Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

COVID-19: Parlamentul European este dispus să transforme clădirea “Helmut Kohl” din Bruxelles în spital

Published

on

© EP Multimedia Center

Parlamentul European a oferit municipalității și autorităților din Bruxelles posibilitatea de a utiliza una din clădirile sale, precum și mașinile instituției, în lupta împotriva noului coronavirus, iar legislativul european ia în considerare să ofere o asistență similară și la clădirile sale din Strasbourg și Luxemburg, relatează Politico Europe.

Klaus Welle, secretarul general al Parlamentului European, a făcut această ofertă miercuri, potrivit purtătorului de cuvânt al PE, Jaume Duch Guillot.

Acesta a precizat că Parlamentul intenționează să pună la dispoziția autorităților din Bruxelles clădirea Helmut Kohl din Piața de Meeus, în apropierea sediului său principal, precum și 100 de mașini și alte vehicule. Clădirea a fost inaugurată în luna octombrie a anului trecut, în memoria fostului cancelar german Helmut Kohl, decedat în 2017. Kohl a fost prima personalitate politică din UE pentru care au fost organizate funeralii europene, la sediul PE din Strasbourg, în iulie 2017.

“Președintele Parlamentului David Sassoli și administrația sa evaluează de câteva zile cum Parlamentul poate ajuta”, a spus Duch Guillot pentru agenția de presă Belga.

Clădirea poate fi utilizată drept spital sau reședință temporară pentru oamenii care au nevoie de îngrijiri. Șoferii pot ajuta cu transportul de mâncare și medicamente“, a adăugat acesta.

Belgia este a cincea cea mai afectată țară din Uniunea Europeană de pandemia de COVID-19, cu peste 15.000 de cazuri confirmate și peste 1.000 de decese. Autoritățile au limitat drastic viața publică și au instituit carantina și izolarea pentru populație până la 19 aprilie, cu posibilitatea extinderii acestor măsuri până la data de 3 mai.

Clădirile Parlamentului European sunt aproape goale după ce președintele David Sassoli a hotărât să pună în aplicare măsuri pentru stoparea răspândirii noului coronavirus, inclusiv prin sistarea vizitelor externe și instituirea unui regim de telemuncă de la distanță pentru angajații instituției.

De altfel, liderii PE au decis și anularea, până în luna septembrie, a sesiunilor plenare de la Strasbourg și organizarea în schimb a unor mini-sesiuni plenare la Bruxelles, cu reguli stricte, cu membrii care au reședința în Belgia prezenți și cu organizarea voturilor la distanță via e-mail.

Dat fiind acest context, Parlamentul European și-a înlocuit sesiunea plenară de la Strasbourg de la mijlocul lunii martie cu o mini-plenară la Bruxelles, iar sesiunea din 30 martie – 2 aprilie a fost înlocuită cu o plenară extraordinară la Bruxelles, în 26 martie, când eurodeputații au votat în premieră la distanță pachetele de măsuri propuse de Comisia Europeană pentru combaterea COVID-19.

Următoarea sesiune plenară extraordinară a Parlamentului European în acest regim va avea loc pe 16-17 aprilie, legislativul european declarându-se pregătit să voteze orice măsuri necesare pentru gestionarea COVID-19

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită Comisiei Europene sprijin pentru producăroii de legume și fructe afectați de pandemie: Nu trebuie lăsați să se descurce singuri

Published

on

© Dan Motreanu

Europarlamentarul Dan Motreanu (PNL, PPE), în calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate și Siguranță alimentară (ENVI) din Parlamentul European, a solicitat Comisiei Europene sprijin pentru producătorii de legume și fructe afectați de actuala criză sanitară.

”În contextul actualei crize, producătorii de legume și fructe au întâmpinat dificultăți în desfacerea produselor lor care sunt deosebit de perisabile. Comisia Europeană a acordat flexibilitate în implementarea programelor organizațiilor de producători însă producătorii individuali au fost afectați în egală măsură de actuala criză”, a transmis deputatul român pe pagina de Facebook.

© Dan Motreanu – Facebook

Deputatul liberal a solicitat Comisiei Europene, printr-o interpelare scrisă, măsuri de sprijin pentru toți producătorii de legume și fructe, o analiză detaliată a impactului actualei crize asupra micilor producători din acest sector și garanții pentru continuarea producției de legume și fructe în viitor.

”Am interpelat Comisia cu o serie de propuneri și solicitări. Aceștia nu trebuie lăsați să se descurce singuri”, a mai transmis Dan Motrenau.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Europarlamentarul Victor Negrescu, numit membru în echipa responsabilă de taxe a social-democraților din Parlamentul European

Published

on

© European Union 2016 - Source : EP

Europarlamentarul Victor Negrescu a fost numit membru în echipa social-democraților din Parlamentul European responsabilă de taxe, dar și membru supleant în noua comisie creată la nivelul Parlamentului European pentru chestiuni fiscale.

