Connect with us

NEWS

Despre clasa de mijloc din Romania si viitorul ei.

Published

on

Ziarul Capital isi propune, intr-un articol de-al sau, sa discute despre clasa de mijloc, categoria care scapa intotdeauna privirii, desi este cea mai importanta.

Acestia sunt de parere ca cea mai puțin luată în seamă categorie de populație din România este clasa de mijloc. Adică oamenii care nu apar la proteste și demonstrații pentru că nu au timp liber suficient.

Clasa de mijloc a unei țări este masa critică a economiei. Atunci când oamenii cu venituri medii o duc bine, economia o duce bine. Corporațiile sunt importante la rândul lor și sunt, de regulă, protejate și luate în seamă de autorități, dar fără o clasă de mijloc puternică, nimeni, nici marile companii nu se simt prea bine.

România nu a avut o clasă de mijloc înainte de 1990. Sistemul comunist nu presupunea existența unei pături mijlocii, toată lumea ar fi trebuit să fie la fel. „Imediat după 1990, nu exista, în sensul real al cuvântului, o clasă de mijloc. După aceea, cei mai mulți au început să sărăcească, intrând în clasa săracă, sau s-au îmbogățit, intrând în clasa bogată. Abia după 2000 începe să se contureze o clasă de mijloc adevărată”, a declarat sociologul Alfred Bulai pentru Capital.

Acest proces de conturare a continuat pe trend ascendent până în 2008, când a venit criza. „Criza a spulberat visele clasei de mijloc de a intra în rândul bogaților. Au fost loviți mai rău decât pătura săracă a societății pentru că aceștia nu puteau să ia credite prea mari sau prea multe”, a subliniat Bulai.

Cine este însă reprezentantul clasei de mijloc? Are între 18 și 60 de ani, câștigă între 500 și 5.000 de euro pe lună, are cel puțin bacalaureatul, are o meserie non-manuală, o mașină, o casă (la care va plăti rate multă vreme de acum încolo), este căsătorit, are un copil.  Și, din păcate, este o prezență rară în afara marilor orașe. Cam acesta este portretul tipic al românului din clasa de mijloc, o persoană prinsă la mijloc între visele de a intra în sfera oamenilor bogați și ratele la bancă.

Proces de erodare

Tot Capital scrie: clasa de mijloc suferă un proces de erodare din cauza crizei care a lovit în industrie, a dus la scăderea salariilor, la falimente și concedieri, consideră profesorul de economie Daniel Dăianu. „Au fost afectate toate sectoarele, dar mai ales cel al serviciilor, care se bizuie tocmai pe puterea de cumpărare a românilor”, a afirmat economistul. Ar trebui cel puțin șapte ani de creștere economică pentru a ajunge la un nivel comparativ cu alte țări din Uniunea Europeană (UE), venitul pe cap de locuitor fiind la sfertul mediei din UE.

Mihail Marcu, președintele operatorului de servicii medicale MedLife, nu crede în scăderea numărului de membri ai acestei clase sociale în urma crizei. „Adevărat, în urma crizei, membrii acestei clase consumă mai puțin, și-au redus semnificativ bugetele. Unii au și ieșit din această categorie, dar creșterile altor industrii, cum este IT, au compensat această scădere”, consideră Marcu.

Potrivit estimărilor, peste 10% din populația României (sau 30% din cea activă) aparține acestei clase, în timp ce pătura săracă trece de 50%. Astfel, numărul membrilor acestei clase ar fi între 2,2 și trei milioane de oameni.

Cât de mult contează banii?

„Criteriile care trebuie luate în calcul sunt, în ordinea importanței: educația, ocupația și venitul. Dacă o persoană are studii superioare și o ocupație non-manuală, atunci intră în rândul acestei clase, chiar dacă are un venit mai mic”, a declarat Ioan Mărginean, director adjunct științific în cadrul Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei Române. Potrivit acestuia, este important și pe ce se duce venitul obținut de persoana respectivă, dacă se îndreaptă către acțiuni distractive sau către activități de informare și educare. Astfel, pentru a intra în această categorie, ar trebui ca procentul maxim cheltuit pe alimentație de către persoana respectivă să nu depășească 30% din salariul lunar.

