Connect with us

INTERNAȚIONAL

Curtea Penală Internațională joacă un rol de neînlocuit în a face dreptate victimelor celor mai grave crime comise în întreaga lume, subliniază apărători ai lumii bazate pe reguli, printre care și Josep Borrell

Published

on

© European Union, 2024

Curtea Penală Internațională, moștenitoare a Curții de la Nuremberg care a judecat liderii naziști după cel de-al Doilea Război Mondial, joacă un rol de neînlocuit în a face dreptate victimelor celor mai grave crime comise în întreaga lume, subliniază mai multe personalități care apără ”lumea bazată pe reguli”, precum fostul Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, care și-a încheiat recent mandatul, și Denis Mukwege, laureat al Premierului Nobel pentru Pace în anul 2018.

Aceștia critică într-un articol de opinie publicat în Politico Europe abordarea președintelui american Donald Trump care a decis să ”sancționeze pe oricine cooperează cu CPI, inclusiv persoane fizice, ONG-uri, companii și avocați”.

”În calitate de apărători ai unei lumi bazate pe reguli, avem responsabilitatea de a proteja CPI, deoarece este un bun comun crucial pentru omenire. În calitate de victime, apărăm CPI pentru că este singura noastră speranță de dreptate”, menționează aceștia, amintind performanțele instituției internaționale care a luat ființă în 2002.

Autorii nu au omis să reamintească faptul că aceleași autorități americane care au criticat mandatele de arestare ale Curții Penale Internaționale emise pe numele lui Benjamin Netanyahu și pe numele fostului ministru israelian al Apărării Yoav Gallant au salutat mandatele de arestare emise pe numele președintelui rus Vladimir Putin.

”Într-adevăr, această ordine mondială bazată pe reguli este un bun comun global esențial care trebuie păstrat. Justiția nu poate fi pe două niveluri: Ea nu poate fluctua în funcție de alianțele geopolitice ale celor 125 de semnatari ai Statutului de la Roma. În plus, Europa nu poate lăsa actuala administrație americană să distrugă valorile fundamentale ale UE. Ea nu poate permite distrugerea instrumentelor multilaterale deja prea slabe pe care le avem pentru a proteja drepturile fundamentale ale omului. De dragul victimelor, precum și al nostru și al protecției suveranității noastre, nu putem lăsa administrația SUA să decidă dacă noi – sau orice altă țară care are nevoie – putem sau nu să lansăm o anchetă, să cerem despăgubiri pentru victime sau să condamnăm un criminal de război. Protejarea Curții împotriva sancțiunilor și presiunilor externe nu este doar o alegere politică, ci și o obligație legală pentru toți semnatarii Statutului de la Roma, în temeiul Acordului privind privilegiile și imunitățile CPI, care a fost adoptat la crearea acesteia”, subliniază semnatarii articolului de opinie.

În acest sens, ei fac apel la ”țările și instituțiile membre ale UE să fie vocea demnității umane la nivel global și să mobilizeze, să apere și să sprijine CPI”.

”În calitate de apărători ai unei ordini mondiale bazate pe reguli, în calitate de victime și de reprezentanți ai victimelor, facem apel la țările și instituțiile membre ale UE să activeze <<regulamentul de protecție>> pentru a contracara aceste sancțiuni americane. Instrument menit să protejeze persoanele și întreprinderile cu sediul în UE de efectele extrateritoriale ale sancțiunilor decise de țări din afara UE, acest statut ar permite continuarea relațiilor legale cu instanța. Acesta a fost deja utilizat pentru a proteja întreprinderile europene de sancțiunile americane împotriva Cubei și Iranului. Ce semnal am trimite dacă nu l-am activa acum, pentru a contracara sancțiunile împotriva CPI? Să nu permitem o astfel de lovitură unei ordini mondiale bazate pe reguli deja fragile”, conchid autorii.

Președintele Donald Trump a semnat la începutul lunii februarie un ordin executiv prin care impune sancțiuni Curții Penale Internaționale din cauza investigațiilor asupra Israelului, un aliat apropiat al SUA, conform AP

Nici SUA, nici Israelul nu sunt membre ale Curții și nici nu o recunosc, care a emis un mandat de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu pentru presupuse crime de război în legătură cu răspunsul său militar în Gaza după atacul Hamas împotriva Israelului în octombrie 2023. Zeci de mii de palestinieni, inclusiv copii, au fost uciși în timpul răspunsului armatei israeliene.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

MAREA BRITANIE

Ilie Bolojan participă sâmbătă la videoconferinţa convocată de premierul britanic Keir Starmer după discuțiile SUA – Ucraina de la Jeddah

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele interimar Ilie Bolojan va participa, sâmbătă, de la ora 12:00, la reuniunea în format de videoconferinţă convocată de prim-ministrul britanic Keir Starmer.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, reuniunea în format videoconferinţă a fost convocată de prim-ministrul Regatului Unit, Keir Starmer, în continuarea summitului găzduit la Londra în data de 2 martie 2025, la care a participat și Ilie Bolojan, şi ca urmare a discuţiilor dintre Ucraina şi SUA de la Jeddah, Arabia Saudită, din 11 martie 2025.