”Combaterea evaziunii fiscale, creșterea capacității în colectarea taxelor, taxarea profiturilor acolo unde se înregistrează sau coordonarea europeană pentru a evita dumpingul fiscal sunt doar câteva din ideile cu care pornim la drum pentru justiție fiscală”, transmite Victor Negrescu într-un mesaj pe pagina oficială de Facebook.

De asemenea, europarlamentarul român menționează că în raportul realizat de grupul social-democraților din Parlamentul European se arată că Europa pierde anual 825 de miliarde de euro din această cauză, adică 1,8 tone de bancnote de 500 de euro sau 300 de km de bancnote de 500 de euro.

”Doar prin astfel de mecanisme putem reduce concurența neloială practicată de anumite guverne privind taxarea și putem să asigurăm României accesul la resurse suplimentare, inclusiv la nivel european”, a mai adăugat acesta.

Potrivit eurodeputatului, taxarea nu trebuie să fie o pedeapsă: ”Ea trebuie să fie un mecanism de echilibrare a sistemului și trebuie să aducă bunului plătitor dovada utilizării taxelor într-o manieră corespunzătoare. De aceea, prin proiectul pilot inițiat în mandatul trecut ”TaxBuilds” sau ”TaxEdu”, dar și alte inițiative similare am insistat și voi insista în continuare pentru necesitatea educației fiscale.”

Continue Reading

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac propune patru acțiuni pentru viitoarea criză economică ce va lovi ”fără milă” România. Reducerea numărului de parlamentari, una dintre măsuri

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Europarlamentarul Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară, propune patru acțuini pentru ca România să reușească în următoarea criză economică ce se apropie, pe fondul crizei sanitare provocate de pandemia de COVID-19.

”Avem obligația să lucrăm pentru a salva fiecare loc de muncă, fiecare companie românească, fiecare întreprinzător onest. În luna noiembrie, atunci când criza economică va lovi fără milă, nu veți mai auzi niciun demagog din politică vorbind despre cum împarte bani fără număr”, a transmis deputatul european într-un mesaj pe pagina de facebook.

Prima acțiunea propuse de Eugen Tomac pentru salvarea economiei este reducerea taxelor: ”Pentru a salva economia, trebuie să avem TAXE, TAXE, TAXE mai mici. REDUCEREA TAXELOR ajută economia reală. Statul trebuie să-i ajute pe românii harnici care au ignorat în toți acești ani clasa politică și au creat locuri de muncă, fiind răsplătiți cu taxe multe și mari. Astăzi trebuie să ridicăm pe cât posibil această povară de pe umerii lor.”

A doua acțiune se referă la investiții în economie pentru protejarea locurilor de muncă: ”Pentru a crea locuri noi de muncă și a susține în mod real economia avem nevoie de: INVESTIȚII, INVESTIȚII, INVESTIȚII. Statul se poate împrumuta cu peste 30 de miliarde de euro spre a-i pompa în investiții mari – autostrăzi, drumuri expres, poduri, extindere rețea de gaze și apă, infrastructură de irigații.  Avem o datorie publică care ne permite să facem acest lucru acum, timpul e scurt. Toate regulile europene privind finanțele publice sunt suspendate până la 31 decembrie a.c.”

Cea de-a treia acțiune propusă este menținerea transparenței în gestionarea banilor de către autorități: ”Trebuie oprită risipa banului public, iar pentru asta avem nevoie de mai multă: TRANSPARENȚĂ, TRANSPARENȚĂ, TRANSPARENȚĂ.
Cetățenii trebuie să știe exact ce se întâmplă cu banii lor. Este nevoie de o lege a transparenței totale în administrație prin care toate contractele, facturile, cheltuielile să fie publicate de îndată ce sunt semnate sau achitate. Este necesar doar un vot Parlament, legea este pe oridinea de zi a Camerei Deputaților, la propunerea PMP.”

Iar ultima acțiune pentru o economie prosperă este reducerea numărului de parlamentari: Pentru a le demonstra cetățenilor cărora le cerem să facă sacrificii că ne pasă de ei în mod real: REDUCEM, REDUCEM, REDUCEM numărul de parlamentari. Legea este în Parlament, tot la propunerea PMP; a fost adoptată de Senat și așteaptă un vot în Camera Deputaților. Pentru un Parlament cu 300 în loc de aproape 500 nu este nevoie decât de un vot.”

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending