COMISIA EUROPEANA
Corina Creţu se întâlneşte joi cu Juncker pentru postul de comisar. Cine este contracandidata româncei
Published
11 years agoon

Europarlamentarul PSD a fost confirmată de Jean-Claude Juncker drept propunerea României pentru funcţia de Comisar European. Astfel, Creţu va purta joi discuţii cu preşedintele ales al Comisiei Europene, informează Mediafax. România vrea să obţină, prin Creţu, Politica Regională, un portofoliu extrem de important. Eurodeputata are, însă, concurenţă: ministrul ceh al Dezvoltării Regionale, Vera Jourova, relatează Gandul.info.
Preşedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a decis ca din cei doi candidaţi ai României pentru un post de comisar să aibă discuţii doar cu europarlamentarul PSD Corina Creţu, chiar dacă prima opţiune a Bucureştiului a fost pentru Dacian Cioloş, potrivit unui surse europene.
Purtătorul de cuvânt al CE Natasha Bertaud a anunţat că discuţia dintre Jean-Claude Juncker şi candidatul român va avea loc joi.
După ce a pierdut Agricultura, România mizează pe obţinerea portofoliului pentru Politică Regională, deţinut în prezent de austriacul Johannes Hahn, care va primi un alt portofoliu. Acelaşi post este vizat însă şi de Cehia, care a nominalizat-o pe Vera Jourová, ministru pentru Dezvoltare Regională.
“Aş prefera un portofoliu în competenţele unde simt că sunt puternică, în special Politica Regională, Relaţii Instituţionale, Transporturi sau Industrie”, a afirmat Vera Jourová, în momentul nominalizării.
Potrivit The Prague Post, Jourová îi va transmite lui Juncker faptul că Guvernul ceh doreşte portofoliul Politicilor Regionale.
Jean-Claude Juncker a început, marţi, interviurile cu persoanele nominalizate de ţările membre pentru postul de comisar.
You may like
Corina Crețu, fost comisar european, a fost numită consul general al României la Salonic
Cehia întrerupe definitiv importurile de petrol rusesc, după 60 de ani de dependență parțială: Ne-am deconectat 100%. Nu mai depindem de livrările din est
Corina Crețu: AMEPIP a încheiat atelierul OCDE dedicat monitorizării guvernanței corporative a întreprinderilor de stat din România
Corina Crețu (AMEPIP): România, aprecieri din partea OCDE pentru progresele notabile privind guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat
”Menținerea unui contact constant cu Secretariatul OCDE, esențială pentru atingerea obiectivului strategic al aderării României la OCDE”, subliniază Corina Crețu
Fostul președinte al CE, Jean-Claude Juncker, propune finanțarea apărării europene prin obligațiuni comune: Europa trebuie să devină urgent mai independentă
COMISIA EUROPEANA
Comisia Europeană va prezenta propuneri pentru ca ”oamenii de știință și cercetătorii din întreaga lume să aleagă Europa” și pentru a descătușa potențialul excepțional al pieței unice europene
Published
4 hours agoon
April 30, 2025By
Teodora Ion
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat că ”în orice criză există și oportunitate”, iar cheia prosperității este de a ”ne face ordine în propria gospodărie și să facilităm afacerile chiar aici, în Europa”, valorificând potențialul excepțional al pieței unice europene.
Aceasta a participat la Congresul Partidului Popular European, desfășurat anul acesta la Valencia la scurt timp după ce Spania, Portugalia și regiuni din Franța au experimentat o pană de curent fără precedent și după ce, anul trecut, Bucureștiul a fost gazda evenimentului politic în cadrul căruia Ursula von der Leyen a primit sprijinul din partea PPE pentru un al doilea mandat în fruntea Comisiei Europene și cu ocazia căruia au fost trasate linii de acțiune pentru viitorul Uniunii Europene.
”În fiecare criză există și o oportunitate. Nu numai că piața noastră unică este cea mai mare din lume, deoarece deschiderea sa către lume este mult mai mare decât cea a SUA sau a Chinei, dar suntem, de asemenea, campioni mondiali la exporturi în raport cu PIB-ul. Companiile noastre au nevoie de piețele globale. În acest moment de criză, este profitabil faptul că Europa este fiabilă și previzibilă”, a evidențiat von der Leyen, fără a omite că Uniunea Europeană are cea mai extinsă rețea de acorduri de liber schimb – 76 la număr – lucrând acum la acorduri cu India și Indonezia, dar și cu Emiratele Arabe Unite și cu Thailanda, lista de exemple reliefând caracterul global al demersului european și fiabilității comerciale a UE în lume.
Chiar dacă ”piața noastră unică este un port sigur pentru întreprinderile europene, un loc în care acestea se pot dezvolta puternic înainte de a porni pe piețele globale”, vitalitatea sa ”este frânată de prea multe bariere naționale, fragmentare și birocrație”, a deplâns președinta Comisiei Europene.
