Connect with us

NATO

Convorbiri telefonice simultane între miniștrii de externe și miniștrii apărării ai României și SUA: Cei patru oficiali au discutat despre sprijinirea Ucrainei în fața agresiunii Rusiei și crearea accelerată a grupului de luptă NATO în România

Published

on

©️ Photo Collage (Official Images)

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu și ministrul apărării naționale Vasile Dîncu au avut luni convorbiri telefonice separate cu omologii lor americani, șeful diplomației SUA Antony Blinken și șeful Pentagonului Lloyd Austin, ambele discuții având loc în contextul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, sprijinirea acestei țări și măsurilor de consolidare a prezenței NATO pe flancul estic, cu accent pe operaționalizarea rapidă a grupului de luptă al Alianței Nord-Atlantice în România.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, ministrul Bogdan Aurescu și secretarul de stat Antony Blinken au discutat despre consecințele agresiunii militare ilegale a Rusiei împotriva Ucrainei și eforturile aliate de a gestiona și a răspunde adecvat acestora, despre modalitățile concrete de a oferi sprijin Ucrainei, precum și despre o serie de aspecte de cooperare bilaterală din cadrul Parteneriatului Strategic România-Statele Unite.

Discuția a avut loc în continuarea coordonării strânse dintre România și Statele Unite pe teme strategice, la toate nivelurile, în actualul context de securitate, precizează MAE și Departamentul de Stat într-o serie de comunicate remise CaleaEuropeană.ro, evocând palierele multiple ale discuției Aurescu – Blinken.

Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat evaluările părții române privind evoluțiile de securitate pe Flancul Estic al NATO și la Marea Neagră, precum și acțiunile complexe întreprinse de autoritățile din țara noastră în sprijinul Ucrainei, la nivel politic, logistic și umanitar, inclusiv prin intermediul hub-ului umanitar de la Suceava.

Secretarul de stat Antony Blinken a adresat ministrului Aurescu mulțumirile deosebite ale SUA pentru rolul regional asumat de țara noastră și pentru toate măsurile luate de România pentru gestionarea actualei crize, pentru susținerea multidimensională oferită Ucrainei și altor parteneri vulnerabili din regiune, inclusiv Republicii Moldova.

În plus, secretarul de stat Antony Blinken a apreciat angajamentul constant al României, ca partener strategic al SUA și aliat NATO responsabil și de încredere, pentru stabilitatea și securitatea regiunii Mării Negre, dar și la nivel european și euroatlantic.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanța implementării rapide a deciziilor Summitului extraordinar al NATO din 24 martie, în special crearea accelerată a Grupului de Luptă în România, ca prim pas în direcția echilibrării și consolidării prezenței NATO pe Flancul Estic, pe termen lung.

Ministrul Bogdan Aurescu și secretarul de stat Blinken au agreat menținerea unei coordonări apropiate în ceea ce privește pregătirea deciziilor pe care le va lua Alianța la Summitul NATO de la Madrid, care vor fi esențiale pentru transformarea și adaptarea pe termen lung a posturii consolidate de descurajare și apărare a Alianței, mai ales pe Flancul Estic. A fost punctată, în acest sens, și importanța Summitului formatului București 9 (B9), care va fi găzduit de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, în luna iunie, înainte de reuniunea la nivel înalt a NATO.

Șeful diplomației române a adresat mulțumiri pentru decizia SUA de a-și crește prezența militară pe teritoriul țării noastre și a evidențiat necesitatea consolidării, în continuare, a unei prezențe americane și aliate cât mai robuste în România și pe întreg Flancul Estic, în special la Marea Neagră. Oficialul american a oferit asigurări că SUA sunt pe deplin angajate în protejarea teritoriilor României și ale tuturor aliaților, în special a acelor țări care se află în prima linie, așa cum este România.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, totodată, susținerea puternică a României pentru o relație transatlantică solidă, care să acționeze unit, alături de parteneri like-minded, inclusiv în ceea ce privește sancțiunile împotriva Rusiei și izolarea sa pe plan internațional. În acest context, secretarul de stat Blinken a exprimat aprecierea SUA pentru co-sponsorizarea de către România a rezoluției ONU care a condus la suspendarea Rusiei din Consiliul Drepturilor Omului.

De asemenea, secretarul de stat al SUA l-a felicitat pe ministrul Bogdan Aurescu pentru rezultatele foarte bune și substanțiale obținute în sprijinul Chișinăului ca urmare a Conferinței Internaționale de lansare a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, pe care ministrul afacerilor externe român a co-prezidat-o împreună cu omologii german și francez la Berlin, la 5 aprilie 2022. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat necesitățile Republicii Moldova pentru a face față efectelor crizei declanșate prin agresiunea rusă în Ucraina și pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova. Secretarul de stat al SUA a fost de acord cu evaluarea părții române privind importanța consolidării rezilienței în Vecinătatea Estică, cu accent pe necesitatea sprijinirii Republicii Moldova.

În ceea ce privește cooperarea bilaterală, ministrul Bogdan Aurescu și secretarul de stat Antony Blinken au evocat contextul aniversar din 2022, când se împlinesc 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite. Cei doi demnitari au agreat continuarea eforturilor comune pentru pregătirea unei agende de activități diplomatice adecvate și menținerea unei frecvențe crescute a dialogului de nivel în perioada următoare. Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat invitația adresată secretarului de stat Antony Blinken de a vizita România, invitație primită cu multă deschidere.

Potrivit Departamentului american al Apărării, precum și a unui comunicat MApN remis CaleaEuropeană.ro, agenda de discuţii dintre ministrul apărării naționale Vasile Dîncu și secretarul apărării Lloyd Austin a inclus subiecte de actualitate pentru cooperarea dintre cele două state, cu accent pe evoluţiile situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre, în contextul războiului din Ucraina şi eforturile NATO pentru întărirea posturii aliate de pe flancul estic, precum stadiul şi operaționalizarea grupului de luptă aliat din România.

Pe durata discuțiilor, cei doi oficiali au exprimat îngrijorarea față de situația actuală din Ucraina și au reiterat condamnarea fermă a conflictului, a crimelor comise la Bucea și în alte localități din Ucraina, pentru care Rusia poartă întreaga răspundere.

Partea română a mulțumit SUA pentru angajamentul și contribuția consistentă în vederea asigurării securității flancului estic al NATO, inclusiv în regiunea Mării Negre, repoziționarea Batalionului Stryker, dislocarea unor aeronave F-16 și F-18 pentru consolidarea misiunilor de Poliție Aeriană Întărită în România, fiind doar câteva exemple concrete ale solidității relației transatlantice. 

Pe timpul discuţiilor, cei doi oficiali au evidenţiat sprijinul umanitar oferit pe multiple paliere partenerului ucrainean și necesitatea coordonării acţiunilor în asigurarea asistenţei acestuia.

În egală măsură, cei doi oficiali au salutat relația bilaterală excelentă și au agreat continuarea contactelor și cooperării, în plan bilateral și la nivel aliat, pentru consolidarea semnificativă și durabilă a posturii de apărare şi descurajare pe flancul estic și adoptarea unor decizii importante în acest sens.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

Marea Britanie și România au semnat o nouă Declarație Comună a Parteneriatului Strategic și au lansat prima ediție a forumului bilateral: Vom consolida apărarea pe termen lungă a NATO pe flancul estic și la Marea Neagră

Published

on

© MAE

Marea Britanie și România au semnat joi, la Londra, prin miniștrii de externe James Cleverly și Bogdan Aurescu, Declarația Comună actualizată a Parteneriatului Strategic și au lansat prima ediție a forumului bilateral româno-britanic pentru a construit un parteneriat mai puternic. Documentul, semnat la 20 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic, stipulează că Londra și Bucureștiul vor coopera, între altele, pentru a consolida poziția de apărare a NATO pe termen lung, inclusiv în ceea ce privește întregul flanc estic și în Marea Neagră.

