Connect with us

IRAN

Criză în Orientul Mijlociu după ruperea relațiilor diplomatice iraniano-saudite: Cum văd candidații la președinția SUA relația cu Iranul

Published

on

US candidates - only featured2016 reprezintă anul în care Statele Unite își vor alege un nou președinte, numeroșii candidați poziționându-se foarte diferit în ceea ce privește multitudinea de provocări pe care viitorul președinte le va avea de gestionat. Prestigiosul think tank american Council of Foreign Relations a realizat o analiză a pozițiilor pe care candidații le au cu privire la anumite subiecte și teme de interes național, fie din perspectivă sau externă.

Având în vedere contextul internațional din prezent, într-un Orient Mijlociu zdruncinat de numeroase conflicte, reluarea recentă a relațiilor diplomatice dintre SUA și Iran, dar și actuala rupere a relațiilor diplomatice dintre Iran și Arabia Saudită având un fond religios, CaleaEuropeană.ro vă prezintă care sunt pozițiile principalilor candidați la președinția SUA privind relația cu Iranul.

Este cunoscut faptul că acordul pentru reducerea programului nuclear al Iranului în schimbul minimizării sancțiunilor economice a putut fi dus la bun sfârșit prin eforturile depuse de administrația Obama. Atât Casa Albă, cât și aliații săi tradiționali consideră că acest acord va conduce la prevenirea dobândirii de către Iran a unei arme nucleare și va spori stabilitatea din zonă. Totuși, republicanii se opun acestui acord, considerând că îi lipsesc mecanismele de verificare ce i-ar putea conferi Iranului posibilitatea de a construi o armă nucleară și implicit, de a îi crește influența în regiune.

Potrivit Council of Foreign Relations, viitorul președinte va trebui să urmărească îndeaproape acordul, dar și legăturile regionale ale Iranului în contextul în care acesta are relații ostile cu aliații SUA din zonă, și anume Israel și Arabia Saudită.

Jeb Bush – potențial candidat al Partidului Republican

Acest acord nuclear anunțat de către administrația Obama este periculos, complet viciat și cu o viziune îngustă”, a declarat Bush pe 15 iulie 2015, exprimându-și astfel dezacordul, subliniind, totodată, că acordul nu obligă Iranul să își dezvăluie toate capabilitățile militare ale programului său nuclear și că nu include inspecții regulate, majoritatea restricțiilor durând „numai” 10 sau 15 ani. Aceasta argumentează că acordul mai degrabă încurajează proliferarea nucleară din Orientul Mijlociu.

Ben Carson – potențial candidat al Partidului Republican

Fostul neurochirurg american, Ben Carson, se opune acordului de a restricționa programul nuclear iranian și intenționează să îl declare nul în eventualitatea devenirii președinte al SUA. Acesta consideră că prin intermediul acordului Iranului îi este conferită legitimitate internațională și îi este permisă menținerea unei anumite infrastructuri nucleare, însă fără a oferi acces complet. Mai mult, Carson afirmă că liderii iranieni vor folosi banii câștigați pentru a-și dezvolta sistemele balistice și pentru a finanța grupări teroriste precum Hezbollah-ul.

Hillary Clinton – potențial candidat al Partidului Democrat

Hillary Clinton suține acordul multinațional cu Iranul în vederea stopării programului său nuclear, dar consideră că Statele Unite trebuie să se asigure că Teheranul își va respecta obligațiile asumate.

Abordarea mea este de a fi neîncrezătoare și de a verifica. Noi ar trebui să anticipă că Iranul va testa viitorul președinte. Vor dori să verifice cât de mult pot schimba regulile. Acest lucru nu se va întâmpla daca eu voi fi la Casa Albă”, a declarat Clinton în septembrie 2015.

Ca și secretar de stat, Clinton a jucat un rol important pentru obținerea sprijinului Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite în vederea sancționării internaționale a Iranului în 2010 și pentru convingerea Indiei și Chiniei de a nu mai cumpăra petrolul iranian.

Ted Cruz – potențial candidat al partidului Republican

Senatorul Cruz este un oponent vocal al acordului cu Iranul și a declarat că, în eventualitatea alegerii, ar dori să-l anuleze. Cruz consideră că acesta „facilitează și accelerează” achiziționarea de către Iran a armelor nucleare.

