Daniel Buda
Daniel Buda cere Comisiei Europene să sporească eficiența sprijinului financiar pentru fermierii români prin măsuri concrete care să faciliteze exportul de cereale ucrainene către zonele în care este nevoie de ele
Published
8 months agoon
By
Teodora Ion
Eurodeputatul PNL Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European, a adus în discuție în cadrul reuniunii grupului PPE din legislativul european situația dificilă cu care se confruntă fermierii români din cauza fluxului de cereale din Ucraina.
”România nu poate fi lăsată singură în fața afluxurilor de cereale din Ucraina! Nu ne putem omorî proprii fermieri încercând să salvăm lumea! Săptămâna aceasta am avut mii de tractoare în stradă și vămile blocate de către fermieri. Urmăresc constant evoluția acestor chestiuni și în curând se va ajunge la un blocaj total dacă nu se vor lua măsuri urgente! Fermierii din România nu au mai avut acces la piețele la care aveau acces în mod tradițional din cauza faptului că infrastructura de transport a fost grevată de transportul de cereale din Ucraina. Nu mai vorbesc de cantitatea uriașă de cereale rămasă în România care a pus o presiune constantă și crescândă asupra fermierilor români, aducându-i la faliment! Să fie foarte clar, România nu poate să fie lăsată singură în această bătălie”, a amintit Buda.
Acesta a reiterat faptul că sumele oferite de Comisia Europeană pentru compensarea pierderilor trebuie să fie însoțite și de măsuri concrete legate de facilitarea transportului de cereale din Ucraina către zonele care au cu adevărat nevoie.
”Nu se poate ca in Africa sa moara oamenii de foame iar noi sa nu fim în stare să transportăm cerealele din Ucraina în acele zone! Polonia și Ungaria au anunțat ieri că suspendă transportul sau importul de cereale din Ucraina în țările lor. România este lăsată singură. Este nevoie de o acțiune concentrată din partea Comisiei Europene, astfel încât fermierii din România să fie sprijiniți în această direcție! În caz contrar ne vom trezi că vom avea în Parlamentul European, 30% partide extremiste și nu o să știm de ce nu am avut noroc în viață”, a fost semnalul de alarmă tras de eurodeputat.
Apelul vine în contextul în care Polonia, prin vocea ministrului său al Agriculturii, Robert Telus, a anunțat că va opri temporar importurile de cereale ucrainene, pentru a atenua impactul asupra prețurilor, dar tranzitul va fi încă permis, după ce grupuri de agricultori polonezi au recurs la acţiuni de protest ce s-au soldat cu demisia lui Henryk Kowalczyk, de acum fost ministru al Agriculturii.
Citiți și
Ucraina ar putea exporta mai multe cereale în lunile următoare, ceea ce ar ridica exporturile sezoniere la aproape 53 milioane de tone
Ucraina și Polonia anunță că au găsit o soluție pentru a calma furia fermierilor polonezi, anunță Volodimir Zelenski: Nu vor mai exista complicaţii între prieteni adevăraţi
Uniunea Europeană a deschis piețele pentru cerealele ucrainene pentru a ajuta Kievul în războiul cu Rusia, fapt ce a dus la blocaje logistice ca urmare a cantității mari de marfă, ce trebuia să ajungă în țări terțe, dar care a sfârșit prin a rămâne în statele de intrare.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

