Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE) sprijină crearea unui Plan european de acțiune pentru combaterea expedierilor ilegale de deșeuri, deschidere pe care a exprimat-o în cadrul unei intervenții în prima sesiune plenară a Parlamentului European din acest an, care a debutat cu
dezbaterea unor teme de relevanță ridicată pentru Uniunea Europeană, printre care și cea mai sus amintită.
”După cum bine știți, transferurile ilegale de deșeuri au atins cote alarmante și pe teritoriul Uniunii Europene și generează consecințe grave și pe termen lung asupra sănătății publice și a mediului înconjurător. Această situație trebuie corectată urgent și îmi exprim pe această cale sprijinul ferm pentru acordul ambițios la care s-a ajuns în Comisia ENVI referitor la revizuirea legislației privind expedierile de deșeuri care cuprinde reguli clare și stricte pentru combaterea traficului ilegal de deșeuri”, a subliniat eurodeputatul, care este membru supleant în Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din legislativul european.
Pe lângă acțiunile înglobate în înțelegerea convenită în Comisia ENVI, Dan Motreanu sprijină, de asemenea, ”rolul central pe care trebuie să îl joace Oficiul European de Luptă Antifraudă în investigațiile transnaționale, consolidarea cooperării între statele membre, înăsprirea regimului de sancțiuni pentru a descuraja activitățile infracționale în acest domeniu și, în final, atenția asupra nevoii urgente de a crea Planul european de acțiune pentru combaterea expedierilor ilegale de deșeuri pentru a ne asigura astfel succesul în lupta împotriva acestui fenomen”.
Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară a adoptat la începutul lunii decembrie a anului trecut poziția sa privind normele revizuite care reglementează transporturile de deșeuri pentru a stimula economia circulară, eficiența resurselor și obiectivele de poluare zero ale UE. Documentul a primit 76 de voturi pentru, niciun vot împotrivă și cinci abțineri.
Îmbunătățirea schimbului de informații și a transparenței privind transferurile în UE
Europarlamentarii și-au exprimat atunci propunerea Comisiei de a interzice în mod explicit transferurile în interiorul UE a tuturor deșeurilor destinate eliminării, cu excepția cazului în care sunt autorizate în cazuri limitate și bine justificate.
Potrivit textului adoptat, Comisia ar urma să elaboreze criterii uniforme de clasificare a deșeurilor pentru a se asigura că normele nu sunt eludate, făcând o distincție clară, de exemplu, între bunurile folosite și deșeuri.
Noile norme ar include digitalizarea schimbului de informații și documente în cadrul pieței interne. Stocarea informațiilor într-un sistem electronic central ar îmbunătăți raportarea, analiza și transparența datelor, au subliniat atunci europarlamentarii.
Consolidarea prevenirii și detectării transporturilor ilegale
Eurodeputații au solicitat crearea unui mecanism UE de direcționare bazat pe riscuri pentru a ghida țările UE care efectuează inspecții pentru a preveni și detecta transporturile ilegale de deșeuri.
Alte măsuri propuse în raportul adoptat:
- interzicerea exporturilor de deșeuri din plastic către țările non-OCDE și eliminarea treptată a exporturilor de deșeuri din plastic către țările OCDE în termen de 4 ani;
- înăsprirea cerințelor de a demonstra că deșeurile transportate sunt gestionate într-un mod ecologic;
- consolidarea parteneriatului cu sectorul deșeurilor, de exemplu, în contextul dialogului privind clima și al rapoartelor anuale ale Comisiei.