Bernie Sanders – potențial candidat al Partidului Democrat

Sanders s-a declarat pentru încheierea acordului cu Iranul, considerând că reprezintă cea mai bună cale de a evita alt război în Orientul Mijlociu. Criticându-i pe cei care se opun acordului nuclear, Sanders susține că mulți dintre aceștia au suținut războiul din Irak din 2003 care a dus la complicarea relațiilor din zonă și în cele din urmă la apariția și consolidarea Statului Islamic.

Donald Trump – potențial candidat al Partidului Republican

Potrivit lui Trump, acordul nuclear este unul „teribil” pe care administrația Obama l-a urmat din „disperare” și care amenință viitorul Israelului. Acesta se opune oricărui aspect al acordului, inclusiv ridicării sancțiunilor internaționale și ale regimului de verificare și promite ca acesta să fie renegociat în cazul în care este ales președinte al SUA.

Mediul de securitate din Orientul Mijlociu înregistrează modificări semnificative după ce Arabia Saudită, partener tradițional al SUA în zonă, a decis ruperea relațiilor diplomatice cu Iran, după ce protestatarii au atacat ambasada saudită din Teheran. Imediat, Bahrein și Sudan s-au solidarizat cu Riad și au decis ruperea relațiilor diplomatice cu Iran.

Violeta Dan

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

IRAN

Marea Britanie, Germania și Franța ”condamnă extinderea programului nuclear” iranian: O ”sfidare la adresa sistemului global de neproliferare”

Published

on

© European Union, 2019/Source: EC - Audiovisual Service

Regatul Unit, Germania și Franța ”condamnă ultimele măsuri adoptate de Iran, confirmate de Agenția Internațională pentru Energie Atomică, de a-și extinde programul nuclear”.

”Prin creșterea capacităților sale de producție de la Fordow și Natanz, cu mult peste limitele Planului comun și cuprinzător de acțiune (JCPoA), și prin accelerarea producției de uraniu îmbogățit, Iranul a făcut noi pași importanți pentru a distruge JCPoA. Este deosebit de îngrijorătoare decizia Iranului de a crește producția de uraniu îmbogățit (UHE) în instalația subterană a centralei de la Fordow. Măsura luată de Iran reprezintă o sfidare la adresa sistemului global de neproliferare. Acest pas, care implică riscuri semnificative legate de proliferare, nu are nicio justificare civilă credibilă”, reclamă cele trei state semnatare ale Planului comun și cuprinzător de acțiune într-o declarație comună

Iranul a început pentru prima oară să producă uraniu îmbogăţit la nivelul de 60%, un nivel care îl aduce mai aproape de o potenţială utilizare militară la situl său nuclear subteran din Fordow, a declarat marţi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Republica islamică intenţionează, între altele, să crească în mod semnificativ producţia de uraniu slab îmbogăţit (până la 5% sau 20%) la Fordow prin instalarea a 14 noi ”cascade” de centrifuge avansate de acelaşi tip cu cele deja existente, adică IR-6, a adăugat AIEA într-un comunicat de presă.

Continue Reading

IRAN

Marea Britanie se alătură UE și îi sancționează pe cei implicați în livrarea de drone către Rusia, folosite de Moscova în războiul declanșat în Ucraina

Published

on

© European Communities, 2008

Marea Britanie a impus sancțiuni împotriva Iranului, suspectat că a furnizat drone Rusiei pentru a le folosi în războiul declanșat în Ucraina, în vreme ce Moscova a acuzat guvernul britanic că a ajuns la ”concluzii nefondate”, informează Politico Europe.

Astfel, Londra a impus măsuri punitive împotriva a trei generali iranieni – Mohammad Hossein Bagheri, Seyed Hojjatollah Qureishi și Saeed Aghajani – și Shahed Aviation Industries, producătorul iranian al dronelor folosite de Rusia în Ucraina.

Generalii și compania vor face obiectul unei înghețări a activelor. De asemenea, persoanelor respective li se va interzice intrarea în Regatul Unit, a precizat Ministerul britanic al Afacerilor Externe într-un comunicat.