You may like
Declarație comună la finalul summitului internațional privind securitatea alimentară mondială: Țările care periclitează securitatea alimentară ar trebui să se confrunte cu repercusiuni internaționale imediate
În ziua comemorării victimelor Holodomorului, Volodimir Zelenski îl compară pe Putin cu Stalin și evidențiază că ”foamea nu ar trebui niciodată să mai fie folosită ca armă împotriva libertății oamenilor”
UE va aloca 50 de milioane de euro pentru repararea și modernizarea infrastructurii portuare din Ucraina, anunță Ursula von der Leyen: Împreună vom livra cereale ucrainene în întreaga lume
Summitul internațional privind securitatea alimentară mondială. Marcel Ciolacu anunță că România va crește capacitatea de transport a cerealelor ucrainene cu sprijinul partenerilor internaționali și al UE
România folosește fonduri europene pentru sprijinirea fermierilor și modernizarea infrastructurii agricole, subliniază Dan Motreanu
Coridorul alternativ pentru exportul cerealelor ucrainene va continua, în pofida tuturor amenințărilor, dă asigurări Volodimir Zelenski
Dan Motreanu
Europarlamentarii PNL Dan Motreanu și Daniel Buda, scrisoare către șefa Comisiei Europene pentru susținerea sectorului agricol din R. Moldova
Published
2 months agoon
September 29, 2023
Europarlamentarii PNL Dan Motreanu și Daniel Buda au adresat președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o scrisoare prin care solicită sprijin pentru parcursul pro-european al Republicii Moldova și susținerea sectorului agricol din această țară.
“La fel ca în cazul celorlalți vecini ai Ucrainei, importurile de cereale ieftine duc la scăderea prețurilor și creează probleme serioase fermierilor autohtoni. Cantitatea de grâu importată pe teritoriul Republicii Moldova după declanșarea războiului a crescut de peste 50 de ori iar prețul curent la grâu pe piața moldovenească este de aproape trei ori mai mic față de costurile de producție. Astfel, fermierii nu numai că nu au rentabilitate, ci sunt în pragul falimentului”, a transmis Dan Motreanu, pe pagina sa de Facebook.
În plus, arată cei doi eurodeputați, Republica Moldova a pierdut piețe de desfacere din cauza cerealelor mai ieftine provenite din Ucraina și Rusia.
“Situația economică a Republicii Moldova s-a deteriorat, chiar și în condițiile sprijinului primit de la UE și de la unele state membre, inclusiv România. Locuitorii Republicii Moldova, care erau în mare parte dependenți de gazul rusesc, și-au văzut facturile crescând cu 700% și prețul energiei electrice cu 400%”, au transmis Motreanu și Buda.
Cei doi europarlamentari români atrag atenția că această situație oferă vizibilitate partidelor anti-europene.
“Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană. UE trebuie să susțină și mai mult Republica Moldova, în caz contrar parcursul european poate fi pus sub semnul întrebării la următoarele alegeri. Îndemnăm Comisia Europeană să susțină prin toate mijloacele pe care le are la dispoziție parcursul proeuropean al Republicii Moldova, să invite acest stat candidat la consultări și dialog pe toate subiectele care au un impact asupra sa. Solicităm Comisiei Europene să identifice modalități pentru a susține direct sectorul agricol din Republica Moldova, care angajează peste 20% din forța de muncă națională”, conchid Dan Motreanu și Daniel Buda.
Daniel Buda
O delegație a Comisiei pentru agricultură din Parlamentul European, din care face parte și Daniel Buda, s-a întâlnit cu edilul clujean Emil Boc: “Fermierii din România au nevoie de ajutor”
Published
5 months agoon
June 20, 2023
O delegație a Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală, din care face parte și eurodeputatul Daniel Buda, în calitate de vicepreședinte al Comisiei, se află în perioada 19-21 iunie în România pentru a discuta problema cerealelor ucrainene și sprijin pentru fermierii români.
În cadrul unei întrevederi, la Cluj-Napoca, cu primarul Emil Boc, membrii Comisiei AGRI, edilul clujean, autorităților locale și naționale, fermierii și reprezentanții sectorului agricol au discutat despre provocările acestui sector.
“Fermierii din România au nevoie de ajutor pentru a concura cu proliferarea cerealelor ieftine din Ucraina”, a atenționat europarlamentarul Daniel Buda.
Potrivit acestuia, coridoarele de solidaritate, suspendarea taxelor vamale și renunțarea la cerința certificatelor sanitare și veterinare au făcut ca produsele ucrainene să pătrundă mai ușor pe piețele din România.
“Pentru fermierii de cereale din țară, acest lucru creează o situație tulburătoare. Mai mult decât atât este extrem de important ca toți fermierii din UE să aibă parte de același nivel de subvenționare. În mod paradoxal, subvențiile cele mai mici în momentul de față se află în statele aflate în proximitatea graniței cu Ucraina”, a subliniat eurodeputatul.
Membrii Parlamentului European, inclusiv în dialogul cu Comisia Europeană, încearcă să găsească cele mai bine soluții pentru statele aflate în proximitatea Ucrainei, a mai indicat Daniel Buda.
Daniel Buda
Grupul PPE discută la Roma despre viitorul Europei. Daniel Buda: Poate fi privit doar din perspectiva unei Europe unite în jurul valurilor creștine
Published
6 months agoon
June 9, 2023By
Teodora Ion
Viitorul Europei poate fi privind doar din perspectiva unei Europe unite în jurul valorilor creștine, a evidențiat eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), în contextul în care acesta se află în Italia alături de Grupul PPE din Parlamentul European pentru a discuta despre viitorul Europei și despre rolul creștinismului.
”Astăzi, Ordinul de Malta găzduiește o dezbatere despre creștinism și responsabilitatea Europei în lume. Membrii Grupului PPE vor discuta cu Episcopul Mariano Crociata, președintele Comisiei Conferinței Episcopale a Uniunii Europene și cu alți reprezentanți de frunte ai Bisericii”, a detaliat acesta.
Buda a mai anunțat că va ”urma o dezbatere aprofundată asupra rolului valorilor creștine în procesele de integrare europeană”.
”Într-o lume frământată de războaie, criză alimentară acută în unele părți ale globului și nu în ultimul rând criza climatică, este poate mai important ca niciodată ca valorile creștine sa ne unească în demersurile noastre ca nimeni sa nu fie lăsat in urmă”, a conchis Daniel Buda.
La rândul său, președintele popularilor europeni, Manfred Weber, a evidențiat că ”anii următori vor fi decisivi pentru creștin-democrația europeană”, conform unui comunicat al Grupului PPE.
”Trebuie să continuăm să facem alegeri dificile pentru a construi o Europă a cetățenilor. Timpurile se schimbă și și noi trebuie să ne schimbăm odată cu ele. Trebuie să modelăm modul nostru de viață european. În acest fel, trebuie să prețuim și să susținem valorile noastre. Fără aceste valori creștine, modul nostru de viață european și-ar pierde sufletul; Europa și-ar pierde sufletul”, a menționat Manfred Weber.
Concrete & Design Solutions