Totodată, de fapt, nu contează veni­tul, ci puterea de cumpărare, subliniază Bulai. „Cu un salariu de 100 de dolari pe lună poți fi considerat ca aparținând clasei de mijloc într-o țară foarte săracă, așa că trebuie luată în calcul puterea de cumpărare”, a atras acesta atenția. Astfel, dacă o persoană câștigă 1.000 de euro pe lună, dar ratele la bancă sunt 700, nu se poate considera că acesta intră în rândul acestei categorii sociale. În plus, contează și standardul de viață, nu doar venitul. În SUA, de exemplu, este mult mai ușor de stabilit asta pentru că toate veniturile se declară la Fisc. Totodată, este sprijinită producția pentru că averea deținută este impozitată mai mult decât venitul, în timp ce în România, sunt mulți oameni cu venituri foarte mici, dar cu proprietăți scumpe. Spre deosebire de țara noastră, în străinătate nu poți deține o avere foarte mare fără să produci în consecință, pentru că impozitele puse pe proprietăți cresc exponențial, în funcție de valoarea acestora.

Față de alte țări din regiune, România stă mai prost. „Suntem peste Bulgaria din acest punct de vedere. Serbia seamănă cu noi, iar Ungaria și Croația reprezintă nivelul următor, iar de acolo lucrurile evoluează foarte mult”, a afirmat Marcu.

Salvarea poate veni de la IMM-uri.

În condițiile în care doar 1% din populația rurală este încadrată în această categorie, creșterea veniturilor și a nivelului de trai poate veni din zona antreprenoriatului. Din păcate, 55% din IMM-uri au obținut anul trecut rezultate financiare mai slabe sau semnificativ mai slabe față de 2009 și doar 19% au consemnat rezultate mai bune, conform Wolfgang Schoiswohl, vicepreședinte Corporate ­Banking și Trezorerie la Banca Comercială Română. Iar pentru acest an, 33% din ­IMM-uri estimează rezultate în scădere față de anul trecut. Mai mult, nu mai puțin de 60% din companii consideră că apogeul crizei va fi atins în 2012, 23% văd vârful în 2013 și doar 8% spun că a fost atins în 2011.

Potrivit datelor Consiliului Națio­nal pentru IMM-uri (CNIPMMR), princi­pa­lele probleme cu care se confruntă firmele deja existente în țara noastră sunt scăderea cererii interne, fiscalitatea crescută şi gradul scăzut de accesibilitate a creditelor. Iar pe fondul reducerii afacerilor din aproape toate sectoarele de activitate, antreprenorii sunt pesimiști pentru viitor, de notat fiind și lipsa de ajutor din partea statului (prin reducerea birocrației sau a fiscalității). „O economie adevărată, competitivă nu poate exista fără IMM-uri. Exemplul edificator în acest sens este chiar cea mai puternică economie a Europei, Germania”, spune Daniel Dăianu, care consideră că ar trebui întreprinse mai multe acțiuni pentru protejarea acestora. Doar așa am putea ajunge și la o clasă de mijloc bine dezvoltată.

Mai multe informatii puteti afla accesand site-ul Capital.ro.

Sursa foto: m360.iowabar.org

NEWS

Papa Francisc se declară îngrijorat de ”tensiunile tot mai mari” privind Ucraina care riscă ”să pună sub semnul întrebării securitatea Europei”

Published

on

© Vatican News

Papa Francisc a declarat că urmărește ”cu îngrijorare” tensiunilor tot mai mari privind Ucraina şi a făcut apel la o zi de rugăciune pentru pace săptămâna viitoare, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

”Urmăresc cu îngrijorare tensiunile tot mai mari care riscă să afecteze din nou pacea din Ucraina şi să pună sub semnul întrebării securitatea Europei, cu urmări şi mai mari”, a afirmat Suveranul Pontif la finalul rugăciunii sale duminicale Angelus din Piaţa San Pietro.

Acesta a făcut apel ”la toţi oamenii de bună-credinţă” să se roage miercuri, 26 ianuarie, ca toate iniţiativele politice ”să fie în serviciul fraternităţii umane, şi nu al intereselor partizane”.

Vaticanul nu a precizat deocamdată cum va marca Papa Francisc ziua respectivă.

”Cei care îşi urmăresc interesele în detrimentul altora îşi încalcă vocaţia de oameni, deoarece toţi suntem creaţi ca fraţi”, a mai spus Papa Francisc, fără a oferi detalii.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, și ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a avut vineri o întrevedere la Geneva, în urma căreia Washingtonul a anunțat că va prezenta săptămâna viitoare Moscovei răspunsul său la propunerile înaintate de aceasta, la finalul a două săptămâni intense ale diplomației ce s-a încheiat cu ”discuții sincere și substanțiale” desfășurate la Geneva între secretarul de stat american, Antony Blinken și omologul rus, Serghei Lavrov.

În cazul unui progres în tratativele ruso-americane, Blinken nu a exclus o posibilă întâlnire între preşedinţii Vladimir Putin şi Joe Biden, întâlnire pe care Lavrov a considerat-o prematură în acest stadiu.

Continue Reading

NEWS

Comisia de la Veneția condamnă legea ungară anti-LGBT: Încalcă standardele internaționale privind drepturile omului

Published

on

Foto: Fra.europa.eu

Legea adoptată de ungaria care interzice predarea în școli a aspectelor legate de drepturile persoanelor din comunitatea LGBTQ încalcă standardele internaționale privind drepturile omului, a subliniat marți Comisia de la Veneția, un organism al Consiliului Europei format din experți în drept constituțional, anunță Reuters, citat de Agerpres.

Comisia de la Veneția consideră că ”amendamentele contribuie la crearea unui mediu amenințător”, unde copiii LGBTQ pot fi victime ale unor riscuri legate de sănătate, ”bullying şi hărţuire”.

”Amendamentele lasă loc numai învăţământului părtinitor, deschizând uşa stigmatizării şi discriminării persoanelor LGBTQ”, avertizează acest organism, în opinia căruia respectiva lege ungară nu corespunde standardelor internaţionale privind drepturile omului şi nu le asigură copiilor acces la informaţii obiective şi nepărtinitoare cu privire la identitatea de gen şi orientarea sexuală.

Proiectul de lege adoptat de Varșovia restricţionează accesul tinerilor la reprezentări ale altor obiceiuri sexuale decât heterosexualitatea şi la referiri la alte identităţi de gen decât cea atribuită la naştere.

În acest context, Comisia Europeană a decis să declanșeze procedura de infringement împotriva Ungariei, acuzând guvernul de încălcarea drepturilor persoanelor lesbiene, gay, bisexuale sau transsexuale (LGBTQ).

De altfel, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avetizat anterior Ungaria că va folosi toate instrumentele legale pentru a o determina să renunțe la legea anti-LGBT, pe care a calificat-o ca fiind ”rușinoasă” și ”profund contrară” principiilor fundamentale ale Uniunii Europene.

Legislația a fost ”condamnă în termenii cei mai fermi cu putință” și de Parlamentul European, care a atras atenția asupra dezmembrării democrației și a statului de drept în Ungaria.

Între timp, premierul Viktor Orban a anunțat că va organiza un referendum privind controversata lege.

Este de așteptat ca disputele între Budapesta și Bruxelles pe acest subiect să se întețească în contextul în care Comisia Europeană intenţionează să modifice unul dintre textele fondatoare ale Uniunii Europene pentru a combate mai ferm violența împotriva femeilor, persoanelor LGBTQ şi altor minorităţi.

Noile reguli vizează pedepsirea misoginismului şi a abuzurilor anti-LGBTQ+ atât online, cât şi offline. Comisia Europeană urmează să aprobe miercuri un plan de incriminare a discursurilor instigatoare la ură și a violenței. Propunerea vine în urma unor mișcări sociale precum campania ”#MeToo” și protestele ”Black Lives Matter”.

Continue Reading

NEWS

Papa Francisc subliniază că migrația este ”o criză umanitară care îi privește pe toți” și face apel la încetarea pasării ”responsabilității”

Published

on

©️ w2.vatican.va

Migrația nu este o problemă a Orientului Mijlociu și a Africii de Nord, a Europei și a Greciei, ci o problemă a lumii, a transmis Papa Francisc în cadrul vizitei sale pe Insula Lesbos, în contextul călătoriei sale apostolice în Cipru și Grecia, ce se încheie astăzi.

Suveranul Pontif a fost întâmpinat de președinta Greciei, Ekaterini Sakellaropoulou, și de arhiepiscopul de Naxos, mons. Iosif Printezis, după care a mers la Centrul de Primire și Identificare a refugiaților.

Potrivit Vatican News, este vorba de un centru de primire, amenajat într-o zonă a orașului Mytilene, care înlocuiește Tabăra de Refugiați Moria, cel mai mare centru pentru refugiați din Europa până în septembrie 2020, când a fost distrus de un incendiu. Se afla la marginea satului Moria, în apropiere de Mytilene, unde Papa Francisc a mers în vizită pe 16 aprilie 2016.

Noul centru, numit ”Moria 2.0” are o capacitate de câteva mii de persoane. La întâlnirea cu Suveranul Pontif au luat parte aproximativ 200 de persoane, discursul papei fiind precedat de cântece liturgice și câteva mărturii ale refugiaților și voluntarilor.

În discursul său, Papa Francisc a vorbit departe de această ”criză umanitară care îi privește pe toți”, agravată de actuala pandemie, și a denunțat faptul că ”totul pare să aibă o absență teribilă în ceea ce privește migrațiile.”

”Sunt în joc oameni, sunt în joc vieți omenești. Este în joc viitorul tuturor, care va fi senin numai dacă va fi integrat. Numai dacă va fi reconciliat cu cei mai slabi, viitorul va fi prosper. Pentru că atunci când săracii sunt respinși, se respinge pacea. Închiderile și naționalismele, după cum ne învață istoria, duc la consecințe dezastruoase. Este o închipuire a gândi că e îndeajuns a se proteja pe sine, apărându-se de cei mai slabi care bat la ușă. Viitorul ne va pune și mai mult în contact unii cu alții. Pentru a-l îndrepta spre bine, nu sunt de folos acțiuni unilaterale, ci politici cu un orizont larg. Istoria, repet, ne învață acest lucru, dar noi încă nu l-am învățat. Să nu întoarcem spatele în fața realității, să înceteze continua trimitere de la unul la altul a responsabilității, să nu fie delegată celorlalți chestiunea migratorie, ca și cum nu l-ar interesa pe nimeni și ar fi vorba doar de o povară inutilă pe care cineva este constrâns să o asume”, a subliniat Suveranul Pontif.

Acesta a atras atenția asupra curentului existent în diverse societăți care opune, în mod ideologic, securitatea și solidaritatea – locală și universală – tradiția și deschiderea, dar în loc să se pactizeze asupra ideilor, poate fi de ajutor a porni de la realitate.

”E ușor a atrage după sine opinia publică instalând frica de celălalt, de ce, în schimb, cu același aplomb, nu se vorbește de exploatarea săracilor, de războaiele uitate și deseori bine plătite, de acordurile economice făcute pe pielea oamenilor, de manevrele oculte pentru traficul de arme și proliferarea acestui comerț? De ce nu se vorbește de acestea? Trebuie înfruntate cauzele îndepărtate, nu sărmanele persoane care plătesc urmările, fiind folosite pe deasupra pentru propagandă politică! Pentru a îndepărta cauzele profunde, nu se pot doar tampona stările de urgență. E nevoie de acțiuni concertate. E nevoie de a aborda schimbările epocale cu o viziune măreață. Pentru că nu există răspunsuri ușoare la probleme complexe, este, în schimb, nevoie de a însoți procesele din interior, pentru a depăși închiderile și a favoriza o lentă și indispensabilă integrare, pentru a primi de o manieră fraternă și responsabilă culturile și tradițiile celuilalt”, a conchis Papa Francisc.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA11 hours ago

Guvernul salută decizia OCDE privind începerea negocierilor de aderare cu România: Apartenența la OCDE va consolida profilul internațional al României

ROMÂNIA11 hours ago

Klaus Iohannis salută decizia OCDE de a deschide negocierile de aderare cu România: Rămânem angajați să atingem obiectivul de aderare

INTERNAȚIONAL12 hours ago

OCDE a decis deschiderea negocierilor de aderare a României la “clubul țărilor dezvoltate ale lumii”

MAREA BRITANIE14 hours ago

Regatul Unit nu va ezita să adopte ”cele mai grele” sancțiuni decise vreodată contra Rusiei, dacă Moscova recurge la o nouă agresiune împotriva Ucrainei

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Stella Kyriakides: Comisia Europeană va sprijini Planul României de Combatere a Cancerului în toate etapele sale

CONSILIUL UE15 hours ago

Șeful diplomației UE pledează pentru crearea forței europene de reacție rapidă: Tensiunile cu Rusia, cel mai recent exemplu că Europa este în pericol

INTERNAȚIONAL15 hours ago

Premierul Poloniei, îngrijorat de refuzul Berlinului de a furniza arme Ucrainei: Este o „mare dezamăgire” că Germania blochează sprijinul Estoniei pentru Kiev

ROMÂNIA16 hours ago

Transparency International: România, printre cele mai corupte trei țări din UE, alături de Ungaria și Bulgaria

U.E.16 hours ago

Opoziția din Ungaria îi cere lui Viktor Orban să-și anuleze vizita în Rusia de pe 1 februarie, în contextul situației ”tensionate” privind Ucraina

PARLAMENTUL EUROPEAN17 hours ago

Supraviețuitoarea Holocaustului Margot Friedländer, în vârstă de 100 de ani, se va adresa eurodeputaților pentru a marca Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului

ROMÂNIA18 hours ago

Șeful diplomației române, Bogdan Aurescu: Vom continua să condamnăm public, fără ezitare, orice încercare de a nega sau distorsiona Holocaustul

ROMÂNIA21 hours ago

Președintele Klaus Iohannis: Suntem un model de bune practici în regiune prin extinderea și consolidarea programelor educaționale despre istoria evreilor și a Holocaustului

INTERVIURI5 days ago

INTERVIU Patriciu Achimaș-Cadariu: Noul Plan Național de Combatere a Cancerului este echivalentul unui ”PNRR al cancerului”. Există proiecte destinate finanțărilor europene

Daniel Buda6 days ago

Parlamentul European a adoptat cu largă majoritate rapoartele lui Daniel Buda prin care este asigurată bunăstarea animalelor în timpul transportului, protejând în același timp interesele fermierilor

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Ursula von der Leyen, la Forumul Economic Mondial: Vom propune o Lege Europeană privind Cipurile în februarie

PARLAMENTUL EUROPEAN7 days ago

Liderul Renew Europe îndeamnă președinția franceză la Consiliul UE să fie foarte „îndrăzneață” în ceea ce privește sprijinirea tinerilor și egalitatea de gen

CONSILIUL UE7 days ago

De la pupitrul democrației europene, Emmanuel Macron pledează pentru o perspectivă clară de aderare la UE pentru țările din Balcanii de Vest, regiune ”aflată în inima continentului european”

CONSILIUL EUROPEAN7 days ago

Emmanuel Macron promite că Parlamentul European va dobândi drept de inițiativă legislativă și cere apărarea statului de drept, al cărui sfârșit ar însemna o întoarcere la regimuri autoritare și la bâlbâiala istoriei

U.E.7 days ago

Emmanuel Macron subliniază urgența abordării schimbărilor climatice pentru ca UE să poată asigura progresul economic promis

CONSILIUL EUROPEAN7 days ago

Emmanuel Macron cere o propunere comună europeană împreună cu NATO pentru “o nouă ordine de securitate” care “să fie negociată cu Rusia”

Advertisement

Team2Share

Trending