu va mai susține aceste negocieri, ceea ce nu reprezintă deloc vești bune pentru niciuna dintre cele tabere. În acest moment, sârbii trebuie să aleagă între a fi izolați și a-și proteja propriile interese, între a rămâne cantonați într-un trecut care nu le aduce beneficii și a privi spre viitor [24]. Această decizie nu va fi luată cu ușurință, având în vedere că miza pentru sârbi este una crucială. În mod ironic, aderarea Serbiei la UE depinde cu precădere de soluționarea problemei cu Kosovo, în timp ce independența acesteia nu va putea fi recunoscută de către sârbi. Serbia trebuie să își negocieze cu tact drumul către progres pentru ca aderarea la UE să nu reprezinte un joc cu sumă nulă.

 

Articolul face parte din ultimul număr din 2013 al buletinului Politica sub lupa CEPE, disponibil aici.

Autor: Monalisa GIUGLEA, Center for European Policy Evaluation
Foto: wikipedia

INTERNAȚIONAL

Ajutor umanitar: România donează peste 1 milion de doze de vaccin anti-COVID-19 cetățenilor din Tunisia, Egipt, Albania și Vietnam

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de astăzi, 5 august, o hotărâre privind acordarea unor ajutoare umanitare, cu titlu gratuit, pentru Tunisia, Egipt, Albania și Vietnam, în vederea gestionării epidemiei de COVID-19, potrivit comunicatului oficial, remis CaleaEuropeană.ro.

Ajutorul umanitar pentru Tunisia constă în acordarea a 425.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19, pentru Republica Arabă Egipt a 525.000 de doze, pentru Albania a 150.000 de doze, iar pentru Vietnam în acordarea a 199.200 de doze de vaccin împotriva COVID-19, din numărul de doze achiziționate de Ministerul Sănătății și livrate de către compania AstraZeneca.

Asigurarea transportului dozelor de vaccin se va realiza de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) – structurile de specialitate aflate în coordonarea acestuia sau Ministerul Apărării Naționale.

DSU, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, va întreprinde demersurile necesare pentru rambursarea cheltuielilor eligibile ocazionate de transport din bugetul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii, în situația în care asistența se va acorda prin acest mecanism. Transportul în Vietnam al celor 199.200 de doze suplimentare de vaccin COVID-19 se va realiza în conformitate cu prevederile art. 2 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 756/2021 privind acordarea unor ajutoare umanitare din Rezerva Ministerului Sănătăţii, cu titlu gratuit, pentru Vietnam, în conformitate cu prevederile art. 41 alin. (4) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Regatul Unit a primit statutul de ”partener de dialog” din partea ASEAN, avansând pe calea consolidării relațiilor cu economiile din regiunea indo-pacifică

Published

on

© Dominic Raab/ Twitter

Regatul Unit a primit statutul de ”partener de dialog” al Asociației Națiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN), Londra avansând pe calea consolidării legăturilor cu economiile din Asia și regiunea Indo-Pacifică, după ieșirea din Uniunea Europeană.

Potrivit unui comunicat al Downing Street, acest parteneriat va întări colaborarea într-o serie de domenii, precum comerțul, investițiile, schimbările climatice, mediul, știința și tehnologia.

De când Marea Britanie a depus cererea de a deveni partener de dialog, în iunie 2020, ministrul britanic de externe a participat la nouă reuniuni ministeriale UK-ASEAN.

Devenind partener de dialog, Regatul Unit își va formaliza relațiile cu acest grup, inclusiv prin participarea la reuniunile anuale ale miniștrilor afacerilor externe și economice, precum și prin alte angajamente ministeriale.

Regatul Unit va colabora cu ASEAN și cu membrii săi în ceea ce privește principalele provocări comune, cum ar fi securitatea maritimă și criminalitatea transnațională, va stimula economiile părților implicate prin intermediul comerțului și va consolida cooperarea în chestiuni precum COVID-19 și schimbările climatice.

