Anul trecut a fost anul solidarității și sper că anul viitor va fi anul reconstrucției, a transmis eurodeputatul Corina Crețu, inițiatoarea Raportului privind eficacitatea utilizării de către statele membre a Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene, într-un inverviu realizat de redactorul-șef al Jurnalului Curții de Conturi Europeană, Gaston Moonen.
Europarlamentar în Parlamentul European din 2007, cu o întrerupere din 2014 până în 2019, perioadă în care a ocupat funcția de comisar european pentru politică regională, Corina Crețu a acordat o atenție deosebită Fondului de Solidaritate din diferite funcții ocupate.
Din calitatea de membru al Comisiei pentru control bugetar (CONT) din Parlamentul European, Crețu a fost inițiatoarea Raportului privind eficacitatea utilizării de către statele membre a FSUE, raport adoptat de instituția europeană legislativă la 20 octombrie 2021.
Pe lângă pandemia de COVID-19, care a afectat viețile cotidiene ale tuturor oamenilor de pe glob, bătrânul continent a fost lovit în acest an de inundații și incendii.
”Criza din domeniul sănătatii ne-a afectat pe toți. La început, a fost neașteptat și UE a fost criticată pentru lentoarea cu care a reacționat, ceea ce a zdruncinat încrederea și a slăbit realizările noastre sociale și economice. Reclădirea încrederii este încă o mare provocare pentru noi toți, inclusiv în Parlamentul European (PE). După cum știți, și noi, în Parlament, am fost luați prin surprindere și nu am putut lucra o perioadă, anul trecut. După câteva săptămâni de ezitare, instituțiile au încercat să se organizeze cât mai repede posibil pentru a lucra eficient”, a detaliat Crețu.
Aceasta a făcut trimitere la serie de măsuri pe care Parlamentul European le-a aprobat pentru a combate criza.
”Primele măsuri au fost pentru starea de urgență și, de asemenea, am adoptat măsuri pe termen lung. Una dintre măsuri este includerea în Fondul de Solidaritate al UE unele cheltuieli referitoarea la atenuarea consecințelor COVID-19. Inițial, când a fost înființat în 2002, FSUE a fost menit să abordeze doar dezastrele naturale. Fondul de Solidaritate a fost conceput inițial ca un instrument prin care statele membre puteau recupera o parte din cheltuielile rezultate în urma unui dezastru natural. În timpul mandatului meu de comisar pentru politică regională, am văzut în Italia oameni disperați după cutremurul care a devastat centrul Italiei acum câțiva ani. Acela a fost momentul în care am solicitat ca Fondul de Solidaritate să devină mai flexibil și mai eficient pentru a oferi mai rapid asistență financiară statelor membre afectate de dezastre naturale”, a amintit eurodeputatul.
Corina Crețu a subliniat, în egală măsură, nevoia ca banii să fie alocați mai rapid, fără a face însă rabat de la controale mai stricte, în vederea asigurării legalității cheltuielilor.
”Am fost în Portugalia și Italia pentru a arăta solidaritatea noastră. Dar, în același timp, banii au putut fi virați doar după o anumită perioadă de timp. În postura mea de europarlamentar și raportor pentru Fondul de Solidaritate în Comisia de control bugetar, mi-am propus simplificarea procedurii și scurtarea timpilor scurși între depunerea solicitărilor și alocarea efectivă a ajutorului european. Mai mult, insistăm asupra necesității unor controale mai stricte pentru a ne asigura că banii ajung exact acolo unde este nevoie”, a punctat eurodeputatul.
În opinia europarlamentarului, a devenit urgentă nu numai eliminarea birocrației, ci și utilizarea proactivă a FSUE în statele membre care se confruntă în mod regulat cu dezastre naturale.
În egală măsură, Crețu a atras atenția asupra nevoii ca fiecare țară beneficiară ”să detalieze măsurile de prevenire pe care le-a luat sau intenționează să le ia, inclusiv modul în care va folosi fondurile UE pentru a limita daunele viitoare.”
Astfel, în vederea accelerării procedurilor pentru a primi finanțarea europeană, europarlamentarul pledează pentru ”crearea de rețele între statatele membre pentru a împărtăși cunoștințele privind utilizarea FSUE”.
Corina Crețu consideră, de asemenea, că se impune un mecanism care să ofere sprijin financiar în caz de urgență, chiar dacă bugetul anual FSUE a fost cheltuit.
La finalul lunii septembrie, Comisia pentru control bugetar din Parlamentul European a adoptat raportul Corinei Crețu privind Fondul de Solidaritate al UE, prin care solicită Comisiei Europene ”să ia în considerare soluții mai eficiente”, astfel încât ajutorul să ajungă mai rapid la statele afectate.
Ulterior, la mijlocul lunii octombrie, documentul a primit undă verde, cu largă majoritate, din partea plenului reunit al instituției legislative europene.
Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) este principalul instrument de care dispune UE pentru a face faţă catastrofelor naturale majore şi pentru a-şi manifesta solidaritatea cu regiunile din Europa afectate de dezastre. Fondul a fost creat ca reacţie la inundaţiile devastatoare care au lovit Europa Centrală în vara anului 2002.
De atunci și până în 2020, a fost mobilizat 6,5 miliarde de euro în cazul a 96 de catastrofe care au avut loc în 23 de state membre și o țară candidată: inundaţii, incendii forestiere, cutremure, furtuni şi secetă.