Connect with us

Corina Crețu

Corina Crețu: Jean-Claude Juncker, un mare prieten al României și un susținător neobosit al UE. Îi mulțumesc pentru că am putut contribui la proiectul Europei unite

Published

on

© Corina Crețu/ Facebook

Fostul președinte al Comisiei Europene și ex-premierul Luxemburgului Jean-Claude Juncker rămâne un exemplu de referință în Uniunea Europeană pentru abilitatea cu care a reușit să atragă noi state în proiectul european, a afirmat joi europarlamentarul Corina Crețu, fost comisar european pentru politică regională în Comisia Juncker.

Crețu a participat joi, în Aula Magna a Academiei de Studii Economice din București, la acordarea titlului Doctor Honoris Causa fostului preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

“Un mare prieten al României și un susținător neobosit al proiectului Uniunii Europene”, a spus Corina Crețu.

Comisar european în perioada 2014-2019, Crețu a precizat că în toată perioada mandatului său de președinte al Comisiei Europene, Juncker a reușit să mențină echilibrul, să păstreze alături de el o echipă solidă și unită.

“L-am admirat întotdeauna pentru abilitatea sa de a comunica și de a lua decizii curajoase, dar cu multă cumpătare, după consultarea atentă și în profunzime a tuturor celor implicați. Doresc să îi mulțumesc și cu această ocazie pentru oportunitatea pe care mi-a oferit-o de a fi parte a echipei sale în calitate de Comisar European pentru Politică Regională și de a contribui, cu tot ce mi-a stat în putință, pentru proiectul Europei Unite!”, a continuat Crețu.

Ea a amintit că mandatul lui Juncker în fruntea Comisiei Europene nu a fost unul ușor, marcat de necesitatea gestionării consecințelor crizei economice, a crizei migranților și a momentului din 2016, când Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a decis ieșirea din Uniune.

“Cu toate acestea, rămâne o referință pentru abilitatea cu care a reușit să atragă noi state în proiectul european și să impună întotdeauna o agendă pozitivă, prin intermediul căreia și noi, românii, am avut foarte mult de câștigat. Suportul de care ne-am bucurat pentru creșterea capacității de atragere a fondurilor nerambursabile pentru proiecte majore destinate dezvoltării, este neprețuit”, a continuat aceasta.

Corina Crețu a felicitat și Senatul Academiei de Studii Economice pentru un eveniment de mare calibru.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Corina Crețu

Corina Crețu, vizită de lucru la Chișinău: Voi face în continuare tot ce îmi stă în putinţă pentru ca R. Moldova să devină parte a UE

Published

on

© Corina Cretu/ Facebook

Eurodeputatul Corina Creţu, fost comisar european, a anunţat, luni, că va efectua o vizită de lucru la Chișinău pentru a discuta despre parcursul european al acestei ţări la Uniunea Europeană, adăugând că va face tot ce îi stă în putinţă pentru ca Republica Moldova să devină parte a UE.

 

„În această săptămână voi efectua o vizită la Chişinău, unde am programate mai multe întrevederi importante (…) Republica Moldova este o ţară importantă atât pentru Uniunea Europeană, cât şi pentru România, contribuind la menţinerea stabilităţii în regiune şi fiind un suport important pentru Ucraina, ţară aflată într-un război de agresiune crud şi nedrept. În calitate de Membru al Parlamentului European şi Comisar European pentru Politică Regională (2014-2019), mă bucur că am contribuit la apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană şi voi face în continuare tot ce îmi stă în putinţă pentru ca Republica Moldova să devină parte a Uniunii Europene”, a scris Corina Creţu, pe Facebook.

Eurodeputatul a precizat că va discuta despre parcursul european al Republicii Moldova cu premierul Dorin Recean, cu preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, cu preşedintele Congresului Autorităţilor Locale, Tatiana Badan, cu ambasadorii Janis Mazeiks (şeful Reprezentantei Uniunii Europene în Republica Moldova), Cristian Leon Ţurcanu ( Ambasadorul României la Chişinău), cu Rectorul Universităţii de Stat, Igor Şarov, cu rectorul Academiei de Studii Economice, Alexandru Stratan, cu cadre didactice şi cu studenţi.

„Fiind o ţară cu aspiraţii europene, dar şi ţinând cont de parcursul istoric, Republica Moldova se află în sufletul tuturor românilor, iar pentru mine va fi o vizită emoţionantă (având în vedere că bunica mea dinspre mamă s-a născut la Chişinău)”, a mai menţionat Corina Creţu.