”Acesta este motivul pentru care am introdus – faimosul – (n.r. pachet) omnibus, pentru a simplifica și accelera. Avem atât de multe oportunități acum, dar trebuie să le profităm. Să luăm exemplul unei întreprinderi digitale nou-înființate care dorește să se dezvolte pe piața unică europeană; în loc să se confrunte cu o singură normă, aceasta se confruntă cu peste 270 de autorități de reglementare din toate statele membre, active în rețelele digitale. Această fragmentare este factorul-cheie pentru care rămânem în urmă. Dacă am elimina toate obstacolele comerciale din interiorul Uniunii noastre, am putea crește PIB-ul nostru cu până la 10 %. Așadar, prieteni, este timpul să rupem lanțurile. Europa a fost leagănul inovării, haideți să eliberăm inovarea europeană și să stimulăm din nou spiritul antreprenorial al Europei”, a fost îndemnul lansat de Ursula von der Leyen.
Pentru a apăra atuurile și valorile Uniunii Europene, președinta Comisiei Europene a anunțat că va lansa propuneri pentru ca ”oamenii de știință și cercetătorii din întreaga lume să facă din Europa casa lor, să aleagă Europa”.
”Noi nu ne invadăm vecinii și nu îi pedepsim. Dimpotrivă, există douăsprezece țări care doresc neapărat să devină membre ale Uniunii Europene, adică aproximativ 150 de milioane de oameni. În Europa, copiii pot merge la școli bune, indiferent de venitul părinților; dezbaterile controversate din universitățile noastre sunt binevenite; considerăm că libertatea științei și a cercetării este fundamentală, nu numai pentru că este o valoare esențială pentru noi, ci și pentru că astfel prosperă excelența și inovarea. Acesta este motivul pentru care Europa este deschisă celor mai buni și mai inteligenți. Acesta este motivul pentru care vom face propuneri pentru a-i ajuta să <<aleagă Europa>>. Pentru că ne dorim ca oamenii de știință și cercetătorii din întreaga lume să facă din Europa casa lor – și să facă din Europa din nou casa inovării”, a dezvăluit von der Leyen.
La finalul lunii ianuarie, Comisia Europeană a prezentat Busola pentru competitivitate, prima inițiativă majoră a acestui mandat, care oferă un cadru strategic și clar pentru orientarea activității Comisiei.
Busola stabilește o abordare și o selecție de măsuri emblematice pentru a transpune în realitate imperativele stabilite în raportul Draghi:
- Eliminarea decalajului în materie de inovare
- O foaie de parcurs comună pentru decarbonizare și competitivitate
- Reducerea dependențelor excesive și creșterea securității.
COMISIA EUROPEANA
Comisia Europeană mobilizează 910 milioane de euro pentru a stimula apărarea europeană și a elimina lacunele în materie de capabilități
Published
4 hours agoon
April 30, 2025By
Andreea Radu
În cadrul ediției din 2024 a Fondului european de apărare (FEA), Comisia Europeană investește 910 milioane de euro pentru consolidarea unei industrii de apărare europene puternice și inovatoare, informează comunicatul oficial.
Aceste investiții vizează eliminarea principalelor lacune în materie de capabilități – cum ar fi mobilitatea forțelor și apărarea cu drone – prin inovare și colaborare între știința și industria europeană. În plus, pentru prima dată, industriile ucrainene de apărare pot fi asociate la proiectele FED.
Cooperarea consolidată dintre industria de apărare ucraineană și cea europeană se bazează pe eforturile de informare depuse de Biroul UE pentru inovare în domeniul apărării de la Kiev pentru a promova legături mai strânse și pentru a integra în continuare Ucraina în baza industrială europeană de apărare, consolidând obiectivele comune în materie de securitate și inovare.
Aceste investiții din cadrul FEA vor stimula industria europeană de apărare, în conformitate cu Planul ReArm Europe/Readiness 2030 al Comisiei pentru consolidarea capabilităților paneuropene de apărare și cu Cartea albă comună privind pregătirea europeană în materiede apărare 2030, definind o nouă abordare a apărării și identificând nevoile de investiții.
„Propunerile selectate sprijină dezvoltarea unor capabilități critice, cum ar fi sistemele de apărare aeriană și antirachetă și vehiculele aeriene fără pilot, care vor permite forțelor armate europene să răspundă amenințărilor emergente și să ne protejeze cetățenii, fie prin consolidarea apărării noastre colective, fie prin sprijinirea partenerilor noștri, cum ar fi Ucraina, în eforturile lor de a se apăra împotriva agresiunii străine”, a declarat Andrius Kubilius, comisarul european pentru apărare.
Rezultatele cererii de propuneri FED 2024
Cu un buget de 7,3 miliarde EUR pentru perioada 2021-2027, FEA este principalul instrument al UE de sprijinire a cooperării în domeniul cercetării și dezvoltării în domeniul apărării. Promovează colaborarea între întreprinderile de toate dimensiunile și instituțiile de cercetare din UE și Norvegia. În plus, FEA impulsionează transformarea și extinderea ecosistemului de apărare al UE, având în centrul său Sistemul UE de inovare în domeniul apărării (EUDIS).
O sumă dedicată de 45 de milioane EUR din investițiile din acest an sprijină tehnologiile disruptive, menite să modifice sau să înlocuiască în mod semnificativ produsele, conceptele și capabilitățile existente în domeniul apărării, adesea prin introducerea simplității, a confortului, a accesibilității sau a raportului cost-eficacitate. Nouă dintre proiectele selectate vizează furnizarea de tehnologii disruptive, cum ar fi proiectul METASTEALTH, care dezvoltă materiale stealth de generație următoare.