Statele Unite și Ucraina au adoptat marți, la Jeddah, pe malul Mării Roșii, o declarație comună care conciliază tensiunile dintre Washington și Kiev apărute în urma altercației dintre președinții Donald Trump și Volodimir Zelenski, cu SUA anunțând ridicarea imediată a suspendării schimbului de informații și reluarea asistenței de securitate pentru Ucraina și cu Ucraina acceptând o propunere americană pentru un armistițiu de 30 de zile și pentru pași concreți către restabilirea unei păci durabile, ca urmare a invaziei ruse.

Președintele american Donald Trump a afirmat vineri că există o “șansă foarte bună” ca războiul dintre Rusia și Ucraina să se poată încheia după discuțiile “productive” de joi pe care emisarul american Steve Witkoff le-a avut la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin.

Reuniunea prin videoconferință convocată de Starmer vine și după ce presa a relatat că prim-ministrul britanic și consilierul său principal pe probleme de securitate au lucrat intens pentru a salva relația afectată dintre Kiev și Washington, elaborând un plan de armistițiu care ar putea într-o zi să deschidă calea către pace. De altfel, șeful guvernului britanic l-a vizitat pe Trump la Casa Albă cu o zi înainte de confruntarea verbală aprinsă din Biroul Oval dintre președintele american și cel ucrainean.

Ulterior, la două zile distanță de la acel moment negativ, premierul britanic i-a găzduit pe aliații europeni și pe președintele Volodimir Zelenski la un summit la Londra.

Summitul de la Londra al aliaților Ucrainei s-a încheiat cu liderii europeni vorbind “pe aceeași voce” într-un “moment de răscruce al istoriei” și cu premierul britanic Keir Starmer, gazda reuniunii, confirmând planurile de a asambla “o coaliție de voință” pentru a pune în aplicare un acord de pace între Rusia și Ucraina și a o garanta, cu sprijinul Statelor Unite. Premierul Keir Starmer a anunțat atunci că liderii prezenți au fost de acord să mențină fluxul de ajutor militar și să crească presiunea economică asupra Rusiei și că vor insista asupra faptului că Ucraina trebuie să fie prezentă la masa negocierilor de pace. De asemenea, președintele francez Emmanuel Macron a precizat că Parisul și Londra propun un armistițiu ruso-ucrainean de o lună “în aer, pe mare și infrastructură energetică”.

Continue Reading

G7

Canada: Mark Carney a preluat mandatul de premier de la Justin Trudeau cu mesajul că țara “nu va face parte niciodată din SUA”

Published

on

© Liberal Party of Canada/ Facebook

Canada “nu va face parte niciodată din Statele Unite”, a afirmat vineri noul premier canadian Mark Carney, în cadrul primului său discurs oficial într-o țară tulburată în fața amenințărilor lansate de puternicul său vecin american, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Nu vom face niciodată, niciodată, în niciun fel parte din Statele Unite“, a declarat el, ca răspuns la aluziile repetate ale președintelui Donald Trump privind posibilitatea de a face din Canada al 51-lea stat american. Carney a reluat astfel aceleași afirmații pe care le-a susținut duminică în fața Partidului Liberal, unde a câștigat competiția pentru șefia partidului de guvernământ.

 

Carney a precizat că respectă Statele Unite și caută modalități de a “lucra cu” președintele american Donald Trump.

Mark Carney a fost învestit oficial vineri prim-ministru al Canadei, ceea ce îl pune în poziția de a lupta împotriva taxelor vamale impuse de președintele american Donald Trump care riscă să afecteze puternic economia canadiană, notează Reuters. Canada deține în 2025 și președinția grupului G7.

Donald Trump a reluat miercuri amenințările la adresa suveranității Canadei, insistând asupra anexării și afirmând că granița stabilită cu mai bine de 150 de ani în urmă între cele două țări este o linie “artificială”.

Carney, un novice în politică, a susținut că este cel mai bine plasat pentru a revigora partidul și pentru a supraveghea negocierile comerciale cu Trump, care amenință cu tarife suplimentare care ar putea paraliza economia canadiană dependentă de exporturi.

