Parlamentul European se reunește la Bruxelles prin videoconferință în perioada 18-21 ianuarie pentru prima sesiune plenară din acest an, desfășurată în era vaccinului împotriva COVID-19. Astfel, pe agenda eurodeputaților se regăsesc următoarele subiecte principale:
Parlamentarul European va discuta despre recentele evoluții privind vaccinurile împotriva COVID-19
În cadrul dezbaterii în plen de marți dimineață la ora locală 8.30 (9.30 ora României), este de așteptat ca eurodeputații să solicite clarificări suplimentare cu privire la situația actuală a strategiei UE privind vaccinurile împotriva COVID-19, lansată de Comisie în iunie 2020.
Eurodeputații vor reitera necesitatea unei mai mari clarități și transparențe în ceea ce privește contractele, autorizarea, disponibilitatea și distribuirea vaccinurilor împotriva COVID-19.
Eurparlamentarii vor dezbate inaugurarea lui Joe Biden în funcția de președinte al SUA și situația politică din Statele Unite în contextul recentelor violențe asupra Congresului SUA
În cadrul unei dezbateri care va avea loc miercuri la ora locală 8.30 (9.30 ora României), eurodeputații vor comenta protestele ce au avut loc la Capitoliul din Washington, o încercare a unora dintre susținătorii extrem de duri ai lui Donald Trump de a răsturna înfrângerea sa în alegerile prezidențiale din 2020 și de a împiedica oficializarea victoriei președintelui ales, Joe Biden.
Aceștia vor discuta, de asemenea, despre inaugurarea lui Joe Biden în calitate de nou președinte al SUA, despre viitoarele relații UE-SUA și despre evoluțiile legate de procedurile de punere sub acuzare împotriva președintelui Trump pentru rolul său în incitarea la violențele recente.
Președinția portugheză a Consiliului Uniunii Europene își prezintă prioritățile în fața Parlamentului European
Eurodeputații și prim-ministrul Portugaliei, António Costa, vor discuta programul președinției semestriale a Consiliului UE.
Președinția portugheză se va concentra pe abordarea dimensiunii sociale a pandemiei de COVID-19 și pe realizarea unei tranziții climatice și digitale bazate pe incluziune.
În scopul consolidării modelului social european, Președinția a anunțat noi eforturi de punere în aplicare a Pilonului european al drepturilor sociale, în special prin organizarea Summitului social de la Porto în luna mai.
Adoptarea primei legi europene a climei, continuarea negocierilor privind reforma politicii agricole comune și noul Pact privind migrația și azilul, precum și relațiile UE cu Africa și America Latină vor fi prioritare pe ordinea de zi. Lisabona intenționează, de asemenea, să avanseze în ceea ce privește acordul comercial UE-Mercosur, convenit în iunie 2019, dar care nu a fost încă ratificat.
Parlamentul European va prezenta planurile de promovare a egalității de gen
În cadrul unei dezbateri comune și votului a trei rezoluții joi, PE va propune o serie de măsuri menite să consolideze egalitatea de gen și să protejeze mai bine drepturile femeilor.
Eurodeputații vor examina mai întâi impactul pandemiei de COVID-19 asupra femeilor și vor prezenta modalități de a le proteja drepturile în timpul crizei și după aceasta.
Având în vedere creșterea violenței domestice în timpul izolării, Parlamentul European va solicita crearea unor sisteme flexibile de avertizare de urgență și a unor noi servicii care să ajute femeile să contacteze poliția direct prin telefon, e-mail și mesaj scris.
Întrucât criza afectează în mod disproporționat femeile din punct de vedere economic, este de așteptat ca eurodeputații să îndemne țările UE să se concentreze mai mult pe egalitatea de gen în planurile lor naționale de redresare și reziliență.
Europarlamentarii vor pleda pentru ”dreptul de a se deconecta” la nivelul UE
Parlamentul urmează să solicite o lege a UE care să acorde dreptul de a se deconecta digital de la locul de muncă fără consecințe.
Eurodeputații consideră că dreptul de a se deconecta este un drept fundamental care să le permită lucrătorilor să nu fie nevoiți se implice în sarcini profesionale și apeluri telefonice, e-mailuri și alte mesaje electronice în afara timpului lor de lucru, inclusiv vacanțe și alte forme de concediu.
Prin urmare, aceștia încurajează statele membre să ia toate măsurile necesare care să le permită lucrătorilor să își exercite acest drept, inclusiv prin intermediul unor acorduri colective între partenerii sociali. Trebuie garantată o protecție adecvată împotriva victimizării și a altor repercusiuni negative pentru cei care își invocă dreptul de a se deconecta, insistă aceștia.
Întrucât dreptul de a se deconecta nu este în prezent consacrat în mod oficial în legislația UE, Parlamentul va solicita Comisiei să prezinte un act juridic privind dreptul de a se deconecta. O propunere pentru o astfel de directivă este adăugată ca anexă la raportul dezbătut miercuri și votat joi.
Pingback: #EuropeniîmpotrivaCOVID19: Biroul Parlamentului European în România organizează un webinar privind sprijinul UE acordat cetățenilor europeni în contextul pandemiei de COVID-19 (LIVE 19 mai, ora 10:30) - caleaeuropeana.ro