Connect with us

BUSINESS

CORESPONDENTA SPECIALA DE LA BAKU. Delegatia oficiala a Romaniei in Azerbaidjan: Ce vor Valeriu Zgonea si Dan Sova. Miza de sute de milioane de euro. Azerii, invitati sa construiasca autostrazi in Romania

Published

on

Update 14:05:

Gabriel Comanescu, proprietar Grup Servicii Petroliere:

GSP“Zilele trecute am semnat un contract cu Gazprom Neft. Vom fora in coridorul arctic pentru rusi. Contractul se ridica la cateva zeci de milioane de euro, aproape de 100 de milioane. In Azerbaidjan nu avem inca niciun contract, dar suntem in negocieri pentru  proiecte de constructii offshore”. Un astfel de proiect care l-ar interesa pe Comanescu ar fi AGRI, insa acesta nu a inceput inca. Se asteapta ca anul acesta sa demareze, proiectul fiind in valoare de 500 de milioane de dolari.

Gabriel Comanescu, consul onorific al Azerbaidjanului la Constanta, este cel care a intermediat intalnirea oficialilor romani cu cei azeri.

“Perspectivele sunt foarte mari atat pentru firmele romanesti, cat si pentru cele azere, nu trebuie sa afli de licitatii de pe internet”, a declarat Gabriel Comanescu.

Ce putem noi invata de la Azerbaidjan? Sa ne protejam companiile romanesti, capitalul autohton si sa fim eficienti. In Azerbaidjan legislatia este perfecta pentru orice fel de investitii.”

Grup Servicii Petroliere desfasoara operatiuni de foraj in Marea Nordului, Golful Mexic, Marea Mediterana, Marea Neagra si cat de curand va intra si in zona arctica, in total operand in peste 8 tari. Cifra de afaceri a GSP a fost in 2011 de 220 de milioane de euro

 

Update 11:50: 

photo negocieri

In acest moment, reprezentantii celor 16 companii romanesti sunt in discutii bilaterale cu 
oamenii de afaceri azeri.
 Se urmareste incheierea de parteneriate si chiar contracte intre romani si azeri.

UPDATE:  Sova invita azerii sa ne faca autostrazile

dan_sovaDan Sova: ”Romania este interesata de investitii in domeniul energetic- hidro si nuclear-, agricultura, infrastructura. Stiu ca aveti doua-trei companii constructoare de autostrazi, iar noi avem Comarnic-Brasov, Pitesti-Craiova, acest ultim tronson ar lega Craiova de Cta. Am fi bucurosi daca firme din Azerbaidjan ar veni in Romania sa incheiem impreuna parteneriate public-private.

Eu nu cred ca avem o administratie complicata, greoaie, asa cum se zice despre noi. Asta poate era inainte, guvernul actual incearca sa schimbe aceste lucruri pentru ca avem nevoie de investitii.  Nabucco are mari sanse sa fie finalizat in urmatorii ani. Stiu, este o conducta a viselor, dar pentru voi, ca furnizori, ar fi important sa fie finalizat. De asemenea si Agri este un proiect imp pt ambele parti. Am o relatie personala cu mediul de business din Azerbaidjan si cu politicienii implicati in aceste domenii.

Sova i-a prezentat pe oamenii de afaceri romani si s-a oferit sa intermedieze intalnirile tete-a-tete dintre acestia si oamenii de afaceri azeri.

Video:

Zgonea: “presedintele Romaniei, Guvernul si Parlamentul sustin investitiile azere in Romania”

“Camera bilaterala de Comert Azerbaidjan-Romania va fi un alt vehicul de promovare a relatiilor economice dintre cele doua tari”. “Politicienii au nevoie de oameni de aaceri puternici, iar oamenii de afaceri ai nevoie de politicieni puternici”, susține oficialul.

Shahin Mustafayev, ministrul Dezvoltarii Economice: schimburile comerciale Azerbaidjan-Romania au crescut cu 30%

”Ne bucuram sa avem 16 companii romanesti la acest business-forum. Cu tot cu cei azeri, avem 100 de oameni de afaceri la un loc, in aceasta sala.  In 2012, schimburile comerciale Azerbaidjan-Romania au crescut cu 30%. Avem in tara noastra 8 companii romanesti in domeniul constructiilor si al productiei.” a declarat oficialul.

 

Situația din Azerbaidjan:

PIB in 2012: 69,2 mld usd

Venitul mediu lunar: 502 usd

Rata somajului: 5,2%

 

Valeriu-ZgoneaPresedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, insotit de o delegatie oficiala de la Bucuresti si de un grup de oameni de afaceri se afla in aceste zile la Baku, capitala Azerbaidjanului, unde vor avea o serie de intrevederi cu membrii parlamentului si guvernului azer. Din delegatia romaneasca mai fac parte Dan Sova, ministru delegat pentru proiecte de infrastructura de interes national si investititii straine, Viorel Hrebenciuc, dar si oameni de afaceri, reprezentanti aiunor firme interesate de parteneriate in Azerbaidjan.

 

Miza: contracte de sute de milioane de euro

euro_moneyDin programul aceste vizite care incepe astazi si se incheie pe 16 martie, reiese ca oficialii romani participa doar la depuneri de coroane si inaugurari (Camera de Comert comuna Azerbaidjan-Romania). In acest scop, este prezent la Baku si Mihail Vlasov, presedintele Camerei de Comert a Romaniei. De fapt, miza acestei vizite este castigarea unor contracte importante pentru antreprenorii romani care insotesc delegatia oficiala.

Gabriel Comanescu, proprietarul companiei petroliere UPETROM, consul onorific al Azerbaidjanului la Constanta, este, de fapt, organizatorul acestui eveniment. Contractele sale in domeniul petrolului si gazelor cu Azerbaidjanul sunt cartea sa de vizita in aceasta tara.

Alaturi de Comanescu au mai venit la Baku si Irina Socol (SIVECO) care a obtinut de curand un contract de circa 3 de milioane de euro cu statul Azer, constand in implementarea de softuri in toate institutiile de invatamant din aceasta tara.

Delta A.C.M ’93, companie cu activitati in domeniul constructiilor, este prezenta prin proprietarul sau, Florea Diaconu. Delta ACM intentioneaza sa obtina lucrari de infrastructura in Azerbaidjan. Anul trecut, Diaconu a castigat un contract de constructie a unei universitati in Algeria in valoare de 28 milioane euro.

Se mai afla la Baku companii ca Electromagnetia, Romgaz, Transgaz, Armax Gaz, UTI, AEM Timisoara, Adrem Invest si altele.

photo Paul Ichim, vicepresedintele Eximbank, insoteste delegatia oamenilor de afaceri. “Aici se vor semna protocoale, contracte, iar Eximbank este direct interesata. Mereu insotim delegatiile oficiale, asa castigam clienti noi”, a declarat Ichim pentru caleaeuropeana.ro.

Business forum romano-azer

Peste putin timp vor incepe o serie de intalniri intre oamenii de afaceri romani si cei azeri, de la companii ca Altes Qrup, Gilan Holding, Socar, Azpetrol. Presedintele Parlamentului din Azerbaidjan, ministrul Economiei si Dezvoltarii si alti oficiali azeri vor avea intalniri bilaterale cu Valeriu Zgonea.

Ramaneti pe caleaeuropeana.ro pentru a urmari live evenimentele de la Baku.

 

 

BUSINESS

Europarlamentarul Clotilde Armand, Renew Europe, organizează Conferința „Europa de Vest vs. Europa de Est? Nu. O Europă mai convergentă”

Published

on

© Clotilde Armand/ Facebook

Europarlamentarul Clotilde Armand, membră a Grupului Renew Europe, vă invită la conferința cu tema Europa de Vest vs. Europa de Est? Nu. O Europă mai convergentă care are loc în București, vineri, 13 decembrie a.c., începând cu orele 11:00, la hotel Hilton – Athénée Palace, Salon Le Diplomate.

Vor susține prezentări: academician, prof. univ. Daniel Dăianu, prof. univ. dr. Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică, prof. univ. dr. Gabriela Drăgan, conf. univ. dr. Clara Volintiru, prof. univ. dr. Bogdan Glăvan, prof. univ. dr. Andreea Paul, președintele INACO, Florian Marin, expert fonduri europene, Claudiu Zamfir, jurnalist specializat în fonduri europene. Moderator: Constantin Rudnitchi, jurnalist.

Conferința se desfășoară cu sprijinul publicației www.caleaeuropeană.ro și va fi transmisă live.

 

Evenimentul organizat de Renew Europe, al treile grup politic din Parlamentul European, se înscrie într-un program european care are ca obiective să arate avantajele economice ale integrării europene, să exploreze strategiile de dezvoltare economică în ansamblul Uniunii Europene și să inventarieze mecanismele publice și private capabile să încurajeze convergența economică între statele din Europa de Est și cea de Vest.

La conferința de la București, se va face o evaluare a nivelului de convergență economică a României și se va analiza în ce măsură fondurile europene contribuie la creșterea convergenței și, totodată, la creșterea economică.

Pentru participarea la conferința, va puteți înregistra la adresa de e-mail crudnitchi@gmail.com. In limita locurilor disponibile.

Continue Reading

BUSINESS

Ziua Internațională Anticorupție. România, pe primul loc în UE: 88% dintre oamenii de afaceri percep corupția drept un impediment desfășurarea normală a activității firmelor

Published

on

© Reprezentanța Comisiei Europene în România/ Facebook

Aproape 90% dintre reprezentanții mediului de afaceri din România percep corupția ca pe un impediment în desfășurarea normală a activității firmelor, arată un sondaj publicat de Comisia Europeană și remis CaleaEuropeană.ro.