Liderii instituțiilor UE fac un apel la “pornirea” apărării europene pentru a reflecta nivelul de ambiție al “Uniunii geopolitice”

Klaus Iohannis: Mandatul noului șef al Statului Major al Apărării trebuie să fie încă un pas în consolidarea capacității de apărare a României

Premierul Ciolacu și ministrul Odobescu regretă dispariția lui Henry Kissinger: Un mare om de stat care a lăsat o amprentă de neșters asupra istoriei mondiale

“Un gigant al istoriei”: Franța, Germania, UE, Rusia, China, Japonia și Ucraina l-au omagiat pe Henry Kissinger, decedat la vârsta de 100 de ani

Patru avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Turce au aterizat în România pentru misiuni de poliție aeriană întărită sub comanda NATO

Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord privind legislația UE de protecție a jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului

Guvernul britanic respinge ideea de a readera la UE după ce Ursula von der Leyen a sugerat că generația mai tânără va putea “repara” greșeala Brexit

A murit Henry Kissinger, figură marcantă a diplomației SUA și fost secretar de stat și consilier pentru securitate națională. Veteranul diplomat avea 100 de ani

Comisia Europeană propune crearea unui spațiu european comun al datelor privind mobilitatea și consolidarea drepturilor călătorilor care achiziționează pachete de servicii

UE are un „interes strategic” pentru dezvoltarea unui cadru de dialog actualizat cu Turcia, bazat pe „relații de cooperare mai bune și reciproc avantajoase” (raport)

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

Volodimir Zelenski, Maia Sandu și Charles Michel afirmă “calea europeană” a Ucrainei și Moldovei la zece ani de la EuroMaidan: Aderarea va întări frontiera estică a UE

Premierul Marcel Ciolacu: Prin centrele de zi destinate sprijinirii copiilor expuși riscului de a fi separați de familie ne asigurăm că toți copiii au șanse egale de a-și dezvolta potențialul

Tanzania poate conta pe România în ceea ce privește promovarea și dezvoltarea relațiilor cu UE, îi transmite Klaus Iohannis președintei țării africane
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Situația din Israel și Fâșia Gaza: Ministrul Luminița Odobescu consideră că soluția celor două state reprezintă ”singura garanție pentru securitatea și stabilitatea în regiune”
- ROMÂNIA1 week ago
Ministrul Sănătății semnalează: În România nu producem niciun medicament inovativ. Un model economic care să încurajeze industria, necesar
- INTERNAȚIONAL1 week ago
Ministrul Odobescu, la reuniunea G7+ privind infrastructura energetică a Ucrainei: România lucrează la îmbunătățirea conexiunii Ucrainei și R. Moldova la infrastructura europeană
- PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago
Parlamentul European solicită ca primatul dreptului UE să fie înscris în tratatele Uniunii Europene: Doar Curtea de Justiție a UE poate interpreta dreptul european
- ROMÂNIA1 week ago
Președintele ARPIM Cecilia Radu: Industria farmaceutică inovatoare, unul dintre cele mai importante motoare ale ecosistemului de inovație european