“Un moment istoric astăzi, la Londra: am semnat, împreună cu James Cleverly, Declarația comună reînnoită privind Parteneriatul Strategic România – Marea Britanie, care oferă un nou cadru solid, mai bine structurat și cu un caracter strategic mai profund, pentru dezvoltarea în continuare a relațiilor noastre”, a scris Bogdan Aurescu, pe Twitter.

Conform Declarației actualizate, disponibilă pe site-ul MAE, cooperarea sub umbrela Parteneriatului Strategic se va desfășura cu prioritate în  șase domenii: afaceri externe; apărare și securitate; aplicarea legii, afaceri interne și cooperare în sfera justiției; legături inter-umane; securitate cibernetică, tehnologie și amenințări hibride; și promovarea comerțului, a investițiilor și a antreprenoriatului. Responsabilitatea generală a promovării cooperării în cadrul Parteneriatului Strategic va aparține ministerelor afacerilor externe, care vor organiza anual reuniuni de evaluare a stadiului implementării obiectivelor stabilite în cadrul Parteneriatului și vor explora noi oportunități de colaborare.

Suntem angajați în apărarea colectivă prin intermediul NATO. Vom lucra împreună pentru a consolida relația transatlantică, coordonând politicile și inițiativele care promovează reziliența strategică. România și Regatul Unit vor consolida poziția de apărare pe termen lung a NATO, asigurându-se că aceasta dispune de o rețea largă de parteneriate pregătită să facă față tuturor amenințărilor la adresa securității euro-atlantice. Acțiunile agresive ale Rusiei în Marea Neagră, în special în Ucraina, începând din 2014, evidențiază importanța cooperării în ceea ce privește securitatea noastră reciprocă și apărarea colectivă. Ne vom aprofunda cooperarea diplomatică, de securitate și de apărare, consolidându-ne capacitatea de a depăși amenințările actuale și viitoare la adresa securității“, se arată în preambulul acestui document.

În ceea ce privește forumul bilateral, cei doi miniștrii de externe au deschis lucrările primei ediții, atât Aurescu, cât și Cleverly, așteptându-se ca aceste dezbateri să genereze noi idei și oportunități pentru parteneriatul bilateral, urmând să devină un forum anual.

Înainte de semnarea acestui document, Aurescu și Cleverly au avut consultări politice, după cum informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În cadrul discuțiilor, ministrul Aurescu și secretarul de stat Cleverly au abordat atât principalele aspecte ale relației bilaterale româno-britanice de Parteneriat Strategic, cu accent pe identificarea de noi oportunități pentru consolidarea acesteia, cât și evoluțiile regionale și internaționale, cu accent pe războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei și contracararea efectelor acestuia.

În acest context, cu prilejul discuțiilor cu omologul său britanic, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat satisfacția față de cooperarea în cadrul Parteneriatului Strategic dintre cele două state, având ca pilon principal colaborarea în domeniul securității.

De asemenea, ministrul Aurescu a subliniat potențialul de aprofundare a colaborării pe dimensiunea economică, atât în privința schimburilor comerciale, care au totalizat aproximativ 3,6 miliarde de euro în 2022, marcând o creștere importantă față de anul 2021, cât și în sfera investițiilor britanice în țara noastră.

Ministrul afacerilor externe a evocat  importanța comunității românești din Regatul Unit pentru relația bilaterală și prioritatea acordată de autoritățile române promovării intereselor și protejării drepturilor celor peste 1,2 milioane de cetățeni români din Marea Britanie, o comunitate vibrantă, foarte bine integrată din punct de vedere socio-economic, cu o contribuție substanțială la dezvoltarea societății britanice și a relației bilaterale.

Ministrul Bogdan Aurescu a evocat întâlnirea pe care a avut-o, în marja vizitei, cu reprezentanții comunității române din Regatul Unit, punând accentul pe interesele prioritare ale acestora – extinderea rețelei consulare a României, sporirea eforturilor pentru predarea limbii române pentru copii, precum și simplificarea procedurilor pentru obținerea statutului de rezident.