Continue Reading

Corina Crețu

Corina Crețu solicită înființarea unor puncte de coordonare transfrontalieră la nivelul UE și al statelor membre: PIB-ul din regiunile frontaliere ale Uniunii ar putea crește cu 3%

Published

on

Statele membre ale Uniunii Europene ar trebui să instituie puncte de coordonare transfrontalieră la nivel național, iar Comisia Europeană ar trebui să înființeze un punct de coordonare la nivelul Uniunii Europene, a afirmat miercuri, în plenul Parlamentului European, eurodeputatul Corina Crețu, precizând că eliminarea barierelor juridice și administrative care constrâng aceste regiuni ar duce la creșterea cu 3% a produsului intern brut din UE.

“Regiunile frontaliere terestre interne reprezintă 40% din teritoriul Uniunii Europene, aici fiind situate locuinţele a circa 30% din cetăţenii europeni. Constatăm însă cu tristeţe că aceste regiuni au rezultate economice mai scăzute din punct de vedere economic decât alte regiuni din cadrul unui stat membru. Cetățenii, întreprinderile și autoritățile publice din regiunile frontaliere se confruntă cu dificultăți specifice în special legate de serviciile medicale, reglementarea pieței muncii, impozite, dezvoltarea întreprinderilor, precum și obstacole legate de diferențele dintre culturile administrative și cadrele juridice naționale”, a afirmat Corina Crețu.

Potrivit europarlamentarului român, dacă barierele juridice și administrative ar fi eliminate, PIB-ul din regiunile frontaliere ar putea să crească cu valoarea aproximativă a 3% din PIB-ul UE, astfel, regiunile frontaliere ar fi cu 8,7% mai bogate decât sunt în prezent.

Astfel, statele membre ar trebui să instituie puncte de coordonare transfrontalieră la nivel național și să definească sarcinile și competențele acestora, în acelaşi timp Comisia Europeană ar trebui să înființeze un punct de coordonare la nivelul Uniunii care să colaboreze cu punctele naţionale de coordonare transfrontaliere şi să le susţină în activitatea lor.

“Am propus ca statele membre să poată aplica mecanismul și în cazul frontierelor externe, pe bază voluntară pentru toate părțile implicate. State vecine precum Republica Moldova, Ucraina, Serbia, etc vor putea pune în aplicare acest mecanism pe bază voluntară”, a spus Crețu.

Ea a indicat că în calitatea de comisar European pe politică regională a fost mereu preocupată de regiunile frontaliere și și-a exprimat speranța că și Consiliul va vota în favoarea acestei propuneri legislative care va reduce obstacolele transfrontaliere, va contribui atât la dezvoltarea socioeconomică, cât și la reducerea disparităților dintre nivelurile de dezvoltare ale diferitelor regiuni pentru ca nici o regiune să nu fie lăsată în urmă.

Continue Reading

Corina Crețu

Corina Crețu, după demisia lui Frans Timmermans din Comisia Europeană: Sper că va deveni premierul Olandei; Ar fi o voce puternică în favoarea aderării României la Schengen

Published

on

© Corina Crețu / Facebook

Europarlamentarul Corina Creţu şi-a exprimat speranţa că Frans Timmermans, care a demisionat în urmă cu o zi din Comisia Europeană, va deveni primul-ministru al Olandei şi astfel va fi o voce puternică în favoarea României în Consiliul Uniunii Europene.

Fostul meu coleg, Frans Timmermans, a demisionat din Comisia Europeană. Îi urez succes şi sper sincer că va reuşi să devină primul-ministru al Olandei, în primul rând pentru ca este un susţinător declarat al aderării României la spaţiul Schengen. Sper ca în curând să avem o voce puternică din partea Olandei în favoarea României, voce care a lipsit până acum în Consiliul Uniunii Europene“, a postat Corina Creţu pe Facebook.

 

Comisia Europeană a anunţat marţi demisia olandezului Frans Timmermans din funcţia de vicepreşedinte executiv și din poziția de membru al Colegiului comisarilor europeni, politicianul olandez fiind confirmat pe prima poziţie din lista unei coaliţii a social-democraţilor şi ecologiştilor din Olanda, pentru alegerile din 22 noiembrie, și aspirând să devină viitorul prim-ministru al țării după aproape 13 ani de când Mark Rutte conduce executivul de la Haga.