Trudeau a impus Statelor Unite tarife de retorsiune în valoare de 30 de miliarde de dolari canadieni ca răspuns la tarifele pe care Trump le-a impus Canadei.

Victoria lui Carney marchează prima dată când un outsider fără o experiență politică reală devine prim-ministru canadian. Acesta a declarat că experiența sa ca prima persoană care a ocupat funcția de guvernator a două bănci centrale din G7 – Canada și Anglia – înseamnă că era cel mai bun candidat pentru a face față lui Trump.

Continue Reading

NATO

Secretarul general NATO deschide ușa normalizării “pas cu pas” a relațiilor cu Rusia după încheierea războiului: Să nu fim naivi cu privire la ruși, dar Rusia este acolo, nu va dispărea

Published

on

Europa și Statele Unite ar trebui să normalizeze în cele din urmă relațiile cu Rusia odată ce luptele din Ucraina se vor încheia, a declarat vineri secretarul general al NATO, Mark Rutte.

Este normal dacă războiul se va fi oprit ca Europa cumva, pas cu pas, și de asemenea SUA, pas cu pas, să restabilească relații normale cu Rusia”, a declarat Rutte într-un interviu acordat vineri publicației Bloomberg, citat de Politico Europe.

Cu toate acestea, liderul aliat a adăugat că Alianța Nord-Atlantică trebuie să mențină presiunea asupra Moscovei pentru a se asigura că se angajează serios în negocierile în curs de încetare a focului.

Categoric, nu am ajuns încă acolo“, a spus el, referindu-se la orice normalizare a relațiilor.

Acesta este motivul pentru care avem sancțiuni. Să nu fim naivi cu privire la ruși. Dar, pe termen lung, Rusia este acolo, iar Rusia nu va dispărea“, a adăugat el.

Declarația lui Rutte vine la o zi după ce s-a întâlnit cu președintele american Donald Trump la Casa Albă, unde cei doi au discutat despre planul SUA pentru o încetare a focului în Ucraina, la mai mult de trei ani de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă.

Liderul NATO a refuzat să comenteze fezabilitatea planului de încetare a focului de 30 de zile, dar l-a numit un “plan foarte inteligent” și a spus că este “încântat” de evoluții.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
MAREA BRITANIE9 hours ago

Ilie Bolojan participă sâmbătă la videoconferinţa convocată de premierul britanic Keir Starmer după discuțiile SUA – Ucraina de la Jeddah

G79 hours ago

Canada: Mark Carney a preluat mandatul de premier de la Justin Trudeau cu mesajul că țara “nu va face parte niciodată din SUA”

CONSILIUL EUROPEAN11 hours ago

Antonio Costa îi convoacă pe liderii UE la summitul Consiliului European axat pe competitivitate, apărare și Ucraina. Va avea loc o primă dezbatere privind viitorul buget pe termen lung

NATO12 hours ago

Secretarul general NATO deschide ușa normalizării “pas cu pas” a relațiilor cu Rusia după încheierea războiului: Să nu fim naivi cu privire la ruși, dar Rusia este acolo, nu va dispărea

U.E.14 hours ago

“Germania s-a întors!”, exclamă Merz după acordul istoric privind creșterea datoriei pentru a finanța înarmarea: “Germania își aduce marea contribuție la apărarea libertății și păcii în Europa”

RUSIA14 hours ago

Trump anunță că SUA au avut “discuții foarte bune și productive” cu Putin: Este o șansă foarte bună ca acest război să se încheie

U.E.15 hours ago

UE salută finalizarea negocierilor pentru Tratatul de Pace dintre Armenia și Azerbaidjan

ROMÂNIA15 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

CONSILIUL EUROPEAN15 hours ago

Bolojan se va consulta cu Guvernul înainte de summitul Consiliului European: Vor fi două categorii de fonduri pentru apărare, unele gestionate la nivel național și altele integrat european

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Raport Comisia Europeană: 70% dintre consumatorii europeni au încredere că drepturile lor sunt respectate de comercianți, însă riscurile online persistă

ROMÂNIA15 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL1 day ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 days ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ4 days ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII1 week ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

NATO1 week ago

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Ilie Bolojan, după primul său Consiliu European: Am stabilit ca prioritară întărirea flancului estic, de la Baltică la Marea Neagră. Prioritățile militare ale României vor fi stabilite în comun cu NATO

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Ilie Bolojan: România nu va trimite trupe în Ucraina, ci poate fi un hub logistic pentru alte trupe; România va participa la reuniunea șefilor apărării de la Paris

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu: Când românii mai aud vreun mistic care le spune că nu avem nevoie de banii europeni, să se gândească cum ar fi arătat astăzi România fără această sursă importantă de finanțare

Trending