În acest sens, ministrul Cleverly a arătat întreaga deschidere a autorităților britanice pentru a veni în întâmpinarea nevoilor și intereselor comunității românești, asigurând că cetățenii români sunt mai mult decât bineveniți în Regatul Unit, fiind apreciați pentru contribuția lor economică și reputația foarte bună.

Cu privire la războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei, cei doi miniștri au reiterat condamnarea fermă a agresiunii ilegale, ilegitime și neprovocate a Rusiei, cu impact asupra securității întregii regiuni, precum și asupra arhitecturii de securitate euroatlantice.

Ministrul Bogdan Aurescu a reliefat importanța unității Aliate și a coordonării NATO-UE pentru susținerea eforturilor de apărare ale Ucrainei. Ambii miniștri au subliniat importanța continuării sprijinului și solidarității internaționale pentru Ucraina, pentru cât timp va fi necesar. Cu acest prilej, ministrul Aurescu a adresat omologului său invitația de a participa la Conferința privind Securitatea la Marea Neagră a Platformei Internaționale Crimeea, organizată la București în luna aprilie de către România împreună cu Ucraina.

Ministrul Bogdan Aurescu a mulțumit omologului său pentru excelenta colaborare în domeniul securității și apărării, atât bilateral și în cadrul NATO, apreciind misiunile de poliție aeriană ale UK în România și angajamentul partenerului britanic pentru creșterea securității la Marea Neagră și pe întreg Flancul Estic al NATO. În acest sens, ministrul Aurescu a evocat rezultatele foarte bune ale reuniunii miniștrilor de externe ai NATO, găzduită în noiembrie 2022 de șeful diplomației la București, în pregătirea priorităților pentru Summitul NATO de la Vilnius din acest an.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu și omologul britanic au agreat necesitatea de a fi continuate eforturile pentru finalizarea procesului de aderare a Finlandei și Suediei la NATO.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a accentuat necesitatea menținerii izolării internaționale și a presiunii asupra Rusiei, prin consolidarea regimului de sancțiuni, respectiv eficientizarea implementării măsurilor restrictive în vigoare, precum și prin tragerea la răspundere a celor vinovați pentru crimele de război comise în Ucraina. Secretarul de stat britanic a transmis aprecieri deosebite cu privire la modul în care România și-a exprimat solidaritatea în contextul crizei umanitare din Ucraina, acordând un sprijin consistent și multidimensional statului vecin. Ministrul Cleverly a adresat, în numele Guvernului Regatului Unit, mulțumiri pentru eforturile României în acest sens, aducând reală valoare adăugată eforturilor comunității internaționale de a sprijini Ucraina să facă față agresiunii ruse.

Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat o analiză cu privire la situația din Republica Moldova, în condițiile în care această țară se confruntă cu provocări politice, securitare, economice și umanitare fără precedent, pe fondul războiului din Ucraina. În context, șeful diplomației române a subliniat importanța sprijinului internațional pentru eforturile Republicii Moldova de a-și continua procesul complex de reformă asumat și de a-și întări progresiv reziliența și securitatea, mai ales în contextul acțiunilor destabilizatoare ale Federației Ruse în acest stat. A menționat și relevanța crescută a Moldova Support Platform, format lansat anul trecut de ministrul Aurescu, împreună cu omologii din Germania și Franța, și în cadrul căruia România și Regatul Unit co-prezidează Grupul de lucru privind combaterea corupției.

Totodată, cei doi oficiali au avut un schimb de vederi despre situația din Georgia și au fost de acord cu importanța menținerii parcursului european al acestei țări. În acest sens, ministrul Aurescu a prezentat eforturile pe care le face România la nivel bilateral și multilateral, inclusiv în cadrul NATO și al UE, cu referire inclusiv la contribuția la misiunea UE de monitorizare – EUMM Georgia.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a informat asupra faptului că România, prin președintele Klaus Iohannis, va găzdui în a doua parte a anului Summitul Inițiativei celor Trei Mări și Forumul de Afaceri al Inițiativei și a arătat convingerea că Regatul Unit va continua să participe și să sprijine acest format, care contribuie la dezvoltarea regională și creșterea interconectivității strategice, cu efecte pozitive inclusiv în ceea ce privește mobilitatea militară între nordul și sudul Flancului Estic al NATO.