”Sprijinul Iranului pentru războiul brutal și ilegal al lui Putin împotriva Ucrainei este deplorabil. Astăzi îi sancționăm pe cei care au furnizat dronele utilizate de Moscova pentru a ataca civilii ucraineni. Acesta este o dovadă clară a rolului destabilizator al Iranului în securitatea globală. Aceste atacuri lașe cu drone sunt un act de disperare. Permițând aceste atacuri, aceste persoane și un producător au provocat poporului ucrainean suferințe de nedescris. Ne vom asigura că aceștia vor fi trași la răspundere pentru acțiunile lor”, a precizat ministrul britanic de externe interimar, James Cleverly.

Anunțul Londrei vine la scurtă vreme după ce statele membre UE au anunțat că trei persoane și o entitate din Iran au fost adăugate pe lista celor vizați de măsuri restrictive pentru subminarea sau amenințarea integrității teritoriale, a suveranității și independenței Ucrainei.

În ultimele zile, Ucraina a fost lovită de o avalanșă de atacuri cu drone împotriva infrastructurii critice, ca parte a ceea ce oficialii occidentali au numit o încercare deliberată a Moscovei de a-i distruge rețelele de electricitate, încălzire și apă înainte de iarnă.

Continue Reading

IRAN

SUA anunță sancțiuni împotriva a șapte înalți oficiali iranieni pentru rolul lor în reprimarea protestelor. Ministrul de interne și cel al comunicațiilor, printre cei vizați de măsuri

Published

on

© U.S. Department of State/ Flickr

Statele Unite au anunțat joi sancțiuni economice împotriva a șapte înalți oficiali iranieni pentru rolul lor în reprimarea mortală a protestelor declanșate de moartea tinerei Mahsa Amini, după ce a fost arestată pentru că purta ”în mod nepotrivit hijabul” anunță APF, citat de Agerpres.

”Dreptul la libertatea de exprimare și întrunire pașnică sunt vitale pentru garantarea libertății și demnității individuale. Statele Unite condamnă blocarea accesului la internet de către guvernul iranian și reprimarea violentă continuă a protestelor pașnice și nu vor ezita să își vizeze pe cei care dirijează și susțin astfel de acțiuni”, a subliniat subsecretarul Trezoreriei, Brian Nelson, într-un comunicat.

Printre oficialii guvernamentali vizați de măsurile restrictive se numără ministrul iranian de interne, Ahmad Vahidi, responsabil pentru supravegherea tuturor ”forțelor de ordine desfășurate pentru a reprima protestele din Iran, inclusiv protestele în curs de desfășurare în legătură cu moartea Mahsei Amini. În trecut, poliția a folosit forța letală împotriva protestatarilor în mai multe rânduri, ceea ce face din aceasta un instrument-cheie al regimului iranian în represiunea continuă a propriului popor. Acțiunile poliției s-au soldat cu mii de morți. (…) În trecut, Vahidi le-a avertizat pe femeile iraniene că forțele de securitate ale guvernului le vor sancționa pe cele care <<încalcă regulile>>, cu referire la respectarea hijabului. Recent, Vahidi a amenințat în mod explicit protestatarii care continuă să sfideze regimul și a apărat acțiunile brutale ale ofițerilor de poliție în reprimarea protestelor în curs”, menționează sursa mai sus amintită.

Eisa Zarepour, ministrul comunicațiilor, se regăsește, de asemenea, pe lista sancțiunilor pentru ”încercarea rușinoasă a guvernului iranian de a bloca accesul la internet a milioane de iranieni în speranța de a încetini protestele.”

Înalţi oficiali ai serviciilor de securitate sunt vizaţi de asemenea de aceste sancţiuni care le îngheaţă activele în Statele Unite şi le complică accesul la sistemul financiar internaţional.

Moartea tinerei kurde iraniene în vârstă de 22 de ani pe 16 septembrie a declanşat un val de proteste în Iran şi mitinguri de solidaritate în întreaga lume.