Proiectele nou selectate includ, de asemenea, UAS mici din Ucraina, care se concentrează pe dezvoltarea de sisteme aeriene avansate, bazate pe IA. Alte exemple includ proiectul ENGRTII, care reunește peste 45 de actori industriali și organizații de cercetare pentru a dezvolta următoarea generație de giravioane europene până în 2030. Un alt proiect, EUROSWEEP, va crea un sistem european autonom comun de deminare.
FED a contribuit, de asemenea, pentru prima dată la obiectivele platformei „Tehnologii strategice pentru Europa” (STEP), inițiativa Comisiei de a stimula dezvoltarea și producția de tehnologii critice în UE, cu un total de 15 teme aferente cererilor de propuneri.
Toate propunerile care au îndeplinit standardele de calitate necesare în cadrul acestor cereri de propuneri au primit o marcă STEP , care contribuie la atragerea de fonduri publice și private suplimentare. Lista completă a acestor proiecte va fi publicată pe portalul STEP în săptămânile următoare.
În urma selecției propunerilor câștigătoare, Comisia va începe acum pregătirea acordului de grant cu consorțiile, cu scopul de a semna acorduri înainte de sfârșitul anului. Proiectele rezultate vor avea un rol esențial în conturarea viitorului apărării europene, în promovarea unui ecosistem de apărare colaborativ și inovator și în consolidarea capabilităților strategice ale UE în următorii câțiva ani.
COMISIA EUROPEANA
Ministrul Apărării, întâlnire la Bruxelles cu Roberta Metsola și Kaja Kallas: Regiunea Mării Negre are importanță strategică pentru securitatea euro-atlantică și relevanță economică majoră pentru UE
Published
1 day agoon
April 29, 2025By
Teodora Ion
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întâlnire la Bruxelles cu Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Kaja Kallas, și cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.
Potrivit unui comunicat al MApN remis CaleaEuropeană.ro, în cadrul discuțiilor cu Înaltul Reprezentant al UE a fost reconfirmată viziunea comună privind necesitatea consolidării rolului Uniunii Europene ca actor strategic în vecinătatea estică.
Ministrul Angel Tîlvăr a subliniat faptul că România împărtășește poziția exprimată de Înaltul Reprezentant referitoare la continuarea sprijinului acordat Ucrainei și Republicii Moldova, precum și la importanța menținerii unei perspective europene clare pentru aceste state, dar și pentru țările din Balcanii de Vest.
Un punct central al dialogului l-a constituit situația din regiunea Mării Negre, pe care România o consideră un spațiu de importanță strategică pentru securitatea euro-atlantică și de relevanță economică majoră pentru Uniune.
În contextul elaborării noii Strategii a UE pentru Marea Neagră, ministrul Tîlvăr a reiterat angajamentul ferm al țării noastre de a contribui activ la eforturile comune de securizare și stabilizare a regiunii.
Ministrul Apărării a salutat eforturile operaționale ale Uniunii Europene în sprijinul statelor partenere, în special în cele din vecinătatea imediată, dar și în cele din alte teatre de operații mai îndepărtate, eforturi pe care România le va susține in continuare.
A fost evidențiată contribuția țării noastre la misiunile și operațiile UE din Bosnia-Herțegovina, Republica Centrafricană, în cadrul cărora România asigură comanda forțelor, precum și eforturile în cadrul misiunii EUMAM de instruire și asistență militară pentru Ucraina.
De asemenea, discuțiile au abordat publicarea documentului strategic „Carta Albă privind pregătirea europeană pentru apărare” și lansarea Inițiativei SAFE, proiecte salutate de România ca pași esențiali pentru consolidarea capacității de răspuns a Uniunii Europene în domeniul apărării.
În dialogul cu Roberta Metsola, Angel Tîlvăr a evidențiat rolul esențial al Parlamentului European în sprijinirea unei viziuni strategice comune în domeniul apărării și securității Uniunii Europene, subliniind importanța acțiunii coordonate a Comitetului pentru Afaceri Externe, arată MApN într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
De asemenea, oficialul român a apreciat angajamentul solid al Parlamentului pentru consolidarea politicii externe și de securitate comune, precum și sprijinul constant acordat Ucrainei, Republicii Moldova și statelor din Balcanii de Vest.
Ministrul Apărării a subliniat și contribuția esențială a Parlamentului European în asigurarea cadrului legislativ și bugetar necesar pentru finanțarea industriei europene de apărare, prin mecanisme precum Programul European pentru Industria de Apărare (EDIP) și inițiativa SAFE (Security Action for Europe).
În context, ministrul Tîlvăr a prezentat eforturile României în cadrul Politicii de Securitate și Apărare Comune, prin participarea activă la toate misiunile și operațiile UE, evidențiind deținerea comenzii în cadrul misiunii EUFOR Althea, din Bosnia și Herțegovina și a misiunii EUTM RCA, din Republica Centrafricană.
Un subiect major abordat a fost importanța strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică și a Uniunii Europene, în contextul amenințărilor multiple, inclusiv de natură hibridă, propagandă și dezinformare.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

