Connect with us

INTERNAȚIONAL

Discuție Zelenski – Trump de Ziua Victoriei în Europa. Liderul SUA se declară “angajat în a asigura pacea între Rusia și Ucraina, împreună cu europenii”

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și președintele american Donald Trump au avut joi prima lor convorbire telefonică după semnarea acordului privind resursele pentru crearea unui fond de investiții în reconstrucție și după scurta lor întâlnire memorabilă de la înmormântarea Papei Francisc, discuția coincizând cu marcarea a 80 de ani de la Ziua Victoriei în Europa în cel de-al Doilea Război Mondial.

“Am avut o discuție bună cu președintele Trump. Ne-am felicitat popoarele cu ocazia Zilei Victoriei în Europa — victoria asupra nazismului. Am salutat ratificarea de către Parlamentul ucrainean a Acordului de Parteneriat Economic — un document cu adevărat istoric care deschide multe oportunități de cooperare”, a declarat Zelenski după discuție, pe X.

Președintele ucrainean a precizat că a informat partea americană despre situația de pe front și că i-a transmis lui Donald Trump disponibilitatea Ucrainei de a accepta un armistițiu de 30 de zile, începând chiar din această zi. “Așteptăm ca Rusia să sprijine această propunere. Am reafirmat că Ucraina este pregătită să participe la negocieri în orice format. Dar, pentru ca acest lucru să fie posibil, Rusia trebuie să dea dovadă de seriozitate în dorința sa de a opri războiul, începând cu un armistițiu total și necondiționat”, a subliniat liderul de la Kiev.

La rândul său, Donald Trump a confirmat sprijinul pentru încetarea ostilităților și a pledat pentru un armistițiu imediat, însă liderul de la Casa Albă a lansat un avertisment dur că atât Rusia, cât și Ucraina “vor fi trase la răspundere”, iar “dacă încetarea focului nu este respectată Statele Unite și partenerii lor vor impune noi sancțiuni”.

“Statele Unite cer, în mod ideal, un armistițiu necondiționat de 30 de zile. Sperăm că se va ajunge la un armistițiu acceptabil și că ambele țări vor fi trase la răspundere pentru respectarea sacralității acestor negocieri directe”, a scris Trump, într-o postare pe rețeaua sa de socializare.

Președintele american a avertizat că, în caz contrar, SUA și partenerii săi vor impune noi sancțiuni.

“Mii de soldați tineri mor săptămânal și toată lumea ar trebui să își dorească încetarea acestui lucru. Eu îmi doresc, la fel și Statele Unite ale Americii. Ca președinte, voi rămâne angajat pentru a asigura pacea între Rusia și Ucraina, împreună cu europenii — iar aceasta va fi o pace durabilă!”, a declarat Trump, adăugând că este gata să intervină “în orice moment” dacă este nevoie.

Cei doi lideri au convenit să continue contactele în perioada următoare, pe fondul unei posibile deschideri diplomatice menite să pună capăt războiului început de Rusia în februarie 2022.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

Spania ar putea bloca adoptarea noii ținte de cheltuieli pentru apărare a NATO: Ar fi nerezonabilă și contraproductivă

Published

on

© European Union, 2023

Premierul spaniol Pedro Sánchez a transmis joi un mesaj ferm secretarului general al NATO, Mark Rutte, în care respinge propunerea de a majora cheltuielile de apărare ale statelor membre la 5% din PIB, calificând obiectivul drept „nerezonabil”, informează Politico.

Într-o scrisoare citată de Politico, Sánchez afirmă că „Spania nu poate să își asume un obiectiv specific de cheltuieli raportat la PIB” în cadrul summitului NATO care va avea loc săptămâna viitoare la Haga, în Olanda.

„Pentru Spania, asumarea unei ținte de 5% nu doar că ar fi nerezonabilă, ci și contraproductivă, deoarece ne-ar îndepărta de un nivel optim de cheltuieli și ar împiedica eforturile UE de consolidare a ecosistemului său de securitate și apărare”, a scris premierul spaniol.

Spania a fost în 2023 cel mai mic contributor la apărare din cadrul alianței NATO, cu cheltuieli sub pragul actual de 2% din PIB. Totuși, în aprilie, guvernul Sánchez a anunțat o creștere cu 10,5 miliarde de euro a bugetului apărării în 2025, pentru a îndeplini ținta de 2%.

În scrisoarea transmisă lui Rutte, premierul spaniol a cerut „o formulă mai flexibilă” pentru noua țintă de cheltuieli, una care să o lase opțională sau să excludă Spania de la aplicare. „Suntem pe deplin angajați față de NATO”, a subliniat Sánchez, „dar atingerea unei ținte de 5% ar fi incompatibilă cu statul nostru social și cu viziunea noastră despre lume”. În opinia sa, o astfel de cheltuială ar necesita reduceri ale serviciilor publice și renunțări la investițiile pentru tranziția verde.

Potrivit estimărilor guvernamentale, atingerea pragului de 5% ar presupune pentru Spania o majorare anuală a bugetului apărării cu 80 de miliarde de euro – aproape jumătate din ceea ce statul cheltuiește pentru pensii.

Spania estimează că pentru a-și acoperi nevoile reale de apărare, ar fi necesar un buget echivalent cu 2,1% din PIB.

Planul discutat în cadrul NATO presupune ca 3,5% din PIB să fie direcționat către cheltuieli directe de apărare (tancuri, avioane, sisteme antiaeriene, trupe), iar restul de 1,5% să acopere infrastructura de sprijin (poduri, porturi, căi ferate, aeroporturi), necesară pentru mobilizarea rapidă a forțelor și pregătirea societăților pentru un posibil atac.

Polonia și statele baltice – Estonia, Letonia și Lituania – și-au anunțat deja sprijinul pentru noul prag de 5%, iar Mark Rutte a declarat că „majoritatea aliaților sunt pregătiți să susțină obiectivul”. De asemenea, la începutul lunii iunie, Suedia și Țările de Jos au declarat că își propun să îndeplinească noul obiectiv.

Totuși, Spania nu este singura țară care ezită. Belgia, Canada și Italia se confruntă la rândul lor cu dificultăți majore în a-și majora rapid bugetele de securitate. Noua țintă de cheltuieli trebuie aprobată în unanimitate de statele membre NATO.

Rămâne de stabilit și termenul-limită pentru atingerea noii ținte. Inițial, a fost avansat anul 2032, dar Rutte a avertizat că Rusia ar putea fi pregătită să lanseze un atac asupra teritoriului NATO până în 2030, accelerând astfel presiunea pentru un angajament rapid.

Continue Reading

NATO

Sea Breeze 2025: România găzduiește un exercițiu militar condus de Flota a Șasea a SUA pentru a consolida măsurile de descurajare pe flancul estic al NATO

Published

on

© navy.ro

Statele Unite și România își consolidează cooperarea în cadrul exercițiului multinațional SEA BREEZE 25, informează MApN într-un comunicat în care precizează că exercițiul militar, condus de Flota a Șasea a SUA și găzduit de Forțele Navale Române, se desfășoară în perioada 9-20 iunie la Brăila.

Manevrele militare reunesc forțe destinate pentru operațiuni integrate de comandă și control maritim, aerian și terestru, cu accent pe misiuni de deminare, operațiuni de scufundare și acțiuni amfibii.

Militari din Bulgaria, Republica Moldova, România, Statele Unite ale Americii și Turcia participă la antrenamente care includ trageri reale și simularea unui raid amfibiu în regiunea Mării Negre.

Exercițiul SEA BREEZE 25 contribuie la dezvoltarea parteneriatului dintre Statele Unite și România, precum și la consolidarea măsurilor de descurajare pe flancul estic al NATO.

Participarea Forțelor Navale Române confirmă angajamentul constant al României față de securitatea colectivă și de stabilitatea regională.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Parlamentul Finlandei a votat în favoarea retragerii țării din tratatul care interzice utilizarea minelor antipersonal, pe fondul îngrijorărilor legate de „statul agresiv și imperialist numit Rusia”

Published

on

© Parlamentul Finlandei

Parlamentul Finlandei a votat joi, cu 157 la 18, în favoarea retragerii țării din Convenția de la Ottawa, care interzice utilizarea minelor antipersonal, pe fondul îngrijorărilor legate de amenințarea militară reprezentată de Rusia vecină, informează Reuters.

Finlanda se alătură altor membri ai Uniunii Europene și ai NATO care se învecinează cu Rusia – Lituania, Letonia, Estonia și Polonia – care au părăsit sau intenționează să părăsească tratatul, pe măsură ce cresc temerile cu privire la vecinul lor mult mai mare.

Citiți și: Polonia și statele baltice plănuiesc retragerea din tratatul de interzicere a minelor antipersonal „pentru a consolida apărarea flancului estic al NATO”

Președintele Alexander Stubb, responsabil pentru politica externă și de securitate a Finlandei, a apărat măsura.

„Realitatea este că avem ca țară vecină un stat agresiv și imperialist numit Rusia, care nu este membru al Tratatului de la Ottawa și care utilizează fără milă minele terestre”, a declarat el.

Tratatul a fost convenit în 1997, iar de atunci 164 de state l-au semnat, inclusiv toate statele membre ale UE, precum și majoritatea țărilor africane, asiatice și americane.

Cele 33 de state care nu l-au semnat sunt China, India, Iran, Israel, Coreea de Nord, Rusia, Coreea de Sud și SUA, împreună cu mai multe țări arabe, arată Euronews.

Minele antipersonal au fost utilizate pe scară largă în întreaga lume în 2024, potrivit raportului Monitorul minelor antipersonal 2024, publicat de Campania internațională pentru interzicerea minelor antipersonal – Coaliția pentru muniții cu dispersie (ICBL-CMC).

În unele cazuri, armatele naționale sau forțele guvernamentale le-au folosit, cum ar fi Myanmar, care le-a desfășurat cel puțin din 1999, iar Rusia le-a folosit pe scară largă în invazia sa din Ucraina.

Conform Monitorului minelor antipersonal 2024, minele antipersonal au făcut 833 de victime în 2023, cel mai mare număr de victime înregistrat anual din 2011.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
NATO5 hours ago

Spania ar putea bloca adoptarea noii ținte de cheltuieli pentru apărare a NATO: Ar fi nerezonabilă și contraproductivă

PARLAMENTUL EUROPEAN6 hours ago

Dan Motreanu: Grupul PPE respinge orice încercare de centralizare a bugetelor pentru coeziune și agricultură inspirată de PNRR-uri

ROMÂNIA7 hours ago

ICI București este partener academic la programul 1Health Biotech Startup Bootcamp

PARLAMENTUL EUROPEAN7 hours ago

PE dă undă verde pentru începerea negocierilor interinstituționale privind prima lege a UE pentru bunăstarea câinilor și pisicilor

NATO8 hours ago

Sea Breeze 2025: România găzduiește un exercițiu militar condus de Flota a Șasea a SUA pentru a consolida măsurile de descurajare pe flancul estic al NATO

PARLAMENTUL EUROPEAN8 hours ago

Parlamentul European susține un Pact Industrial Curat care să unească competitivitatea industrială cu acțiunea climatică

ENERGIE8 hours ago

Parlamentul European pledează pentru creșterea investițiilor și simplificarea procedurilor de autorizare pentru modernizarea rețelelor electrice europene

BUSINESS9 hours ago

Volumul schimburilor comerciale între România și Germania a scăzut cu 6,1% în primul trimestru al acestui an, arată AHK România

ROMÂNIA9 hours ago

Eurostat: România, printre țările UE cu cel mai mare avans al lucrărilor în construcții în aprilie

INTERNAȚIONAL10 hours ago

Parlamentul Finlandei a votat în favoarea retragerii țării din tratatul care interzice utilizarea minelor antipersonal, pe fondul îngrijorărilor legate de „statul agresiv și imperialist numit Rusia”

ROMÂNIA13 hours ago

Predoiu: Legăturile economice și comerciale româno-germane au ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani

U.E.1 day ago

UE nu susține o schimbare de regim în Iran și insistă asupra unei soluții diplomatice: Securitatea durabilă nu se construiește prin acțiune militară

INTERNAȚIONAL7 days ago

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

INTERNAȚIONAL1 week ago

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

ROMÂNIA3 weeks ago

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

U.E.3 weeks ago

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

NATO4 weeks ago

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

Trending