Discuții inter-coreene săptămâna viitoare în vederea pregătirii celui de-al summit între Moon Jae-in și Kim Jong-un

Cele două Corei vor purta sptămâna viitoare discuții la nivel înalt în vederea pregătirii celui de-al treilea summit între președintele sud-coreean, Moon Jae-in și omologul nord-coreean, Kim Jong-un, a precizat joi Seulul, anunță AFP și DPA, citate de Agerpres.

Sursă foto: www.mofa.go.kr

Ministerul Unificării sud-coreean nu a oferit nicio informaţie cu privire la locul unde va fi organizat noul summit, însă preşedintele Moon Jae-in a acceptat, la primul summit din aprilie, o invitaţie de a merge la Phenian în toamna acestui an.

Cea de-a doua întâlnire între Moon Jae-in şi Kim Jong Un a avut loc în luna mai.

În cadrul unui comunicat, ministerul a menționat că cele două parți se vor întâlni luni în zona demilitarizată Panmunjom, care separă cele două state, pentru ”a discuta despre pregătirea unui nou summit intercoreean”.

Propunerea a venit din partea Coreei de Nord, a precizat ministerul, precizând că Phenianul a propus joi ca cele două părţi să se întâlnească pentru ”a evalua progresele” după primul summit din aprilie care a deschis calea unei întâlniri istorice în iunie, la Singapore, între Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump.

Luni, delegaţia sud-coreeană va fi condusă de ministrul unificării Cho Myoung-gyon, care a mers luna trecută la Phenian pentru a participa la un meci de baschet amical între cele două Corei, potrivit ministerului.

”În cadrul viitoarelor discuţii la nivel înalt, cele două părţi vor discuta modalităţile de punere în aplicare a Declaraţiei de la Panmunjom şi organizarea cu succes a unui nou summit intercoreean”, a afirmat ministerul într-un comunicat.

În luna aprilie a acestui an, liderii din Coreea de Nord (Kim Jong-un) și Coreea de Sud (Moon Jae-in), au anunțat la sfârșitul unui summit istoric, că au convenit să lucreze pentru a denucleariza Peninsula Coreeană.

Cei doi au căzut, de asemenea, de acord să transforme armistițiul de încetare a războiului dintre cele două state în 1953 într-un tratat de pace. Această evoluție dintre relația celor două state este una absolut surprinzătoare având în vedere retorica tot mai agresivă a Coreei de Nord din urmă cu câteva luni, dar și numeroasele sale teste balistice și nucleare din ultimii ani.

La Singapore, Kim s-a angajat în vederea unei ”denunclearizări a peninsulei”, o formulă vagă, ce poate fi interpretată divergent.

Phenianul nu a procedat la vreo măsură confirmată şi a denunţat exigenţele ”unilaterale” ale Statelor Unite şi ”metodele de gangsteri” ale acestora.

Concomitent, Washingtonul a îndemnat comunitatea internaţională să menţină sancţiunile foarte dure impuse Phenianului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.