UE recunoaște că decuplarea de giganții tehnologici americani este „nerealistă” în viitoarea sa strategie digitală internațională (Politico)

Siegfried Mureșan a fost reales vicepreședinte al Partidului Popular European pentru un al treilea mandat consecutiv: Voi continua să apăr interesele României

Premierul Estoniei afirmă că țara sa este pregătită să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina: „Securitatea Ucrainei este securitatea Europei”

Guvernul a adoptat actul normativ de eliminare a birocrației în domeniul construcțiilor pentru a accelera dezvoltarea țării

Social-democrații germani aprobă acordul de coaliție cu CDU/CSU, deschizând calea pentru ca Friedrich Merz să devină noul cancelar. Co-liderul SPD Lars Klingbeil va deveni vicecancelar și ministru de finanțe

PPE a adoptat o rezoluție prin care cere ca agricultura să fie finanțată în mod adecvat, iar sprijinul să fie distribuit echitabil între țările UE, anunță Dan Motreanu

Ministrul Apărării: România, ca membru al NATO și al UE, beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istorie și de oportunități de consolidare a capacităților de apărare fără precedent

Săptămâna Europeană a Imunizării. Cum sprijină Comisia Europeană statele UE să crească rata de vaccinare

Trump l-a felicitat pe Carney pentru victoria electorală după ce premierul canadian a numit SUA un vecin “uneori ostil”: Vom colabora ca națiuni independente și suverane

Comisia Europeană va prezenta propuneri pentru ca ”oamenii de știință și cercetătorii din întreaga lume să aleagă Europa” și pentru a descătușa potențialul excepțional al pieței unice europene

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară
Trending
- POLITICĂ1 week ago
Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”
- ROMÂNIA1 week ago
Ilie Bolojan va participa la funeraliile Papei Francisc, al doilea Suveran Pontif din istorie care a vizitat România. Acestea vor avea loc sâmbătă la Basilica Sfântul Petru
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Președinta Comisiei Europene avertizează X, Meta, Apple și TikTok să respecte regulile în Europa: Suntem pregătiți să punem în aplicare toate normele digitale de care dispunem
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Rusia victorioasă, maximalistă, ofensivă în fața Ucrainei condiționată de America lui Trump. Cât vor asuma europenii din apărarea propriului continent
- ROMÂNIA5 days ago
Astăzi în istorie: 20 de ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la UE. Câteva rezultate ale unei integrări istorice