”Sunt încântat că Regatul Unit a devenit astăzi, în mod oficial, partener de dialog al ASEAN. Acesta este un moment de referință în demersul Regatului Unit de a-și îndrepta privirea către (n.r. regiunea) Indo-Pacific. Legăturile noastre mai strânse cu ASEAN vor contribui la crearea de locuri de muncă ecologice, la consolidarea cooperării noastre în materie de securitate, la promovarea parteneriatelor în domeniul tehnologiei și al științei și la protejarea unor piloni-cheie ai dreptului internațional, cum ar fi Convenția ONU privind dreptul mării”, a transmis ministrul britanic de externe, Dominic Raab.

Noul acord va ajuta, de asemenea, Regatul Unit să aprofundeze legăturile economice cu ASEAN, care are un PIB combinat de 3,2 trilioane de dolari. Comerțul total dintre Regatul Unit și ASEAN a fost de 32,3 miliarde de lire sterline în cele patru trimestre ale anului trecut, cumulat cu primul trimestru al acestui an.

ASEAN, care cuprinde zece membri (Indonezia, Malaezia, Filipine, Singapore, Thailanda, Brunei, Vietnam, Laos, Myanmar şi Cambodgia), are relații diplomatice strânse cu alte puteri mondiale, precum Uniunea Europeană, Statele Unite și China.

De altfel, Statele Unite privesc Asociația Națiunilor din Sud-Estul Asiei drept un element-cheie al eforturilor sale de a face față influenței în ascensiune a Chinei în Asia.

Să nu uităm că patru state din ASEAN (Singapore, Vietnam, Malaezia și Brunei) fac parte din Acordul Cuprinzător și Progresiv pentru Parteneriatul Trans-Pacific (CPTPP), o zonă de liber schimb de 9 trilioane de lire sterline cu care Regatul Unit a demarat negocierile la începutul lunii iunie.

Acordul Cuprinzător și Progresiv pentru Parteneriatul Trans-Pacific (CPTPP) reunește sub umbrela sa 11 țări, și anume Canada, Australia, Japonia, Mexic, Noua Zeelandă, Singapore, Malaezia, Peru, Chile, Vietnam şi Brunei, ce reprezintă o piață de 500 de milioane de persoane și include unele dintre cele mai mari economii din Asia-Pacific și din cele două Americi.

În cadrul Acordului Cuprinzător și Progresiv pentru Parteneriatul Trans-Pacific (CPTPP), marea majoritate a barierelor comerciale vor fi ridicate, inclusiv tarifele și cotele, fiind menținute doar în câteva domenii foarte sensibile, de exemplu oferind protecție industriei canadiene de lactate sau permițând Japoniei să păstreze tarifele pentru orez.

În pofida acestor avantaje, CPTPP nu include și aspecte politice extinse, precum crearea unei piețe unice sau a unei uniuni vamale, cum este cazul Uniunii Europene.

Regatul Unit a aplicat pentru statutul de membru al CPTPP în luna februarie. Nu este clar ce pârghie va avea Marea Britanie pentru a convinge membrii să își adapteze acordurile comerciale existente pentru a se potrivi exportatorilor britanici.

Acest acord a luat naștere după ce Donald Trump a retras SUA din Parteneriatul Trans-Pacific înainte ca acesta să poată fi ratificat, lăsându-i pe cei 11 membri să modifice acordul, care a intrat în vigoare în 2018.

Noul președinte american, Joe Biden, a precizat înainte de alegerea sa, în noiembrie, că există posibilitatea renegocierii tratatului în vederea revenirii SUA în această înțelegere comercială, dar nu a prezentat niciun plan ferm odată cu preluarea mandatului.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Afganistan: UE face apel la încetarea urgentă și permanentă a focului

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Uniunea Europeană condamnă escaladarea semnificativă a violențelor în Afganistan, cauzată de intensificarea atacurilor talibanilor, în special atacul armat asupra biroului UNAMA din provincia Herat, atacul și luptele ulterioare din Lashkar Gah, care au provocat cel puțin 40 de victime civile, precum și cel mai recent atac care a vizat reședința din Kabul a ministrului apărării, Bismillah Mohammadi, soldat cu opt morți și cel puțin 20 de răniți, se arată în comunicatul oficial.

UE face apel la o încetarea urgentă și permanentă a focului pentru a da o șansă la pace.

