ANALIZA CALEAEUROPEANA.RO De ce vine Victoria Nuland in Romania. Mizele strategice ale relatiei Europa-SUA

de Razvan Buzatu, sef Departament Afaceri Europene si Globale, caleaeuropeana.ro

De-a lungul ultimilor 20 de ani, SUA a tot incercat sa dezvolte si sa intareasca legatura transatlantica cu Uniunea Europeana si cu Eurasia. Prin pozitiile detinute de diplomati si oameni de stat americani cu experienta in domeniul afacerilor europene si eurasiatice au fost initiate actiuni care au dus catre realizarea acestui deziderat. Doar ca, in cei cinci ani de criza financiara si economica, SUA au avut un traseu diferit de redresare economica fata de cel avut de Europa si, implicit, de Uniunea Europana (UE).

razvan buzatuFiind sub presiuni financiare puternice si mergand pe cai diferite pentru a-si rezolva problemele continentale, regionale si nationale proprii, SUA si UE au neglijat relatia translatlantica, care a trecut printr-o perioada de stagnare. Oficial, insa, au fost transmise mesaje periodice de ambele parti referitoare la importanta relatiei transatlantice si la continuitatea acesteia. Din acest punct de vedere mandatul lui Philip Gordon a avut de suferit pentru ca elemente importante ca implicarea multilaterala a UE in Afganistan, mentinerea sanctiunilor fata de Iran, problema proliferarii armelor nucleare si de distrugere in masa, scutul anti-racheta, dezvoltarea comuna a industriei europene de aparare precum si altele, au fost trecute in planul secund, intr-o Europa care se vedea nevoita sa se concentreze din ce in ce mai mult pe problemele interne, nationale si, intr-o oarecare masura si pe cele europene, dar din ce in ce mai putin pe cele globale.

Odata cu numirea Victoriei Nuland, in septembrie 2013, ca asistent pentru afaceri europene si eurasiatice al Ministrului de Externe al SUA, Administratia Obama a vazut un culoar nou pe care se poate construi. Un om care cunoaste Europa, inclusiv prin intermediul experientei acumulate ca ambasador al SUA pe langa NATO, care nu s-a s-a erodat in perioada de criza financiara si economica si care ar putea sa construiasca ceea ce Presedintele Obama numea Renasterea Transatlantica. Pornind de le aceste puncte forte, Victoria Nuland si-a inceput mandatul pregatind in lunile octombrie si noiembrie 2013 vizita in Europa. Aceasta vizita sta sub auspiciile unor mesaje clare: relatiile SUA cu Europa sunt vazute ca cel mai puternic catalizator al gasirii solutiilor globale necesare pentru provocarile exitente, ca piatra de temelie si de suport a actiunilor SUA la nivel global, precum si ca dezvoltarea unei comunitati translatlantice intr-un spectru geopolitic care este din ce in ce mai volatil si intr-o continua schimbare.

Astfel, constructia acestei comunitati transatlantice nu poate incepe decat:

– tinand cont de motorul de dezvoltare al Uniunii Europene, de aici si vizita in Germania si Franta,

– de relatiile de parteneri strategici si traditionali dintre SUA si Olanda, avand in vedere participarea Olandei in cadrul unor misiuni de mentinere a pacii in Irak si Afganistan, precum si in cadrul misiunii Forta Internationala de Asistenta pentru Securitate (ISAF) si a Operatiei « Enduring Freedon » din Afganistan,

– de noua pozitie strategica a Lituaniei fata de SUA, prin intermediul pozitionarii capitalei Vilnius ca punct de dezvoltare si consolidare regionala a relatiilor SUA cu Rusia si de importanta strategica a Lituaniei in cadrul Uniunii Europene dupa exercitarea Presedintiei Uniunii Europene,

– de pozitionarea Romaniei ca actor regional de importanta strategica pentru SUA, prin intermediul bazelor SUA in tara, a centrului HUMINT al NATO de la Oradea, al amplasarii scutului anti-racheta pe teritoriul Romaniei, al posibilului rol catalizator al Romaniei in regiunea Marii Negre si vecinatatea acesteai, al pregatirea pentru Presedintia UE ce va fi detinuta de Romania in anul 2019, si, de ce nu, si prin prisma relatiilor Romania-China.

Vizita Victoriei Nuland in Romania are loc intr-un moment in care, la nivelul UE intram intr-o noua perspectiva financiara 2014-2020, in care UE pare mai stabila din punct de vedere financiar si economic, si pare ca ar putea revigora relatiile translatlantice. Numai ca de la revigorarea relatiilor transatlantice la crearea unei comunitati transatlantice este cale lunga. Cum UE nu vorbeste inca cu o singura voce, calea trebuie batatorita si la nivel bilateral. De aceea, vizita in aceste patru tari este binevenita, iar discutiile deschise ca intre parteneri sunt benefice, chiar daca, SUA, prin intermediul oficialilor sai, ne mai ridica semne de intrebare asupra functionalitatii statului.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.