Discuțiile au prilejuit, totodată, și abordarea celor mai importante aspecte ale relațiilor dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit, ministrul Bogdan Aurescu salutând agrearea Cadrului Windsor, un instrument juridic menit să răspundă provocărilor referitoare la implementarea Protocolului privind Irlanda de Nord. În context, șeful diplomației române a exprimat încrederea că acordul asupra Cadrului va acționa ca un catalizator pentru deschiderea unui nou capitol în relațiile dintre UE și Regatul Unit și a pledat pentru implementarea rapidă a acestuia.

Continue Reading

NATO

Partenerii occidentali ai Ucrainei trebuie să se pregătească să sprijine Kievul mult timp pentru că Putin ”vrea mai mult război”, transmite secretarul general al NATO

Published

on

© NATO

Partenerii occidentali ai Ucrainei vor trebui să sprijine această țară invadată de Rusia încă mult timp, deoarece Putin ”nu intenționează să obțină pacea, ci vrea mai mult război”, a fost mesajul transmis de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, printr-un interviu acordat publicației britanice The Guardian, conform DPA, citat de Agerpres.

Oficialul NATO a explicat ca Rusia apelează la o strategie bidirecțională pentru a-și suplimenta storurile militare: își sporește producția industrială și recurge la regimurile autoritare cu care are relații bune în încercarea de a obține mai multe arme.

Astfel stând situația, SUA, Marea Britanie, Germania și celelalte țări occidentale trebuie să se pregătească să sprijine Ucraina cu arme, muniție și piese de schimb pentru o perioadă lungă de timp.

”Nevoia va continua să existe, deoarece este vorba de un război de uzură. Este vorba de capacitatea industrială de a menţine sprijinul”, a spus el.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a anunțat luni un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina, a cărui valoare se ridică la 350 de milioane de dolari, care cuprinde muniții, arme și alte echipamente necesare forțelor ucrainene în lupta cu Rusia.

Sprijinul american vine în completarea celui aprobat luni de miniștrii de externe din UE, de 2 miliarde de euro, pentru a spori livrările de muniție către această țară care a intrat deja în al doilea an de când este invadată de vecinul rus.

Astfel, 17 din cele 27 de țări membre UE, între care și România, cărora li se adaugă Norvegia, au convenit să cumpere în comun muniție de artilerie pentru Kiev.

Mai multe țări s-au oferit deja să se alăture acestei inițiative, după ce vor fi parcurs procedurile naționale.

În egală măsură, Japonia și-a exprimat intenția – prin vocea premierului său, Fumio Kishida, aflat zilele trecute într-o vizită la Kiev pentru a-i transmite președintelui Volodimir Zelenski admirația sa pentru curajul poporului ucrainean în fața invadatorilor ruși – de a contribui financiar la Fondul voluntar al NATO pentru a sprijini Ucraina cu arme neletale ”până când pacea va reveni în frumoasa țară”.

Continue Reading

NATO

Parlamentul Suediei aprobă în avans aderarea țării la NATO, în pofida blocajului turco-ungar

Published

on

© NATO

Parlamentul Suediei a aprobat miercuri, în avans, aderarea țării nordice la NATO, în pofida blocării de către Turcia și Ungaria a acestui proces, anunță AFP, citat de Agerpres.

Textul care autorizează intrarea Suediei în alianța militară a fost adoptat de Riksdag a fost adoptat cu 269 de voturi ”pentru” și 37 ”împotrivă”.

”A fi membru al NATO este cel mai bun mijloc de a proteja securitatea Suediei şi a contribui la securitatea întregii zone euroatlantice”, a pledat ministrul suedez al afacerilor externe Tobias Billstrom în timpul dezbaterii ce a precedat votul.