Născut în anul 1961 la Maastricht – orașul devenit simbol pentru Uniunea Europeană prin tratatul cu același nume – Timmermans și-a deschis din 1994 cariera sa europeană. Plecând din Ministerul de Externe olandez, Frans Timmermans a devenit asistent al comisarului european Hans van den Broek, cel care a deținut în cadrul a două Comisii (Delors și Santer) poziția de comisar pentru relații externe și politică de vecinătate.

Eșecul Tratatului Constituțional al UE, respins de Franța și de Olanda, l-a determinat pe Timmermans în 2005 să se reinventeze drept un ”euro-realist”, iar din 2007 acesta a ocupat poziția de subsecretar pentru afaceri europene în cadrul ministerului de Externe Olandez, pentru ca din 2012 să fie numit șef al diplomației olandeze, poziție pe care a ocupat-o până la momentul numirii sale în calitate de comisar european, în 2014.

În perioada 2014-2019 a fost prim-vicepreședinte al Comisiei Europene conduse de Jean-Claude Juncker, fiind al doilea cel mai important comisar european după președintele Juncker și având în sarcina sa portofoliul statului de drept, unul considerat crucial în relația cu statele membre, îndeosebi cele din Europa Centrală și de Est.

În 2019 a fost candidatul cap de listă al Partidului Socialiștilor Europeni pentru șefia Comisiei Europene, însă acordul de la nivelul șefilor de stat sau de guvern a propulsat-o pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene, care i-a încredințat lui Timmermans poziția de vicepreședinte executiv și responsabil pentru Pactul Verde European, considerat noul proiect emblematic al UE.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.5 mins ago

Germania intenționează să interzică componentele chinezești în rețelele 5G pentru a ”reduce riscurile” față de China

U.E.53 mins ago

Polonia nu mai dorește să aprovizioneze Ucraina cu arme, anunță premierul Mateusz Morawiecki: Ne concentrăm pe modernizarea armatei noastre

Victor Negrescu1 hour ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA2 hours ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE2 hours ago

Șefa diplomației române, în Consiliul de Securitate ONU: România sprijină pe deplin Formula de Pace propusă de Ucraina. Pacea nu poate recompensa agresorul

ONU2 hours ago

România a semnat Tratatul privind conservarea și utilizarea durabilă a biodiversității marine în zonele din afara jurisdicției naționale, dovadă a dorinței comunității internaționale de a proteja oceanele

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Din Consiliul de Securitate al ONU, Charles Michel acuză Moscova că încearcă ”să restaureze vechiul imperiu rus” și cere națiunilor să nu închidă ochii în fața acestei crime

ONU3 hours ago

De la tribuna ONU, Maia Sandu face apel pentru extinderea UE: Este singura cale de a proteja libertatea, pacea și democrația în Moldova și Europa

ROMÂNIA4 hours ago

Bogdan Aurescu candidează pentru funcția de judecător la Curtea Internațională de Justiție ONU din partea Europei de Est, având drept rival un judecător din Rusia

ROMÂNIA14 hours ago

Klaus Iohannis consideră că inițiativa premierului Ciolacu de a da în judecată Austria dacă își menține veto-ul pe Schengen este “abordare care trebuie foarte bine analizată”

Victor Negrescu1 hour ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA2 hours ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE16 hours ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

ONU16 hours ago

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

INTERNAȚIONAL5 days ago

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă: Ridicarea oficială a MCV este un moment istoric pentru democrația noastră, însă nu și etapa finală în reforma sistemului judiciar din România

JUSTIȚIE6 days ago

Klaus Iohannis: Ridicarea MCV atestă angajamentul definitiv pro-european al României, fiind o reușită a instituțiilor și a vocilor societății românești care s-au auzit în stradă

JUSTIȚIE6 days ago

Alina Gorghiu, după ce MCV pentru România a fost închis în mod oficial: Un proiect strategic de țară, alături de aderarea la UE și NATO. Sper ca lista să fie completată cu aderarea la OCDE

U.E.7 days ago

Ursula von der Leyen lansează prima navă portcontainer alimentată cu metanol curat, fabricat cu energie solară: O reprezentare a deciziei UE de ”a fi pionier în lupta împotriva schimbărilor climatice”

ROMÂNIA7 days ago

Marcel Ciolacu a anunțat un sprijin de urgență de 60 milioane de euro pentru fermierii din sectorul vegetal afectați de războiul din Ucraina și de importul de cereale

Trending