„Aceste violențe fără sens provoacă o suferință imensă cetățenilor afgani și sporește numărul persoanelor strămutate în interiorul țării în căutare de siguranță și adăpost. Ofensiva militară a talibanilor este în contradicție directă cu angajamentul declarat al acestora față de o soluționare negociată a conflictului și față de procesul de pace de la Doha”, a transmis șeful diplomației europene Josep Borrell.

Încălcările principiilor dreptului internațional umanitar (DIU) și ale drepturilor omului continuă să zguduie țara, în special în zonele controlate de talibani, cum ar fi uciderea arbitrară și extrajudiciară a civililor, biciuirea publică a femeilor și distrugerea infrastructurii. Unele dintre aceste acte ar putea fi considerate crime de război și vor trebui să fie investigate. Acei luptători sau comandanți talibani responsabili trebuie să fie trași la răspundere, mai subliniază oficialul european în comunicat.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Dragoș Pîslaru10 mins ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru va continua în septembrie discuțiile cu ministrul educației privind Agenda Europeană de Competențe și Garanția pentru Copii

INTERNAȚIONAL45 mins ago

Ajutor umanitar: România donează peste 1 milion de doze de vaccin anti-COVID-19 cetățenilor din Tunisia, Egipt, Albania și Vietnam

INTERNAȚIONAL47 mins ago

Regatul Unit a primit statutul de ”partener de dialog” din partea ASEAN, avansând pe calea consolidării relațiilor cu economiile din regiunea indo-pacifică

U.E.1 hour ago

Ministrul german al Sănătății: Vaccinarea este un act patriotic cu implicații pentru toți

ROMÂNIA2 hours ago

Premierul Florin Cîțu anunță că România trimite pompieri în Grecia pentru stingerea incendiilor: Este o premieră acest lucru

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Afganistan: UE face apel la încetarea urgentă și permanentă a focului

Marian-Jean Marinescu3 hours ago

Trei proiecte-pilot depuse de Marian-Jean Marinescu au primit calificativul maxim din partea Comisiei Europene: În toamnă, după ce vor fi adoptate de Parlamentul European, vor intra în lucru

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Comisia Europeană își intensifică acțiunile pentru un învățământ primar și secundar incluziv și de înaltă calitate

U.E.5 hours ago

EMA și ECDC îi îndeamnă pe cetățenii UE să se vaccineze pentru a fi protejați împotriva variantei Delta și pentru a reduce numărul persoanelor spitalizate

ROMÂNIA5 hours ago

Ziua Internațională a Berii: România, printre producătorii de top din UE în 2020 cu un total de 1,7 mld. litri de bere

ROMÂNIA3 days ago

Primele 5000 de cărți electronice de identitate vor fi emise de MAI în cadrul unui proiect-pilot din Cluj-Napoca

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Comisarul european Janez Lenarcic îi răspunde premierului sloven, care l-a acuzat că acționează împotriva intereselor țării sale: Prejudiciile sunt provocate de cei care subminează statul de drept

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Emmanuel Macron, aflat la Tokyo pentru Jocurile Olimpice, a discutat cu premierul japonez despre lupta împotriva schimbărilor climatice și despre o regiune ”indo-pacifică liberă”

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Republica Moldova: Bogdan Aurescu a anunțat un nou sprijin de 300.000 euro pentru societatea civilă și presa independentă

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Vizita lui Bogdan Aurescu la Chișinău: România va fi mereu alături de Maia Sandu. R. Moldova poate deveni un model de orientare pro-europeană în vecinătatea estică a UE

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu apreciază că viteza cu care România va face tranziția la o economie verde va fi diferită de cea a altor țări UE: Partenerii europeni trebuie să ne sprijine mai mult

IMAGINEA ZILEI2 weeks ago

IMAGINEA ZILEI Militari ai Forțelor Aeriene SUA ajută localnicii afectați de inundațiile devastatoare din Germania

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Se vor construi trei centre de mari arși la București, Timișoara și Târgu Mureș. Finanțarea se va face printr-un program cu Banca Mondială

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Recunoștință și respect față de militarii români care au participat la acțiunile din Afganistan. Sunt eroi ai României

ROMÂNIA2 weeks ago

România: CE constată o îmbunătățire a cadrului general privind situația statului de drept în 2021, dar subliniază necesitatea desființării SIIJ și modificarea codurilor penale

Team2Share

Trending