Aprobarea, una aşteptată dată fiind susţinerea majorităţii partidelor, rămâne deocamdată fără efect pentru Suedia.

Finlanda vecină, care a înaintat candidatura în același timp cu Suedia, în luna mai, ca o consecință directă a invaziei declanșate de Rusia în Ucraina, este deja într-o poziție mai avansată privind aderarea la NATO.

Ungaria urmează să dea undă verde aderării sale luni, în vreme ce Turcia, prin președintele său, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat săptămâna trecută acordul Ankarei de a accepta Finlanda în NATO, cu un vot al parlamentului ce ar urma să aibă loc înainte de alegerile din 14 mai.

În cazul Suediei, Budapesta nu a fixat încă o dată, în vreme ce Turcia a reiterat din nou refuzul de a permite acestei țări nordice să devină al 32-lea membru al NATO.

Ankara acuză Suedia în special că primeşte pe teritoriul său militanţi ”terorişti” kurzi şi că refuză să-i extrădeze. În realitate, justiţia suedeză este cea care ultimul cuvânt în cazul acestor extrădări.

Continue Reading

Facebook

CONSILIUL EUROPEAN19 mins ago

Emmanuel Macron și premierul Italiei eu discutat despre nevoia de a continua eforturile pentru ”suveranitatea europeană” privind politica industrială şi decarbonizarea economiei

COMISIA EUROPEANA44 mins ago

Ursula von der Leyen anunță că va organiza, în parteneriat cu Varșovia și Kiev, o conferință care să ajute la localizarea copiilor ucraineni răpiți de Rusia

CONSILIUL EUROPEAN3 hours ago

La propunerea României, Consiliul European solicită Comisiei Europene să prezinte un nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova

CONSILIUL EUROPEAN3 hours ago

Acord istoric al liderilor europeni: UE Va livra urgent Ucrainei muniție de artilerie și, dacă se solicită, rachete, inclusiv prin achiziții comune

MAREA BRITANIE16 hours ago

A fost lansat forumul bilateral româno-britanic: România invită Marea Britanie să se implice în Inițiativa celor Trei Mări

PARLAMENTUL EUROPEAN18 hours ago

Subcomisia pentru sănătate publică înființată de Parlamentul European și-a început activitatea. Trei eurodeputați români fac parte din SANT

REPUBLICA MOLDOVA18 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu președintele Parlamentului R. Moldova: Împreună putem trece cu bine peste momentele dificile. Dorim să consolidăm punțile dintre noi

ROMÂNIA18 hours ago

Spitalele din România, printre cele care au oferit îngrijire celor 2000 de pacienți ucraineni transferați de la începutul războiului prin Mecanismul de protecție civilă al UE

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Reconstrucția Ucrainei se ridică la 383 de miliarde de euro, arată un raport comun al Guvernului de la Kiev, Comisiei Europene, Băncii Mondiale și ONU

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

Prioritatea strategică a R. Moldova este de a ”accelera reformele pentru aderarea la UE până în 2030”, subliniază premierul Dorin Recean: Mulțumim României pentru sprijinul ”necondiționat”

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

Prioritatea strategică a R. Moldova este de a ”accelera reformele pentru aderarea la UE până în 2030”, subliniază premierul Dorin Recean: Mulțumim României pentru sprijinul ”necondiționat”

REPUBLICA MOLDOVA22 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă asigură R. Moldova de sprijin în fructificarea ”capitalului de simpatie fără precedent” pentru a deveni ”stat furnizor de stabilitate în regiune”

CHINA1 day ago

Secretarul de stat al SUA: Rusia și China au intrat “într-o căsătorie de convenienţă, nu din convingere”. Rusia este în mod clar “partenerul junior” în această relaţie

Daniel Buda2 days ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, cere Comisiei Europene să evalueze corect poziția fermierilor în protejarea mediului: Sunt parte a soluției, nu a problemei

NATO2 days ago

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

NATO1 week ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE1 week ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA1 week ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Team2Share

Trending