Cel puţin 92 de persoane au fost ucise de la începutul protestelor, potrivit ONG-ului Iran Human Rights, cu sediul în Oslo, în timp ce autorităţile estimează că numărul morţilor este de aproximativ 60, inclusiv 12 membri din rândul forţelor de securitate. Peste o mie de persoane au fost arestate şi peste 620 eliberate numai în provincia Teheran, potrivit autorităţilor.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA5 hours ago

Bogdan Aurescu, în cadrul Consiliului Ministerial al OSCE din Polonia: România va sprijini eforturile internaționale de aducere în fața justiției a celor vinovați de atrocitățile comise în Ucraina

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

România va primi 232 de milioane de euro din Fondul european pentru afaceri maritime, pescuit și acvacultură 2021-2027

U.E.7 hours ago

UE sprijină cu 30 milioane de euro modernizarea forțelor de apărare din Georgia și Bosnia și Herțegovina

CHINA7 hours ago

Xi Jinping îi dă asigurări lui Charles Michel că ”nu există niciun conflict strategic între China şi UE”

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Ucraina: Miniștrii de externe ai OSCE sprijină propunerea lui Josep Borrell de a aduce Rusia în fața justiției pentru crime de război

ROMÂNIA7 hours ago

Klaus Iohannis efectuează o vizită în Grecia: Șeful statului se va întâlni cu președintele și premierul Greciei și va participa la reuniunea liderilor PPE

ENERGIE7 hours ago

Coridorul vertical al gazelor: Transgaz a semnat un memorandum care include ca parte semnatară și compania din Grecia care va opera terminalul de gaz natural lichefiat de la Alexandroupolis

REPUBLICA MOLDOVA8 hours ago

De Ziua Națională a României, UNESCO a inclus “Arta cămășii cu altiță”, element de identitate culturală pe ambele maluri ale Prutului, în patrimoniul umanității

SCHENGEN8 hours ago

Surse oficiale: Ordinea de zi a Consiliului JAI privind aderarea României la Schengen nu s-a schimbat. Guvernul olandez va propune Parlamentului un vot pozitiv pentru România

REPUBLICA MOLDOVA9 hours ago

Miniștrii de externe ai României și R. Moldova, împreună la OSCE de Ziua Națională a României: Statele noastre sunt părți ale unei unice comunități de limbă, istorie și cultură

NATO1 day ago

Bogdan Aurescu: Reuniunea miniștrilor de externe NATO de la București înseamnă foarte mult pentru prestigiul României și pentru securitatea României

NATO1 day ago

Ministrul turc de externe salută ”pașii pozitivi” făcuți de Suedia și Finlanda, dar anunță că Turcia așteaptă ”măsuri concrete” pentru a le elibera drumul către NATO

NATO1 day ago

NATO a decis, la București, să intensifice sprijinul pentru R. Moldova, Georgia și Bosnia, “trei parteneri valoroși care se confruntă cu presiunea rusă”

NATO1 day ago

Avertismentul NATO după ministeriala de la București: Aliații trebuie să evalueze dependențele euro-atlantice de China și să reducă vulnerabilitățile

NATO1 day ago

Stoltenberg condiționează o eventuală aderare a Ucrainei la NATO de „triumful său ca stat suveran și independent” și de un parteneriat politico-militar mai strâns

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

Marian-Jean Marinescu subliniază nevoia ”cooperării puternice între statele membre și autoritățile locale” din regiunile carbonifere pentru succesul tranziției spre economie verde, avându-i pe oameni în centru

INTERNAȚIONAL2 days ago

Șeful diplomației SUA, în România, la 25 de ani de Parteneriat Strategic: În 1989, democrația a prins rădăcini. Să fim întăriți de amintirea curajului poporului român în cel mai întunecat moment al său

NATO2 days ago

Klaus Iohannis, către miniștrii de externe NATO reuniți la București: Trebuie să implementăm cât mai curând deciziile privind postura de apărare pe flancul estic și la Marea Neagră

NATO2 days ago

Blinken și Aurescu au discutat despre contribuția României la viitoarea strategie a SUA pentru Marea Neagră: Nu ne lăsăm descurajați, vom consolida prezenţa NATO în Marea Neagră

NATO2 days ago

Mircea Geoană, la Aspen – GMF Bucharest Forum: Noua realitate a descurajării și apărării în Europa presupune claritate asupra nevoilor NATO. Bucureștiul, unul dintre locurile în care ne vom reenergiza comunitatea

Team2Share

Trending