Sondajul privind atitudinea mediului de afaceri european față de corupția din Uniunea Europeană a fost publicat cu ocazia Zilei Internaționale Anticorupție, iar rezultatele arată o tendință descendentă, însă un număr semnificativ (63%) de întreprinderi consideră corupția ca fiind larg răspândită, o scădere de la 75% în 2013. 

Cât privește situația din România, 97% din reprezentanții mediului de afaceri susțin că problema corupției este răspândită la nivel național.

Mai mult decât atât, 88% dintre aceștia văd corupția ca pe un impediment în desfășurarea normală a activității firmelor, comparativ cu o medie europeană de 37%. De altfel, România ocupă primul loc la acest capitol, fiind urmată de Malta (60%) și Croația (57%).

La polul opus se află Danemarca (5%), Estonia (9%) și Irlanda (11%).

La nivel european, mediul de afaceri este sceptic cu privire la modul în care este abordată corupția, 51 % dintre respondenți considerând că este puțin probabil ca persoanele corupte sau întreprinderile cu astfel de tendințe să fie raportate poliției sau procurorilor.

”Corupția subminează democrația și statul de drept, fundamentul societăților noastre. În timp, influența sa crește inegalitățile și subminează coeziunea socială. Ca Uniune, am făcut progrese importante de-a lungul anilor, dar mai sunt încă multe de făcut. Vom continua să colaborăm cu autoritățile naționale, cu organizațiile internaționale, cu societatea civilă și cu sectorul privat pentru a eradica corupția.”, a declarat, în context, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

Uniunea Europeană a înregistrat progrese în lupta împotriva corupției cu noi norme privind protecția avertizorilor de integritate, combaterea spălării banilor și accesul autorităților de asigurare a respectării legii la informații financiare, precum și cu privire la protejarea intereselor financiare ale Uniunii, respectiv înființarea Parchetului European. 

Comisia Europeană va continua să își consolideze activitatea cu privire la acest subiect în cooperare cu toate părțile interesate.

Lupta împotriva corupției va fi, de asemenea, un element-cheie al noului ciclu de revizuire a statului de drept.

Continue Reading

IT&C

Klaus Iohannis, prezent la evenimentul ”GoTech World”: ”Sectorul digital este marea revelație a economiei românești. Industria IT&C a ajuns la 6% din PIB într-un timp record”

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis, a ținut un discurs în cadrul evenimentului „GoTech World”, prin care a subliniat că ”sectorul digital este marea revelație a economiei românești. În ultimul deceniu, industria IT&C a ajuns la 6% din PIB într-un timp record.”

”GoTech World” se află la cea de-a 8-a ediție și este cel mai amplu eveniment care pune digitalizarea în centrul preocupărilor companiilor din România şi din Europa Centrală şi de Est.

Evenimentul de astăzi reunește numeroase companii cunoscute, companii competitive, ale căror produse sunt prezente în toată lumea: ”Sunt încântat să văd și mulți tineri care au decis să își încerce talentul tehnologic și antreprenorial prin construirea de start-up-uri inovatoare”, a menționat șeful statului, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Klaus Iohannis consideră că liderii comunității de afaceri globale au un rol important în sprijinirea tinerilor antreprenori: ”În ecuația progresului, eu cred că cea mai puternică forță este cea a ideilor transformate în realitate. De aceea astăzi, poate mai mult ca oricând, este nevoie ca liderii comunității de afaceri globale să devină un exemplu și, totodată, un punct de sprijin pentru tinerii antreprenori.”

Șeful statului a făcut referire la creșterea PIB-ului de către sectorul IT&C în economia românească: ”Sectorul digital este marea revelație a economiei românești. În ultimul deceniu, industria IT&C a ajuns la 6% din PIB într-un timp record.”

Totodată, Klaus Iohannis dorește ca ”sectorul IT&C să devină un vârf de lance în dezvoltarea economiei și a societății, atât prin liderii consacrați, cât și prin cei intrați recent pe piață.”

Potrivit șefului statului, în acest domeniu există un capital uman de peste 140 de mii de profesioniști angajați în domeniu și o valoare actuală de circa 4,5 miliarde de euro a pieței autohtone de profil. 

În contextul în care Klaus Iohannis s-a aflat într-o vizită oficială la Bruxelles, ieri, 1 octombrie, acesta a avut ocazia să discute cu Majestatea Sa Regele Belgiei și cu câțiva miniștri din guvernul belgian și le-a ”spus exact aceste lucruri”: La noi, în mai puțin de un deceniu, IT&C a crescut de la practic 0 la 6% și m-au întrebat de două ori „la 6%?!”. Deci, oamenii au fost extrem de impresionați de această performanță nemaipomenită a României. Și acest lucru vi se datorează.”

Totodată, președintele României se declară încrezător că România se poate schimba în bine: ”Eu sunt convins că împreună putem schimba România în bine! Vă felicit pentru acest eveniment și vă doresc tuturor mult succes!”

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending