Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis că Igor Dodon poate fi suspendat dacă nu acceptă ministrul Apărării propus de premier

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis marți că președintele Igor Dodon este obligat să accepte propunerea premierului pentru un post de ministru, în caz contrar președintele putând fi suspendat, acesta din urmă acuzându-i pe judecătorii Curții de “uzurpare a puterii de stat”, relatează presa locală, potrivit Agerpres.

Decizia Curții se referă la cazul disputei dintre Igor Dodon și premierul Pavel Filip privind numirea noului ministru al apărării. Premierul l-a propus de două ori pe Eugen Sturza pentru acest post, dar președintele a refuzat de fiecare dată, astfel că șeful executivului a sesizat Curtea Constituțională.

Aceasta a afirmat marți că șeful statului nu are drept de veto în numirea unui ministru. “Puterea reală de decizie în ceea ce privește revocarea sau numirea unui membru al Guvernului aparține exclusiv prim-ministrului. Doar primul ministru poate avea o inițiativă în acest sens și, deși Constituția vorbește despre propunerea de revocare sau de numire adresată șefului statului, acesta din urmă nu o poate refuza. În consecință, decretul președintelui de numire sau de revocare a unui membru al Guvernului propus a doua oară, este un act formal care autentifică voința primului ministru de a face modificări în componența echipei guvernamentale”, se arată în decizia Curții, consemnată de independent.md.

Curtea Constituțională consideră “refuzul presedintelui de a-și executa obligațiile constituționale” drept o “imposibilitate temporara de a-și exercita atribuțiile în cauză”, fapt ce justifică, potrivit Curții Constituționale, “instituirea interimatului funcției care se asigură, în ordine, de președintele Parlamentului sau de primul ministru pentru exercitarea acestor obligații constituționale a presedintelui”.

În replică, Idor Dodon a calificat această decizie drept “uzurpare a puterii de stat” și i-a amenințat pe judecătorii Curții că se vor lua măsuri împotriva lor după viitoarele alegeri legislative. “O să răspundeți pentru asta. Vine timpul. Fiecare acțiune și decizie a dvs. va fi examinată imediat după următoarele alegeri parlamentare. Va fi altă componență a Curții Constituționale. Și pentru fiecare decizie, fiecare din dvs. veți răspunde”, a declarat Igor Dodon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.