Connect with us

U.E.

De la Göteborg la Porto: Social-democrații europeni au stabilit calea unei Europe mai echitabile pentru toți

Published

on

© pes.eu

În ajunul Summitului Social de la Porto, social-democrații au organizat o întrevedere pentru a stabili o agendă ambițioasă pentru drepturile sociale.

Potrivit unui comunicat al PES, prim-miniștrii, membri ai Parlamentului European, sindicaliști și muncitori din sectoare esențiale au participat la un eveniment hibrid intitulat ”De la Göteborg la Porto: Calea către o Europă socială” în cadrul căruia au discutat despre punerea în aplicare a Pilonului european al drepturilor sociale.

Prin intermediul acestui pilon, social-democrații depun eforturi pentru a pune capăt sărăciei în rândul copiilor, inegalității de gen și deceselor la locul de muncă, asigurând în același timp locuri de muncă decente, salarii echitabile și ”dreptul cetățenilor de a se deconecta”.

Așadar, Summitul Social de la Porto, convocat de premierul Antonio Costa, reprezintă oportunitatea de a pune Europa pe o cale mai echitabilă.

”Porto (n.r. summitul social) va reprezenta un punct de cotitură pentru Europa: oamenii trebuie să reprezinte o prioritate, dincolo de PIB, deoarece creșterea economică contează doar dacă îmbunătățește viața de zi cu zi a oamenilor. Nu există loc mai bun decât Portugalia pentru a arăta că o criză poate fi rezolvată prin solidaritate. După ani de austeritate, pandemia de COVID-19 a scos la iveală adevărul: doar politici sociale puternice pot contribui la înfruntarea crizei. Avem nevoie de o plasă socială pentru a scoate milioane de europeni din sărăcie și pentru a asigura salarii decente pentru așa-numiții muncitori săraci. Nu este posibil ca un copil din patru în UE să fie expus riscului de excluziune socială. Și trebuie să oferim sprijin pentru acei muncitori ale căror afaceri mici au fost afectate de restricțiile impuse ca urmare a pandemiei. Sper că liderii vor asculta apelul Summitului Social de la Porto și vor da un nou impuls drepturilor sociale”, a transmis președintele Grupului S&D din Parlamentul European, Iratxe García.

La rândul său, președintele PES, Serghei Stanișev, a subliniat că Summitul Social de la Porto ”reprezintă următorul mare pas pentru a asigura drepturi sociale puternice despre care credem că ar trebui să le aibă toți cetățenii. Prim-ministrul Costa a readus Europa socială în fruntea agendei. De la proclamarea Pilonului european al drepturilor sociale, în urma evenimentului organizat de premierul Stefan Löfven la Göteborg, am cerut ca acest pilon să fie tradus în politici concrete pentru cetățeni. Comisarul european Nicolas Schmit a avansat acest lucru prin planul de acțiune al Comisiei. Iar acum, acest summit reprezintă o oportunitate de a face noi pași. Criza COVID-19 a scos la iveală inegalitățile din societățile noastre. A evidențiat importanța serviciilor publice, efectele subfinanțării, necesitatea de a îmbunătăți condițiile de muncă și multe altele. Acum, luptăm din greu pentru a depăși această criză, dar odată depășită, nu ne putem întoarce la <<business as usual>>. Summitul din Porto trebuie să deschidă calea către o Europă mai dreaptă și mai echitabilă pentru toți”, a precizat Stanișev.

Comisia Europeană a prezentat la începutul lunii martie agenda ambițioasă pentru realizarea unei Europe sociale puternice, axate pe locuri de muncă și competențe adaptate exigențelor viitorului, și deschide calea către o redresare socioeconomică echitabilă, rezilientă și favorabilă incluziunii.

Planul propune, de asemenea, obiective principale în materie de ocupare a forței de muncă, de competențe și de protecție socială, pe care UE va trebui să le îndeplinească până în 2030.

Este o ocazie pentru Europa să își actualizeze cadrul de reglementare în domeniul social, integrând totodată cu succes transformările determinate de noile evoluții societale, tehnologice și economice și de consecințele socioeconomice ale pandemiei.

Obiectivele UE pentru concretizarea unei ambiții comune până în 2030

Planul de acțiune stabilește trei obiective principale pe care UE trebuie să le îndeplinească până în 2030:

  1. cel puțin 78 % dintre persoanele cu vârste între 20 și 64 de ani să aibă un loc de muncă;
  2. cel puțin 60% dintre adulți să participe anual la cursuri de formare;
  3. numărul persoanelor expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială să fie redus cu cel puțin 15 milioane.

Noile obiective principale pentru 2030 sunt compatibile cu obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU și susțin ambiția comună de a realiza o Europă socială puternică. Aceste obiective, împreună cu un tablou de bord social revizuit, îi vor permite Comisiei să monitorizeze progresele statelor membre în cadrul semestrului european.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

COMISIA EUROPEANA

La 20 de ani de la cel mai mare val de extindere a UE, Valdis Dombrovskis cere ca membrii mai noi să nu fie lăsați în urmă și solicită o acțiune rapidă privind începerea oficială a negocierilor de aderare cu Ucraina și R. Moldova

Published

on

© European Union, 2024/ Source: EC - Audiovisual Service

Extinderea UE a fost un succes în ansamblu, însă persistă o prăpastie economică între țările membre, a subliniat miercuri vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, răspunzător pentru o economie în serviciul cetățenilor.

La 20 de ani de la aderarea la UE a a 10 țări din Europa Centrală și de Est, este clar că extinderea a fost o decizie corectă ”atât din punct de vedere geopolitic, cât și economic”, a declarat comisarul pentru comerț, Valdis Dombrovskis, într-un interviu acordat în cadrul emisiunii POLITICO’s Brussels Playbook, adăugând că este imperativ ca UE să acționeze rapid și în ceea ce privește aderarea Ucrainei și Republicii Moldova la Uniune.

Cu toate acestea, oficialul european a semnalat că blocul european se confruntă cu inegalități în materie de creștere și cu ”provocări în materie de competitivitate” în rândul membrilor săi actuali, care ar putea să-l afecteze pe termen lung.

”Ne aflăm în fața unei transformări verzi și digitale a economiilor noastre (…) și este foarte important ca în acest proces să nu lăsăm țări și regiuni în urmă”, a declarat Dombrovskis, în contextul celebrării a 20 de ani de la cel mai mare val de extindere a UE.

Țările europene mai bogate care încearcă să concureze cu subvențiile americane și chinezești riscă să distrugă condițiile de concurență echitabilă ale pieței unice, a adăugat el.

”Nu toate țările au posibilități egale. Țările din sud și țările din est nu vor putea să își subvenționeze companiile la fel de masiv ca Germania sau Franța”, a declarat Dombrovskis.

El a adăugat că UE ar trebui să analizeze instrumente de finanțare la nivelul întregii Uniuni pentru a proteja aceste condiții de concurență echitabilă. ”Din punctul meu de vedere, cu cât există mai multă flexibilitate în ceea ce privește ajutoarele de stat, cu atât mai multă flexibilitate trebuie să existe pentru redistribuiri prin bugetul UE”, a spus Dombrovskis.

Referindu-se la impactul geopolitic al extinderii UE, comisarul leton a afirmat că aceasta ”a făcut din UE un actor global mai puternic și mai mare. Și a plasat ferm noile state membre în cadrul lumii democratice occidentale”.

Referindu-se la țările baltice, Dombrovskis a declarat că extinderea a fost posibilă în 2004 deoarece a avut loc într-o perioadă scurtă în care Rusia era mai puțin autoritară.

”Am folosit această fereastră geopolitică de oportunitate, la scurt timp după ce ne-am recăpătat independența, în direcția integrării în UE și NATO”, a spus Dombrovskis. Dar unele țări au fost lăsate în urmă ”în zona gri, între Rusia și Occident”, a continuat el.

Dombrovskis a susținut că este important ca UE să acționeze rapid în ceea ce privește candidaturile Ucrainei și Republicii Moldova de a adera la Uniune.

UE a demarat discuțiile de aderare cu cele două țări în decembrie, dar acestea așteaptă ca cele 27 de capitale europene să ajungă la un acord asupra cadrelor de negociere care stabilesc liniile directoare și principiile de bază pentru discuțiile de aderare, înainte ca negocierile să poată începe în mod oficial. Dombrovskis a susținut că, în mod ideal, acest lucru ar trebui să se realizeze până la summitul Consiliului European din iunie.

”Lumea este cu ochii pe noi. Acum nu este momentul să tergiversăm”, a spus el.

Constatând lipsa de lideri din țările din Europa Centrală și de Est la Bruxelles, el a cerut, de asemenea, ca UE să numească pe cineva din această regiune într-unul dintre posturile de conducere după alegerile europarlamentare din iunie.

Citiți și: Moldova, Ucraina și Balcanii au “fereastra istorică” de a-și lega viitorul de UE, apreciază șeful diplomației europene la 20 de ani de la cea mai mare extindere a UE

Două decenii de la “reunificarea unui continent divizat”: UE celebrează 20 de ani de la extinderea “Big Bang”, când zece țări au aderat la Uniune

La 1 mai 2004, Uniunea Europeană a marcat cel de-al cincilea val de extindere din istoria sa cu acceptarea celui mai mare număr de țări în familia europeană: Cipru, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

La trei ani distanță, în 2007, România și Bulgaria aveau să devină și ele membre, urmate în 2013 de Croația.

În contextul războiului ilegal și neprovocat declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, procesul de extindere a Uniunii Europene a revenit pe lista priorităților decidenților politici. Așa se face că șefii de stat sau de guvern au hotărât în cadrul Consiliului European din octombrie 2023 că este nevoie de lansarea unui proces de reflecție privind agenda strategică a UE pentru perioada 2024-2029, cu extinderea UE printre lista de priorități.

Pentru a fluidiza și facilita aceste consultări, Comisia Europeană a oferit o bază de dialog, propunând în martie 2024 o reformă “pre-extindere” a UE, axată pe integrarea treptată a țărilor candidate în piața unică și pe un mecanism de decizie cu majoritate calificată fără a periclita interesele strategice naționale.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Ursula von der Leyen condamnă violențele împotriva protestatarilor georgieni care ”își exprimă atașamentul puternic față de democrație” și își arată îngrijorarea față de ”legea privind influența străină”

Published

on

© European Union, 2022/ Source: EC - Audiovisual Service

Parlamentarii georgieni au adoptat miercuri o nou[ legislație controversată care ar califica grupurile societății civile finanțate de Occident drept agenți străini, în pofida indignării publice în creștere și a avertismentelor repetate că această măsură ar dinamita aspirațiile țării la Uniunea Europeană, anunță Politico Europe.

În cadrul celui de-al doilea vot în plen asupra proiectului de lege, parlamentarii din această țară din Caucazul de Sud au susținut propunerile guvernului cu 83-23, deschizând calea pentru ca legea să fie adoptată în următoarele săptămâni, chiar dacă mii de persoane au protestat în fața Adunării Naționale din capitala Tbilisi.

Autoritățile au folosit spray-uri cu piper și tunuri cu apă asupra a mii de protestatari din fața parlamentului georgian.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat violențele din Tbilisi.

”Urmăresc cu mare îngrijorare situația din Georgia și condamn violențele de pe străzile din Tbilisi. Cetățenii georgieni își demonstrează atașamentul puternic față de democrație. Guvernul georgian ar trebui să țină cont de acest mesaj clar. Uniunea Europeană și-a exprimat, de asemenea, în mod clar îngrijorarea cu privire la legea privind influența străină. Poporul georgian dorește un viitor european pentru țara sa. În semn de recunoaștere a acestor aspirații, Consiliul European din decembrie a acordat Georgiei statutul de țară candidată și a stabilit o cale clară pentru deschiderea negocierilor de aderare. Ne așteptăm ca guvernul georgian să acționeze rapid cu privire la măsurile pe care s-a angajat să le ia în calitate de țară candidată. Georgia se află la o răscruce de drumuri. Ea ar trebui să mențină cursul pe drumul spre Europa”, a menționat aceasta într-un comunicat dat publicității de instituția pe care o conduce.

Președinta georgiană pro-europeană Salome Zourabichvili a lansat un apel la adresa manifestanților să ”stea departe de ușile Parlamentului”, deoarece „legea este deja adoptată prin a doua lectură”. Ea a cerut manifestanților să mențină protestul pașnic pe bulevardul central Rustaveli.

”Lupta noastră este această lege, ea se află în cadrul alegerilor, în cadrul fiecărei legi adoptate de guvern care ne îndepărtează de calea europeană”, a menționat aceasta.

Măsurile legii se vor aplica ONG-urilor, instituțiilor media și grupurilor de campanie care primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate, va mai avea nevoie de un al treilea vot pentru a deveni lege.

Dar acum se așteaptă ca acest lucru să fie o formalitate, având în vedere că partidul de guvernământ Visul Georgian are majoritate și în această țară din Caucazul de Sud cutuma depunerii amendamentelor nu este des întâlnită.

Luni, comisia pentru afaceri juridice a parlamentului a dat undă verde legii după o audiere acerbă, în cadrul căreia parlamentari din opoziție au fost scoși din sală și li s-a interzis să pună întrebări din motive procedurale.

Între timp, ONG-uri și apărători ai drepturilor omului au declarat că li s-a refuzat posibilitatea de a prezenta argumente cu privire la potențialul impact al legii asupra activității lor, acuzându-l pe deputatul partidului Visul georgian și președintele comisiei, Anri Okhanashvili, că le-a ”cenzurat” vocile.

De asemenea, jurnaliștilor din mass-media online, care ar putea fi cei mai afectați de proiectul de lege, li s-a interzis accesul în parlament.

Proiectul de lege a fost propus inițial anul trecut, dar a fost retras de guvern după proteste publice de amploare și condamnări internaționale.

În timp ce Visul georgian susține că este necesar pentru a asigura transparența și pentru a proteja democrația fragilă a țării, criticii spun că proiectul de lege seamănă cu normele rusești privind ”agenții străini”, care au fost folosite pentru a închide grupurile societății civile și pentru a reprima vocile critice.

Când proiectul a fost reintrodus la începutul acestei luni, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că adoptarea proiectului de lege ar încălca termenii în baza cărora Georgiei i-a fost acordat statutul de candidat la aderarea la UE.

Marți seară, poliția a încercat să pună capăt demonstrațiilor pașnice din fața clădirii parlamentului din Tbilisi, folosind gaze lacrimogene și scuturi pentru a dispersa cu forța protestatarii.

S-a confirmat că cel puțin 63 de persoane au fost reținute, în timp ce un politician de rang înalt din opoziție a rămas cu un ochi umflat și fără dinți după ce ar fi fost bătut de ofițeri.

Ombudsmanul pentru drepturile omului al țării a acuzat autoritățile că au folosit o forță ”disproporționată” împotriva mulțimii, în timp ce Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a îndemnat partidul de guvernământ Visul georgian să se asigure că este respectat dreptul la întruniri pașnice.

Urmând exemplul Kievului, Tbilisi a decis la 3 martie 2022 să depună cererea de aderare la Uniunea Europeană, angajându-se pe o cale cu sens unic a valorilor democratice.

La distanță de câteva luni, mai precis pe 17 iunie 2022, Comisia Europeană a luat hotărârea de a-i oferi acestei țări din Caucaz o perspectivă de a deveni membră a Uniunii Europene, pentru ca pe 8 noiembrie 2023, să decidă recomandarea acordării statului de țară candidată, după ce a constat progresele înregistrate de Tbilisi, decizie adoptată ulterior de liderii UE la 15 decembrie 2023. 

Continue Reading

U.E.

Marcând 20 de ani de la aderare, Polonia anunță că va găzdui un summit privind relațiile UE- SUA în perioada președinției sale la Consiliul UE din 2025

Published

on

© Kancelaria Prezydenta/ Twitter

Viitoarea preşedinţie poloneză a Consiliului Uniunii Europene, funcţie ce va fi asigurată în prima jumătate din 2025, se va concentra pe consolidarea cooperării cu SUA şi Ucraina, a anunţat miercuri preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, relatează DPA.

”Ar trebui să organizăm două summituri europene în Polonia pentru a evidenţia cele mai importante elemente ale dezvoltării Europei pentru viitor”, a declarat Duda într-un discurs pentru celebrarea a 20 de ani de la aderarea Poloniei la UE, potrivit Agerpres.

El a precizat că primul summit ar urma să se concentreze pe relaţiile dintre UE şi SUA, iar al doilea va fi dedicat reconstrucţiei Ucrainei, ţară atacată de Rusia în mod nejustificat şi neprovocat în februarie 2022.

Această abordare a lui Duda, care s-a aflat recent la New York pentru o întâlnire cu candidatul republican și ex-președintele Donald Trump, reprezintă o reconfirmare a poziției exprimate în februarie 2023, la un an de la invazia rusă în Ucraina, când l-a găzduit la Varșovia pe președintele american Joe Biden, căruia i-a transmis că președinția Poloniei la Consiliul UE din 2025 va avea deviza consolidării legăturii transatlantice.

Polonia va asigura președinția Consiliului UE în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2025, după președinția Ungariei lui Viktor Orban.

Susţinătoare fermă a Kievului, Polonia doreşte să vadă progrese în procesul de aderare a Ucrainei la UE.

Andrzej Duda este apropiat de Partidul Lege şi Justiţie (PiS), formaţiune care a condus guvernul polonez până la alegerile de anul trecut. Centristul Donald Tusk, fost preşedinte al Consiliului European, a devenit prim-ministru în luna decembrie.

La 1 mai 2004, Estonia, Letonia, Lituania, Slovenia, Slovacia, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, Malta şi Cipru au aderat la Uniunea Europeană.

”Prezenţa noastră în UE a contribuit la dezvoltarea dinamică a Poloniei în ultimii 20 de ani într-o manieră care nu poate fi supraestimată”, a spus Duda, citat de agenţia de presă PAP. 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
COMISIA EUROPEANA10 mins ago

La 20 de ani de la cel mai mare val de extindere a UE, Valdis Dombrovskis cere ca membrii mai noi să nu fie lăsați în urmă și solicită o acțiune rapidă privind începerea oficială a negocierilor de aderare cu Ucraina și R. Moldova

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Volodimir Zelenski anunță că Ucraina pregătește șapte noi acorduri de securitate: Orice mijloc de a ne spori protecția împotriva terorii rusești are o prioritate specială

CHINA3 hours ago

SUA continuă să slăbească baza militar-industrială a Rusiei și impune sancțiuni împotriva unor entități din țări terțe, inclusiv din China, pentru că ajută Moscova în războiul ilegal

SUA4 hours ago

SUA condamnă legislația georgiană de sorginte rusească privind ”influența străină”: Reduce la tăcere vocile critice. Traiectoria occidentală a Georgiei este în pericol

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Ursula von der Leyen condamnă violențele împotriva protestatarilor georgieni care ”își exprimă atașamentul puternic față de democrație” și își arată îngrijorarea față de ”legea privind influența străină”

U.E.18 hours ago

Marcând 20 de ani de la aderare, Polonia anunță că va găzdui un summit privind relațiile UE- SUA în perioada președinției sale la Consiliul UE din 2025

U.E.18 hours ago

Miniștrii de externe german și polonez au marcat pe cele două maluri ale râului Oder 20 de ani de la aderarea Poloniei, la indigo cu predecesorii lor la 1 mai 2004

COMISIA EUROPEANA20 hours ago

Comisia Europeană lansează o consultare cu partenerii sociali privind o potențială legislație UE pentru “telemuncă și dreptul la deconectare”

U.E.21 hours ago

Eurostat: România, în primele patru țări din UE cu cele mai mici ponderi ale angajaților care lucrează minim 49 de ore pe săptămână

U.E.24 hours ago

“Este mai bine să fii în UE!”: La 20 de ani de la aderare, Donald Tusk promite că peste cinci ani Polonia va fi mai bogată decât Marea Britanie

COMISIA EUROPEANA2 days ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO3 days ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20243 days ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL1 week ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL1 week ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.1 week ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA2 weeks ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

Trending